Monday, October 27, 2025
Home Blog Page 161

18 March 2022 Current Affairs

0
18 March 2022 Current Affairs
18 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 March 2022 

Ques 1. Which is the first state in the country to use the ‘Crop Diversification Index’?
Ans. Telangana

Ques 2. According to whose report India has installed a record 10 GW solar capacity in the year 2021?
Ans. Mercom India Research

Ques 3. Which institution released the guidelines for ‘Regulatory Framework for Microfinance Lending’?
Ans. RBI

Ques 4. Which poem has the Sahitya Akademi published?
Ans. Monsoon

Ques 5. Which ministry has launched a special entrepreneurship promotion campaign named ‘Samarth for Women’?
Ans. Ministry of MSME

Ques 6. Which state government has recently launched a new sports policy 2022-27?
Ans. Gujarat government

Ques 7. When is National Immunization Day observed?
Ans. 16 March 2022

Ques 8. Who has launched the ‘Sambhav’ and ‘Swavalamban’ initiatives?
Ans. Bhanu Pratap Singh Verma

Ques 9. Which day has been declared by the United Nations as the ‘International Day to Combat Islamophobia’?
Ans. March 15

Ques 10. Who has become the largest coal-producing company of India in the financial year 2021-22.
Ans. Mahanadi Coalfields Limited

Ques 11. Which became India’s first Unicorn Sports Enterprise?
Ans. Chennai Super Kings

Ques 12. Which country’s former President Rupiah Banda has passed away recently at the age of 85?
Ans. Zambia

Ques 13. Which government has launched My EV portal for registration and purchase of e-autos?
Ans. Delhi Government

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Holi 2022: History, Date

0
Holi 2022
Holi 2022: History, Date

Holi 2022

Holi 2022: इस साल होली 18 मार्च यानी शुक्रवार को मनाई जाएगी। देश में मनाए जाने वाले सभी त्योहारों में से सबसे महत्वपूर्ण और खुशी का त्योहार होली का रंगारंग त्योहार है। इसे ‘रंगों के त्योहार’ के रूप में भी जाना जाता है

यह हर साल बहुत उत्साह और उत्साह के साथ मनाया जाता है। इसे पश्चिम बंगाल, असम और त्रिपुरा में “डोल जात्रा” या “बसंत उत्सव” के रूप में जाना जाता है।

Holi 2022
Holi 2022

होली के उत्सव की शुरुआत पूर्णिमा या पूर्णिमा के दिन, फाल्गुन के हिंदू कैलेंडर महीने में होती है, जो मार्च के मध्य में आता है। इस साल होली 18 मार्च यानी शुक्रवार को मनाई जाएगी। Happy Holi

 

Holi Date & Time

होलिका दहन गुरुवार 17 मार्च को होगा। द्रिक पंचांग के अनुसार, पूर्णिमा तिथि 17 मार्च को दोपहर 1:29 बजे शुरू होती है और 18 मार्च को दोपहर 12:47 बजे समाप्त होती है।

Holi: History

त्योहार होली की उत्पत्ति राक्षस राजा हिरण्य कश्यप की हिंदू पौराणिक कथा से हुई है, जो अमर होना चाहता था और हर कोई उसकी पूजा करता था। हालाँकि, उनके अपने पुत्र, प्रह्लाद ने भगवान विष्णु की पूजा की।

इससे हिरण्य कश्यप चिढ़ गए और उन्होंने अपनी बहन होलिका को प्रह्लाद के साथ आग पर बैठने के लिए कहा, जो आग से प्रतिरक्षित थी।

जैसे ही होलिका प्रह्लाद के साथ बैठी, आग प्रह्लाद को नुकसान नहीं पहुंचा सकी लेकिन होलिका को भस्म कर दिया। हिरानी कश्यप को तब भगवान विष्णु ने मार डाला था।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: HOLI 2022 date Rajasthan,  rangwali holi 2022

 

17 March 2022 Current Affairs

0
17 March 2022 Current Affairs
17 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 17 March 2022 

Ques 1. In which Indian state has the Iron Age stone known as ‘Menhir’ of white color been discovered?
Ans. Telangana

Ques 2. ‘ULPIN’ in news is a unique identification number related to which sector?
Ans. land resources

Ques 3. Which ministry has organized Gender Dialogue?
Ans. Ministry of Rural Development

Ques 4. Who announced the MSME IDEA Hackathon 2022
Ans. Narayan Rane

Ques 5. India’s equity market has reached which position in the world in terms of market capitalization for the first time?
Ans. fifth

Ques 6. Who has launched India’s first primary market investment platform OneUp?
Ans. IIFL Securities Limited

Ques 7. What is the rank of RailTel in Fortune India The Next 500 List 2022?
Ans. 124th position

