Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 152

17 May 2022 Current Affairs

0
17 May 2022 Current Affairs
17 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 17 May 2022 

Ques 1. Which Nation has launched the world’s greatest film revival project?
Ans. India

Ques 2. Biplab Kumar Deb has resigned from the post of Chief Minister of which state in May 2022.
Ans. Tripura

Read Also: Current Affairs

Ques 3. In which Nation has the second case of monkeypox been confirmed?
Ans. Britain

Ques 4. Which Kingdom government has launched Shaily App to prevent disease?
Ans. Kerala

Ques 5. Which Nation President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan has passed away recently?
Ans. United Arab Emirates

Ques 6. In which state e-learning scheme has been started?
Ans. Haryana

Ques 7. Which country’s former cricketer ‘Andrew Symonds’ has died in a road accident recently?
Ans. Australia

Ques 8. Whom did TVS Motor Company make its Managing Director
Ans. Sudarshan Venu

Ques 9. Where was the ‘Rural Tribal Technical Training’ project inaugurated?
Ans. Bhopal

Ques 10. When is International Day of Light 2022 celebrated?
Ans. 16th May

Ques 11. Which country has banned the export of wheat?
Ans. North India

Ques 12. When has BRO celebrated its 62nd foundation day?
Ans. 07 May

Ques 13. Which bank has lately launched its online platform “Trade Nxt”?
Ans. Union Bank of India

Ques 14. When is Vesak Day celebrated?
Ans. 16th May

Ques 15. Who has won the Thomas Cup for the first time in its 73-year history?
Ans. North India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

SSC Selection Phase X Recruitment 2022

0
SSC Selection Phase X Recruitment 2022
SSC Selection Phase X Recruitment 2022

SSC Selection Phase X Recruitment 2022

SSC Selection Phase X Recruitment 2022: The Staff Selection Commission released the post for SSC Phase X Vacancies. There is a total of 2065 Vacancies. Some Most important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 17 May 2022
  • Last Date Of Apply: 13 June 2022

Total Vacancies:-

  • 2065 Vacancies

SSC Phase 10 Recruitment 2022: Selection Process

  1. (Computer Based Exam) Written Exam
  2. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 30 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale: Post Wise

Qualification:-

  • 10th Passed
  • 12th Passed
  • Graduate

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:-

  • OBC/General/EWS= Rs. 100
  • ST/SC/PWD= Rs. 0

Require Document:-

  • Passport Size Photo & Signature
  • 10th, 12th, Graduate Mark Sheet
  • ID: Pan Card, Aadhar Card, Voter ID

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SSC phase x notification 2022 pdf, SSC selection post phase x salary, SSC phase x salary, SSC phase 9 vacancy post details, SSC phase 9 postcode, SSC phase 9 notification

 

16 May 2022 Current Affairs

0
16 May 2022 Current Affairs
16 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 16 May 2022 

Ques 1. Which day is observed as ‘International Nurses Day?
Ans. 12 May 2022

Ques 2. Which country has recently become the first Asian country to join the NATO Cyber ​​Defense Group?
Ans. South Korea

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Who has taken the additional charge as CMD of RailTel Corporation?
Ans. Aruna Singh

Ques 4. The world’s oldest chess grandmaster “Yuri Averbakh” has passed away recently at the age of?
Ans. 100 years

Ques 5. When is International Family Day celebrated?
Ans. May 15

Ques 6. Who has acquired a 07% stake in ‘Kanerjee Technologies’?
Ans. Airtel

Ques 7. Which has become the first Kingdom to restore the old pension scheme for employees?
Ans. Chhattisgarh

Ques 8. Which Kingdom has announced incentives for farmers opting for direct sowing of paddy?
Ans. Punjab

Ques 9. In May 2022, Union Home Minister Amit Shah inaugurated the National Cyber ​​Forensic Laboratory at the Central Forensic Science Laboratory Complex.
Ans. Hyderabad

Ques 10. Who has become the Sportsman to score the most fifties in T20 cricket?
Ans. David Warner

Ques 11. Who started the commercial operation of the initial part of its 56 MW Kawas Solar PV project on 14th May 2022?
Ans. NTPC (National Thermal Power Corporation)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

15 May 2022 Current Affairs

0
15 May 2022 Current Affairs
15 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 May 2022 

Ques 1. Who has topped the Global Crypto Adoption Index?
Ans. USA

Ques 2. Which country has been unanimously elected as the new President of the Association of Asian Election Authorities for the year 2022-2024?
Ans. India

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Which journalist has been banned by BCCI for two years?
Ans. Boria Majumdar

Ques 4. India’s first EV charging station to run on Bio-Gas has been recently inaugurated in which city?
Ans. Mumbai

Ques 5. With which organization did the Ministry of Agriculture sign MoU for technical assistance to PMFBY and KCC?
Ans. UNDP

Ques 6. What is India’s retail inflation in April 2022, as it touched its highest level in eight years?
Ans. 7.79%

Ques 7. Yuri Averbakh passed away, what was he famous for?
Ans. Chess Grandmaster

Ques 8. Which institute has announced to set up ‘Youth Tourism Club’?
Ans. CBSE

Ques 9. Who has launched Madhya Pradesh Startup Policy?
Ans. Narendra Modi

Ques 10. Confederation of British Industry and who has recently entered into an agreement to set up the UK-India Trade Commission?
Ans. Confederation of Indian Industry

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

14 May 2022 Current Affairs

0
14 May 2022 Current Affairs
14 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 May 2022 

Ques 1. In which state ‘Utkarsh Samaroh’ program was organized to celebrate the achievement of four schemes of the state government?
Ans. Gujarat

Ques 2. Who has become the first Indian company to achieve USD 100 billion annual revenue?
Ans. Reliance Industries

Ques 3. ‘Caitlin Novak’ has been recently elected as the first woman and youngest President of which country?
Ans. Hungary

Ques 4. Who has become the first Indian brand ambassador of ‘Louis Vuitton’?
Ans. Deepika Padukone

Ques 5. Where have WHO and RailTel inaugurated Mobile Container Hospital?
Ans. Visakhapatnam

Ques 6. Which ministry has given security clearance to the new promoters of Jet Airways?
Ans. Union Home Ministry

Ques 7. When is the ‘National Technology Day 2022’ celebrated?
Ans. May 11

Ques 8. Which state government has launched the second phase of ‘Ladli Laxmi Yojana (Ladli Laxmi Yojana-2.0)’?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. According to a recent report, which country has done the most real-time transactions in the world in 2021?
Ans. India

Ques 10. In which country the world’s largest glass-bottom bridge “Bach Long Pedestrian Bridge” has been opened?
Ans. Vietnam

Ques 11. In which country is the world’s longest glass bridge built?
Ans. Vietnam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

OPSC Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022

0
OPSC Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022
OPSC Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022

OPSC Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022

In this post, we are sharing the OPSC Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Odisha Public Service Commission Assistant Fisheries Officer Syllabus 2022 recruitment.

OPSC Assistant Fisheries Officer 2022: Exam Pattern

S.No. Paper Question Marks Time Duration
1. Paper- I 200 Question 400 Marks 2 1/2 Hours
2. Paper-II 200 Question 400 Marks 2 1/2 Hours

 

OPSC AFO 2022: Syllabus

Paper-1

  • Taxonomy of Finfish
  • Aquaculture in Reservoirs
  • Ornamental Fish Production and Management
  • Genetics and Breeding
  • Freshwater Aquaculture
  • Fish Nutrition and Feed Technology
  • Coastal Aquaculture and Mariculture
  • Finfish Hatchery Management
  • Anatomy and Biology of Finfish
  • fisheries Extension education
  • Fisheries Co-operatives and Marketing
  • Inland Fisheries
  • Physiology of Finfish and Shellfish
  • Marine fisheries
  • Fisheries Policy and Law
  • Information and Communication Technology

Paper-2

  • Fish by-products and Waste Utilization
  • Pharmacology
  • Fish Toxicology
  • Soil and Water Chemistry
  • Aquaculture Engineering
  • Fishing Gear Technology
  • Fish and Shellfish Pathology
  • Limnology
  • Marine Biology
  • Fishing Craft Technology
  • Aquatic Ecology, Biodiversity and Disaster Management
  • Fish in Nutrition

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: fisheries officer old exam papers, OPSC assistant fisheries officer salary, OPSC AFO syllabus, fisheries officer syllabus Kerala psc, OPSC AFO previous year question paper, govt exam syllabus, all competition exam syllabus in Hindi, all govt exam syllabus download pdf

 

13 May 2022 Current Affairs

0
13 May 2022 Current Affairs
13 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 May 2022 

Ques 1. Nand Moolchandani has recently been appointed as the first line of defense of America, which CTO of the Central Intelligence Agency?
Ans. First

Ques 2. Which country will be the official country of honor in France’s upcoming Cannes Marche du Film?
Ans. India

Ques 3. Guruswamy Krishnamurthy, CEO of which medical technology firm has been conferred with the British honor “MBE”?
Ans. penlon

Read Also: Current Affairs

Ques 4. According to a recent report, which India has recorded the highest sex ratio?
Ans. Ladakh

Ques 5. In which year did Padma Shri awardee Rajat Kumar Kar, the eminent Oriya litterateur, pass away?
Ans. 2021

Ques 6. Which is the first Asian Nation to join NATO’s Cyber ​​Defense Group?
Ans. South Korea

Ques 7. Where was the India-Oman Joint Commission meeting held?
Ans. New Delhi

Ques 8. Which Indian architect has been awarded the prestigious Royal Gold Medal 2022?
Ans. Balakrishna Doshi

Ques 9. Which country has been elected as the new President of AAEA for the year 2022-24?
Ans. North India

Ques 10. In which institute ‘Experience Studio on Drone’ has been started?
Ans. NITI Aayog

Ques 11. Who has released ‘The Kingdom of World Forest Report’?
Ans. FAO

Ques 12. Former security chief John Lee Ka-Chiu has been recently elected as the next leader of which country?
Ans. Hong Kong

Ques 13. Who has been included in the Cargo Forum India annual event?
Ans. Jyotiraditya M. Scindia

Ques 14. Which country has opened a new gas field with a capacity to produce 20 million cubic feet of gas?
Ans. Bangladesh

Ques 15. Which country will host the 2027 SEA Games?
Ans. Malaysia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Supreme Court Of India Recruitment 2022

0
Supreme Court Of India Recruitment 2022
Supreme Court Of India Recruitment 2022

Supreme Court Of India Recruitment

Supreme Court Of India Recruitment 2022: Supreme Court Of India released the post for Court Assistant (Junior Translator) Vacancies. There is a total of 25 Vacancies. Some important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 18 April 2022
  • Last Date Of Apply: 14 May 2022

Total Vacancies:-

  • 25 Vacancies

Supreme Court Of India Recruitment 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 32 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale: 44900 + Other Allowance

Read Also: Current Affairs

Qualification:-

  • Graduate From Valid University
  • Knowledge Of Computer Operations 
  • Two Years of Experience in Work Of Translation English to Other languages and Vice – Verse of any Government & Valid private Institue

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th, 12th, Graduate Mark Sheet
  • ID Proof Like Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: supreme court upcoming vacancy 2022, supreme court vacancy 2022, supreme court stenographer vacancy 2022, supreme court recruitment personal assistant, supreme court junior court attendant salary, chamber attendant work in the supreme court, Supreme Court

12 May 2022 Current Affairs

0
12 May 2022 Current Affairs
12 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 May 2022 

Ques 1. When is ‘World Portuguese Language Day’ celebrated?
Ans. 05 May

Ques 2. Which motor company has appointed Sudarshan Venu as Managing Director?
Ans. TVS

Ques 3. Which state government has launched a special loan scheme named ‘Jeewala’?
Ans. Maharashtra

Ques 4. Two students from which country have won the NASA Rover Challenge?
Ans. India

Ques 5. Which country has decided to pull out of the 32nd stage of the Thomas Cup Finals?
Ans. New Zealand

Read Also: Current Affairs

Ques 6. Which country has proposed a “European Political Community” for countries hoping to join the European Union?
Ans. France

Ques 7. Which is the first state in the country to provide breakfast in government schools?
Ans. Tamil Nadu

Ques 8. What is the total amount to be raised by the government by selling a 3.5 percent stake in LIC?
Ans. Rs 21000 crore

Ques 9. Which airport will GMR Group operate for 30 more years?
Ans. Hyderabad Airport

Ques 10. Which company has announced the merger of its two software companies, Larsen & Toubro Infotech and Mindtree?
Ans. Larsen And Toubro

Ques 11. Which company has launched M15 petrol with a 15% blend of methanol with petrol?
Ans. IOCL

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

11 May 2022 Current Affairs

0
11 May 2022 Current Affairs
11 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 May 2022 

Ques 1. World Health Organization and RailTel have recently inaugurated Mobile Container Hospital in which city?
Ans. Visakhapatnam

Ques 2. Where has the 4th edition of Meghalaya Games 2022 started?
Ans. Shillong

Ques 3. India and which country have recently signed a Joint Declaration of Intent on Hydrogen Task Force?
Ans. Germany

Ques 4. When is ‘International Fire Fighting Day’ observed?
Ans. 04 May

Ques 5. Which state government has announced providing free Wi-Fi facilities to more than 58,000 places in the villages of the state?
Ans. Government of Uttar Pradesh

Ques 6. Who has become the new CEO of JioSaavn?
Ans. Sahas Malhotra

Ques 7. Carlos Alcaraz, who won the Madrid Open title, belongs to which country?
Ans. Spain

Read Also: Current Affairs

Ques 8. The Israeli Embassy has tied up with which IIT for a six-week mentorship program for women entrepreneurs?
Ans. IIT Delhi

Ques 9. ‘John Lee’, who was in the news recently, is the newly elected leader of which Nation?
Ans. Hong Kong

Ques 10. Who will officially become the new CEO of Amazon?
Ans. Andy Jesse

Ques 11. Which state has become the first state in the country to cross 10 GW solar capacity?
Ans. Rajasthan

Ques 12. Which ministry has signed MoU to start its training program at ISRO’s Department of Space?
Ans. Ministry of Skill Development

Ques 13. In which district of Bihar has Chief Minister Nitish Kumar inaugurated the Nation’s first ethanol plant?
Ans. Purnia

Ques 14. About how many crore rupees have been allocated for the world’s biggest film revival project under the National Film Heritage Mission?
Ans. Rs 363 crore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA,  current affairs recent, Current Affairs