Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 155

27 April 2022 Current Affairs

0
27 April 2022 Current Affairs
27 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 April 2022 

Ques 1. Which Kingdom government presented the ‘Children’s Budget’ for the first time as part of its annual financial plan?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 2. In this state, Khongjom Day is celebrated in the Khongjom War Memorial Complex.
Ans. Manipur

Ques 3. Who has been appointed as Director and CFO by ONGC?
Ans. pomila Jaspal

Ques 4. When is International Representative’s Day celebrated?
Ans. 25 April 2022

Ques 5. Which fort is known as Sirmaur of Jagiri Forts?
Ans. Kuchaman Fort

Ques 6. Which Kingdom has become the first state in India to start a digital ticketing system equipped bus service?
Ans. Maharashtra

Ques 7. Jahangiri Mahal is located at-
Ans. Agra Fort

Ques 8. Who has acquired Twitter for 44 billion dollars?
Ans. Elon Musk

Ques 9. When is National Civil Services Day celebrated?
Ans. April 21

Ques 10. When is World Intellectual Property Day observed?
Ans. 26 April

Ques 11. Where has the ‘Guruji Student Credit Card Scheme’ started?
Ans. Jharkhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

26 April 2022 Current Affairs

0
26 April 2022 Current Affairs
26 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 26 April 2022 

Ques 1. When is World Book and Copyright Day celebrated?
Ans. 23 April 2022

Ques 2. Who has been appointed as the new Vice-Chairman of NITI Aayog (in April 2022)?
Ans. Suman’s Berry

Ques 3. To whom has POSOCO tied up for research?
Ans. IIT Delhi

Ques 4. In which Town did NSA Ajit Doval’ has inaugurated the 10-day National Cyber ​​Security Incident Response Exercise?
Ans. New Delhi

Ques 5. Which is the first vaccine to be given emergency use authorization in India for children aged 5 to 12 years?
Ans. Corbewax

Ques 6. When is World Malaria Day observed?
Ans. 25 April

Ques 7. Who has been appointed as the brand ambassador of the Karnataka Brain Health Initiative?
Ans. Robin Uthappa

Ques 8. Which state government has tied up with NIXI – CSC Data Services Center to set up an International Debt Centre?
Ans. Tripura

Ques 9. In which city the first Incredible India International Cruise Conference-2022 has been held?
Ans. Mumbai

Ques 10. Who has started the scheme named ‘Poison Pill’?
Ans. Twitter

Ques 11. Which has become the first state in the Nation to get L Route Server?
Ans. Rajasthan

Ques 12. The Wisden Almanack has named Rohit Sharma and which player among the “Five Best Cricketers of the Year” for the year 2022?
Ans. Jasprit Bumrah

Ques 13. Where has the Senior Asia Wrestling Championship started?
Ans. Mongolia

Ques 14. Patrick Achi has recently been re-appointed as the Prime Minister of which Nation?
Ans. ivory coast

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

BIS Junior Translator Syllabus 2022

0
BIS Junior Translator Syllabus 2022
BIS Junior Translator Syllabus 2022

BIS Junior Translator Syllabus 2022

In this post, we are sharing the BIS Junior Translator Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Bureau of Indian Standards Junior Translator Syllabus 2022 recruitment.

BIS Junior Translator 2022: Exam Pattern

Paper – I

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Awareness 20 Question 20 Marks
2. Hindi Language 25 Question 25 Marks
3. English Language 25 Question 25 Marks
Total 70 Question 70 Marks

 

Paper-II

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Translation 2 Question 80 Marks

 

Important Point 

  • Paper I Exam Type: MCQ
  • Paper-II Exam Type: Descriptive
  • Negative marking: 0.25
  • Total Marks: 150 Marks
  • Time Duration: 120 Minutes

Bureau of Indian Standards Junior Translator 2022: Syllabus 

General Awareness

  • Inventions & Discoveries
  • History
  • Indian Constitution
  • Culture
  • Scientific Research
  • Economics
  • Sports
  • Governors in India
  • Static GK
  • Geography
  • Neighboring Countries of India
  • Physics, Chemistry & Biology
  • Countries, Capital & Currency
  • General Polity
  • Indian Financial System
  • Current Affairs
  • General Science

Hindi Language

  • विलोम शब्द
  • वर्तनी
  • रिक्त स्थान भरें (क्रिया, पूर्वसर्ग, लेख, आदि का उपयोग करके)
  • मुहावरे
  • शब्दावली
  • व्याकरण
  • त्रुटि पहचान
  • समानार्थक शब्द
  • शब्दों का सही उपयोग
  • वाक्यांश
  • वाक्य पूरा करना
  • वाक्य की बनावट

English Language

  • Prepositions
  • Idioms and Phrases
  • Detection of errors
  • Cloze Test
  • Basic grammar
  • Fill in the blanks
  • Vocabulary
  • Tenses and rules
  • Paragraph completion
  • Synonyms and Antonyms
  • Improving sentences
  • Parts of Speech
  • Reading Comprehension
  • Spellings
  • One word substitution
  • Articles

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: bis exam date 2022, bis exam syllabus, bis exam 2022, bis recruitment 2022, bis exam eligibility, bis salary, bis 2022, bis SSA salary

25 April 2022 Current Affairs

0
25 April 2022 Current Affairs
25 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 April 2022 

Ques 1. Who has been appointed as the Principal Scientific Advisor of India?
Ans. Ajay Kumar Sood

Ques 2. Which country has suspended agricultural imports from India?
Ans. Indonesia

Ques 3. India’s first indigenously developed flying trainer successfully completed the sea-level test in Puducherry. What is his name?
Ans. goose-ng

Ques 4. What is the name of the joint military training exercise between the Indian Army and Uzbekistan that began in March 2022 at Yangyarik?
Ans. dusty

Ques 5. Who is the chairman of its Regulatory Benefits and Technology Solutions Advisory Committee constituted by SEBI?
Ans. Sunil Bajpayee

Ques 6. When is National Panchayat Day celebrated?
Ans. April 24

Ques 7. Who has been appointed as the Global Peace Ambassador?
Ans. Babita Singh

Ques 8. Which Nation fast bowler ‘Hamish Bennett has retired from all forms of cricket?
Ans. New Zealand

Ques 9. Which social networking website recently banned advertisements that contradict science on climate change?
Ans. Twitter

Ques 10. Which country has test-fired the world’s most powerful nuclear-capable intercontinental ballistic missile RS-28 SAR-MAT?
Ans. Russia

Ques 11. Vice President of India M. Venkaiah Naidu will launch the 2nd ‘Khelo India University Games 2021’ at which stadium in Bengaluru on 24 April 2022?
Ans. Sri Kanteerva Indoor Stadium

Ques 12. India and which Nation have announced the decision to set up a Virtual Network Center on Quantum Computing?
Ans. Finland

Ques 13. In Mongolia Asian Wrestling Championship 2022, Gaurav Baliyan won which medal after losing to an Iranian wrestler in B 79 kg weight category?
Ans. silver

Ques 14. BRO will build the world’s tallest tunnel connecting Ladakh with which Kingdom?
Ans. Himachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

REET Syllabus 2022

0
REET Syllabus 2022
REET Syllabus 2022

REET Syllabus 2022

In this post, we are sharing the REET Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Rajasthan Eligibility Examination for Teachers Syllabus 2022 recruitment.

REET 2022: Exam Pattern

Level- I

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. Child Development & Pedagogy 30 Question 30 Marks
2. Language I 30 Question 30 Marks
3. Language II 30 Question 30 Marks
4. Mathematics 30 Question 30 Marks
5. Environmental Studies 30 Question 30 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Level- II

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. Child Development & Pedagogy 30 Question 30 Marks
2. Language I 30 Question 30 Marks
3. Language II 30 Question 30 Marks
4. Science, Mathematics & Social Science 60 Question 60 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Rajasthan Eligibility Examination for Teachers 2022: Syllabus

Child Development & Pedagogy

  • Intelligence
  • Personality
  • Adjustment
  • Individual Differences
  • Understanding Diverse learners
  • Child Development

Language I

  • Teaching Learning Materials
  • Development of Language Skills, Teaching Learning Materials
  • Comprehensive & Continuous Evaluation
  • Framing Questions Including Wh-questions
  • Unseen Prose Passage
  • Principles of Teaching English

Language II

  • Unseen Prose Passage
  • Principles of Teaching English
  • Modal Auxiliaries
  • Methods of Evaluation
  • Unseen Poem
  • Phrasal Verbs, and Idioms
  • Literary Terms
  • Basic knowledge of English Sounds and their Phonetic Transcription
  • Remedial Teaching
  • Communicative Approach to English Language Teaching
  • Challenges of Teaching English

Environmental Studies

  • Environmental Studies and Environmental Education Learning Principles
  • Teaching material/ Aids
  • Public places and Institutions
  • Living Beings
  • Personal Hygiene
  • Family
  • Matter and Energy
  • Experimentation/ Practical Work
  • Profession
  • Transport and Communication
  • Activities
  • Our Culture and Civilization
  • Problems of Teaching
  • Approaches to presenting concepts
  • Comprehensive and Continuous Evaluation
  • Clothes and Habitats
  • Discussion
  • Concept &scope of Environment Studies
  • The significance of Integrated & Environment Studies
  • Scope and Relation to Science & Social Science

Social Studies

  • Main Components of the Earth
  • Pedagogical Issues – I
  • Mauryan & Gupta Empires and Post-Gupta Period
  • Geography and Resources of India
  • Indian Civilization, Culture, and Society
  • Geography and Resources of Rajasthan
  • Resources and Development
  • Indian Constitution and Democracy
  • Medieval and Modern Period
  • Pedagogical Issues – II

Mathematics and Science

  • Force and Motion
  • Algebraic expressions
  • Indices
  • Percentage
  • Statistics
  • Living Being
  • Human body and health
  • Micro-organisms
  • Animal Reproduction and Adolescence
  • Interest
  • Heat
  • Lines and Angles
  • Solar System
  • Chemical Substances
  • Plane Figures
  • Equations
  • Graph
  • Area of Plane figures
  • Ratio and Proportion
  • Surface Area and Volume
  • Factors
  • Light & Sound

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: reet syllabus 2022 pdf download, reet level 2 syllabus 2022, reet syllabus 2022 level 2 SST, reet 2022 syllabus level 1, reet syllabus 2022 pdf download in English, reet syllabus level 2,

 

23 April 2022 Current Affairs

0
23 April 2022 Current Affairs
23 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 April 2022 

Ques 1. Which Kingdom Department of Rural Development and Panchayati Raj has launched an app ‘Jan Surveillance’ under the e-governance initiative?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 2. The Nation’s first drone school has opened in which city?
Ans. Gwalior

Ques 3. Who has been appointed as the acting secretary and defense advisor to USA Vice President Kamala Harris?
Ans. Shanti Sethi

Ques 4. Delhi government has appointed MLA Saurabh Bhardwaj as the vice-president of?
Ans. Delhi Jal Board

Ques 5. Which country India has decided to set up the ‘Education and Skill Development Working Group’?
Ans. America

Ques 6. Where is the ‘Sharad Mahotsav’ celebrated in Rajasthan?
Ans. Mount Abu

Ques 7. The Prime Minister of which Nation has come on an eight-day visit to India?
Ans. Sri Lanka

Ques 8. Who was the main leader of ‘The Young Bengal Movement?
Ans. Henry Vivian Derozio

Ques 9. Which has become the first state in the country to get L Route Server?
Ans. Rajasthan

Ques 10. Name the wind which changes its direction according to the season.
Ans. Monsoon

Ques 11. Which union ministry has hosted the “National Metallurgist Award 2021” event?
Ans. Ministry of Steel

Ques 12. Which state has become the first to develop a ‘Migration Tracking System App’?
Ans. Maharashtra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

GPSSB Divisional Accountant Syllabus 2022

0
GPSSB Divisional Accountant Syllabus 2022
GPSSB Divisional Accountant Syllabus 2022

GPSSB Divisional Accountant Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Divisional Accountant Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Divisional Accountant Syllabus 2022.

GPSSB Divisional Accountant 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. General knowledge & General Awareness 35 Marks
2. English Language & Grammer 20 Marks
3. Gujarati Language & Grammer 20 Marks
4. Knowledge For The Job & Technical Knowledge 75 Marks
Total 150 Marks

 

Gujarat Divisional Accountant 2022: Syllabus 

General knowledge & General Awareness

  • General Mental Ability and General Intelligence
  • Indian Economy and Planning
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • Sports
  • Current affairs
  • Indian Polity and the Constitution of India
  • Panchayati Raj
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • History of India and History of Gujarat
  • General Science, Environment, and Information & Communication Technology

Gujarati Language and Grammar

  • Synonyms
  • Error Detection
  • Comprehension Passage
  • Antonyms
  • Vocabulary
  • Grammar
  • Translation of Sentences
  • Fill in the Blanks

English Language and Grammar

  • Adverb
  • Subject-Verb Agreement
  • Idioms & Phrases
  • Synonyms
  • Tenses
  • Vocabulary
  • Unseen Passages
  • Sentence Rearrangement
  • Fill in the Blanks
  • ComprehensionGrammar
  • Articles
  • Verb
  • Antonyms
  • Error Correction

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GPSSB divisional accountant cut off, GPSSB divisional accountant question paper, GPSSB divisional accountant book pdf, divisional accountant class 3 book pdf, divisional accountant study material pdf, divisional accountant GPSSB 2017, GPSSB divisional accountant advertisement, divisional accountant class 3 old paper

22 April 2022 Current Affairs

0
22 April 2022 Current Affairs
22 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 April 2022 

Ques 1. Which country’s three astronauts returned from space after 183 days?
Ans. China

Ques 2. Which Indian cricketer has been appointed by the Karnataka kingdom government as the brand ambassador of Karnataka- Brain Health Initiative (Ka-BHI)?
Ans. Robin Uthappa

Ques 3. What is the announced foodgrain production target for the crop year 2022-23?
Ans. 328 million tonnes

Ques 4. In which Kingdom Jalmarg Conclave 2022 has been organized?
Ans. Assam

Ques 5. Which Kingdom launched its ‘Space Tech’ framework and hosted the launch event on Metaverse?
Ans. Telangana

Ques 6. According to the study done by IISc, microplastic has been found in which river?
Ans. river Kaveri

Ques 7. Who has been appointed as the new CEO of the Advertising Standards Council of India?
Ans. Manisha Kapoor

Ques 8. The World Health Organization has recently launched its Global Center for Traditional Medicine at a site in states?
Ans. Gujarat

Ques 9. Which country announced that it is unable to repay its entire foreign debt of 51 billion dollars?
Ans. Sri Lanka

Ques 10. In which Town India’s first portable solar rooftop system has been inaugurated?
Ans. Gandhinagar

Ques 11. Where will NHPC develop Green Hydrogen Project?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 12. Raja Pervez Ashraf has become the new Speaker of the National Assembly of which Nation?
Ans. Pakistan

Ques 13. Indian Grandmaster Domaraju Gukesh has won which La Roda International Open Chess tournament title recently?
Ans. 48th

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

21 April 2022 Current Affairs

0
21 April 2022 Current Affairs
21 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 21 April 2022 

Ques 1. When is World Voice Day celebrated?
Ans. April 16

Ques 2. Where is the 40th edition of Hunar Haat organized?
Ans. Mumbai

Ques 3. Who has won the Seventy-one Senior National Basketball Championship?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. Who has been appointed as the brand ambassador of Brain Health Initiative by Karnataka?
Ans. Robin Uthappa

Ques 5. When is World Liver Day celebrated?
Ans. 19th April

Ques 6. Who has been distinguished with the International Gandhi Prize 2021 for Leprosy?
Ans. Dr. Bhushan Kumar, Leprosy Yagya Trust (Gujarat)

Ques 7. Who has won the Twelve Senior Men’s National Hockey Championship?
Ans. Haryana

Ques 8. Who has been nominative as the President of the India Pulse and Grains Association?
Ans. Bimal Kothari

Ques 9. What hurricane has hit the Philippines?
Ans. Maggi

Ques 10. Who has been honored with the ‘Malcolm Adisesia Prize 2022’?
Ans. Prabhat Patnaik

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

SECL Surface Miner Operator Syllabus 2022

0
SECL Surface Miner Operator Syllabus 2022
SECL Surface Miner Operator Syllabus 2022

SECL Surface Miner Operator Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SECL Surface Miner Operator Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about South Eastern Coalfields Limited Surface Miner Operator Syllabus 2022 recruitment.

SECL Surface Miner Operator 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name
1. Quantitative Aptitude
2. General Knowledge
3. General English
4. Logical Reasoning

 

Important Points

  • Total Marks: 80 Marks
  • Total Posts: 17 Posts

South Eastern Coalfields Limited Surface Miner Operator 2022: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Logarithms
  • Mixture and Allegation
  • Work and Wages
  • Pipes and Cisterns
  • Time Speed Distance
  • LCM and HCF
  • Coding-Decoding
  • Percentage
  • Ratio, Proportion, and Partnership
  • Mensuration 3D
  • Algebra
  • Calendars
  • Age
  • Profit and Loss
  • Simple Interest
  • Compound Interest
  • Mensuration 2D
  • Simplification and Approximation
  • Numbers
  • Race
  • Trigonometry
  • Height and Distances
  • Progressions
  • Trains, Boats, and Streams
  • Permutation and Combination
  • Data Interpretation
  • Probability
  • Geometry
  • Clocks
  • Average

General Knowledge

  • List of Waterfalls in India
  • National Symbols of India
  • List of IPL Winners
  • Top 10 Longest Highways in India
  • National Parks in India
  • Wildlife Sanctuaries in India
  • Top 10 Longest Rivers in India
  • Folk Dances of India
  • List of National Peaks in India
  • Top 10 Longest Bridges in India
  • Neighboring Countries of India
  • Largest & Smallest State/ UT of India
  • Dams In India
  • National Animal of India
  • Important Dates in Indian History
  • National Tree of India
  • List of High Courts in India
  • Union Territories of India
  • List of Prime Ministers of India
  • Indian States and Capitals
  • List of Indian Presidents
  • Attorney General of India
  • Election Commission of India
  • List of RBI Governors
  • National/ Official Languages in India
  • List of Cricket World Cup Winners

General English

  • Precis Writing
  • Direct & Indirect Speech Rules
  • List of Prepositions
  • Spotting the Error
  • Rules and List of Conjunctions
  • Active And Passive Voice Rules
  • List of One Word Substitutions
  • Adjective Degree Of Comparison Rules
  • Rules For Tenses
  • Sentence Correction Questions
  • List of Synonyms and Antonyms
  • Idioms And Phrases
  • Article Rules
  • Reading Comprehension
  • Cloze Test
  • Letter Writing Format
  • Rules For Prepositions
  • List of Homophones/ Homonyms

Logical Reasoning

  • Syllogism
  • Reasoning Analogies
  • Dices
  • Blood Relations
  • Calendars
  • Decision Making
  • Clocks
  • Alphanumeric series
  • Coding-Decoding
  • Artificial Language
  • Critical path
  • Cubes and cuboids
  • Data Sufficiency
  • Puzzles
  • Figure Matrix
  • Statement and Conclusions
  • Deductive Reasoning/ Statement Analysis
  • Order & Ranking
  • Directions
  • Embedded Images
  • Shape Construction
  • Input-Output
  • Mirror and Water Images
  • Odd One Out
  • Picture Series and Sequences
  • Paper Folding
  • Statement and Assumptions
  • Pattern Series and Sequences
  • Seating Arrangements
  • Cause and Effect

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SECL recruitment 2022 notification, www.secl.gov.in recruitment 2021, SECL area list, www.secl-cil.in list, SECL bilaspur recruitment 2022, SECL mining sirdar vacancy 2022, SECL employee list, SECL coal mines list