Ques 8. Which edition of the BAFTA award has been announced?
Ans. 75th Edition

Ques 9. How much loan has been given by the Government of India to Sri Lanka to help in the import of food, essential products, and medicines?
Ans. US$ 1 billion

Ques 10. Who has been appointed as the new chairman of the ‘Chardham Project Committee’?
Ans. Justice AK Sikri

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud,  current affairs recent

Karnataka High Court SDA Syllabus 2022

0
Karnataka High Court SDA Syllabus 2022
Karnataka High Court SDA Syllabus 2022

Karnataka High Court SDA Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Karnataka High Court SDA Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Karnataka High Court Second Division Assistant Syllabus 2022 recruitment.

Selection Process

  • Written Exam
  • Viva Voce Test

Karnataka High Court SDA 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks Passing Marks
1. Translation Form Kannada To English 30 Marks 20 Marks
2. English Essay 30 Marks 20 Marks
3. General Knowledge 20 Marks 10 Marks
4. Viva Voce 20 Marks 10 Marks
Total 100 marks 60 Marks

 

Karnataka High Court Second Division Assistant 2022: Syllabus 

General Knowledge

  • History
  • Anthem
  • Flower
  • Defense
  • Currencies
  • Religion
  • Languages
  • Capitals
  • Awards
  • Wars and
  • Neighbors
  • Current Affairs
  • Authors
  • Culture
  • Important National Facts
  • Heritage and Arts
  • Dance
  • Abbreviations
  • Bird
  • Animal
  • Ports
  • Discoveries
  • Full forms
  • Song
  • Flag
  • Monuments
  • Dance
  • Championships
  • Winners
  • Terms
  • Common Names
  • Freedom Movement
  • Soil
  • Rivers
  • Mountains
  • Inland Harbors
  • Number of Players
  • Diseases and Nutrition

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: high court SDA exam date 2021, Karnataka judiciary.kar.nic.in SDA syllabus 2021, SDA high court syllabus pdf, high court SDA exam question paper, SDA high court recruitment 2021, Karnataka judiciary.kar.nic.in recruitment 2021, Karnataka judiciary.kar.nic.in recruitment 2021 SDA

16 March 2022 Current Affairs

0
16 March 2022 Current Affairs
16 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 16 March 2022 

Ques 1. Which kingdom has launched a unique digital school health platform under the National Digital Health Mission?
Ans. Puducherry

Ques 2. Which state government has launched ‘Aam Yojana’ for non-working mothers and ‘Bahini’ scheme for girl students?
Ans. Sikkim

Ques 3. Where will the literary festival of Sahiya Akademi be organized?
Ans. new Delhi

Ques 4. Which ministry recently organized the third edition of ‘Gender Dialogue’?
Ans. Ministry of Rural Development

Ques 5. Who has been appointed as the brand ambassador of the global pharma major Lupin Limited for its Shakti initiative?
Ans. Mary Kom

Ques 6. When is World Consumer Rights Day 2022 celebrated?
Ans. 15 March

Ques 7. Russia and which country has been banned by the IPC for the Beijing Winter Paralympics?
Ans. Belarus

Ques 8. Which Indian player has broken Kapil Dev’s record of making the fastest Test fifty?
Ans. Rishabh Pant

Ques 9. India’s largest floating solar power plant inaugurated?
Ans. Tuticorin

Ques 10. Caitlin Novak has been elected as the first female President of which country?
Ans. Hungary

Ques 11. Which country topped the global investment in digital shopping 2021?
Ans. America

Ques 12. Who has launched the ‘India Water Pitch Pilot Scale Challenge’?
Ans. Hardeep Singh Puri

Ques 13. Which state government has presented ‘Children’s Budget’ for the first time as part of its annual financial plan?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 14. Prime Minister Mr. Narendra Modi has inaugurated 11 Khel Mahakumbh?
Ans. Ahmedabad

Ques 15. Which nation topped the medal tally in ISSF World Cup 2022?
Ans. Bharat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

SECL Assistant Foreman Syllabus 2022

0
SECL Assistant Foreman Syllabus 2022
SECL Assistant Foreman Syllabus 2022

SECL Assistant Foreman Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SECL Assistant Foreman Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the South Eastern Coal Fields Limited Assistant Foreman Syllabus 2022 recruitment.

SECL Assistant Foreman 2022: Syllabus 

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Aptitude  

100 Question

 

 

100 Marks

 

2. Reasoning
3. General Knowledge
4. English

 

South Eastern Coal Fields Limited Assistant Foreman 2022: Syllabus  

Aptitude

  • Percentages
  • Indices and Surds
  • Simple Equations
  • Permutations and Combinations
  • Races and Games
  • Problems on Trains
  • Boats and Streams
  • Averages
  • Volumes
  • Profit and Loss
  • Quadratic Equations
  • Pipes and Cisterns
  • Time and Distance
  • Ratio and Proportion
  • Probability
  • Areas
  • Time and Work Partnership
  • Compound Interest
  • Numbers and Ages
  • Simplification and Approximation
  • Mixtures and Allegations
  • Odd Man Out
  • Problems on LCM and HCF
  • Mensuration
  • Problems on Numbers
  • Simple Interest

Reasoning

  • Paper Cutting
  • Identical figure groupings
  • Rules Detection
  • Forming figures and analysis
  • Construction of Squares and Triangles
  • Series
  • Dot Situation
  • Classification
  • Paper Folding
  • Spotting embedded figures
  • Cubes and Dice
  • Water Images
  • Analytical Reasoning
  • Figure Matrix
  • Completion Incomplete Pattern
  • Mirror Images

General Knowledge

  • Science – Inventions & Discoveries
  • Indian History
  • Books and Authors
  • Important Days
  • Capitals of India
  • Indian Economy
  • Budget and Five Year Plans
  • Science and Technology
  • Countries and Capitals
  • International and National Organizations
  • Sports
  • Current Affairs – National and International
  • Abbreviations
  • General Policy
  • Indian National Movement
  • Awards and Honors

English

  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Antonyms and their correct usage
  • Common Error
  • One word substitution
  • Grammar
  • Comprehension Passage
  • Antonyms
  • Spot the Error
  • Idioms & Phrases
  • Cloze Passage
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Conversions
  • Fill in the Blanks
  • Sentence Rearrangement
  • Improvement of Sentences
  • Vocabulary
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Synonyms
  • Homonyms
  • Shuffling of Sentence parts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SECL vacancy 2022, SECL free job alert, www SECL gov in recruitment 2021, SECL apprentice salary, SECL Sarkari result, SECL ITIrecruitment 2021, SECL staff nurse vacancy 2022, www SECL nic

15 March 2022 Current Affairs

0
15 March 2022 Current Affairs
15 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 March 2022 

Ques 1. Which ministry has organized the all-India program ‘Jharokha’?
Ans. Ministry of Culture

Ques 2. When is World Rotaract Day celebrated?
Ans. On 13 March 2022

Ques 3. Where is the world’s tallest statue of Lord Buddha being built?
Ans. India

Ques 4. Where will the WHO center promote traditional medicine open?
Ans. Gujarat

Ques 5. Who has become the chairman of the (NFRA) National Financial Reporting Authority?
Ans. Ajay Bhushan Pandey

Ques 6. With whose cooperation the Ministry of Education has launched the ‘Kanya Shiksha Pravesh Utsav’ campaign?
Ans. UNICEF

Ques 7. For which state the Government of India has signed a loan of $125 million with the World Bank?
Ans. West Bengal

Ques 8. The National Defense University has been dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi.
Ans. Lavad village, Gandhinagar, Gujarat

Ques 9. Which railway zone has launched the first ‘Gati Shakti Multi-Modal Cargo Terminal’?
Ans. Eastern Railway

Ques 10. When is No Smoking Day celebrated?
Ans. 09 March

Ques 11. Which has become the first lab manufacturing company in the world to get BIS certification?
Ans. Petroproducts (Tamil Nadu)

Ques 12. Which kingdom government has launched the ‘Mukhyamantri Cha Shrami Kalyan Prakalpa’ scheme?
Ans. Tripura

Ques 13. Who has been appointed as the President of FATF?
Ans. T Raja Kumar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Baroda UP Bank Apprentice Syllabus 2022

0
Baroda UP Bank Apprentice Syllabus 2022
Baroda UP Bank Apprentice Syllabus 2022

Baroda UP Bank Apprentice Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Baroda UP Bank Apprentice Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Baroda UP Bank recruitment.

Baroda UP Bank Apprentice 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Hindi/ English 25 Question 25 Marks
2. Reasoning Ability 25 Question 25 Marks
3. Numerical Ability 25 Question 25 Marks
4. General Awareness 25 Question 25 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 60 Minutes
  • Negative Marking: 1/4 Marks

Baroda UP Bank 2022: Syllabus

General Hindi

  • अर्थबोध
  • पर्यायवाची शब्द
  • क्रियाएँ
  • विलोम शब्द
  • अलंका
  • वर्तनी
  • अनेकार्थी शब्द
  • मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ
  • संधि समास
  • तत्सम एवं तद्भव देशज विदेशी (शब्द भंडार)
  • रस
  • वाक्याशों के लिये एक शब्द निर्माण.
  • लोकोक्तियां एवं मुहावरे.
  • शब्द-रूप
  • शब्द रचना वाक्य रचना अर्थ
  • हिंदी वर्णमाला विराम चिन्ह

General English

  • Para Completion
  • Sentence Improvement
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Synonyms
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Substitution
  • Prepositions
  • Antonyms
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Completion
  • Sentence
  • Active and Passive Voice
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Fill in the blanks
  • Joining Sentences
  • Substitution

Reasoning Ability

  • Test of Direction Sense
  • Grouping Identical Figures
  • Figure Matrix Questions
  • Problem on Age Calculation
  • Alphabet Series
  • Mirror Images
  • Decision Making
  • Inference
  • Analogy
  • NonVerbal Series
  • Arithmetical Reasoning
  • Number Ranking
  • Coding and Decoding
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Blood Relations
  • Number Series

Numerical Ability

  • Percentages
  • Boats and Streams
  • Mixtures and Allegations
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Indices and Surds
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Time and Work Partnership
  • Ratio and Proportion
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Simple Interest
  • Pipes and Cisterns
  • Quadratic Equations
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Profit and Loss
  • Compound Interest
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Simplification and Approximation
  • Probability

General Awareness

  • National and International current affairs
  • Geography of India
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • Political Science
  • New inventions
  • National Dance
  • Countries and Capitals
  • Famous Places in India
  • Economic problems in India
  • Important Dates
  • Music & Literature
  • About India and its neighboring countries
  • Science and innovations
  • World organizations
  • Books and Authors

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Baroda up Gramin bank syllabus in Hindi, Baroda up Gramin bank salary, Sarkari result com, SBI apprentice 2020 exam date

14 March 2022 Current Affairs

0
14 March 2022 Current Affairs
14 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 March 2022 

Ques 1. Which kingdom government will start doorstep delivery of digital land records?
Ans. Bihar

Ques 2. Which country has joined the gray list of FATF?
Ans. Pakistan

Ques 3. How many years have been completed recently since the “Pal-Dadhav massacre” that killed about 1,200 tribal revolutionaries by the British?
Ans. 100 years

Ques 4. Who has been made the chairman of the Chardham Project Committee?
Ans. Justice AK Sikri

Ques 5. Which country has completely banned Facebook?
Ans. Russia

Ques 6. Who has become the new Chief Minister of Punjab?
Ans. Bhagwant Mann

Ques 7. Indian airports are ranked at the top of the range of 15 to 25 million passengers per annum.
Ans. Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad

Ques 8. Which bank has been directed by the Reserve Bank of India to stop the onboarding of new customers?
Ans. Paytm Payments Bank

Ques 9. How many students will ISRO select for the Young Scientist Program?
Ans. 150

Ques 10. When has CISF celebrated its 53rd Raising Day?
Ans. 06 March

Ques 11. To whom has the Indian company CLAWS signed an agreement?
Ans. Australian’s AARC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

13 March 2022 Current Affairs

0
13 March 2022 Current Affairs
13 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 March 2022 

Ques 1. Which state government has launched the ‘Women @ Work’ program?
Ans. Karnataka

Ques 2. Who has launched Star Women Care Insurance Policy?
Ans. Star Health and Allied Insurance

Ques 3. Which state has been ranked first in the SKOCH State of Governance ranking for the second year in a row?
Ans. Andra Pradesh

Ques 4. For which country, the IMF board has approved emergency assistance of 1.4 billion dollars?
Ans. Ukraine

Ques 5. In which state floating solar power plant has been set up recently at an estimated cost of Rs 150.4 crore?
Ans. Tamil Nadu

Ques 6. Which nation topped the medal tally in (ISSF) International Shooting Sport Federation World Cup 2022?
Ans. India

Ques 7. From which state was the Indian Railways’ first Gati Shakti Cargo Terminal successfully launched?
Ans. Jharkhand

Ques 8. Which state government has announced to launch a mega campaign for urban farming?
Ans. Delhi

Ques 9. Which scheme has been expanded to encourage AR skills among the youth?
Ans. Atal Innovation Mission

Ques 10. Which country’s former President Rafiq Tarar has passed away recently at the age of 92?
Ans. Pakistan

Ques 11. What is the rank of India in the V-Dem Democracy Report 2022?
Ans. 93rd place

Ques 12. Which country has recently launched Noor 2 military satellite by IRGC?
Ans. Iran

Ques 13. Which nation transgender activist Bhumika Shrestha has been honored with the International Women of Courage Award?
Ans. Nepal

Ques 14. Recently in the news xenotransplantation is related to which field?
Ans. organ transplant

Ques 15. Who was elected as the new President of the Karnataka State Council?
Ans. Arjun Ranga

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, CA, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent