Monday, October 27, 2025
Home Blog Page 159

SLPRB Assam SI Syllabus 2022

0
SLPRB Assam SI Syllabus 2022
SLPRB Assam SI Syllabus 2022

SLPRB Assam SI Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SLPRB Assam SI Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about SLPRB Assam Sub Inspector Syllabus 2022 recruitment.

SLPRB Assam SI 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Aptitude, Local Reasoning, Comprehension  

100 Question

 

 

100 Marks

 

2. History & Culture of India & Assam
3. General Knowledge

 

Important Points

  • Time Duration: 3 Hrs
  • Exam Type: OMR Sheet

SLPRB Assam Sub Inspector 2022: Syllabus

Aptitude

  • Permutations and Combinations
  • Odd Man Out
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Percentages
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Probability
  • Mixtures and Allegations
  • Time and Work Partnership
  • Mensuration
  • Simplification and Approximation
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Ratio and Proportion
  • Pipes and Cisterns
  • Quadratic Equations
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Volumes
  • Averages
  • Profit and Loss
  • Compound Interest
  • Indices and Surds

Logical Reasoning

  • Arguments
  • Grouping Identical Figures
  • Figure Matrix Questions
  • Inference
  • Problem on Age Calculation
  • NonVerbal Series
  • Decision Making
  • Number Series
  • Alphabet Series
  • Number Ranking
  • Ven Diagram
  • Arithmetical Reasoning
  • Blood Relations
  • Coding and Decoding
  • Test of Direction Sense
  • Analogy
  • Mirror Images

Culture and History of India & Assam

  • Indian Economy
  • Science & Technology
  • Indian Culture & Heritage
  • Current Events – National & International
  • Indian Polity
  • IT & Space
  • Indian Constitution
  • Assam History
  • Indian History
  • Assam Culture and Heritage
  • Indian Geography

General Knowledge

  • Science – Inventions & Discoveries
  • International and National Organizations
  • Countries and Capitals
  • Indian National Movement
  • Sports
  • Current Affairs – National and International
  • Abbreviations
  • Important Days
  • Budget and Five Year Plans
  • General Policy
  • Indian Economy
  • Science and Technology
  • Awards and Honors
  • Indian History
  • Books and Authors
  • Capitals of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Assam si syllabus 2022 pdf, si syllabus 2022 pdf download, Assam police si syllabus 2021, Assam si syllabus pdf, si syllabus 2022 in Hindi, Assam police si syllabus 2020 pdf download, sub-inspector syllabus pdf

01 April 2022 Current Affairs

0
01 April 2022 Current Affairs
01 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 April 2022 

Ques 1. When is the ’73rd Rajasthan kingdom Foundation Day’ celebrated?
Ans. 30 March

Ques 2. When is World Theater Day celebrated?
Ans. March 27

Ques 3. Who has won the best Private Hospital reward in India?
Ans. Medanta Gurugram

Ques 4. The border dispute between Assam and which state has been going on for 50 years has been resolved?
Ans. Meghalaya

Ques 5. Who has inaugurated the Indian Jewelry Exhibition Center building in Dubai?
Ans. Piyush Goyal

Ques 6. Which country has successfully test-fired an intercontinental ballistic missile named Hwasong-17?
Ans. North Korea

Ques 7. Which country has created a new record by exporting 400 billion dollars in 1 year?
Ans. North India

Ques 8. Who has won the National Para-Swimming Championship 2022?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Which country’s foreign minister Wang is visiting India?
Ans. China

Ques 10. Who has been selected as the best state in the National Water Awards 2022?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, CA, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

WB Police Constable Prelims Syllabus 2022

0
WB Police Constable Prelims Syllabus 2022
WB Police Constable Prelims Syllabus 2022

WB Police Constable Prelims Syllabus 2022

In this post, we are sharing the WB Police Constable Prelims Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about West Bengal Police Recruitment Board Police Constable Prelims Syllabus 2022 recruitment.

WB Police Constable Prelims 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Knowledge & General Awareness 50 Question 50 Marks
2. Mathematics 30 Question 30 Marks
3. Reasoning 20 Question 20 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 1 Hrs
  • Question Paper Language: Bengali & Nepali

West Bengal Police Constable Prelims 2022: Syllabus 

General Awareness and General Knowledge

  • General Politics
  • Economy, Banking, and Finance
  • Current Affairs – National & International
  • Scientific Research
  • Culture
  • Geography
  • India and its neighboring countries
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Knowledge of Current Events
  • Sports
  • Countries & Capitals
  • History
  • Important Financial & Economic News
  • Budget and Five Year Plans
  • Indian Constitution

Reasoning

  • Seating Arrangement
  • Binary Logic
  • Routes & Networks
  • Linear Sequencing
  • Similarities and Differences
  • Figurative Classification
  • Spatial Orientation
  • Blood Relations
  • Ordering & Sequencing
  • Semantic Classification
  • Number Series
  • Figurative Analogy
  • Arithmetic Number Series
  • Figurative Series
  • Embedded Figures
  • Relationship concepts
  • Non-Verbal Series
  • Semantic Analogy
  • Arithmetical Reasoning
  • Symbolic/ Number Classification
  • Coding and Decoding
  • Space Visualization
  • Visual Memory

Elementary Mathematics

  • Percentages
  • Number Systems
  • Time and Distance
  • Profit and Loss
  • Discount
  • Ratio and Time
  • Averages
  • Statement & Condition
  • Mensuration
  • Use of Tables and Graphs
  • Statements & Conclusions
  • Decimals and Fractions
  • Time and Work
  • Computation of Whole Numbers
  • The relationship between Numbers
  • Interest
  • Ratio and Proportion
  • Fundamental arithmetical operations

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: west Bengal police constable syllabus pdf, WBP constable syllabus 2021 pdf, west Bengal police constable syllabus 2021, WBPconstable syllabus 2021 pdf in Bengali, WBPconstable math syllabus, police constable exam syllabus, WBP constable syllabus 2020 pdf in Bengali, WBP Constable English syllabus

31 March 2022 Current Affairs

0
31 March 2022 Current Affairs
31 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 31 March 2022 

Ques 1. RBI Governor Shaktikanta Das has recently dedicated an ink manufacturing unit “Varnika” at which place?
Ans. Mysore

Ques 2. Which state celebrates its foundation day on 30 March every year in the country?
Ans. Rajasthan

Ques 3. Who has been fined Rs 5 lakh for violating Securities and Exchange Board of India rules?
Ans. Axis Bank

Ques 4. Who has launched the book “Corona Studies Series” for the needs of the readers during the lockdown?
Ans. National Book Trust

Ques 5. Which film won the best film award at the 94th Academy Awards?
Ans. coda

Ques 6. (Tata Consultancy Services ) TCS has partnered with which IIT to launch M Tech in Industrial AI?
Ans. IIT Madras

Ques 7. Which space agency will launch “Dragon XL” into space by SpaceX’s largest rocket Falcon Heavy?
Ans. NASA

Ques 8. Who is featured at the TIME100 Impact Awards 2022?
Ans. Deepika Padukone

Ques 9. Balikatan 2022 is a military exercise of the US Army with which country?
Ans. Philippines

Ques 10. Where has RBI Governor Shaktikanta Das inaugurated RBIH?
Ans. Bangalore

Ques 11. Who has topped in terms of per capita income?
Ans. Sikkim

Ques 12. Which actress has won the “Best Actress in a Leading Role” award at the 94th Oscar Awards 2022?
Ans. Jessica Chastain

Ques 13. Who has topped the Export Preparedness Index released by NITI Aayog?
Ans. Gujarat

Ques 14. Which nation did foreign minister Wang Yi has visited India?
Ans. China

Ques 15. Which IIT ( Indian Institute of Technology) has set up Policy Center along with AquaMAP Water Management?
Ans. IIT Madras

Ques 16. Rushikulya beach, which is known for the mass nesting of endangered Olive Ridley turtles, is located in which state?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

BEG Centre Roorkee Syllabus 2022

0
BEG Centre Roorkee Syllabus 2022
BEG Centre Roorkee Syllabus 2022

BEG Centre Roorkee Syllabus 2022

In this post, we are sharing the BEG Centre Roorkee Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Bengal Engineer Group Centre Roorkee Syllabus 2022 recruitment.

BEG Centre Roorkee 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. of Question Marks
1. Reasoning & General Intelligence 25 Question 25 Marks
2. General Awareness 50 Question 50 Marks
3. General English 50 Question 50 Marks
4. Numerical Aptitude 25 Question 25 Marks
Total 150 Question 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hours
  • Negative Marking: 0.25 Marks

Bengal Engineer Group Centre Roorkee 2022: Syllabus

Reasoning & General Intelligence 

  • Coding-Decoding
  • Figure Matrix Questions
  • Classification
  • Logical Venn Diagrams
  • Arrangements
  • Arithmetical Reasoning
  • Blood Relations
  • Mathematical Operations
  • Venn diagrams
  • Number Series
  • Figural Pattern
  • Cubes and Dice
  • Analogies
  • Non-Verbal Series
  • Blood Relations
  • Figurative Classification
  • Directions
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Mirror Images
  • Grouping Identical Figures
  • Number Ranking
  • Decision Making
  • Inference
  • Analogy
  • NonVerbal Series
  • Arithmetical Reasoning
  • Number Series
  • Alphabet Series
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Problem on Age Calculation
  • Test of Direction Sense
  • Number Ranking

General Awareness

  • Indian Banking Industry History
  • Taxes on Income and Expenditure
  • RBI and its Monetary Policy
  • Public Finance
  • Economic Planning
  • Inflation
  • Money Market in India
  • Finance Commissions
  • Bills
  • Concept of Budget
  • Schemes and Policies implemented by Government
  • Role of Banking
  • Functions of Banks
  • Types of Banks
  • Revenue of Central Government
  • Capital market in India
  • Financial and Railway Budget
  • National Income

General English

  • Active and Passive Voice
  • Sentence Improvement
  • Idioms and Phrases
  • Sentence Arrangement
  • Joining Sentences
  • Prepositions
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Substitution
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Para Completion
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence
  • Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Synonyms

Numerical Aptitude

  • Mensuration & Geometry
  • Percentage
  • Ratio and Proportion
  • Data Interpretation
  • Problems on Ages
  • Number System
  • Simplification
  • Number Series
  • Mixture and Alligation
  • Time, Speed, and Distance
  • Profit and Loss
  • Simple Interest and Compound Interest
  • Time and Work
  • Average

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: beg centre roorkee relation bharti 2022, roorkee army bharti 2022 date, beg center roorkee recruitment 2022, beg & centre, roorkee commandant, beg roorkee recruitment 2022, beg centre roorkee contact number, beg centre roorkee address, beg centre roorkee relation bharti 2021 result

 

30 March 2022 Current Affairs

0
30 March 2022 Current Affairs
30 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. C

Current Affairs 30 March 2022 

Ques 1. Which country’s tennis player Ashleigh Barty has announced her retirement at the age of 25?
Ans. Australia

Ques 2. As per government data, as of 2022, which state has the highest number of ODF plus villages in the country?
Ans. Telangana

Ques 3. Which is the hottest place on earth?
Ans. Kuwait

Ques 4. In which Indian state/UT was the ‘National Culture Festival 2022’ inaugurated?
Ans. Andra Pradesh

Ques 5. Who has been distinguished with the Abel Prize for the year 2022?
Ans. Dennis Parnell

Ques 6. Which film directed by David Lynch has been awarded in the Best Editing category at the Ninty-Four Academy Awards?
Ans. Encanto

Ques 7. Which film actor in the Bengal film industry has passed away?
Ans. Abhishek Chatterjee

Ques 8. Which Indian Navy ship has been honored with the prestigious President’s Colours?
Ans. INS Valsura

Ques 9. In which national park of India, the Bamo technique of Africa has been used?
Ans. Keoladeo National Park

Ques 10. The NCPOR working under which ministry has successfully implemented the Polar Science and Cryosphere Research Scheme?
Ans. Ministry of earth sciences

Ques 11. How many latest planets have been discovered by NASA outside the Earth’s solar system?
Ans. 65

Ques 12. Which Airport Limited has recently won the ‘COVID Champion’ award at Wings India 2022?
Ans. Cochin International Airport Limited

Ques 13. Who has written the book Anfield Barrels: India’s Oil Story?
Ans. Richa Mishra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf

MSCWB Junior Assistant Syllabus 2022

0
MSCWB Junior Assistant Syllabus 2022
MSCWB Junior Assistant Syllabus 2022

MSCWB Junior Assistant Syllabus 2022

In this post, we are sharing the MSCWB Junior Assistant Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about West Bengal Municipal Service Commission Junior Assistant Syllabus 2022 recruitment.

MSCWB Junior Assistant 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. General Knowledge  

 

200 Marks

 

 

2. Reasoning
3. Quantitative Aptitude
4. English
5. Discipline Related Subjects

 

Important Point

  • Time Duration: 2 Hours
  • Exam Type: MCQ

West Bengal Municipal Service Commission Junior Assistant 2022: Syllabus 

General Knowledge

  • Name of historical monuments in India
  • Latest Awards and Nominations
  • Largest National Parks and Sanctuaries
  • List of Ministers of India
  • Largest rivers, lakes, mountains in the world
  • List of IPL and WorldCup Winners
  • Various Government schemes
  • Latest Summits and Conferences

Reasoning

  • Clocks
  • Decision Making
  • Artificial Language
  • Input-Output
  • Calendars
  • Data Sufficiency
  • Embedded Images
  • Reasoning Analogies
  • Critical path
  • Coding-Decoding
  • Odd One Out
  • Cubes and cuboids
  • Dices
  • Figure Matrix
  • Blood Relations
  • Directions
  • Deductive Reasoning/ Statement Analysis
  • Cause and Effect
  • Mirror and Water Images
  • Alphanumeric series

Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss
  • Coding and Decoding
  • Data Interpretation
  • Number Series
  • Stream Boat Problems
  • Averages
  • Simple Interest and Compound Interest
  • Age Problems
  • Percentages
  • Work And Time
  • Mixture and Alligation
  • Probability
  • Mensuration
  • Important Problems
  • Permutation and Combination
  • Arithmetic Aptitude
  • Ratios and Proportions
  • Partnerships
  • Inequalities
  • Pipes and Cisterns
  • Time & Speed

English

  • Adjective Degree Of Comparison Rules
  • Article Rules
  • Rules For Tenses
  • List of One Word Substitutions
  • Rules and List of Conjunctions
  • Active And Passive Voice Rules
  • Letter Writing Format
  • Sentence Rearrangement & Para jumbles
  • List of Prepositions
  • Cloze Test
  • List of Homophones/ Homonyms
  • Idioms And Phrases
  • Reading Comprehension
  • Spotting the Error
  • Rules For Prepositions
  • Precis Writing
  • List of Synonyms and Antonyms
  • Direct & Indirect Speech Rules
  • Sentence Correction Questions

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: kmc junior assistant syllabus, kmc junior assistant salary, kmc junior assistant question paper 2019, mscwb surveyor syllabus, www.mscwb.org recruitment 2021, wbmsc assistant grade 2 syllabus, mscwb sub assistant engineer civil previous year question paper, wbmsc syllabus

27 March 2022 Current Affairs

0
27 March 2022 Current Affairs
27 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 March 2022 

Ques 1. Who has been appointed as the captain of Chennai Super Kings in the TATA Indian Premier League 2022?
Ans. Ravindra Jadeja

Ques 2. Who has taken oath as the Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh?
Ans. Brajesh Pathak and Keshav Prasad Maurya

Ques 3. Who has been approved by the Reserve Bank of India as the interim Managing Director and CEO of CSB Bank?
Ans. Holocaust Mandal

Ques 4. Mario Marcel, who won the ‘Governor of the Year’ award, was the governor of the Central Bank of which country?
Ans. Chile

Ques 5. Who has addressed the Gulf towns Investment Summit in Srinagar?
Ans. Manoj Sinha

Ques 6. Who is the first chairman of ‘The Reserve Bank Innovation Hub (RBIH)’?
Ans. Commander Kris Gopalakrishnan

Ques 7. To save which animal the World Bank has issued the first wildlife bond.
Ans. To save African black rhinoceros

Ques 8. In which city the National Conference of the Indian Psychiatric Society has started?
Ans. Visakhapatnam

Ques 9. Australia’s vice-captain Steve Smith has become the seventh Australian batsman to become the fastest to how many thousand runs in Test cricket?
Ans. 8000 runs

Ques 10. Which bank has announced the launch of its Green Deposit program for corporate customers?
Ans. DBS Bank India

Ques 11. Devendra Jhajharia, who won the gold medal in the 2004 Paralympics at the 2016 Rio Games, has been honored with which award recently?
Ans. Padma Bhushan

Ques 12. Who is the author of the launch book A Children’s Book The Little Book of Joy?
Ans. Dalai Lama and Desmond Tutu

Ques 13. Which country test-fired an Intercontinental Ballistic Missile (ICBM) named Hwasong-17?
Ans. North Korea

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud

MP Police SI Syllabus 2022

0
MP Police SI Syllabus 2022
MP Police SI Syllabus 2022

MP Police SI Syllabus 2022

In this post, we are sharing the MP Police SI Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Madhya Pradesh Professional Education Board Police Sub Inspector Syllabus 2022 recruitment.

