Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 176

20 December 2021 Current Affairs

0
20 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

20 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 20 December 2021 

Ques 1. When is World Minority Rights Day celebrated every year?
Ans. 18 December

Ques 2. Who has been appointed as the president of the Chiefs of Staff Committee?
Ans. M M Naravane

Ques 3. Who has been elected as the President of the Indian News Society on 17th December 2021?
Ans. Mohit Jain

Ques 4. What is the name of the typhoon that hit the island of Siargao in the southern Philippines?
Ans. Typhoon Rai

Ques 5. Which state government has declared ‘Tamil Thai Vaajthu’ as the state song on 17th December 2021?
Ans. Tamil Nadu

Ques 6. Defense Minister Shri Rajnath Singh presented Defense Minister’s Award for Excellence 2021 in which edition of Foundation Day of Directorate General Defense Estates in New Delhi?
Ans. 96th

Ques 7. Recently which state has started Sahay Yojana?
Ans. Jharkhand

Ques 8. In which stadium the first-ever national-level Khelo India Women’s Hockey League has been inaugurated?
Ans. Major Dhyan Chand National Stadium

Ques 9. Who has been awarded the Golden Peacock Environmental Management Award 2021?
Ans. SAIL

Ques 10. Recently which of the following government has joined hands with the Food and Agriculture Organization (FAO) and the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) to adopt sustainable agri-food systems?
Ans. Government of Andhra Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

JK Bank Syllabus 2021: Banking Associate & PO

0
JK Bank Syllabus 2021
JK Bank Syllabus 2021

JK Bank Syllabus 2021

In this post, we are sharing JK Bank Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about
Jammu and Kashmir Bank Banking Associate & Probationary Officer (PO) Syllabus 2021 recruitment.

Selection Process

  • Written Exam
  • Interview

JK Bank 2021: Exam pattern Probationary Officer (PO)

Prelims 

S.No. Subject Name Marks Time Duration
1. English Language 30 Marks 20 Minutes
2. Reasoning Ability 35 Marks 20 Minutes
3. Quantitative Aptitude 35 Marks 20 Minutes
Total  100 Marks 60 Minutes

 

Mains

S.No. Subject Name Marks Time Duration
1. English Language 40 Marks 40 minutes
2. Banking Awareness/ Economy 40 Marks 35 minutes
3. Reasoning & Computer Aptitude 60 Marks 60 Minutes
4. Data Analysis & Interpretation 60 Marks 45 Minutes
Total 200 Marks 3 Hours
English Language (Essay & Letter Writing) 25 Marks 30 Minutes

 

JK Bank 2021: Exam pattern Banking Associate

S.No. Subject Name Marks Time Duration
1. English Language 30 Marks 20 Minutes
2. Reasoning Ability 35 Marks 20 Minutes
3. Quantitative Aptitude 35 Marks 20 Minutes
Total  100 Marks 60 Minutes

 

Important Points

Negative Marking: 1/4 (0.25)

JK Bank 2021: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Problems on Numbers
  • Indices and Surds
  • Quadratic Equations
  • Permutations and Combinations
  • Races and Games
  • Probability
  • Numbers and Ages
  • Averages
  • Mensuration
  • Profit and Loss
  • Time and Distance
  • Pipes and Cisterns
  • Odd Man Out
  • Simple Equations
  • Percentages
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Volumes
  • Mixtures and Allegations
  • Simple Interest
  • Areas
  • Time and Work Partnership
  • Problems on Trains
  • Simplification and Approximation
  • Problems on LCM and HCF
  • Compound Interest

English

  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Sentence Improvement
  • Active and Passive Voice
  • Sentence Arrangement
  • Substitution
  • Prepositions
  • Synonyms
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Joining Sentences
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Para Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Completion
  • Substitution

Computer Aptitude

  • Workplace Productivity Tools
  • Microsoft Access
  • Introduction to Computer Science
  • MS Word, Microsoft OneNote
  • Boolean Algebra
  • The Internet
  • Computer Networks
  • MS Project, Microsoft Publisher
  • Emerging Technologies and Web Publishing
  • MS Visio and MS Excel
  • PC Software and Office Automation
  • Database Management System
  • MS PowerPoint
  • Data Structures
  • Microsoft Outlook

Reasoning Ability

  • Direction Sense Test
  • Blood Relations
  • Verification of truth of the Statement
  • Analogy
  • Situation Reaction Test
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Classification
  • Data Sufficiency
  • Series Completion
  • Puzzle Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding-Decoding
  • Assertion and Reasoning
  • Sequential Output training
  • Test on Alphabets
  • Venn Diagrams
  • Dot Situation
  • Missing Characters
  • Operations of Mathematics
  • Directions
  • Word Sequence
  • Eligibility Test
  • Rules Detection
  • Identical figure groupings
  • Classification
  • Construction of Squares and Triangles
  • Spotting embedded figures
  • Analytical Reasoning
  • Paper Folding
  • Figure Matrix
  • Water Images
  • Cubes and Dice
  • Mirror Images
  • Completion Incomplete Pattern
  • Paper Cutting
  • Series
  • Forming figures and analysis

Economy/ General/ Banking Awareness

  • Awards & Honors Sports
  • UNO
  • Finance
  • RBI Functions
  • Indian Constitution Questions
  • Current Affairs of last six months especially with context to Banking Industry
  • Agriculture
  • Questions on Indian Economy
  • Books & Their Authors
  • Marketing
  • Banking Terms
  • International Economy
  • History of Banking
  • Countries / currencies
  • Fiscal-Monetary Policies

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: jk bank syllabus pdf, jk bank associate syllabus 2021, jk bank clerk syllabus 2021 pdf download, jk bank banking associate syllabus pdf download, jk bank PO syllabus pdf download, jk bank PO syllabus 2021 pdf download, jk bank clerk syllabus 2020 pdf download, jk bank clerk recruitment 2021.

19 December 2021 Current Affairs

0
19 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

19 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 December 2021 

Ques 1. In compliance with the instructions of the National Green Authority, which government has announced the cancellation of registration of all diesel vehicles which are 10 years old?
Ans. Delhi Government

Ques 2. When is International Minority Rights Day celebrated in whole the world?
Ans. 18 December

Ques 3. Which nation has honored P.M. Narendra Modi with the topmost civilian award “Nagdag Pell Gi Khorlo”?
Ans. Bhutan

Ques 4. Name the CEO of CBFC who has taken over as the new head of National Film Development Corporation Film Division and CFSI?
Ans. Ravinder Bhaker

Ques 5. India has included how many athletes are in the list of top athletes for the year 2024 Olympics?
Ans. 148 athletes

Ques 6. Who has been approved a 112 million dollar loan to set up the Assam Skill University?
Ans. Asian Development Bank

Ques 7. Which race car diver has been knighted at Windsor Castle, The London?
Ans. Lewis Hamilton

Ques 8. According to the “Basic Literacy Index”, which state ranks first in the list of large states in the list of literacy rates among children below the age of 10 years in the country?
has been on?
Ans. West Bengal

Ques 9. Which nation has honored Narendra Modi with its highest civilian award, the Ngadag Pel gi Khorlo?
Ans. Bhutan

Ques 10. Which state has signed an agreement with UN-FAO and ICAR for sustainable agriculture?
Ans. Andhra Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

18 December 2021 Current Affairs

0
18 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

18 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 December 2021 

Ques 1. Which magazine has honored American gymnast Simone Biles with the Best Athlete Award 2021?
Ans – Time Magazine

Ques 2. In which state Union Home Minister Amit Shah has laid the foundation stone of Maa Umiya Dham Development Project?
Ans – Gujarat

Ques 3. Which sportsperson has been announced by the Federation of Sports Journalists of India to be honored with the prestigious SJFI Award?
Ans– Sunil Gavaskar

Ques 4. The Chief of Army Staff who has taken over as the Chairman of the “Chief of Staff Committee” today?
Ans – General Manoj Mukund Naravane

Ques 5. Which United Nations organization has given heritage status to the Durga Puja festival of West Bengal?
Ans – UNESCO

Ques 6. The Union Cabinet has announced to increase the age of marriage of a woman to how many years under the law?
Ans – 21 Years

Ques 7. The Union Cabinet has approved how many crore rupees scheme to promote semiconductor and display manufacturing in India?
Ans– Rs 76,000 crore

Ques 8. Which bank has won 2 awards at the ET BFSI Excellence Awards 2021?
Ans – DBS Bank Of India

Ques 9. Australia’s opener David Warner and which female player has been chosen as the ICC Player of the Month for November?
Ans – Haley Mathews

Ques 10. Which country’s government has become the first government in the world to go 100% paperless?
Ans – Dubai (UAE)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk

CCL Syllabus 2021

0
CCL Syllabus 2021
CCL Syllabus 2021

CCL Syllabus 2021

In this post, we are sharing CCL Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Central Coalfields Limited Exam Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Apprentice

No. Of Vacancy: 539

CCL 2021: Exam Pattern

S.No.  Subject Name  No. Of Question Marks
1. English 25 Question 25 Marks
2. Numerical Ability 25 Question 25 Marks
3. General Awareness 25 Question 25 Marks
4. Logical Reasoning 25 Question 25 Marks
5. Professional Knowledge 50 Question 50 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Time Duration: 02:00 Hours

Central Coalfields Limited Exam 2021: Syllabus

English

  • Verbal Comprehension passage
  • Fill in the blanks
  • Adjectives
  • Clauses
  • Spot the error
  • Antonyms
  • Synonyms/ Homonyms
  • Sentence structure
  • Vocabulary
  • I am detecting Mis-spelt words
  • One word substitutions
  • Idioms and phrases
  • Improvement
  • passage
  • Grammar
  • Verbs
  • Spellings

Numerical Ability

  • Number Systems
  • Algebra
  • Real Analysis
  • Differential Equations
  • Dynamics
  • Statistics
  • Basic Mathematics
  • Analytical Geometry
  • Differential Geometry
  • Calculus
  • Statics
  • Operations Research & Linear Programming
  • Numbers
  • Fundamental arithmetical operations
  • The relationship between Numbers
  • Computation of Whole Numbers
  • Percentages
  • Time and Work
  • Time and Distance
  • Averages
  • Ratio and Proportion
  • Computation of Whole Numbers
  • Interest
  • Profit and Loss
  • Number Systems
  • Use of Tables and Graphs
  • Fractions
  • Decimals
  • Menstruation
  • Fundamental arithmetical operations
  • Ratio and Time
  • Discount

General Awareness

  • Scientific observations
  • Geography of India
  • Countries and capitals
  • History of India
  • National News (current)
  • International issues
  • Famous Places in India
  • Indian Culture
  • New inventions
  • Political Science
  • About India and its neighboring countries
  • National and international current affairs
  • Economic issues in India
  • Science and innovations
  • World organizations
  • Musical Instruments
  • Books And Author
  • Sculptures
  • Music & Literature
  • National Dance
  • Handicrafts
  • Tribes
  • Artists
  • Tourism spots of Historical Importance
  • Famous Places
  • Important Dates

Logical Reasoning

  • Making Judgments
  • Letter and Symbol Series
  • Spellings
  • The Course of Action
  • Analogies
  • Number Series
  • Artificial Language
  • Matching Definitions
  • Verbal ReasLogical Gamesoning
  • Logical Problems
  • Essential Part
  • Analyzing Arguments
  • Statement and Assumption
  • Synonyms/ Homonyms
  • Cause and Effect
  • Statement and conclusion
  • Theme Detection
  • Sentence structure
  • Verbal Classification
  • Statement and Argument
  • Logical Deduction
  • Seating Arrangement
  • Antonyms
  • Spot the error

Professional Knowledge

  • Mine Gases
  • Detection & Removal of inflammable
  • Explosives
  • Handing over and Taking over Charge
  • Use of Blasting Cards
  • Mine Ventilation
  • Dealing with Gas, Fire, Air-Blast in Mines
  • Safety Provisions and Precautions in Underground transportation
  • Mining Methods
  • Using of Equipment like Anemometer, Methanometer, Multi-Gas Detector Coal Mines Regulations.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: CCL exam question paper, CCL exam eligibility, CCL exam date 2021, Indian air force y group syllabus 2021 pdf download, CCL recruitment 2021, air force XY group syllabus 2021 pdf download, air force y group syllabus 2020, airforce y group syllabus Sarkari exam

17 December 2021 Current Affairs

0
17 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

17 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 17 December 2021 

Ques 1. Researchers from Kusum School of Biological Sciences of which IIT institute have developed a test to detect Omicron in 90 minutes?
Ans. IIT Delhi

Ques 2. In which the state of India, the country’s first drone fair has been organized in Gwalior?
Ans. North – Madhya Pradesh

Ques 3. Which e-learning platform has been launched by Delhi Police at All India Council for Technical Education Auditorium?
Ans. Unnati

Ques 4. Recently, who has given the approval to widen the roads to double lanes for the Char Dham project?
Ans. Supreme Court

Ques 5. Who has recently been named as the Person of the Year by Time Magazine?
Ans.  Elon Musk (Tesla)

Ques 6. Which French luxury group has appointed Indian-origin Lina Nair as its Global major Executive in London?
Ans. Shanail

Ques 7. By which year New Zealand has declared its country to be a completely smoke-free country?
Ans. 2027

Ques 8. Which day is celebrated all over India on 16th December?
Ans. Vijay Diwas (1971)

Ques 9. Which nation has become the first country in the European Union to legalize cannabis for home and personal use?
Ans. North Malta

Ques 10. Which country’s National Unity Government has officially approved the use of “tether” cryptocurrency?
Ans. North – Myanmar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

DC Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021

0
DC Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021
DC Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021

DC Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021

In this post, we are sharing DC Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Deputy Commissioner Office Ludhiana Stamp Vendor Syllabus 2021 recruitment.

Selection Process

  • Written Exam
  • Qualification Marks
  • Interview

DC Ludhiana Stamp Vendor 2021: Exam pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English 10 Question 10 Marks
2. Mathematics 20 Question 20 Marks
3. General Knowledge 20 Question 20 Question
4. Punjabi 20 Question 20 Marks
Total 70 Question 70 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 1 Hour
  • Negative marking: 1/4
  • Exam Mode: Offline

DC Ludhiana Stamp Vendor 2021: Syllabus

English & Punjabi

  • Sentence
  • Joining Sentences
  • Synonyms
  • Idioms and Phrases
  • Substitution
  • Prepositions
  • Antonyms
  • Sentence Improvement
  • Fill in the blanks
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Substitution
  • Active and Passive Voice
  • Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Para Completion

Mathematics

  • Conic Sections
  • Determinants
  • Exponential and Logarithmic Series
  • Logarithms
  • Quadratic Equations
  • Sequences and Series
  • Relations and Functions
  • Trigonometry
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Straight Lines
  • Circles
  • Definite Integrals
  • Permutations and Combinations
  • Vectors
  • Complex Numbers
  • Sets and Set Theory
  • Statistics
  • Differentiation
  • Introduction to Three Dimensional Geometry
  • Probability Function
  • Limits and Continuity
  • Applications of Derivatives
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Matrices

General Knowledge

  • Capitals
  • Authors
  • Flower
  • History
  • Culture
  • Religion
  • Awards
  • Languages
  • Defense
  • Diseases and Nutrition
  • Neighbors
  • Current Affairs
  • Wars
  • Anthem
  • Animal
  • Heritage and Arts
  • Dance
  • Currencies
  • Bird
  • Full forms
  • Abbreviations
  • Discoveries
  • Important National Facts
  • Championships
  • Flag
  • Monuments
  • Personalities
  • Freedom Movement
  • Heritage and Arts
  • Winners
  • Song
  • Terms
  • Common Names
  • Number of Players
  • Soil
  • Rivers
  • Mountains
  • Religion
  • Ports
  • Inland Harbors
  • Culture

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: DC Ludhiana Stamp Vendor 2021, DC Ludhiana Stamp Vendor Exam Pattern 2021, DC Ludhiana Stamp Vendor

 

16 December 2021 Current Affairs

0
16 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

16 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 16 December 2021 

Ques 1. Which annual Dr. Ida S. Scudder Oration Award?
Ans. 10th

Ques 2. Who has launched “Conyok 2021-22” in partnership with Bharti Foundation?
Ans. NITI Aayog

Ques 3. India has invited the chief chief guests of how many Central Asian countries for the Republic Day celebrations 2022?
Ans. Five

Ques 4. Who has started the “Delhi ki Yogshaala” program in Delhi?
Ans. Arvind Kejriwal

Ques 5. Which state government has announced to set up “General Category Commission”?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 6. According to the Global Health Security Index 2021, what is the rank of India out of 195 countries?
Ans. 66th place

Ques 7. Which sports player Jhili Dalbehera has won gold medal in Commonwealth Championship?
Ans. lifting weights

Ques 8. Who has surpassed Lewis Hamilton to win his first “Formula One” world title at the Abu Dhabi Grand Prix?
Ans. Max Verstappen

Ques 9. Which country has been re-elected to the International Maritime Organization for 2022-2023 under Category B states?
Ans. India

Ques 10. Which country has become the first country in the world to have a working week of four and a half days?
Ans. United Arab Emirates

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

RPSC ASO Syllabus 2021

0
RPSC ASO Syllabus 2021
RPSC ASO Syllabus 2021

RPSC ASO Syllabus 2021

In this post, we are sharing RPSC ASO Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Rajasthan Public Service Commission Assistant Statistical Officer Syllabus 2021 recruitment.

RPSC ASO 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Knowledge 30 Question 30 Marks
2. Economics, Statistics & Mathematics 70 Question 70 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hours
  • Exam Type: Objective
  • Negative Marking: 1/3 Every Incorrect Answer
  • No. Of Vacancy: 218 Posts

RPSC Assistant Statistical Officer 2021: Syllabus 

General Knowledge

  • Current Events
  • Natural Resources
  • Socio-Economic Development of Rajasthan
  • Issues of Rajasthan and India
  • Heritage of Rajasthan
  • Geography
  • History Culture

Economics, Statistics & Mathematics

  • Vital Statistics
  • Basic of Computer
  • Tabulation and Diagrammatic Presentation of Data. Measures of Central Tendency
  • Elementary of Mathematics
  • Dispersion Moments
  • Economy of Rajasthan
  • Correlation & Regression
  • Design of Sample Survey
  • Time Series Analysis
  • Collection
  • Index Number
  • Classification
  • Statistical System and Statistical Organization in India & Rajasthan
  • Economic Concepts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: RPSC ASO syllabus in Hindi, RPSC ASO salary, RPSC ASO notification

15 December 2021 Current Affairs

0
15 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

15 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 December 2021 

Question 1. Indian mathematician, who has been awarded the 2021 DST-ICTP-IMU Ramanujan Prize?
Answer – Neena Gupta

Question 2. Which bank has been distinguished with 2 DigiDhan awards by the Union Ministry of Information Technology and Electronics?
Answer – Karnataka Bank

Question 3. Prime Minister Narendra Modi has dedicated the Kashi Vishwanath Corridor to the nation, built at a total cost of about how many crores?
Answer – Rs 900 crore

Question 4. Union Minister of Social Justice and Empowerment who has launched the National Helpline Against Atrocity “14566”?
Answer – Dr. Virendra Kumar

Question 5. When is the National Energy patronage Day celebrated?
Answer – 14 December

Question 6. Which day is celebrated whole over the world on 14th December?
Answer – International Monkey Day

Question 7. Which player has won the FIDE World Championship held in Dubai?
Answer – Magnus Carlsen

Question 8. In which country’s 70th Miss Universe 2021 held in Elliot, India’s Harnaaz Kaur Sandhu has won the Miss Universe title?
Answer – Israel

Question 9. Western Allies and which country has announced funding for the construction of an undersea cable in the Pacific Ocean?
Answer – Japan

Question 10. In which kingdom five drone schools will be set up by the central government?
North – Madhya Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC