Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 149

01 June 2022 Current Affairs

1
01 June 2022 Current Affairs
01 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 June 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 June 2022 

Ques 1. Who has launched the ‘NIGAH’ project at ICD Garhi Harsaru, Gurugram?
Ans. Delhi customs

Ques 2. Which athlete, who won the Bonz Medal at the Tokyo Olympics, has been elected as the chairman of the IBA Athletes’ Committee?
Ans. Lovina borgohain

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Who has broken the national record of Hundred Meter hurdles in the UK?
Ans. Jyoti Yaraji

Ques 4. In which Nation will the New Development Bank set up a regional office?
Ans. India

Ques 5. In which state did the postal department deliver mail using drones for the first time?
Ans. Gujarat

Ques 6. State of the Global Climate Report 2021 has been released by whom recently?
Ans. world meteorological organization

Ques 7. What is the theme of ‘United Nations Peacekeepers 2022’?
Ans. People Peace Progress: The Power of Partnership

Ques 8. BOB Financial and who has recently launched a co-branded contactless RuPay credit card?
Ans. HPCL

Ques 9. Which is the second state to recognize Community Forest Resource (CFR) rights within a national park?
Ans. Chhattisgarh

Ques 10. The third edition of the Bongosagar project started between India and which country’s navy?
Ans. Bangladesh

Ques 11. Which Kingdom government has constituted the panel to implement the Uniform Civil Code?
Ans. Uttarakhand

Ques 12. State of the Global Climate Report 2021 has been released by whom recently?
Ans. world meteorological organization

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

31 May 2022 Current Affairs

0
31 May 2022 Current Affairs
31 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 31 May 2022 

Ques 1. Who has released the list of 2000 public companies globally?
Ans. Forbes

Ques 2. World Health Organization and who has recently released the first (GReAT) Global Report on Assistive Technology?
Ans. United Nations Children’s Fund

Ques 3. Which country has topped the ISSF Junior World Cup 2022?
Ans. India

Ques 4. How many years ago the Central Advisory Board for people working in the field of archaeological research and ASI has been re-established?
Ans. 7 years

Read Also: Current Affairs

Ques 5. Which Kingdom government has ordered 33% reservation for women in outsourced employees in all its departments?
Ans. Karnataka

Ques 6. Which Indian government official has been appointed as the chairman of the committee of the World Trade Organization?
Ans. Anwar Hussain Sheikh

Ques 7. Who has released India’s inequality status report?
Ans. Vivek Debroy

Ques 8. INS Gomti, which was recently decommissioned after 34 years of service in the Indian Armed Forces, was a __?
Ans. missile frigate

Ques 9. When is Indian Commonwealth Day celebrated?
Ans. May 24

Ques 10. The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the government’s ________% stake sale in Hindustan Zinc Limited (HZL).
Ans. 29.5%

Ques 11. Which 16 feet tall bronze statue of Dravidian legend and five times Tamil Nadu Chief Minister Late M Karunanidhi was unveiled?
Ans. Chennai

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

SBI Mutual Fund Recruitment 2022

0
SBI Mutual Fund Recruitment 2022
SBI Mutual Fund Recruitment 2022

SBI Mutual Fund Recruitment 2022

SBI Mutual Fund Recruitment 2022: State Bank of India released the post of Manager, Relationship Manager Sales Executive, and Strategy Associate. There is a total of 592 Vacancies. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: Started

Total Vacancies:-

  • 592 Vacancies

SBI Mutual Fund Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 55 Year

Pay Scale:-

  • Salary: As Per Rule

Qualification:-

  • UG
  • PG
  • Diploma

Job Location: 

  • All India

Application Fees:

  • No Application Fees.

Who Can Apply:

  • All India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • ID (Identity Document)  Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SBI  mutual fund salary, SBI mutual fund job openings, SBI mutual fund relationship manager salary, SBI mutual fund internship, SBI mutual fund job review, SBI mutual fund assistant manager salary, SBI mutual fund manager salary, mutual fund careers

 

30 May 2022 Current Affairs

2
30 May 2022 Current Affairs
30 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 30 May 2022 

Ques 1. Which has become the second Kingdom to recognize CFR rights?
Ans. Chhattisgarh

Ques 2. Which state has got the SKOCH Award in the field of education?
Ans. West Bengal

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Who has been given the ‘Achievers of Bangalore’ award?
Ans. Dr. Vishwa Cariappa

Ques 4. Who has been honored with the Excellence in Cinema Award at the French Riviera Film Festival?
Ans. Nawazuddin Siddiqui

Ques 5. The government has made PAN Aadhaar mandatory for deposits or withdrawals above how many lakhs?
Ans. 20

Ques 6. Which payment bank has recently introduced an issuer fee for Aadhaar Enabled Payment System (AEPS)?
Ans. India Post Payments Bank

Ques 7. When is the International Action Day for Women’s Health observed?
Ans. May 28

Ques 8. On which Himalayas the National Geographic Society has Placed the world’s highest weather station?
Ans. mount Everest

Ques 9. Where has the world’s initial nano urea plant been inaugurated?
Ans. Gujarat

Ques 10. India’s first ‘Lavender Festival’ has been inaugurated in which UT/State recently?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 11. Defense Minister has approved the new Defense Estates Circle for which state?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

APSC MVI Recruitment 2022

0
APSC MVI Recruitment 2022
APSC MVI Recruitment 2022

APSC MVI Recruitment 2022

APSC MVI Recruitment 2022: Assam Public Service Commission released the post of
Motor Vehicle Inspector. There is a total of 26 Vacancies. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 27 May 2022
  • Last Date Of Apply: 27 June 2022

Total Vacancies:-

  • 26 Vacancies

APSC MVI Vacancies 2022: Selection Process

  1. Online Test
  2. Document Verification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 21 Years
  • Maximum Age Limit: 38 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Rs. 22000-97000 + 9400 Grade Pay Per Month

Qualification:-

  • HSLC/ HSSLC With 3 Year Diploma In Automobile or Mechanical Engineering
  • Check Offical Notification Also

Job Location: 

  • Assam

Application Fees:

  •  General/ EWS= Rs.285
  • ST/SC/OBC= Rs.185
  • BPL= Rs.35

Who Can Apply:

  • Assam State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: How to become MVI officer in Assam?, What are the posts under APSC? What is the upper age limit for the APSC exam? Is PRC required for the APSC exam?

29 May 2022 Current Affairs

1
29 May 2022 Current Affairs
29 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 29 May 2022 

Ques 1. According to a report, which Nation has recorded the highest number of deaths related to air pollution?
Ans. India

Ques 2. According to a study released by mobile access tech company Keezy, which city is the best city in the world to work from home?
Ans. Singapore

Ques 3. India and which country signed Investment Promotion Agreement in Tokyo on 23rd May 2022?
Ans. America

Ques 4. What percentage of India’s growth rate has been projected by the United Nations in 2022?
Ans. 6.4%

Ques 5. What was the venue of the Fourth Regional Security Dialogue on Afghanistan?
Ans. Dushanbe, Tajikistan

Ques 6. The President of which country announced the creation of the “Indo Pacific Economic Framework for Prosperity”?
Ans. North America

Ques 7. Which state government constituted the drafting committee under recently retired Supreme Court Justice Ranjana Desai to implement the Uniform Civil Code?
Ans.  Uttarakhand

Ques 8. Who has been nominated as the first woman vice-chancellor of Kashmir University?
Ans. Nilofer Khan

Ques 9. In which Town is the “Param Warrior Sthal” located?
Ans. New Delhi

Ques 10. Indian Railways tied up with which IIT to develop India’s first ‘Indigenous Hyperloop’?
Ans. IIT Madras

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

28 May 2022 Current Affairs

0
28 May 2022 Current Affairs
28 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 28 May 2022 

Ques 1. The Chief Minister of which state recently approved new guidelines for the implementation of ‘Indira Gandhi Shehri Rozgar Yojana’?
Ans. Rajasthan

Ques 2. Who has released the “Profiting from Pain” report?
Ans. Oxfam International

Ques 3. Which state government is planning to start an urban agriculture policy?
Ans. Delhi

Ques 4. Presenting the UP Budget 2022, Finance Minister Suresh Khanna said that the pension of destitute women has been increased to Rs.
Ans. 1000 rupees

Ques 5. To whom has the BCCI recently tied up for the Women’s T20 Challenge?
Ans. NFT Partner

Ques 6. In which country has the 2022 Quad Summit been organized recently?
Ans. Japan

Ques 7. Which state government has included two robots in its team to douse the fire?
Ans. Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

27 May 2022 Current Affairs

0
27 May 2022 Current Affairs
27 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 May 2022 

Ques 1. Which Kingdom government has notified Nanjarayan Lake as the 17th Bird Sanctuary?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. Who among the following has been elected as the head of the World Health Organization (WHO)?
Ans. Tedros Adhanom Ghebreyesus

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Who has won the ‘William E Colby Prize’?
Ans. Wells Morgan

Ques 4. India and which Nation signed MoU for cooperation in the fertilizer sector?
Ans. Jordan

Ques 5. Who hosted the BRICS Foreign Ministers meeting?
Ans. China

Ques 6. The government has accepted the request of Olympic-winning javelin thrower Neeraj Chopra to be sent to the Cuortane Olympic Training Center in which country?
Ans. Finland

Ques 7. What is the theme of ‘Swachh Survekshan – SS-2023’?
Ans. money from waste

Ques 8. In which Indian city the Madame Tussauds museum will start?
Ans. Noida

Ques 9. Who has become the first woman officer to join the Army Aviation Corps as a Combat Aviator?
Ans. Captain Abhilasha Barak

Ques 10. How many digits are there in Ayushman Bharat Health Account (ABHA) number?
Ans. 14

Ques 11. Which Kingdom government has canceled the project connecting the Narmada river across Tapi?
Ans. Gujarat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Telangana Police Driver Recruitment 2022

0
Telangana Police Driver Recruitment 2022
Telangana Police Driver Recruitment 2022

Telangana Police Driver Recruitment 2022

Telangana Police Driver Recruitment 2022: Telangana State Police released the post of
Driver Operator. There is a total of 225 Vacancies. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 24 May 2022
  • Last Date Of Apply: 26 May 2022

Total Vacancies:-

  • 225 Vacancies

Telangana Police Driver Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 21 Years
  • Maximum Age Limit: 25 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Rs. 31040-92050 Per Month

Qualification:-

  • 10th Passed
  • 12th Passed
  • Check Offical Notification Also

Job Location: 

  • Telangana

Application Fees:

  • OBC/ General/ EWS= Rs.800
  • ST/SC= Rs.400

Who Can Apply:

  • Telangana State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document (ID) Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: police driver jobs, ts police driver recruitment 2021, ts police driver salary, police jeep driver job qualification, police jeep driver job salary, driver jobs in Telangana