MP Police SI 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Time Duration Marks
1. Science (Physics, Maths, Chemistry) 2 Hours 100 Marks
2. English, Hindi & General Knowledge 3 Hours 200 Marks
Total   300 Marks

 

Madhya Pradesh Police Sub Inspector 2022: Syllabus 

Physics

  • Nuclear and Particle Physics
  • Electronics
  • Mathematical Methods
  • Classical Mechanics
  • Atomic
  • Electromagnetic Theory
  • Molecular Physics
  • Condensed Matter Physics
  • Thermodynamics
  • ions
  • Relativity
  • Statistical Mechanics
  • Experimental Physics

Maths

  • Limits and Continuity
  • Circles
  • Definite Integrals
  • Permutations and Combinations
  • Vectors
  • Exponential and Logarithmic Series
  • Straight Lines
  • Sets and Set Theory
  • Probability Function
  • Conic Sections
  • Applications of Derivatives
  • Matrices
  • Determinants
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem

Chemistry

  • Solid State
  • Chemical Bonding
  • Electrochemistry
  • Periodicity
  • Structure of Atom
  • Molecular Structure
  • Equilibrium
  • Classification of Elements
  • Surface Chemistry
  • Redox Reactions
  • Chemical Kinetics
  • States of Matter
  • Coordination Compounds
  • Solutions
  • Thermodynamics
  • Processes of Isolation of Elements

English

  • Improvement of Sentences
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Antonyms and their correct usage
  • Common Error
  • Vocabulary
  • Synonyms/ Homonyms
  • One word substitution
  • Fill in the Blanks
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Comprehension Passage
  • Spot the Error
  • Cloze Passage
  • Shuffling of Sentence parts
  • Conversions
  • Sentence Rearrangement
  • Grammar
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Idioms & Phrases
  • Antonyms

Hindi

  • हिंदी के सिद्धांत
  • शब्द रचना
  • वाक्य-रचना
  • शब्दो के प्रकार
  • तत्सम] अर्ध तत्सम
  • शब्द शुद्धि
  • भाषा ज्ञान
  • शब्द–ज्ञान
  • व्याकरणिक कोटियाँ
  • संज्ञा

General Knowledge

  • India at a glance
  • First in India
  • Highest, Longest & Tallest in India
  • Inventions
  • States and Symbols
  • First Indian Women
  • Indian History Timeline
  • Current News
  • Indian Railway
  • Top Ten in World
  • Nobel Prize
  • Discoveries
  • India Facts GK
  • Oscar Awards

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: mp si syllabus 2022 in Hindi pdf download, mp si syllabus 2022 pdf in Hindi, mp si syllabus 2021 pdf, mp si syllabus in Hindi, mp si syllabus pdf, mp si syllabus non-technical, mp si syllabus pdf download, mp si syllabus 2017 in Hindi pdf download

 

 

26 March 2022 Current Affairs

0
26 March 2022 Current Affairs
26 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 26 March 2022 

Ques 1. Chennai Super Kings has partnered with which bank for a co-branded credit card?
Ans. ICICI

Ques 2. Which bank has started the Green Deposit Program?
Ans. DBS Bank India

Ques 3. Which Indian state/UT implements the ‘Mukhyamantri Park Beautification Scheme’?
Ans. new Delhi

Ques 4. Which is the most polluted city in India in the All India Winter Air Quality Analysis report released by CSI?
Ans. Ghaziabad

Ques 5. Where has the National Conference of the Indian Psychiatric Society started?
Ans. Visakhapatnam

Ques 6. When is the International Day in Commemoration of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade observed?
Ans. On 25 March 2022

Ques 7. Name the Union Minister of Jal Shakti, who has recently launched the Sujalam 2.0 campaign for gray water management.
Ans. Gajendra Singh Shekhawat

Ques 8. When is the International Day of Forests celebrated?
Ans. March 21

Ques 9. By when the central government has set a target to build 220 new airports.
Ans. By 2025

Ques 10. Reserve Bank of India has canceled the license of People’s Co-Operative Bank Limited, where is this bank located.
Ans. Kanpur

Ques 11. Which country’s government has honored Suresh Raina with Sports Icon Award?
Ans. Maldives

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf