Chandrayaan 3 Quiz Questions And Answers

0
42
Chandrayaan 3 Quiz Questions And Answers
Chandrayaan 3 Quiz Questions And Answers

Chandrayaan 3 Quiz Questions And Answers

Chandrayaan 3 Quiz Questions And Answers: India’s third Moon mission, Chandrayaan-3, was successfully launched on July 14 on a Launch Vehicle Mark-3 (LVM-3) rocket from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Center in Sriharikota.

Question Chandrayaan 3

Ques 1. What is the study of the Moon called?
Answer: Selenology

Ques 2. Is the mission life of Chandrayaan-3’s lander and rover equal?
Ans. Mission life of Chandrayaan-3 lander and rover is one lunar day which is equal to 14 Earth days

Ques 3. What was the launch date of Chandrayaan-3?
Ans. 14 July 2023

Ques 4. Chandrayaan-3 was launched from which centre?
Ans. Satish Dhawan Space Center, Sriharikota

Ques 5. Chandrayaan-3 is expected to land on the lunar surface of the Moon?
Ans. 23 or 24 August 2023

Ques 6. In which state is Sriharikota located?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 7. Which launcher was used to send Chandrayaan-3 to the Moon?
Ans. LVM-3

Ques 8. Which technology has been used in Chandrayaan-3?
Ans. Altimeter, Velocimeter, Inertia Measurement and Propulsion System

Ques 9. What is the lander of Chandrayaan-3 mission called?
Ans. Chandrayaan-3 will not have an orbiter, only lander and rover will remain. This time also ISRO has named the lander ‘Vikram’ and the rover ‘Pragyan’. Lander and rover in Chandrayaan-2 also had the same names.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: question on chandrayaan 3 in hindi, chandrayaan 3 , chandrayaan 3 quiz questions and answers pdf, chandrayaan-3 maha quiz, which launcher is used for chandrayaan-3.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here