Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 157

Indian Air Chief Marshal

0
Indian Air Chief Marshal
Indian Air Chief Marshal

Indian Air Chief Marshal

Indian Air Chief Marshal:- भारतीय वायु सेना दुनिया की चौथी सबसे बड़ी वायु सेना है और इसकी स्थापना 8 अक्टूबर, 1932 को हुई थी। भारतीय वायु सेना का प्राथमिक मिशन भारतीय हवाई क्षेत्र को सुरक्षित करना और सशस्त्र संघर्ष के दौरान हवाई युद्ध करना है।
1966 तक “चीफ ऑफ़ एयर मार्शल” को वायु सेना प्रमुख के रूप में नामित किया गया था। भारत के IAF में सर्वोच्च रैंक मार्शल ऑफ़ द एयर फ़ोर्स है, जिसे केवल असाधारण परिस्थितियों में भारत के राष्ट्रपति द्वारा प्रदान किया जाता है।

Air force chief marshal

S.No. Name Time Period
1. Sir Thomas Elmhirst 1947-1950
2. Sir Ronald Ivelaw-Chapman 1950-1951
3. Gerald Gibbs 1951-1954
4. Subroto Mukerjee 1954-1960
5. Aspy Engineer 1960-1964
6. Arjan Singh 1964-1969
7. Pratap Chandra Lal 1969-1973
8. Om Prakash Mehra 1973-1976
9. Hrushikesh Moolgavkar 1976-1978
10. Idris Latif 1978-1981
11. Dilbagh Singh 1981-1984
12. Lakshman Mohan Katre 1984-1985
13. Denis Anthony La Fontaine 1985-1988
14. Surinder Mehra 1988-1991
15. Nirmal Chandra Suri 1991-1993
16. Swaroop Kaul 1993-1995
17. Satish Kumar Sareen 1995-1998
18. Anil Yashwant Tipnis 1998-2001
19. Srinivasapuram Krishnaswamy 2001-2004
20. Shashindra Pal Tyagi 2004-2007
21. Fali Homi Major 2007-2009
22. Pradeep Vasant Naik 2009-2011
23. Anil Kumar Browne 2011-2013
24. Arup Raha 2013-2016
25. Birender Singh Dhanoa 2016 – 2019
26. RKS Bhadauria 2019 – Till Now

 

भारतीय वायुसेना में अब तक 26 एयर चीफ मार्शल हो चुके हैं।

राकेश कुमार सिंह भदौरिया एयर मार्शल के वर्तमान प्रमुख हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: present air chief marshal of India, Indian air force chief, air chief marshal of India 2021, first air chief marshal of India, air chief marshal VR Chaudhari, air force chief of India 2022, first chief of air staff, air force chief 2021

14 April 2022 Current Affairs

0
14 April 2022 Current Affairs
14 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 14 April 2022 

Ques 1. What is the purpose of this app launched by the central government?
Ans. Ensuring the supply of electricity in the country

Ques 2. In which country has the emergency been lifted?
Ans. Sri Lanka

Ques 3. What is the barresheet that has been in the recent news?
Ans. Israel Chandrayaan

Ques 4. Who has been appointed as the new Anti-Terrorist Squad Chief of Uttar Pradesh?
Ans. Naveen Arora

Ques 5. With which country did India sign a bilateral agreement for political, economic, and cultural cooperation?
Ans. Netherlands

Ques 6. Which kingdom government has constituted the committee on National Education Policy?
Ans. West Bengal

Ques 7. SBI has signed MoU to empower small businesses in the country.
Ans. Paisalo (PAISALO)

IQues 6. n which kingdom One Health Framework has been launched as a pilot project?
Ans. Uttarakhand

Ques 9. Recently Sabuj Sathi Yojana was selected for the WSIS Awards, this is the project which states?
Ans. West Bengal

Ques 10. Reserve Bank Of India (RBI) has imposed a fine of Rs 93 lakh on Axis Bank and which bank?
Ans. IDBI Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

ECL Mining Sirdar Syllabus 2022

0
ECL Mining Sirdar Syllabus 2022
ECL Mining Sirdar Syllabus 2022

ECL Mining Sirdar Syllabus 2022

In this post, we are sharing the ECL Mining Sirdar Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Eastern Coalfields Limited Mining Sirdar Syllabus 2022 recruitment.

ECL Mining Sirdar 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Mental Ability 50 Question 50 Marks
2. Aptitude Test 50 Question  50 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Question Type: MCQ
  • Total Posts: 313 Posts

Eastern Coalfields Limited Mining Sirdar 2022: Syllabus

Mental Ability

  • Caselets
  • Jumbled Paragraphs/ Para-jumbles
  • Assertion & Reason
  • Summary Questions
  • Number Series
  • Verbal Reasoning
  • Reading Comprehension
  • Logical Venn Diagram
  • Missing Characters
  • Data Interpretation (Tables, Charts, Graphs)
  • Classification
  • Puzzles
  • Analogy
  • Logical Reasoning
  • Sequence
  • Blood Relations
  • Direction
  • Coding and Decoding
  • Data Sufficiency
  • Spontaneous Reaction Tests
  • Logical Sequence of Words

Aptitude Test

  • Mixture & Allegation
  • Area
  • Percentage
  • Average
  • Bankers Discount
  • Simplification
  • Calendar
  • Pipes and Cisterns
  • Chain Rule
  • Problems on Trains
  • Compound Interest
  • Decimal Fractions
  • LCM and HCF
  • Time & Work
  • Logarithms
  • Operations on Numbers
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Permutation & Combination
  • Clocks
  • Heights & Distances
  • Stock & Shares
  • Profit & Loss
  • Races & Games of Skills
  • Ratio & Proportion
  • Simple Interest
  • Data Interpretation
  • Age Problems
  • Time & Distance
  • Software Testing
  • True Discount
  • Calendar
  • Height & Distance
  • Logarithm
  • Progression
  • Geometry & Mensuration
  • Sets & Union
  • Compound Interest
  • Fractions
  • Coding-Decoding
  • Profit & Loss
  • Stream Boat Problems
  • Inequality
  • Arithmetic Aptitude
  • Pipes & Cisterns
  • Surds & Indices
  • Partnerships
  • Volume and Surface Area

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: ECL mining sirdar question paper, ECL mining sirdar vacancy 2022, ECL syllabus, ECL mining sirdar vacancy 2021, Safal mining sirdar book pdf, mining sirdar MCQ questions, ECL recruitment syllabus, ECL exam syllabus

13 April 2022 Current Affairs

0
13 April 2022 Current Affairs
13 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 April 2022 

Ques 1. Which country has seen protests against the Army Chief?
Ans. Pakistan

Ques 2. Which Kingdom has launched the 1064 Anti-Corruption Mobile Application?
Ans. Uttarakhand

Ques 3. Which country defaulted the entire foreign debt of 51 billion dollars?
Ans. Sri Lanka

Ques 4. In which country has President Ram Nath Kobind named a species of yellow tulip flower as Maitri?
Ans. Netherlands

Ques 5. Who has been appointed as the new chairman of UPSC at present?
Ans. Manoj Soni

Ques 6. Which union minister inaugurated the Indo-Pak border viewing point at Nada Bet, Gujarat?
Ans. Amit Shah

Ques 7. When is the ‘247th Raising Day’ of Army Ordnance Corps celebrated?
Ans. 08 April

Ques 8. Who has inaugurated the Periyar Memorial Samathuvpuram Award?
Ans. Tamil Nadu

Ques 9. Which country has been approved by the United General Assembly to suspend it from the Human Rights Council?
Ans. Russia

Ques 10. Who has become the Twenty-Third PM (Prime Minister) of Pakistan?
Ans. Shahbaz Sharif

Ques 11. Which state has set up a cooperative bank for milk products?
Ans. Karnataka

Ques 12. Which platform has been launched by the Government of India to increase transparency?
Ans. Broadcast Seva Platform

Ques 13. Which state government will get a Rs 7500 crore loan from World Bank and AIIB?
Ans. Gujarat

Ques 14. Who has been awarded The International Cricket Council Player of the Month for March 2022?
Ans. Babar Azam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Indian Bank Security Guard Syllabus 2022

0
Indian Bank Security Guard Syllabus 2022
Indian Bank Security Guard Syllabus 2022

Indian Bank Security Guard Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Indian Bank Security Guard Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Indian Bank Syllabus 2022 recruitment.

Indian Bank Security Guard 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Simple Arithmetic/ General Knowledge/ Reasoning 20 Question 10 Marks
2. Bank’s Basics 20 Question 10 Marks
3. Knowledge Of Security 20 Question 20 Marks
Total 60 Question 40 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 90 Minutes
  • Exam Type: Objective

Indian Bank SG 2022: Syllabus

Arithmetic

  • Pipes and Cisterns
  • Quadratic Equations
  • Indices and Surds
  • Averages
  • Percentages
  • Simple Equations
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Odd Man Out
  • Numbers and Ages
  • Problems on Numbers
  • Time and Work Partnership
  • Ratio and Proportion
  • Probability
  • Simple Interest
  • Mensuration
  • Areas

General Knowledge

  • Countries and Capitals
  • National Dance
  • About India and its neighboring countries
  • New inventions
  • Indian Culture
  • Day to Day Activities
  • Scientific observations
  • Political Science
  • World organizations
  • Geography of India
  • Music & Literature
  • Famous Places in India
  • Economic problems in India
  • Books and Authors
  • Important Dates
  • National and International current affairs
  • Science and innovations

Reasoning

  • Number Series
  • Cubes and Dice
  • Figurative Classification
  • Classification
  • Blood Relations
  • Arrangements
  • Coding-Decoding
  • Number Ranking
  • Analogies
  • Mathematical Operations
  • Venn diagrams
  • Arithmetical Reasoning
  • Non-Verbal Series
  • Figural Pattern

Banking

  • Role of Banking
  • Functions of Banks
  • RBI and its Monetary Policy
  • Indian Banking Industry History
  • Money Market in India
  • Capital market in India
  • Types of Banks

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Indian bank security guard exam date 2022, Indian bank security guard syllabus pdf, Indian bank security guard salary, Indian bank security guard previous year question paper, rbi security guard salary, Indian bank recruitment

 

12 April 2022 Current Affairs

0

Current Affairs

12 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 April 2022 

Ques 1. Reserve Bank of India has recently imposed a fine of Rs 93 lakh on IDBI Bank which bank?
Ans. axis bank

Ques 2. John Jaritsky has died, who was he?
Ans. film producer

Ques 3. When is World Homeopathy Day celebrated?
Ans. 10th April

Ques 4. Who has been elected as the new chairman of ‘NABH’?
Ans. Mahesh Verma

Ques 5. As per RBI’s Monetary Policy April 2022, what is the real Gross Domestic Product (GDP) growth forecast for 2022-23?
Ans. 7.2%

Ques 6. Who has inaugurated the Scientific Conference on Homeopathy: People’s Choice for Wellness?
Ans. Union Minister of AYUSH, Sarvadanand Sonewal

Ques 7. On which day ‘Sarhul Parv’ was celebrated in the state of Jharkhand?
Ans. 04 April 2022

Ques 8. Which institute has recently launched the ‘Opportunity’ scheme?
Ans. AIRPORTS AUTHORITY OF INDIA

Ques 9. When is ‘World Health Day celebrated?
Ans. 07 April

Ques 10. Where has the 20th meeting of the National Tiger Conservation Authority been held, chaired by Union Minister Bhupendra Yadav?
Ans. Pakke Tiger Reserve, in Arunachal Pradesh

Ques 11. Tata AIA has tied up with whom to provide life insurance cover?
Ans. CSC

Ques 12. Alexander Vucic became the President of which country for the second time?
Ans. Serbia

Ques 13. Which railway zone has launched the One Station One Product initiative?
Ans. South-Central Railway

Ques 14. The photograph of which photographer “Kamloops Residential School” has won the World Press Photo of the Year 2022 award?
Ans. amber bracken

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

11 April 2022 Current Affairs

0
11 April 2022 Current Affairs
11 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 April 2022 

Ques 1. From which district the Chief Minister of Uttar Pradesh has been started ‘School Chalo Abhiyan’?
Ans. Sravasti

Ques 2. Who has launched the Opportunity (AVSAR) initiative to encourage and provide the right opportunities to women, artisans, and craftsmen?
Ans. Airports Authority of India

Ques 3. Who has written a novel titled ‘Queen of Fire’?
Ans. Devika Rangachari

Ques 4. Who is the author of the book Not Just a Nightwatchman: My Innings with BCCI.
Ans. Vinod Rai

Ques 5. Who has been named as the caretaker PM (prime minister) of Pakistan?
Ans. Gulzar Ahmed

Ques 6. Who is the author of Tomb of Sand?
Ans. Geetanjali Shree

Ques 7. According to the recently released report, the illegal purchase of wildlife online is increasing in which countries?
Ans. Myanmar

Ques 8. Which ministry has set up the AVGC Promotion Task Force?
Ans. Ministry of Information and Broadcasting

Ques 9. Who has joined the board of directors of Twitter?
Ans. Elon Musk

Ques 10. Who has won the 11th DGC Ladies Open Amateur Golf Championship?
Ans. Riya Jadon

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

GPSSB Gram Sevak Syllabus 2022

0
GPSSB Gram Sevak Syllabus 2022
GPSSB Gram Sevak Syllabus 2022

GPSSB Gram Sevak Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Gram Sevak Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Gram Sevak Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Gram Sevak 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Exam Medium Marks
1. Gujarati Language & Grammer Gujarati 15 Marks
2. General Knowledge & General Awareness Gujarati 20 Marks
3. Related Subject Gujarati 50 Marks
4. English Language & Grammer English 15 Marks
Total 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 1 Hour
  • Negative Marking: 0.33 Marks
  • Unanswered Question: 0.33 Marks

Gujarat Panchayat Service Selection Board Gram Sevak 2022: Syllabus

Gujarati Language and Grammar

  • Fill in the Blanks
  • Synonyms
  • Grammar
  • Alphabets
  • Comprehension Passage
  • Translation of Sentences
  • Vocabulary
  • Error Detection
  • Antonyms

General Awareness and General Knowledge

  • Indian Polity and the Constitution of India
  • History of India and History of Gujarat
  • Panchayati Raj
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • General Mental Ability and General Intelligence
  • Indian Economy and Planning
  • Sports
  • Current affairs
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • Welfare schemes of Gujarat kingdom and Union Government
  • General Science
  • Environment and Information & Communication Technology

English Language and Grammar

  • Speech
  • Adjectives
  • Grammar Test
  • Nouns
  • Determiners
  • Verbs & verb tenses
  • Relative Clauses
  • Adverbs
  • Punctuation

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GPSSB syllabus

 

09 April 2022 Current Affairs

0
09 April 2022 Current Affairs
09 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 April 2022 

Ques 1. Who has been given Saraswati Samman 2021?
Ans. Ramdarash Mishra

Ques 2. Who has appointed Dr. Ian Fry as the world’s first independent director for human rights and climate change?
Ans. United Nations Human Rights Council

Ques 3. Which state government has launched the Kaval Uthavi app to get police assistance during an emergency?
Ans. Government of Tamil Nadu

Ques 4. Who has topped the list of billionaires of 2022 released by Forbes?
Ans. Elon Musk

Ques 5. World Health Day is celebrated on 7th April, which is the theme of World Health Day 2022.
Ans. Our planet, our health

Ques 6. In which state ‘Sarhul Mahotsav’ is celebrated?
Ans. Jharkhand

Ques 7. Which bank has launched UnionNXT and digital project SMBHAV?
Ans. Union Bank

Ques 8. In which city the new variant XE of Corona has been found?
Ans. Mumbai

Ques 9. Which Indian-American singer has received the Grammy Award 2022 for Best Children’s Music Album?
Ans. Falguni Shah

Ques 10. To whom has Jio BP tied up for EV solutions?
Ans. TVs

Ques 11. Which state government has received a loan of Rs 7500 crore from World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank?
Ans. To the Government of Gujarat

Ques 12. Who has addressed the India Education Summit 2022?
Ans. Dharmendra Pradhan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

MPSC Group C Syllabus 2022

0
MPSC Group C Syllabus 2022
MPSC Group C Syllabus 2022

MPSC Group C Syllabus 2022

In this post, we are sharing the MPSC Group C Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Maharashtra Public Service Commission Group C Syllabus 2022 recruitment.

MPSC Group C Prelims 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. General Knowledge 100 Marks
Total 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 1 Hour

MPSC Group C Mains 2022: Exam Pattern

S.No. Paper  Subject Name Marks
1. Paper – I Marathi, English 60 Marks, 40 Marks
2. Paper-II General Knowledge 100 Marks
Total 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hour

Maharashtra Public Service Commission Group C 2022: Syllabus

General Knowledge

  • Religion
  • Authors
  • Science and Technology
  • Important Days
  • Indian History
  • Books and Authors
  • Awards and Honors
  • Awards
  • Capitals of India
  • Indian Economy
  • Defense
  • Culture
  • Full forms
  • Languages
  • Capitals
  • Wars and
  • Diseases and Nutrition
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Common Names
  • Flower
  • Soil
  • Rivers
  • Mountains
  • Ports
  • Inland Harbours
  • Number of Players
  • Heritage and Arts
  • Neighbors
  • General Policy
  • Indian National Movement
  • History
  • Anthem
  • Important National Facts
  • Winners
  • Dance
  • Current Affairs – National and International
  • Bird
  • Animal
  • Abbreviations
  • Discoveries
  • Countries and Capitals
  • Song
  • Flag
  • Monuments
  • Personalities
  • Freedom Movement
  • Championships
  • Terms
  • Budget and Five Year Plans
  • International and National Organizations
  • Currencies
  • Sports

General English

  • Prepositions
  • Substitution
  • Completion
  • Sentence Improvement
  • Antonyms
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Synonyms
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence Arrangement
  • Fill in the blanks
  • Spotting Errors
  • Para Completion
  • Spelling Test
  • Joining Sentences
  • Active and Passive Voice

Marathi Language

  • Sentences
  • Literary Criticism
  • History of Marathi Literature
  • Marathi Grammer
  • Language and Folk-Lore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  MPSC group c prelims syllabus pdf,  MPSC group c syllabus 2021 pdf, MPSC group c question paper,  MPSC syllabus 2022