Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 144

05 July 2022 Current Affairs

0
05 July 2022 Current Affairs
05 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 July 2022 

Ques 1. When is International MSME Day celebrated?
Ans. 27 June

Ques 2. Ambika Rao, who departed away, was associated with which profession?
Ans. acting

Ques 3. Who has won the title of ‘Ranji Trophy 2022’?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 4. Which sports company has entered into a long-term major sponsorship agreement with the Indian Olympic Association (IOA)?
Ans. Adani Sportsline

Ques 5. Who has announced the acquisition of ‘blinkit’?
Ans. Zomato

Ques 6. Who has been honored with the Microsoft Partner of the Year Award?
Ans. HCL Technologies

Ques 7. Which country’s athlete Sydney McLaughlin has broken the world record in the 400m hurdles?
Ans. America

Ques 8. Who is the brand ambassador of the Fan code?
Ans. Ravi Shastri

Ques 9. Which Indian captain has set the world record for the most runs in Test cricket with 29 runs in an over?
Ans. Jasprit Bumrah

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

04 July 2022 Current Affairs

0
04 July 2022 Current Affairs
04 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 July 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 04 July 2022 

Ques 1. Who has won the silver medal in Diamond League Meet?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 2. Which Kingdom government has launched “Nari Ko Naman Yojana”?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 3. Which Kingdom government has announced issuing the family card to every family?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 4. Who has launched the RAMP scheme in the recently organized Entrepreneur India program?
Ans. Narendra Modi

Ques 5. Which nation has applied to become a member of the BRICS grouping of emerging countries?
Ans. Iran

Ques 6. Airtel Payments Bank has partnered with which bank to digitize the cash collection system in Tier III cities and semi-urban areas?
Ans. Axis Bank

Ques 7. When is World UFO Day celebrated?
Ans. 02 July

Ques 8. Which bank has launched ‘Campus Power’ for the student ecosystem?
Ans. ICICI Bank

Ques 9. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has imposed a fine of Rs 7 crore on which stock exchange in the ‘dark fiber’ case?
Ans. National Stock Exchange of India Limited

Ques 10. What is the estimated percentage of India’s GDP for the financial year 2022-23.
Ans. 7.3 percent

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Territorial Army Officer Recruitment 2022

0
Territorial Army Officer Recruitment 2022
Territorial Army Officer Recruitment 2022

Territorial Army Officer Recruitment 2022

Territorial Army Officer Recruitment 2022: Territorial Army released the post of Territorial Army Officer. There is a total of 13 Vacancies. Some Important points are Given below read it.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 01 July 2022
  • Date Of End: 30 July 2022

Total Vacancies:-

  • 13 Vacancies

Territorial Army Officer Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Pre Interview Board
  3. Interview
  4. Document Verification
  5. Medical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 42 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary (Per Month)= Level=10 to Level=13

Qualification:-

  • Graduation

Job Location: 

  • All India

Application Fees:

  • All Candidates: Rs.200/-

Who Can Apply:

  • All over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: territorial army recruitment 2022 notification pdf, territorial army salary, territorial army eligibility, Indian army recruitment 2022, join Indian army latest notification, Indian Army Bharti, territorial army recruitment 2022 free job alert, territorial army syllabus 2022 pdf download

03 July 2022 Current Affairs

0
03 July 2022 Current Affairs
03 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 03 July 2022

Ques 1. Who has launched the industry’s first global health care program?
Ans. Bajaj Allianz

Ques 2. In which country the floating city named ‘Oceanics City’ is being set up?
Ans. South Korea

Ques 3. President Ram Nath Kovind has extended the term of which Attorney General of India for another 3 months?
Ans. OP. OP. Venugopal

Ques 4. Who has launched the centralized payment system “PADMA”?
Ans. Indian Coast Guard

Ques 5. ‘PSLV Orbital Experimental Module (POEM)’ is related to which organization?
Ans. ISRO

Ques 6. Olympic medalist Varinder Singh has passed away, he was associated with which sport?
Ans. Hockey

Ques 7. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Maharashtra after the resignation of Uddhav Thackeray?
Ans. Eknath Shinde

Ques 8. National Doctor’s Day is celebrated on 01 July, which is the theme of this year.
Ans. Family Doctor on the Front Line

Ques 9. Ferdinand Marcos Jr. has recently been sworn in as the President of which the Philippines at the National Museum in Manila?
Ans. 17th

Ques 10. Who has been elected as the President of the Philippines?
Ans. Ferdinand Marcos Jr.

Ques 11. Which petroleum company’s finance director Sandeep Kumar Gupta has been appointed as the new chairman of GAIL?
Ans. Indian Oil Corporation

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

02 July 2022 Current Affairs

0
02 July 2022 Current Affairs
02 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 02 July 2022 

Ques 1. Who has presented the report on India’s gig economy?
Ans. NITI Aayog

Ques 2. Chowvalur Krishnankutty has passed away, who was he?
Ans. Famous Lyricist

Ques 3. Businessman Puneet Balan and popular singer (rapper) became the owner of the sixth team of the Ultimate Kho Kho League?
Ans. King

Ques 4. Shri Chandgiram Ji was remembered on his 12th death anniversary. For which sport is Chandgiram Ji popular?
Ans. Freestyle Wrestler (Wrestling)

Ques 5. Which government has won the MSME Award 2022?
Ans. Odisha government

Ques 6. The Chief Minister of which state has launched the 17th ‘Shala Praveshotsav’?
Ans. Gujarat

Ques 7. In the PSLV-C53 mission, ISRO launched three satellites from which Nation?
Ans. Singapore

Ques 8. When is International Parliamentary Day celebrated?
Ans. 30th June

Ques 9. Who has been appointed as the new head of ‘The Intelligence Bureau’?
Ans. Tapan Kumar Deka

Ques 10. What is the budgetary outlay for computerizing Primary Agricultural Credit Societies (PACS)?
Ans. Rs 2516 crore

Ques 11. Which country has launched 75 scholarships on the 75th anniversary of India’s independence?
Ans. Britain

Ques 12. Which state will start the ‘MEDISEP scheme’ for state employees?
Ans. Kerala

Ques 13. When is National Statistics Day celebrated?
Ans. 29th June

Ques 14. Which river is a tributary of river Varda, which is in news?
Ans. Tungabhadra River

Ques 15. Which day is celebrated on 1st July?
Ans. National Doctor’s Day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

01 July 2022 Current Affairs

0
01 July 2022 Current Affairs
01 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 July 2022 

Ques 1. Padma Bhushan Pallonji Mistry, who passed away recently in Mumbai, was the chairman of which group?
Ans. Shapoorji Pallonji Group

Ques 2. Which Indian state/UT is the host of the G-20 summit in 2023?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 3. Recently which Indian shooter and Tokyo Para Olympic champion has become the first in two categories of world ranking?
Ans. Avani lekhra

Ques 4. Who has secured the first rank in the Nation’s first women’s NDA batch?
Ans. Shanan Dhaka

Ques 5. In which Kingdom the World Bank has approved a Rs 1000 crore project to promote rainfed farming?
Ans. Uttarakhand

Ques 6. Which Indian former hockey player and Olympic medalist passed away at the age of 75 recently?
Ans. Varinder Singh

Ques 7. What is ‘Hermit’ in the news?
Ans. spyware

Ques 8. Where has One Health Pilot First been launched?
Ans. Bangalore

Ques 9. The country successfully launched the Noori rocket
Ans. South Korea

Ques 10. The RAMP scheme is related to which union ministry?
Ans. MSME Ministry

Ques 11. Where Honey Testing Lab has been launched.
Ans. Nagaland

Ques 12. Who has inaugurated the new campus of the Ministry of Commerce and Industry ‘Vanyanya Bhawan’?
Ans. Narendra Modi

Ques 13. Which state is the ‘Kihoto Holohan’ Judgment related to?
Ans. Maharashtra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Bank of Baroda SO Recruitment 2022

0
Bank of Baroda SO Recruitment 2022
Bank of Baroda SO Recruitment 2022

Bank of Baroda SO Recruitment 2022

Bank of Baroda SO Recruitment 2022: Bank of Baroda released the post of Specialist Officer. There is a total of 325 Vacancies. Some essential points are Given below read it Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 22 June 2022
  • Date Of End: 12 July 2022

Total Vacancies:-

  • 325 Vacancies

Bank of Baroda Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Test
  2. Interview
  3. Document Verification
  4. Medical Examination

Age Limit:-

  • Minimum Age= 25 Year
  • Maximum Age= 42 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary (Per Month)= Rs.150000- 180000/-

Qualification:-

  • Diploma
  • Graduate
  • Post Graduate

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:

  • General/OBC/EWS Category: Rs. 600/-
  • SC/ ST/ PWD: Rs. 100/-

Who Can Apply:

  • All over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Aadhar Card, Voter ID, Passport

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  bank of baroda so salary, bank of baroda specialist officer recruitment, bank of baroda specialist officer eligibility, bank of baroda specialist officer syllabus, bank of baroda so recruitment 2021

30 June 2022 Current Affairs

0
30 June 2022 Current Affairs
30 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 June 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 30 June 2022 

Ques 1. Gustavo Petro won the presidential election in which country?
Ans. Colombia

Ques 2. Who was recently honored with the Indian Sports Fan Award 2022?
Ans. Kartikeya Sharma

Read Also: Current Affairs

Ques 3. Indian Army has tied up with which IIT?
Ans. IIT Madras

Ques 4. Dr. V. Krishnamurthy passed away, who was he?
Ans. Father of Indian Public Enterprises

Ques 5. Which Indian state has become the third state to enter uranium mining after Jharkhand and Andhra Pradesh?
Ans. Rajasthan

Ques 6. Who recently partnered with ‘Indian file storage and sharing platform Digibox’ for cloud storage service?
Ans. Live

Ques 7. Which union ministry released the (PGI-D) Performance Grading Index for the districts?
Ans. Ministry of Education

Ques 8. From where did the first tourist train to cross the India-Nepal International Border leave?
Ans. New Delhi

Ques 9. When is National Insurance Awareness Day observed?
Ans. 28th June

Ques 10. Dak Karmayogi is an e-learning portal developed by?
Ans. By Postal Department

Ques 11. In which city the Animal Husbandry and Dairying Department is all set to launch the ‘One Health’ pilot project?
Ans. Bangalore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Hutti Gold Mines Recruitment 2022

0
Hutti Gold Mines Recruitment 2022
Hutti Gold Mines Recruitment 2022

Hutti Gold Mines Recruitment 2022

Hutti Gold Mines Recruitment 2022: Hutti Gold Mines released the Security Officer, Management Trainee, Fitter Grade-II, Assistant Foreman, Nursing Aid Vacancies, physiotherapist, Pharmacist, Lab Technician, Electrical Grade-II, and Security Guard posts. There is a total of 216 Vacancies. Some points are defined below. Read All Details Very Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 10 June 2022
  • Date Of End: 09 July 2022

Total Vacancies:-

  • 216 Vacancies

Hutti Gold Mines Vacancies 2022: Selection Process

  1. Computer Based Test
  2. Physical Endurance Test

Age Limit:-

  • Maximum Age= 35 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Rs. 20920-48020/-

Qualification:-

  • Master’s Degree
  • Bachelor’s Degree
  • Diploma/ITI
  • Knowledge of Karnataka Language
  • Check Offical notification

Job Location: 

  • Karnataka

Application Fees:

  • General Category= Rs. 600/-
  • OBC Category= Rs. 300/-
  • SC/ST= Rs. 100/-

Who Can Apply:

  • Karnataka State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo/ Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Identity Document= Voter ID, Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Hutti gold mines official website, Hutti gold mines salary, www. Hutti gold mines.co.in recruitment, Hutti gold mines internship, Hutti gold mines owner, Hutti gold mines tenders

29 June 2022 Current Affairs

0
29 June 2022 Current Affairs
29 June 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 June 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 29 June 2022 

Ques 1. When is World MSME Day celebrated?
Ans. 27th June

Ques 2. National Data and Analytics Platform (NDAP) was launched by which of the following organization, is now for free public use?
Ans. NITI Aayog

Ques 3. Who has become the acting President of the Indian Olympic Association?
Ans. Anil Khanna

Ques 4. The Union Minister of Electronics and Information Technology and Communications, Ashwini Vaishnav has inaugurated the National Institute of Electronics and Information Technology (NIELIT) center at which place?
Ans. Leh

Ques 5. Which country has recently successfully launched its first satellite using the Nuri rocket?
Ans. North-South Korea

Ques 6. When is World Music Day celebrated?
Ans. June 21

Ques 7. Which is the top city in the Global Liveability Index 2022.
Ans. Vienna, Austria

Ques 8. Which Indian player won the gold medal in the two-meter sprint at the Kosanov Memorial 2022 Athletics Meet?
Ans. Dhanalakshmi Sekar

Ques 9. Madhya Pradesh CM Shivraj Singh Chouhan will give a special award for how many rupees to a drug-free village?
Ans. 2 lakh

Ques 10. Who has been given the Golden Achievement Award by the International Tennis Hall of Fame?
Ans. Vijay Amritraj

Ques 11. The former deputy governor of which bank S.S. Mundra has been recently appointed as the chairman of which the world’s largest stock exchange BSE?
Ans. Reserve Bank of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs