GK Question Series Sixteen

0
56
GK Question Series Sixteen
GK Question Series Sixteen

GK Question Series Sixteen

GK Question Series Sixteen: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Sixteen

Ques 1. Who gave the slogan ‘Return to the Vedas’?
Ans. Dayanand Saraswati

Ques 2. Who wrote the famous play ‘Shakuntala’?
Ans. Great poet Kalidas

Ques 3. Which are the two most navigable rivers of India?
Ans. Ganga and Brahmaputra

Ques 4. To whom did the Mughal emperor give the title of ‘Nawab’?
Ans. Clive

Ques 5. Who was Shivaji’s political guru and patron?
Ans. Grandfather Konddev

Ques 6. Where is the famous Jag Mandir Lake located?
Ans. In Rajasthan

Ques 7. Where is the ‘Indian School of Mining’ (ISM) located?
Ans. Dhanbad

Ques 8. In which year was the Railway Budget separated from the General Budget?
Ans. In 1924

Ques 9. In which field did Nandlal Bose earn fame?
Ans. Painting

Ques 10. Which is the largest river flowing in India?
Ans. Ganga

Ques 11. What does the stupa symbolize in Buddhism?
Ans. Mahaparinirvana

Ques 12. Who is the proponent of Advaita theory?
Ans. Shankaracharya

Ques 13. Who laid the foundation of Lingaraj Temple?
Ans. Yayati Kesari

Ques 14. From where did the Mughals take the festival of Navroz?
Ans. Parsi community

Ques 15. Where is Hawa Mahal located?
Ans. Jaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here