Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 147

16 June 2022 Current Affairs

1
16 June 2022 Current Affairs
16 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 June 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 16 June 2022 

Ques 1. Who has canceled the license of “The Mudhol Co-Operative Bank Limited, Bagalkot”?
Ans. reserve bank of India

Ques 2. Who has launched Single Nodal Agency Dashboard?
Ans. Nirmala Sitharaman

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme, NJ Ojha has been appointed as the MNREGA Ombudsman for how many years?
Ans. 2 years

Ques 4. Which Kingdom declared the Blue Duke as the State Butterfly?
Ans. Sikkim

Ques 5. Which Kingdom has topped in the recently released National e-Governance Service Delivery Assessment Report 2021?
Ans. Kerala

Ques 6. Who has launched a new campaign ‘Every Time EMI on Time’?
Ans. Bajaj Finserv Limited

Ques 7. In which town India’s first centralized AC railway terminal has been started recently?
Ans. Bangalore

Ques 8. Whose President Dr. GR Chintala has launched the I Paid My Right program in Leh?
Ans. NABARD

Ques 9. In which town the 1st National Conference of Chief Secretaries will be organized?
Ans. Dharamshala

Ques 10. Which kingdom has launched the Nalaya Thiran skilling program for college students?
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Tonk Nagar Nigam Recruitment 2022

0
Tonk Nagar Nigam Recruitment 2022
Tonk Nagar Nigam Recruitment 2022

Tonk Nagar Nigam Recruitment 2022

Tonk Nagar Nigam Recruitment 2022: Nagar Parishad Tonk released the Junior Technical Assistant, Senior Technical Assistant, Accounts Assistant, Urban Employment, and MIS Manager posts. There is a total of 48 Vacancies. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 14 June 2022
  • Date Of End: 24 June 2022

Total Vacancies:-

  • 48 Vacancies

Tonk Nagar Nigam Vacancies 2022: Selection Process

  1. Exam

Age Limit:-

  • Minimum Age= 21 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Rs. 15000-24000/-

Qualification:-

  • BCA
  • Engineering
  • Graduate

Job Location: 

  • Tonk (Rajasthan)

Application Fees:

  • No Application Fees.

Who Can Apply:

  • Rajasthan State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Voter ID, Passport, Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: hp Nagar Nigam recruitment 2022, Nagar Nigam vacancy 2022 up, Jaipur Nagar Nigam vacancy 2022, Rajasthan Nagar Nigam vacancy 2022, Nagar Nigam vacancy 2022 CG, Nagar Nigam online form 2022, Punjab Nagar Nigam recruitment 2022, Nagar Nigam recruitment 2022 Haryana

 

15 June 2022 Current Affairs

1
15 June 2022 Current Affairs
15 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 June 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 June 2022 

Ques 1. In which tiger reserve has a male tiger Kumbha has Departed?
Ans. Ranthambore Tiger Reserve

Ques 2. Which nation has won the FIH Hockey 5S Championship for the first time?
Ans. India

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Rodrigo Chaves has recently taken over as the new President of which Nation?
Ans. Costa Rica

Ques 4. Who has inaugurated the Sant Kabir Academy and Research Center in Uttar Pradesh?
Ans. Ramnath Kovind

Ques 5. Which anniversary did BIMSTEC celebrate on 6th June?
Ans. 25th

Ques 6. According to the report of NeSDA, which state has been ranked highest in the National e-Governance Service Delivery Assessment (NeSDA)?
Ans. Kerala

Ques 7. World Ocean Day was recently celebrated on which day?
Ans. June 8

Ques 8. Which union ministry launched the new National Policy on (PWD) Persons with Disabilities?
Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment

Ques 9. Who has topped the Food Security Index?
Ans. Tamil Nadu

Ques 10. India has successfully test-fired which ballistic missile capable of a nuclear attack on 06 June 2022?
Ans. Agni-4

Ques 11. Alok Kumar Chaudhary has become the bank’s new (MD) managing director?
Ans. state bank of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

14 June 2022 Current Affairs

1
14 June 2022 Current Affairs
14 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 June 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 June 2022 

Ques 1. Which of the following awards was posthumously awarded to Group Captain Varun Singh of the Indian Air Force?
Ans. Shaurya Chakra

Ques 2. By what percent did India’s merchandise exports increase in May 2022?
Ans. 15.46%

Ques 3. Which kingdom has launched the ‘Faceless Regional Transport Office’?
Ans. Maharashtra

Ques 4. Which Kingdom food security index has been released recently by FSSAI?
Ans. fourth

Ques 5. When is the Russian Language Day celebrated?
Ans. 06 June

Ques 6. Which great Indian female cricketer has lately announced her retirement from all forms of cricket?
Ans. Mithali Raj

Ques 7. Who has won the Best Actor Award at IIFA 2022?
Ans. Vicky Kaushal

Ques 8. Former CEO of which company Nobuyuki Idei has departed away recently in Japan?
Ans. Sony

Ques 9. The Chief Minister of which Kingdom has flagged off the luxury cruise liner Express?
Ans. Tamil Nadu

Ques 10. Which Kingdom Priyanka Mohite has become the first Indian woman to climb five peaks above 8,000 meters?
Ans. Maharashtra

Ques 11. Who has become the first gold medalist of the Khelo India Youth Games 2021?
Ans. Kajol Sargar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

UPSC Recruitment 2022

0
UPSC Recruitment 2022
UPSC Recruitment 2022

UPSC Recruitment 2022

UPSC Recruitment 2022: Union Public Service Commission released the Mineral officer, Drug Inspector, Master in Chemistry, Assistant Shiping Master, Assistant Director, Assistant Keeper, Vice-Principal & Senior Lecturer posts. There is a total of 161 Vacancies. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 27 May 2022
  • Date Of End: 16 June 2022

Total Vacancies:-

  • 161 Vacancies

UPSC Vacancies 2022: Selection Process

  1. Recruitment Test
  2. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age= 30 Year
  • Maximum Age= 55 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Check Offical Notification

Qualification:-

  • Degree
  • Engineering
  • Master Degree

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:

  • OBC/ General/ EWS= Rs.25/-
  • ST/SC/= No Fee.

Who Can Apply:

  • All over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Pan Card, Passport, Aadhar Card, Voter ID, 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: UPSC vacancy 2022 in Hindi,UPSC recruitment 2022 last date to apply, UPSC vacancy 2021, upsc.gov.in NDA 2022, UPSC ora, UPSC syllabus

13 June 2022 Current Affairs

0
13 June 2022 Current Affairs
13 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 June 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. These posts are very important for all the candidates preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 June 2022 

Ques 1. Which is the most represented country in the Asia University Rankings-2022 released by (THE) Times Higher Education?
Ans. Japan

Ques 2. Defense Minister Rajnath Singh handed over 12 high-speed Coast Guard boats to which country on 09 June 2022?
Ans. Vietnam

Ques 3. Which bank has recently been fined more than Rs 27 lakh by the Reserve Bank of India (RBI)?
Ans. Punjab and Sind Bank

Ques 4. Which Kingdom government has launched a special care campaign ‘Aanchal’ for pregnant women?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Who visited Libreville, the capital of Gabon?
Ans. Vice President Venkaiah Naidu

Ques 6. When is ‘World Environment Day celebrated?
Ans. 05 June

Ques 7. When was Global Mother and Father’s Day celebrated recently?
Ans. June 1

Ques 8. Scientists of which country have identified the new coronavirus in commonly found rodents?
Ans. Sweden

Ques 9. In which city famous singer Krishnakumar Kunnath (KK) passed away at the age of 53?
Ans. Kolkata

Ques 10. Where has the (ISRO) Indian Space Research Organisation chairman inaugurated the new spacecraft manufacturing facility?
Ans. Karnataka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

AAU Non Teaching Recruitment 2022

0
AAU Non Teaching Recruitment 2022
AAU Non Teaching Recruitment 2022

AAU Non-Teaching Recruitment 2022

AAU Non-Teaching Recruitment 2022: Assam Agriculture University released the post of Junior Accountant, Junior Administrative Assistant, and Laboratory Assistant Gr-III Vacancies. There is a total of 56 Vacancies. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: Started
  • Last Date Of Apply: 14 June 2022

Total Vacancies:-

  • 56 Vacancies

AAU Non-Teaching Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Interview
  3. Document Verification
  4. Merit List
  5. Shortlist
  6. Medical Test
  7. Skill Test
  8. Physical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 40 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Rs. 14000-49000 Per Month

Qualification:-

  • Bachelor Degree
  • Check Offical Notification Also

Job Location: 

  • Assam

Application Fees:

  • OBC/ General= Rs.500
  • ST/SC= Rs.250

Who Can Apply:

  • Assam state Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document = Voter ID, Passport, Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: www.aau.ac.in recruitment 2021, www.aau.ac.in recruitment 2022, aau goa recruitment 2021, aau merit list 2021, www aau ac in kvk recruitment, assam agriculture department recruitment 2021: apply online, agriculture recruitment 2021, aau recruitment

 

10 June 2022 Current Affairs

0
10 June 2022 Current Affairs
10 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 June 2022 Current Affairs:  we share daily updated Current Affairs for all Exams. This topic is the most important part of all competitive exams. These posts are important for all the candidates preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 June 2022 

Ques 1. Which luxury cruise liner was flagged off from Chennai port by Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin.
Ans. Empress

Ques 2. Which state government has tied up with IPPB for the digital life certificate of pensioners?
Ans. Tamil Nadu

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Who has been awarded by UIC (ISRA) International Sustainable Railway Awards in the category of “Best Use of Zero-Carbon Technology” for feeding solar power directly to a 25 VK AC Traction System?
Ans. Indian Railways

Ques 4. Which Nation former captain Darren Sammy has received the ‘Sitara-e-Pakistan’ award?
Ans. West Indies

Ques 5. When was the first phase of the ‘Har Ghar Dastak 2.0’ campaign launched?
Ans. November 2021

Ans. Ques 6. Which Nation has rejected the consignment of Indian wheat?
Ans. Turkey

Ques 7. Who has taken over as a full-time member of (SEBI) Securities and Exchange Board India?
Ans. Ashwani Bhatia

Ques 8. When is Global Mother and Father’s Day celebrated?
Ans. 01 June

Ques 9. Bhajan Sopori has passed away Who was he?
Ans. santoor player

Ques 10. The Chief Minister of which Kingdom has launched the AAYU App?
Ans. Karnataka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA,  current affairs recent, Current Affairs

RRCAT Recruitment 2022

0
RRCAT Recruitment 2022
RRCAT Recruitment 2022

RRCAT Recruitment 2022

RRCAT Recruitment 2022:Raja Ramanna Centre For Advanced Technology released the post of Scientific Assistant & Technician. There is a total of 50 Vacancies. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 17 May 2022
  • Last Date Of Apply: 14 June 2022

Total Vacancies:-

  • 50 Vacancies

RRCAT Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Test
  2. Interview
  3. Trade Test

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 30 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Rs. 35400-44900

Qualification:-

  • Diploma
  • Degree
  • Check Offical Notification Also

Job Location: 

  • All Over India

Application Fees:

  •  General/ EWS= Rs.100
  • ST/SC/OBC= No Fees

Who Can Apply:

  • All India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: RRCAT apprenticeship portal, RRCAT dae, RRCAT life sciences, RRCAT mppsc, RRCATchairman list, RRCATnews, RRCAT technology transfer

09 June 2022 Current Affairs

1
09 June 2022 Current Affairs
09 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 June 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 June 2022 

Ques 1. When is World Milk Day celebrated?
Ans. 01 June

Ques 2. On which day is the Russian Language Day celebrated?
Ans. June 6

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Which state won the best project award at the United Nations World Summit?
Ans. Meghalaya

Ques 4. Which state government has decided to name colonies and roads after ‘Babasaheb Ambedkar’?
Ans. Delhi

Ques 5. Which electronic trading platform promoted by Rubber Board will go live from June 8?
Ans. mRube

Ques 6. Which Kingdom government has tied up with Isha Outreach for soil conservation?
Ans. Gujarat

Ques 7. Name the winner of the 2022 French Open women’s category.
Ans. Inga Swietec

Ques 8. In which country the supercomputer frontier has overtaken Fugaku?
Ans. America

Ques 9. Who has been appointed by the government as the head of Punjab and Sind Bank?
Ans. Swaroop Kumar Saha

Ques 10. In which country Veteran soldier of the Indian National Army Anjalai Ponnusamy has passed away?
Ans. Malaysia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs