Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 150

RSMSSB Livestock Assistant Syllabus 2022

0
RSMSSB Livestock Assistant Syllabus 2022
RSMSSB Livestock Assistant Syllabus 2022

RSMSSB Livestock Assistant Syllabus 2022

In this post, we are sharing the RSMSSB Livestock Assistant Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Rajasthan Subordinate and Ministerial Service Selection Board Livestock Assistant Syllabus 2022 recruitment.

RSMSSB Livestock Assistant 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Science 40 Question 40 Marks
2. Veterinary Science 80 Question 80 Marks
Total 120 Question 120 Marks

 

Important Point

Time Duration: 2 Hours

Rajasthan Subordinate and Ministerial Service Selection Board Livestock Assistant 2022: Syllabus

General Knowledge

  • Rajasthan’s primary source of history
  • Important historical tourist palace
  • Major dynasties and their achievements
  • Mughal-Rajput links
  • Rajasthan’s main prehistoric civilizations
  • Architecture’s main characteristics
  • Rajasthan’s Political Awareness
  • Forts, Monuments, and Structures of Importance
  • Rajasthani Religious Movement and Folk God-Goddess
  • Rajasthan’s main handicrafts, paintings, and styles
  • Works of literature in Rajasthani Languages of the area
  • Folk music, folk dancing, musical instruments, and jewelry can all be found during a fair or festival
  • Rajasthani Tradition, Culture, and Heritage
  • Rajasthan’s most famous person
  • Farmers and the popular Revolution movement, as well as the Prjamandal movement
    Rajasthan is a state

Veterinary Science

  • Animal Management
  • Animal Husbandry Extension
  • Veterinary Medicine
  • Animal Reproduction
  • Veterinary Anatomy
  • Minor Veterinary Surgery
  • Veterinary Physiology and Biochemistry
  • Animal Nutrition
  • Veterinary Pharmacology
  • Animal Breeding and Genetics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: lsa syllabus 2022 pdf download, lsa syllabus 2022 pdf download in Hindi, RSMSSB livestock assistant salary, livestock assistant syllabus in Hindi, livestock assistant syllabus pdf.

26 May 2022 Current Affairs

1
26 May 2022 Current Affairs
26 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 26 May 2022 

Ques 1. Who has received the highest ‘British Honorary Award’?
Ans. Ajay Piramal

Ques 2. Which organization has honored one million ASHA workers from India for their outstanding contribution to advancing global health?
Ans. WHO

Ques 3. The Supreme Court Collegium has approved the appointment of how many additional judges of the Allahabad High Court as permanent judges?
Ans. 10

Read Also: Current Affairs

Ques 4. Who has recently approved the surplus transfer of Rs 30,307 crore to the central government for the financial year 2021-22?
Ans. reserve bank of India

Ques 5. In which country is the Chittagong port located in the news?
Ans. Bangladesh

Ques 6. Scientists of which institute have made nanobots?
Ans. IISc Bangalore

Ques 7. Which has become the first state to launch drones in the healthcare sector?
Ans. Uttarakhand

Ques 8. With which country did India sign the ‘Investment Promotion Agreement (IIA)’?
Ans. USA

Ques 9. Which Nation has become the top remittance recipient in 2021?
Ans. India

Ques 10. Which country has become the first Gulf country to register a case of monkeypox?
Ans. UAE

Ques 11. Who has broken the national record of 100m hurdles in the UK?
Ans. Jyoti Yaraji

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

GPSSB MPHW Syllabus 2022

0
GPSSB MPHW Syllabus 2022
GPSSB MPHW Syllabus 2022

GPSSB MPHW Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB MPHW Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Multi-Purpose Health Worker Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB MPHW 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of marks Exam Medium
1. English Language & Grammer 15 Marks English
2. Gujarati Language & Grammer 15 Marks Gujarati
3. General Awareness & General Knowledge 20 Marks Gujarati
4. Technical Knowledge 50 Marks Gujarati
Total  100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 1 Hr.
  • Negative Marking: 0.33 Marks
  • Cut Marks Than More Than one answer: 0.33 Marks

GPSSB Multi-Purpose Health Worker 2022: Syllabus

English Language and Grammar

  • Important Spellings
  • Preposition
  • Antonyms
  • Verb Forms
  • Sentence formation
  • Word Formation
  • Articles
  • Tenses
  • Synonyms
  • Pronouns

Gujarati Language and Grammar

  • Samanarthi
  • Gujarati Sahitya Na Amar Patro
  • Sandhi
  • Virudhharthi
  • Sahityakar Ane Krutio
  • Gujarati Sahitya Ni Panktio
  • Sahityakaar Ane Janmasthad
  • Chhand
  • Jodani
  • Sahityakar Takhallus
  • Sahityakar Ane Teni Vishesta

General Awareness & General Knowledge

  • Indian Economy and Planning
  • Current affairs of Regional, National, and International Importance
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Panchayati Raj
  • Sports
  • Indian Polity and the Constitution of India
  • General Mental Ability and General Intelligence
  • History of India and History of Gujarat
  • Geography of India and Geography of Gujarat

Technical Knowledge

  • Anatomy and Physiology
  • Medical-Surgical Nursing
  • First Aid
  • Health Economics
  • Personal Hygiene
  • Communicable Diseases
  • Nutrition
  • Midwifery and Gynecological Nursing
  • Advances in the field of Health worker

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Ojas, GPSSB book Gujarati pdf download, GPSSB Bharti 2022 Gujarat, GPSSB old paper, maru Gujarat

25 May 2022 Current Affairs

0
25 May 2022 Current Affairs
25 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 May 2022 

Ques 1. Peter Albers has been recently appointed as the Chief Executive Officer of which airline company?
Ans. indigo

Ques 2. How many billion dollars of FDI has been received by India in the year 2022?
Ans. 83.57

Ques 3. Amazon Pay and which bank have tied up for UPI payments?
Ans. RBL Bank

Read Also: Current Affairs

Ques 4. Hassan Sheikh Mohammed has been elected as the new President of which country?
Ans. Somalia

Ques 5. New Development Bank has announced to open its first regional office in India in which Town?
Ans. Gujarat

Ques 6. Subhash Ola, an inventor from which the state of India has won the first prize for the Amazon Sambhav Entrepreneurship Challenge 2022?
Ans. Rajasthan

Ques 7. When is International Museum Day (IMD) observed?
Ans. May 18

Ques 8. In which country has the Indian Navy recently conducted the Coordinated Patrol (CORPAT) exercise?
Ans. Bangladesh

Ques 9. Adani Group recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the state government for the investment of how many crores in Andhra Pradesh?
Ans. Rs 60,000 crore

Ques 10. According to rating agency ICRA, India’s Gross Domestic Product (GDP) growth is projected to fall to what percent in the fourth quarter of the financial year 2021-22?
Ans. 3.5 percent

Ques 11. India’s first 5G testbed set up for Rs.
Ans. 220 crores

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Delhi Police Head Constable Syllabus 2022

0
Delhi Police Head Constable Syllabus 2022
Delhi Police Head Constable Syllabus 2022

Delhi Police Head Constable Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Delhi Police Head Constable Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Head Constable of Delhi Syllabus 2022 recruitment.

Delhi Police Head Constable 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No Of Question Marks
1. Quantitative Aptitude 20 Question 20 Marks
2. General Awareness 20 Question 20 Marks
3. English Language 25 Question 25 Marks
4. General Intelligence 25 Question 25 Marks
5. Computer Fundamentals 10 Question 10 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important points

  • Time Duration: 90 Minutes
  • No Negative Marking

Head Constable of Delhi 2022: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Time and distance
  • Whole Number
  • Relationship between numbers
  • Percentages
  • Congruence and similarity of triangles
  • Ratio and Proportion
  • Square roots
  • Average
  • Interest (Simple and Compound)
  • Profit and Loss, Discount, Partnership
  • Business
  • Mixture and Alligation
  • Decimal and Fractions
  • Time and work
  • Right Circular Cylinder
  • Regular Right Pyramid with triangular or square Base
  • Triangle and its various kinds of centers
  • Regular Polygons
  • Bar-diagram
  • Circle and its chords, tangents,
  • angles subtended by chords of a circle
  • common tangents to two or more circles
  • Triangle
  • Quadrilaterals
  • Circle
  • Right Prism
  • Right Circular Cone
  • Histogram
  • Sphere
  • Hemispheres
  • Rectangular Parallelepiped
  • Frequency polygon
  • Pie-chart
  • Trigonometry
  • Degree and Radian Measures
  • Standard Identities
  • Complementary angles
  • Heights and distances
  • Trigonometric ratios

General Awareness

  • Economic News
  • Geography
  • Current Important Events
  • Abbreviations
  • Current Affairs – National & International
  • Indian states and capitals
  • Awards and Honors
  • Important Financial
  • Countries and Currencies
  • Banking News
  • Indian Constitution
  • Books and Authors
  • Science – Inventions & Discoveries
  • History
  • Sports Terminology
  • Solar System
  • Important Days & Dates

English Language

  • Wrong Spelt
  • Conjunctions
  • Sentence Improvement
  • Reading Comprehension
  • Cloze Test
  • Fill in the Blanks
  • Synonyms & antonyms
  • Phrasal Verbs
  • Voices
  • Infinitive, Gerund, Participle
  • Identify the sentence pattern
  • Find out the Error
  • Verb
  • Idioms and phrases
  • Jumbled Sentence
  • Noun
  • Articles
  • One-word substitution
  • Adverbs
  • Direct & Indirect Speech
  • Subject-Verb Agreement
  • Phrase Replacement
  • Tenses

General Intelligence

  • observation
  • similarities and differences
  • space visualization
  • Coding and de-coding
  • problem-solving analysis
  • judgment
  • analogies
  • decision making
  • visual memory
  • discrimination
  • spatial orientation
  • relationship
  • concepts
  • arithmetical reasoning and figural classification
  • arithmetic number series
  • The topics are Semantic Analogy
  • coding and decoding
  • statement conclusion
  • syllogistic reasoning.
  • non-verbal series
  • Symbolic/Number Analogy
  • Figural Analogy
  • Embedded Figures
  • Symbolic/Number Classification
  • Figural Classification
  • Indexing Address matching
  • Number Series
  • Semantic Classification
  • Figural Series
  • Problem Solving
  • Word Building
  • Small & Capital letters/ numbers coding
  • Numerical Operations
  • Symbolic Operations
  • Trends
  • Space Orientation
  • Space Visualization
  • Venn Diagrams
  • Drawing inferences
  • Punched hole/pattern folding & un-folding
  • Figural Pattern-folding and completion
  • Date & city matching
  • Classification of center codes/roll numbers
  • decoding and classification
  • Semantic Series

Computer Fundamentals

  • Microsoft Office
  • Computer Storage Devices
  • Input and Output Devices
  • Components of Computer
  • Internet
  • Computer Network
  • OSI Model

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Delhi police head constable syllabus 2022 pdf, Delhi police head constable syllabus pdf, syllabus of Delhi police head constable ministerial, Delhi police constable syllabus 2022, Delhi police head constable ministerial syllabus Sarkari result, Delhi police head constable maths syllabus.

 

24 May 2022 Current Affairs

0
24 May 2022 Current Affairs
24 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 24 May 2022

Ques 1. Which country has organized its first international professional boxing tournament?
Ans. Bangladesh

Ques 2. In which Kingdom Indian Army will open a coaching center for poor students?
Ans. Manipur

Ques 3. Which department launched the ‘Gatishakti Sanchar’ portal?
Ans. Department of Telecommunications

Ques 4. What is the surplus transfer for 2021-22 by the Reserve Bank of India (RBI) to the government?
Ans. Rs 30307 crore

Ques 5. Which state has achieved the target of 100% electrification?
Ans. Goa

Read Also: Current Affairs

Ques 6. Which state government has launched an e-learning scheme?
Ans. Haryana

Ques 7. When is the 144th birth anniversary of ‘The Great Gama’ celebrated?
Ans. May 22

Ques 8. Which state has topped in ‘GST registration’?
Ans. Maharashtra, Uttar Pradesh

Ques 9. The government has made PAN Aadhaar mandatory for deposits or withdrawals above how many lakhs?
Ans. 20

Ques 10. Which country has banned its citizens from visiting 16 countries including India amid rising cases of Kovid-19?
Ans. Saudi Arabia

Ques 11. Which Nation has planned to discover the world’s first habitable planet with a space telescope?
Ans. China

Ques 12. Which Indian-origin businessman has been elected mayor of the London Borough of Southwark for the second time?
Ans. Sunil Chopra

Ques 13. What is the name of the technique in which the DNA of an organism is changed?
Ans. genome editing

Ques 14. Who will buy the wealth management platform Wealthdesk?
Ans. Phonepe

Ques 15. Who announced that India will start the ‘Made in India’ skin test for TB?
Ans. Mansukh Mandviya

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

RSMSSB Librarian Recruitment 2022

0
RSMSSB Librarian Recruitment 2022
RSMSSB Librarian Recruitment 2022

RSMSSB Librarian Recruitment 2022

RSMSSB Librarian Recruitment 2022: Rajasthan Subordinate Ministerial Service Selection Board released the post of Librarian Grade 3. There is a total of 460 Vacancies. Some Most important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 26 May 2022
  • Last Date Of Apply: 24 June 2022

Total Vacancies:-

  • 460 Vacancies

RSMSSB Librarian Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical Exam

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 40 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Pay Matrix Level 10

Qualification:-

  • Senior Secondary With Degree
  • Diploma in Library Science
  • Knowledge Of Hindi Language
  • Knowledge Of Rajasthani Culture
  • Check Offical Notification Also

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General/OBC= Rs. 450
  • SC/ST= Rs. 250

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th, 12th,  Graduate Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Like- Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: RSMSSB librarian vacancy 2022 syllabus, librarian vacancy in govt sector 2022, librarian vacancy in Rajasthan 2022 qualification, librarian vacancy in Rajasthan 2022 in Hindi, librarian vacancy 2022 syllabus in Hindi, RSMSSB librarian grade 3 salary, librarian vacancy 2022 in Hindi, librarian vacancy qualification

SSC Phase 10 Syllabus 2022

0
SSC Phase 10 Syllabus 2022
SSC Phase 10 Syllabus 2022

SSC Phase 10 Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SSC Phase 10 Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Staff Selection Commission Phase 10 Syllabus 2022 recruitment.

SSC Phase 10 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Awareness 25 Question 50 Marks
2. English Language 25 Question 50 Marks
3. General Intelligence 25 Question 50 Marks
4. Quantitative Aptitude 25 Question 50 Marks
Total  100 Question 200 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 60 Minutes
  • Negative Marking: 0.50 Marks
  • Exam Type: MCQ

Staff Selection Commission Phase 10 2022: Syllabus

General Awareness

  • Banking News
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Current Important Events
  • Indian states and capitals
  • Abbreviations
  • Important Financial
  • Economic News
  • Sports Terminology
  • Indian Constitution
  • Books and Authors
  • Awards and Honors
  • Important Days
  • Countries and Currencies
  • Geography
  • Solar System
  • Current Affairs – National & International
  • History

English Language

  • Articles
  • Subject-Verb Agreement
  • Tenses
  • Sentence Improvement
  • Cloze Test
  • One-word substitution
  • Wrong Spelt
  • Infinitive, Gerund, Participle
  • Identify the sentence pattern
  • Find out the Error
  • Reading Comprehension
  • Verb
  • Noun
  • Jumbled Sentence
  • Voices
  • Adverbs
  • Synonyms & antonyms
  • Phrase Replacement
  • Fill in the Blanks
  • Phrasal Verbs
  • Idioms and phrases
  • Conjunctions
  • Direct & Indirect Speech

General Intelligence

  • Alphabet Test Series
  • Deriving Conclusions from Passages
  • Logical Sequence of Words
  • Data Sufficiency
  • Arithmetical Reasoning
  • Situation Reaction Test
  • Coding-Decoding
  • Direction Sense Test
  • Analogy
  • Logical Venn Diagrams
  • Clocks & Calendars
  • Statement – Conclusions
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Statement – Arguments
  • Inserting The Missing Character
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Puzzles

Quantitative Aptitude 

  • Time and Work
  • Pipes and Cisterns
  • Speed, Time & Distance (Train, Boats & Stream)
  • Mensuration
  • Data Interpretation
  • Trigonometry
  • Geometry
  • Profit and Loss
  • Number Series
  • HCF & LCM
  • Algebraic Expressions and inequalities
  • Average
  • Percentage
  • Simple & Compound interest
  • Number System
  • Speed, Distance, and Time
  • Ratio and Proportion
  • Partnership
  • Probability
  • Mixture & Allegations

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SSC Phase 9 syllabus 2022, SSC phase 10 notification 2022, SSC phase 10 posts, SSC phase 10 salary, SSC selection post syllabus, SSC selection post syllabus pdf, SSC phase 9 MTS Syllabus, SSC phase 9 syllabus book

 

23 May 2022 Current Affairs

0
23 May 2022 Current Affairs
23 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 May 2022 

Ques 1. Which Kingdom government is planning to launch Urban Agriculture Policy?
Ans. Delhi

Ques 2. Which city has announced the opening of Madame Tussauds museum soon?
Ans. Noida

Ques 3. Where has Skyroot successfully test-fired Vikram-1 rocket stage?
Ans. Hyderabad

Ques 4. Which state’s cabinet has recently approved an incentive of Rs 1500 per acre for farmers?
Ans. Punjab Cabinet

Ques 5. Who will participate from India’s side in the Intersolar Europe 2022 event?
Ans. Mr. Bhagwant Khuba

Read Also: Current Affairs

Ques 6. Which is the host state of ‘Vadnagar International Conference’?
Ans. Gujarat

Ques 7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the country’s first 5G testbed so that start-ups and industry players can test their products, What is the cost of a 5G Tested?
Ans. 220 crore

Ques 8. According to a report, which country has recorded the highest number of deaths related to air pollution?
Ans. India

Ques 9. Which cricketer turned politician has been sentenced to one-year imprisonment by the Supreme Court?
Ans. Navjot Singh Sidhu

Ques 10. Who started the ‘Girl Empowerment Mission’?
Ans. NTPC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs