Tuesday, October 21, 2025
Home Blog Page 119

20 March 2023 Current Affairs

0
20 March 2023 Current Affairs
20 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

20 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 March 2023 

Ques 1. When is Global Recycling Day observed?
Ans. March 18

Ques 2. In which state for the first time electric locomotive run trains will run?
Ans. Meghalaya

Ques 3. Which country will be the first NATO member to give fighter jets to Ukraine?
Ans. Poland

Ques 4. Chief Minister Ashok Gehlot has announced the formation of how many new districts in Pardes –
Ans. 19

Ques 5. Which country has dropped out of the list of least developed countries?
Ans. Bhutan

Ques 6. At which railway station, the first of its kind Trans Tea Stall was set up by the Railways?
Ans. Guwahati Railway Station

Ques 7. Which country is the first NATO country to provide fighter jets to Ukraine?
Ans. North Poland

Ques 8. When will satellite communication company ‘Oneweb launch 36 satellites from ISRO’s rocket?
Ans. 26 March 2023

Ques 9. Lalit Kumar, who won the gold medal in the 63rd National Taekwondo Competition, belongs to which district?
Ans. Bharatpur

Ques 10. India and which country have released a joint commemorative postage stamp?
Ans. Luxembourg

Ques 11. Which NATO member country will give MiG-29 fighter aircraft to Ukraine?
Ans. Poland

Ques 12. India and which country has recently inaugurated the ‘Geoffrey Bawa exhibition in New Delhi?
Ans. Sri Lanka.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

19 March 2023 Current Affairs

0
19 March 2023 Current Affairs
19 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

19 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 March 2023 

Ques 1. Who has topped the list of the highest number of women billionaires in CITY INDEX 2023?
Ans. America

Ques 2. Atal Innovation Mission has launched ‘ATL Sarathi’ to strengthen the ecosystem of which laboratories?
Ans. Atal Tinkering Labs

Ques 3. Who participated in the 26th convocation of the National Institute of Ayurveda?
Ans. Sarbananda Sonowal

Ques 4. Who is the first woman loco pilot to run Vande Bharat Express?
Ans. Surekha Yadav

Ques 5. Which MLAs were selected as the best MLA in 2022 in the Rajasthan Legislative Assembly?
Ans. Anita Bhatel, Amin Khan

Ques 6. Where will India’s first behavioral lab be set up?
Ans. Jaipur (Rajasthan)

Ques 7. Which state is going to run its first electric train?
Ans. Meghalaya

Ques 8. Who has chaired the 19th BIMSTEC ministerial meeting?
Ans. Thailand

Ques 9. How many state governments have merged their DRDAs with Zilla Parishad or Zilla Panchayat or other bodies?
Ans. 8

Ques 10. Who flagged off 75 trucks for a nationwide awareness campaign to end TB?
Ans. Mansukh Mandaviya

Ques 11. In which state was the Agriunifest inaugurated by the Union Agriculture Minister?
Ans. Karnataka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

18 March 2023 Current Affairs

0
18 March 2023 Current Affairs
18 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

18 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 March 2023 

Ques 1. When is the 54th Raising Day of CISF celebrated?
Ans. March 10

Ques 2. According to the recently released data, what percentage of rural households in India do not have access to any type of toilet?
Ans. 21 percent

Ques 3. Who has been given the additional charge of Chairman and Managing Director (CMD) of NMDC for a period of 3 months till 31st May 2023?
Ans. Amitav Mukherjee

Ques 4. Which country imports CO2 and has become the first country in the world to store it under the sea?
Ans. Denmark

Ques 5. Which country’s Senate has recognized the McMahon Line as the international boundary?
Ans. North America.

Ques 6. In which state’s Vidhansabha Bhavan, ‘Phuldei Utsav’ been celebrated recently?
Ans. Uttarakhand

Ques 7. Which is the world’s most repressive country for women according to the United Nations report?
Ans. Afghanistan

Ques 8. According to the recent report of the Stockholm Peace Research Institute, which country is currently the world’s largest arms importer?
Ans. North India

Ques 9. According to the World Air Quality Report prepared by IQAir, what is its rank of Delhi in the list of 50 most polluted cities in the world in terms of PM2.5 levels in 2022?
Ans. four

Ques 10. India will host which tourism ministers’ meeting on March 17-18?
Ans. Shanghai Cooperation Organization

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

17 March 2023 Current Affairs

0
17 March 2023 Current Affairs
17 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

17 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 March 2023 

Ques 1. Where has ‘Sheikh Mohammad been appointed as the Prime Minister?
Ans. Qatar

Ques 2. Which country participated in the defense exercise “Freedom Shield” with the US?
Ans. north south korea

Ques 3. Which state’s broad gauge network has been electrified by the Indian Railways?
Ans. Uttarakhand

Ques 4. Where has Environment Minister Bhupendra Yadav inaugurated the G20 flower festival?
Ans. New Delhi

Ques 5. Which country has hosted the SCO International Conference on Common Buddhist Heritage?
Ans. India

Ques 6. Which railway achieved 100% electrification of the entire broad gauge network?
Ans. Central Railway

Ques 7. Where is the ‘Bhumchu festival’ held?
Ans. Sikkim

Ques 8. By whom has the novel ‘Pagalkhana’ been selected for the Vyas Samman 2022?
Ans. Dr. Gyan Chaturvedi

Ques 9. Who has been appointed as India’s ambassador of “She Changes Climate”?
Ans. Shreya Ghodawat

Ques 10. Ashwini Vaishnav has announced to start the first bullet train in India in August of which year?
Ans. 2026

Ques 11. PM Modi inaugurated a 118-kilometer-long expressway.
Ans. Bangalore-Mysore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

16 March 2023 Current Affairs

0
16 March 2023 Current Affairs
16 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

16 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 March 2023 

Ques 1. Which Indian company has become the title sponsor for the International Boxing Association (IBA) Women’s World Boxing Championships 2023?
Ans. Uttar Mahindra Auto

Ques 2. Tech Mahindra appointed Infosys as MD and CEO.
Ans. Mohit Joshi

Ques 3. When is International Mathematics Day celebrated?
Ans. March 14

Ques 4. Which country has partnered with Indonesia, Malaysia, and Thailand Growth Triangle Joint Business Council recently?
Ans. North India

Ques 5. In which institute of Rajasthan Behavioral Lab will be established?
Ans. HCM Ripa, Jaipur

Ques 6. Where has the first B2B Conference & Expo on Traditional Medicines under SCO been held?
Ans. Assam

Ques 7. Which railway achieved 100% electrification of the entire broad gauge network?
Ans. Central Railway

Ques 8. Which state’s entire broad gauge network has been electrified by the Indian Railways?
Ans. North Uttarakhand

Ques 9. Where is the National Rang Alakh Natya Mahotsav being organized from 14 to 18 March in collaboration with the Department of Culture, Government of India?
Ans. Rewa

Ques 10. Which song won the Best Original Song award at Oscars 2023?
Ans. Naatu Naatu song of RRR

Ques 11. Which neighboring country of India has tied up with Russia to develop nuclear power?
Ans. Myanmar

Ques 12. In how many districts has the state government given the approval to open new animal husbandry training centers?
Ans. 5

Ques 13. Who appointed 2 Indian-American CEOs to US advisory board?
Ans. Joe Biden

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

15 March 2023 Current Affairs

0
15 March 2023 Current Affairs
15 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

15 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 March 2023 

Ques 1. When is International Women’s Day celebrated?
Ans. March 08

Ques 2. Which has become the first metro in India to accept digital currency for parking?
Ans. Kochi Metro

Ques 3. At which place did Prime Minister Modi inaugurate the 118 km long Bengaluru Mysore Expressway project?
Ans. North Mandya

Ques 4. Who has inaugurated the Bengaluru Mysore Expressway?
Ans. Narendra Modi (Prime Minister)

Ques 5. Where did the Yaoshang festival begin?
Ans. Manipur

Ques 6. Which state has recorded the first death due to the H3N2 influenza virus?
Ans. Karnataka

Ques 7. Which state’s chief minister has announced the launch of a self-employment scheme for single women?
Ans. Uttarakhand

Ques 8. Who holds the Guinness World Record for the largest handwritten note?
Ans. Assam

Ques 9. Which country’s Prime Minister is coming on an official visit to India?
Ans. Japan

Ques 10. What is ‘IITR00693’ in the news?
Ans. Antibacterial molecule

Ques 11. In which state the rare moth species Mymusmium ceylonica has been spotted?
Ans. Kerala

Ques 12. Which Indo-American woman has been named as the first judge of a US district court?
Ans. Tejal Mehta

Ques 13. Who got the licenses for the gene therapy method from IIT Kanpur?
Ans. Reliance Life Sciences

Ques 14. Which district is called the ‘Heart of India’ because of its location in the middle of India?
Ans. Sagar District

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

14 March 2023 Current Affairs

0
14 March 2023 Current Affairs
14 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

14 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 March 2023 

Ques 1. Which bank signed MoU with Central Warehousing Corporation to provide finance to farmers?
Ans. PNB

Ques 2. The statue of which former Chief Minister of Madhya Pradesh has been unveiled in Bhopal?
Ans. Arjun Singh

Ques 3. When is World Tennis Day celebrated?
Ans. March 06

Ques 4. Who was appointed as the new MD & CEO of Tech Mahindra?
Ans. Mohit Joshi

Ques 5. Indigo has appointed whom as the CCO of its international cargo business?
Ans. Mark Sach

Ques 6. The aim of the government is to pass the Digital India Act. Which act will it replace?
Ans. Information Technology Act (IT), 2000

Ques 7. Name the first Advocate General of Madhya Pradesh.
Ans. M. Dharmadhikari

Ques 8. Who has topped the Electoral Democracy Index?
Ans. Denmark

Ques 9. The “Golden City Gate Tourism” award ceremony has been organized in which country?
Ans. Germany

Ques 10. Which country won the Golden and Silver Star at the International ‘Golden City Gate Tourism Awards 2023’ at ITB, Berlin 2023?
Ans. North India

Ques 11. Which state holds the Guinness World Record for the largest number of handwritten notes?
Ans. Assam

Ques 12. In which district is the ‘Ken Gharial Sanctuary’ located for the protection of Gharial, crocodile?
Ans. Chhatarpur

Ques 13. Who launched the first edition of ‘Naval Commanders’?
Ans. Rajnath Singh

Ques 14. Which country will appoint the Indo-Pacific technical envoy?
Ans. UK

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

13 March 2023 Current Affairs

0
13 March 2023 Current Affairs
13 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

13 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 13 March 2023 

Ques 1. Which bank has tied up with FMCG giant ITC to offer loan products and services to farmers connected to ITC’s agriculture ecosystem?
Ans. North Axis Bank

Ques 2. India and which country have recently announced an agreement on semiconductors?
Ans. America

Ques 3. Who has topped the list of most women billionaires in CITY INDEX 2023?
Ans. America

Ques 4. By whom was the book Mundak Upanishad released?
Ans. Vice President Jagdeep Dhankhar

Ques 5. Who won the presidential election of Nepal?
Ans. Ram Chandra Paudel

Ques 6. Astronomers from the National Radio Astronomy Observatory, US have detected gaseous water in a disk favorable for planet formation around which star about 1300 light-years from Earth?
Ans. V883 Orionis

Ques 7. Which state health minister has recently launched a new health program ‘Aarogya Mahila’?
Ans. Telangana

Ques 8. Which country has chaired the 19th BIMSTEC ministerial meeting?
Ans. Thailand

Ques 9. Axis Mutual Fund has appointed whom as MD & CEO?
Ans. B Gopkumar

Ques 10. According to the United Nations report, which has been recently the world’s most repressive country for women?
Ans. Afghanistan

Ques 11. Which warship was used by the Indian Navy to carry out the test of the MRSAM missile?
Ans. INS Visakhapatnam

Ques 12. Which laws of India will apply to the trading of cryptocurrencies?
Ans. Money Laundering Law

Ques 13. Where has the beggar-free city initiative been launched?
Ans. Nagpur

Ques 14. Which country has proposed to form the ‘International Big Cat Alliance’?
Ans. North India

Ques 15. Who honored the winners of the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar?
Ans. The Prime Minister of India, Narendra Modi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

12 March 2023 Current Affairs

0
12 March 2023 Current Affairs
12 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

12 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 12 March 2023

Ques 1. In which country was the ‘Golden City Gate Tourism Awards ceremony held?
Ans. North Germany

Ques 2. When is World Obesity Day celebrated?
Ans. March 04

Ques 3. Who has been elected the new President of ‘Nepal’?
Ans. Ramchandra Pondela

Ques 4. When is CISF Raising Day celebrated every year?
Ans. March 10

Ques 5. Which kingdom Jeswin Aldrin has broken the national record in the AFI National Jumping Competition?
Ans. Tamil Nadu

Ques 6. Reliance Life Science has got the gene therapy technology license from which IIT?
Ans. IIT Kanpur

Ques 7. In which state has the Atomic Minerals Directorate for Exploration and Research discovered Lithium deposits?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 8. Which ministry has launched the first edition of the Women Icon Leading Sanitation Awards?
Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs

Ques 9. A 13th-century temple has been discovered in the Cuddapah district of which kingdom?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 10. Who has become the first woman officer to command an EME unit?
Ans. Geeta Rana

Ques 11. The United Kingdom signed the Windsor Framework with which organization?
Ans. European Union

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

11 March 2023 Current Affairs

0
11 March 2023 Current Affairs
11 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

11 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 March 2023 

Ques 1. When is National Security Day celebrated?
Ans. March 04

Ques 2. Where is the ‘Bhumchu festival’ held?
Ans. Sikkim

Ques 3. Where has Union Minister Anurag Thakur launched the ‘Yuva Utsav’?
Ans. IIT Ropar

Ques 4. Who has been honored in the ‘Water Warrior’ category at the ‘Swachh Sujal Shakti’ felicitation ceremony held in New Delhi?
Ans. Gayatri Devi Yadav

Ques 5. In which states the Central Government will set up Civil Aviation Research Organization at Begumpet Airport?
Ans. Hyderabad, Telangana

Ques 6. Who will host the 8th edition of the Indian Pharma Fair?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. In which state will iPhone maker Foxconn invest one billion dollars?
Ans. Karnataka

Ques 8. In which city the All India Women’s Folk Art Conference has been organized?
Ans. Mumbai

Ques 9. Which has been declared as the 22nd latest Conservation Reserve of the state?
Ans. Ramgarh Key Sunwas, Baran

Ques 10. Who launched the Catch the Rain 2023 campaign in New Delhi?
Ans. Draupadi Murmu

Ques 11. ISRO has received the NISAR satellite jointly developed by India and which nation?
Ans. America

Ques 12. On which nation has the US imposed new sanctions related to oil and petrochemicals?
Ans. Iran

Ques 13. Jharkhand government presented a budget of how many lakh crore rupees for the financial year 2023 2024?
Ans. 1.16 lakh crore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.