Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 166

17 February 2022 Current Affairs

0
17 February 2022 Current Affairs
17 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 17 February 2022 

Ques 1. Who launched the first colored souvenir coin on ‘Panchatantra’?
Ans. Finance Minister Sitharaman

Ques 2. Paisabazaar has tied up with whom to offer Paisa an on-demand credit card?
Ans. With RBL Bank

Ques 3. The Government of India has reduced the agricultural cess for crude palm oil from 7.5 percent to what percent?
Ans. 5 percent

Ques 4. Which is a 100% plastic waste neutral company in India?
Ans. Dabur

Ques 5. Bank of Baroda will acquire what percentage of Union Bank of India’s stake in IndiaFirst Life Insurance Company.
Ans. 21 percent

Ques 6. How many crore rupees have been allocated by the Government of India for Telangana’s Medaram Jatara Festival 2022?
Ans. 2.26 crores

Ques 7. Where has the four-day ‘Maru Utsav’ started?
Ans. Rajasthan

Ques 8. What will Indian mining company Vedanta manufacture in India?
Ans. Semiconductors

Ques 9. When is International Child Cancer Day 2022 celebrated?
Ans. 15th February

Ques 10. Pradeep Shah, former advisor of World Bank has been appointed as the chairman of?
Ans. Pfizer India.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Tripura Police Constable Syllabus 2022

0
Tripura Police Constable Syllabus 2022
Tripura Police Constable Syllabus 2022

Tripura Police Constable Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Tripura Police Constable Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Tripura Police Syllabus 2022  recruitment.

Tripura Police Constable 2022: Exam Pattern

Part Subject Name Marks
Part – I Numerical Ability 15 Marks
Part – II Reasoning 35 Marks
Part – III Current Affairs & General Knowledge 50 Marks
Total  1oo Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 90 Minutes

Tripura Police Constable 2022: Syllabus

Numerical Ability

  • Simple and Compound Interest
  • Ratios
  • Series Completion
  • Factoring Age
  • LCM and HCF
  • Profit and Loss
  • Missing Numbers
  • Average
  • Fractions
  • Percentage
  • Time and Work
  • Mensuration
  • Volume
  • Time and Distance
  • Prices and Expenditure Problems

General Knowledge

  • Environment and Information & Communication Technology
  • History of Gujarat
  • General Intelligence
  • Indian Polity
  • Constitution of India
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Current affairs of Regional, National and International
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • History of India
  • Indian Economy and Planning
  • General Mental Ability
  • General Science
  • Sports

Current Affairs

  • Modicare: Affordable healthcare or a piped dream?
  • Ban on Triple Talaq
  • India’s exit from RCEP with ASEAN
  • Reorganization of Jammu & Kashmir
  • Consolidation in Banking Sector
  • USA’s supremacy in international affairs
  • Ayodhya Verdict and its implications
  • NBFC Crisis in India
  • Fourth Industrial Revolution
  • Data Democratisation and Data Localisation
  • Water Crisis in India – Scarcity or Abundance?
  • Ban on Single-use Plastics
  • Decriminalization of homosexuality
  • Cloud Computing
  • WhatsApp Snooping and Data Privacy
  • Role of social media in Indian politics
  • IIM 2017 Bill and implications for students
  • Mob Lynching

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: police age limit, police exam paper, constable police, police height, weight, chest

 

16 February 2022 Current Affairs

0
16 February 2022 Current Affairs
16 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 16 February 2022 

Ques 1. When is the 147th Foundation Day of the Indian Meteorological Department celebrated?
Ans. 15 January

Ques 2. Which foundation day has been celebrated by the Agricultural Products Export Development Authority (APEDA) on 13th February 2022?
Ans. 36th

Ques 3. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer and Managing Director of Air India?
Ans. Ilkar Icy

Ques 4. Which bank has become the largest and fastest-growing UPI beneficiary bank in India?
Ans. Paytm Payments Bank

Ques 5. Who is the author of the book How to Prevent the Next Pandemic?
Ans. Bill Gates

Ques 6. India has supported which country to overcome the foreign exchange crisis?
Ans. Sri Lanka

Ques 7. Who has been appointed as the new President of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)?
Ans. Debashish Mitra

Ques 8. Who will set up the country’s biggest wrestling academy?
Ans. Indian Railways

Ques 9. AISCD has got approval to organize the first World Deaf T20 Cricket Championship 2023 in which state?
Ans. Kerala

Ques 10. Recently who has become the first country to allow drones to fly in civilian airspace.
Ans. Israel

Ques 11. When is ‘International Epilepsy Day 2022’ observed?
Ans. February 14

Ques 12. What is the rank of India in the 9th US Green Building Council?
Ans. Third place

Ques 13. Which bank has tied up with NSE Academy (National Stock Exchange of India Ltd.) to launch five online courses?
Ans. SBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs in English

Kerala High Court Assistant Syllabus 2022

0
Kerala High Court Assistant Syllabus 2022
Kerala High Court Assistant Syllabus 2022

Kerala High Court Assistant Syllabus 2022

In this post, we are sharing Kerala High Court Assistant Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about High Court of Kerala Assistant Syllabus 2022 recruitment.

Kerala High Court Assistant 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. General English 50 Marks
2. General Knowledge 40 Marks
3. Mathematics & Reasoning 10 Marks
4. Interview 10 Marks
Total 110 Marks

 

Important Points

Time Duration

  • Objective Test: 75 Minutes
  • Descriptive Test: 60 Minutes

High Court of Kerala Assistant 2022: Syllabus

General English

  • Active and Passive Voice Rules
  • Idioms and Phrases
  • Parts of Speech
  • Direct and Indirect Speech
  • Rules for Tenses
  • Synonyms
  • Rules for Prepositions
  • Antonyms
  • List of Prepositions
  • Spotting the Error
  • Homophones/ Homonyms
  • Article Rules
  • List of One Word Substitutions
  • Sentence Rearrangement and Para Jumbles
  • Precis Writing
  • Adjective Degree of Comparison Rules
  • Sentence Correction Questions
  • Letter Writing Format
  • Reading Comprehension
  • Cloze Test

General Knowledge

  • Presidents of India
  • Important Banking Terms
  • RBI Governors
  • Sources of Indian Constitutions
  • List of Mughal Emperors
  • Historical Monuments in India
  • Prominent Places in India
  • Major Sea Ports of India
  • Space Centre and Space Agency in India
  • List of Vice-Presidents of India
  • Government Schemes
  • Important Awards in India
  • Important Boundary Lines of the World
  • Riverside Cities in India
  • Banking and Acts and Reforms
  • Prime Ministers of India
  • List of National Highways in India
  • Computer
  • Women Empowerment Schemes
  • Sports
  • Animals
  • Banking Dates
  • Religious
  • Politics
  • Science
  • Inventions
  • Books and Authors
  • Famous Personalities

Mathematics and Reasoning

  • Machine Input Output
  • Puzzle and Arrangements
  • Direction and Distance
  • Syllogism
  • Figure Series Test
  • Verbal Reasoning
  • Inequality
  • Input-Output
  • Linear Arrangement
  • Logical Reasoning
  • Direction Sense Test
  • Decision Making
  • Number
  • Odd man out
  • Ordering and Ranking
  • Data Sufficiency
  • Ranking and Time
  • Statement and Conclusion Download Material
  • Floor Puzzle
  • Tabulation
  • Blood Relations
  • Word Formation
  • Seating Arrangement
  • Series Test
  • Statement and Arguments
  • Number System
  • Alphanumeric Series
  • Time and Distance
  • Analogy
  • Seating Arrangement and Pattern
  • Assertion and Reason
  • Alphabet Test
  • Geometry
  • Integers
  • Partnership
  • Simplification
  • Time and Work
  • HCF and LCM
  • Ratio and Proportion
  • Problems on Age
  • Simple and Compound Interest
  • Average
  • Profit and Loss
  • Square Root
  • Mensuration

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: high court assistant syllabus 2021, high court assistant syllabus 2021 pdf, high court assistant syllabus pdf, Kerala high court assistant syllabus 2021, high court assistant study material 2021 pdf, Kerala high court assistant syllabus pdf, high court assistant qualification, Kerala high court assistant study material

 

15 February 2022 Current Affairs

0
15 February 2022 Current Affairs
15 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 February 2022 

Ques 1. Recently who has become the brand ambassador of agritech startup company ‘Krishi Network’?
Ans. Pankaj Tripathi

Ques 2. When is the first Anti-Smuggling Day observed?
Ans. On 11 February 2022

Ques 3. Which country the Government of Jammu and Kashmir has signed an MoU for ‘Improving Sheep Farming Sector’?
Ans. New Zealand

Ques 4. Who has inaugurated the long rail-cum-road bridge over the river Ganga in Bihar?
Answer: Nitin Gadkari

Ques 5. Recently who has released the Reimagining Healthcare in India report?
Ans. NITI Aayog

Ques 6. The co-discoverer of HIV and Nobel laureate ‘Luc Montagnier’ has passed away, he was a scientist of which country?
Ans. France

Ques 7. Which kingdom governor has launched QR code-based mechanism for authentication?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 8. NASA’s Parker Solar Probe has taken images of the surface of which planet from space?
Ans. Vesper

Ques 9. Who has announced Hope Express to prevent cancer?
Ans. Health Minister of Maharashtra (Rajesh Tope)

Ques 10. Recently Belarus and which country has started a joint military exercise near the Belarusian border with Ukraine?
Ans. Russia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi.

GPSSB Junior Pharmacist Syllabus 2022

0
GPSSB Junior Pharmacist Syllabus 2022
GPSSB Junior Pharmacist Syllabus 2022

GPSSB Junior Pharmacist Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Junior Pharmacist Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Junior Pharmacist Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Junior Pharmacist 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name  Marks Medium
1. English Language & Grammer 20 Marks English
2. Gujarati Language & Grammer 20 Marks Gujarati
3. General Knowledge & General Awareness 35 Marks Gujarati
4. Technical Knowledge 75 Marks English
Total 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 90 Minutes
  • Negative Marking: 0.33 Marks
  • For Blank Answer: 0.33 Marks

GPSSB Junior Pharmacist 2022: Syllabus

English Language and Grammar

  • Synonyms/ Homonyms
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Grammar
  • Verbs
  • Spellings
  • Clauses
  • Adjectives
  • Sentence structure
  • Vocabulary
  • Passage
  • Verbal Comprehension passage
  • Spot the error

Gujarati Language and Grammar

  • Comprehension Passage
  • Vocabulary
  • Antonyms
  • Translation of Sentences
  • Grammar
  • Fill in the Blanks
  • Error Detection
  • Synonyms

General Knowledge & General Awareness

  • Environment and Information & Communication Technology
  • History of Gujarat
  • General Intelligence
  • Indian Polity
  • Constitution of India
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • History of India
  • Indian Economy and Planning
  • General Mental Ability
  • General Science
  • Sports

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GSSSB junior pharmacist syllabus, government pharmacist job in Gujarat 2021, junior pharmacist exam 2022, junior pharmacist exam 2021 Gujarat, junior pharmacist exam syllabus Gujarat, junior pharmacist salary in Gujarat, junior pharmacist question paper pdf, junior pharmacist exam 2022 Gujarat.

 

14 February 2022 Current Affairs

0
14 February 2022 Current Affairs
14 February 2022 Current Affairs

14 February 2022 Current Affairs

14 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 February 2022

Ques 1. Where was the Durbar Hall inaugurated by the President recently?
Ans. In Mumbai Raj Bhavan

Ques 2. When will the 45th International Kolkata Book Fair begin?
Ans. February 28

Ques 3. Which country has expanded its presence in the Pacific with the Solomon Islands Embassy after 29 years?
Ans. America

Ques 4. Who has written the book Atal Bihari Vajpayee?
Ans. Sagarika Ghosh

Ques 5. M Jagadesh Kumar has been elected as the new president of?
Ans. UGC

Ques 6. In which state has Adani launched the Haldia Dock project?
Ans. West Bengal

Ques 7. Which nation has been affected the most by Cyclone Batsirai?
Ans. Madagascar

Ques 8. Which country has topped the Democracy Index of 167 countries released by the Economist Intelligence Unit?
Ans. North Norway

Ques 9. Who has been topped the SalesForce Global Digital Skills list of 2022?
Ans. India

Ques 10. Which country has listed the koala as an endangered species?
Ans. Australia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs, Current Affairs in English.

 

13 February 2022 Current Affairs

0
13 February 2022 Current Affairs
13 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 February 2022 

Ques 1. The Government of India has banned the import of foreign drones to promote Made in India drones with immediate effect, on which date?
Ans. 9 February

Ques 2. When is the Indian National Women’s Day being celebrated?
Ans. 13th February

Ques 3. Who has recently banned the import of foreign drones?
Ans. Planning Commission

Ques 4. When is National Productivity Day celebrated?
Ans. On 12 February 2022

Ques 5. Which day is observed as World Pulses Day every year?
Ans. February 10

Ques 6. Which state government has tied up with the British Council to expand higher education?
Ans. Telangana government

Ques 7. Who has appointed as the president of Pfizer India Company in 2022, February?
Ans. Pradeep Shah

Ques 8. Who is the author of the recently launched book called India-Africa Relations: Changing Horizons.
Ans. Rajiv Bhatia

Ques 9. India has rejected the reference to which of the following states/union territories of India in the China-Pakistan joint statement in February 2022?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 10. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has reconstituted the Advisory Committee on Investor Protection and Education Fund under the chairmanship of
Ans. Under the chairmanship of G. Mahalingam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi

UPPCL Junior Engineer Trainee Syllabus 2022

0
UPPCL Junior Engineer Trainee Syllabus 2022
UPPCL Junior Engineer Trainee Syllabus 2022

UPPCL Junior Engineer Trainee Syllabus 2022

In this post, we are sharing the UPPCL Junior Engineer Trainee Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Uttar Pradesh Power Corporation Limited Junior Engineer Trainee Syllabus 2022 recruitment.

UPPCL Junior Engineer Trainee 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Diploma Level Engineering subject (Electrical) 150 Question 150 Marks
2. Logical Reasoning 20 Question 20 Marks
3. General Knowledge/ General Awareness 20 Question 20 Marks
4. General Hindi 10 Question 10 Marks
Total 200 Question 200 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 3 Hours
  • Exam Type: MCQ

UPPCL Junior Engineer 2022: Syllabus

Engineering Subject (Electrical)

  • Electrical & Electronics Instrumentation
  • Installation Maintenance & Repair of Electrical Machines
  • Electronics
  • Switch Gear and Protection
  • Electrical and Electronics Engg. Materials
  • Industrial Electronics and Control
  • Basic Electrical Engineering
  • Electrical design, Drawing & Estimating
  • Utilization of Electrical Energy
  • Electrical Machine-II
  • Control System & Process Application
  • Principles of Digital Electronic
  • Electronics-I
  • Transmission and Distribution of Electrical Powers
  • Electrical Machine-I
  • Power plant Engg
  • Electrical Instruments and Measurements

Reasoning

  • Logical Venn Diagrams
  • Series Completion
  • Logical Sequence of Words
  • Deriving Conclusions from Passages
  • Logic
  • Alphabet Test
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Clocks & Calendars
  • Situation Reaction Test
  • Data Sufficiency
  • Theme Detection
  • Statement – Arguments
  • Analogy
  • Mathematical Operations
  • Classification
  • Direction Sense Test
  • Eligibility Test
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Inserting The Missing Character
  • Statement – Conclusions
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding-Decoding
  • Puzzle Test

General Knowledge/ General Awareness

  • Scientific progress development
  • Indian Languages
  • General Politics
  • India and its neighboring countries
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Capital
  • Knowledge of Current Events
  • Economy, Banking, and Finance
  • Culture
  • India and its neighboring countries
  • Scientific progress development
  • Important Financial & Economic News
  • Knowledge of Current Events
  • Geography
  • Indian Constitution
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Books
  • Economy, Banking, and Finance
  • General Politics
  • National & International Awards
  • Geography
  • Indian Constitution
  • History
  • Scientific Research
  • Budget and Five Year Plans
  • Sports-Athlete such as essential knowledge
  • Economy
  • Countries & Capitals
  • Important Financial & Economic News
  • Currency
  • General knowledge
  • Current Affairs – National & International

General Hindi

  • Articles
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Para Completion
  • Spelling Test
  • Sentence Arrangement
  • Fill in the blanks
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction
  • Passage Completion
  • Identify the Errors
  • Synonyms
  • Odd Words
  • Identify the Sentences
  • Suffix
  • Sentence Completion
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Idioms and Phrases
  • Prepositions
  • Transformation
  • Antonyms

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: UPPCL JE exam pattern 2021, UPPCL JE syllabus 2021 pdf download, UPPCL JE electrical syllabus 2022 pdf download, UPPCL JE syllabus 2020 pdf download, UPPCL JE electrical syllabus 2021 pdf download, UPPCL JE syllabus pdf download, UPPCL JE Syllabus in Hindi 2021, UPPCL JE electrical syllabus pdf

 

12 February 2022 Current Affairs

0
12 February 2022 Current Affairs
12 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 February 2022 

Ques 1. When is the International Day of Girls and Women in Science celebrated?
Ans. February 11

Ques 2. Who is the author of the recently launched book Atal Bihari Bajpayee?
Ans. Sagarika Ghosh

Ques 3. Which city of India will get the first bullet train station?
Ans. Surat

Ques 4. When will Surat become the first station of the country’s first bullet train in India?
Ans. By 2024

Ques 5. Which has become the world’s most congested city according to TomTom Traffic Index Ranking 2021?
Ans. Istanbul

Ques 6. Which highway tunnel of India has been recognized as the longest tunnel in the World Book of Records?
Ans. Atal Tunnel

Ques 7. Which has become the first union territory to be integrated with NSWS?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 8. When is National Deworming Day 2022 celebrated?
Ans. 10th February

Ques 9. Who has become the new Chief Justice of Madras High Court?
Ans. Munishwar Nath Bhandari

Ques 10. For which period the Government of India has extended the National Youth Empowerment Programme?
Ans. By 2025-26

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent