Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 37

Today Current Affairs 11 July 2024

0
Today Current Affairs 11 July 2024
Today Current Affairs 11 July 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 11 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

11 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Where did President Draupadi Murmu inaugurate Brahmakumari’s ‘Divya Retreat Centre’?
Ans. Bhubaneswar

Ques 2. Who has been appointed as the new head coach of the Indian men’s cricket team?
Ans. Gautam Gambhir

Ques 3. According to the WHO report, which is the most polluted country in the world?
Ans. Bangladesh

Ques 4. What is the name of the indigenous light tank unveiled by India?
Ans. Zoravar

Ques 5. Which institute has developed a purifier to remove fluoride from water and convert waste biomass into transport fuel?
Ans. IIT, Jodhpur

Ques 6. With which country has Ukraine’s President Vladimir Zelensky signed a ‘bilateral security agreement’?
Ans. Poland

Ques 7. Who are the flag bearers of the Indian contingent during the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games?
Ans. PV Sindhu and Achanta Sharath Kamal

Ques 8. Union Minister Piyush Goyal has given what percentage of discount in license fees for women entrepreneurs?
Ans. 80%

Ques 9. Which country joined the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) as the 10th member?
Ans. Belarus

Ques 10. In which Tiger Reserve has tiger T-58 died?
Ans. Ranthambore Tiger Reserve, Sawai Madhopur

Ques 11. Who has launched the ‘Public Entertainment Portal’?
Ans. Vinay Kumar Saxena

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

ITBP Head Constable Recruitment 2024

0
ITBP Head Constable Recruitment 2024
ITBP Head Constable Recruitment 2024

ITBP Head Constable Recruitment 2024

ITBP Head Constable Recruitment 2024: Indo – Tibetan Border Police force announce the post of Head Constable. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 07 July 2024
  • Date Of End: 05 August 2024

Total Vacancies:-

  • 112 Vacancies

Indo – Tibetan Border Police force Vacancies 2024: Selection Process

  • Physical Efficiency Test
  • Physical Standard Test
  • Written Test
  • Document Verification
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 25 Years

Age Relaxation:- 

  • For OBC Candidate: 03 Years
  • For SC / ST Candidate: 05 Years

Qualification:-

  • Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For All Other Candidate: Rs. 1,00/-
  • For SC / ST / Female Candidate: Nill

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ITBP

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Itbp head constable notification 2024 pdf download, Itbp head constable notification 2024 pdf, Itbp head constable notification 2024 last date, Itbp head constable notification 2024 date.

RPSC Deputy Jailor Recruitment 2024

0
RPSC Deputy Jailor Recruitment 2024
RPSC Deputy Jailor Recruitment 2024

RPSC Deputy Jailor Recruitment 2024

RPSC Deputy Jailor Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Deputy Jailor. Some Important points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 08 July 2024
  • Date Of End: 06 August 2024

Total Vacancies:-

  • 73 Vacancies
  • Non TSP Area: 70 Posts
  • TSP Area: 03 Posts

Rajasthan Public Services Commission Vacancies 2024: Selection Process

  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is: 26 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Level – 9 Grade Pay- 2800

Qualification:-

  • Bachelor’s Degree
  • Knowledge of Rajasthani Culture
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc deputy jailor notification 2024 syllabus, Rpsc deputy jailor notification 2024 rajasthan, Rpsc deputy jailor notification 2024 date, Rpsc deputy jailor syllabus, Rpsc deputy jailor notification 2024 apply online, Rpsc deputy jailor salary, Deputy jailor rajasthan vacancy 2024 syllabus, Rpsc deputy jailor salary in hand.

UPSSSC BCG Technician Recruitment 2024

0
UPSSSC BCG Technician Recruitment 2024
UPSSSC BCG Technician Recruitment 2024

UPSSSC BCG Technician Recruitment 2024

UPSSSC BCG Technician Recruitment 2024: Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission announce the post of BCG Technician. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 07 July 2024
  • Date Of End: 07 August 2024

Total Vacancies:-

  • 255 Vacancies
S.No. Category Post
1. UR 111
2. OBC 70
3. EWS 25
4. SC 45
5. ST 04

Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission Vacancies 2024: Selection Process

  • Based on UP – PET 2023 Score
  • Written Test 
  • Document Verification
  • Medical Examination
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Qualification:-

  • Diploma
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For All  Candidate: Rs. 25/-

Job Location: 

  • Uttar Pradesh

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: UPSSSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Upsssc bcg technician notification 2024 online, Upsssc bcg technician notification 2024 date, Upsssc bcg technician notification 2024 apply, BCG technician Full Form, Upsssc bcg technician notification 2024 sylla, BCG Technician salary, Upsssc bcg technician salary.

Daily Current Affairs 10 July 2024

0
Daily Current Affairs 10 July 2024
Daily Current Affairs 10 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 10 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

10 July 2024 Current Affairs

Ques 1. President Draupadi Murmu has awarded how many Kirti Chakras at the Defense Investiture Ceremony?
Ans. 10

Ques 2. Which player created a new national record in 3000 meters steeplechase at the Paris Diamond League 2024?
Ans. Avinash Sable

Ques 3. Who has launched the Nano Fertilizer Subsidy Scheme?
Ans. Amit Shah

Ques 4. Where has Chief Minister Bhajanlal Sharma launched ‘Jas- 2024′?
Ans. Sitapura, Jaipur

Ques 5. In which Union Territory has the ’33rd Mango Festival’ concluded?
Ans. Delhi

Ques 6. Who has been re-nominated as MD & CEO by ‘LIC’?
Ans. Siddharth Mohanty

Ques 7. With whom has the Department of Information Technology and Communication and I-Start Rajasthan signed an MoU to promote women industries?
Ans. TIE Rajasthan

Ques 8. Which Indian-origin MP has been made a minister in Britain?
Ans. Lisa Nandi

Ques 9. When will the Union Budget 2024-25 be presented?
Ans. 23 July

Ques 10. Which district administration has started the ‘Student-Police Dialogue’ program?
Ans. Sirohi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

Top 25 GK Question And Answer

0
Top 25 GK Question And Answer
Top 25 GK Question And Answer

GK Question And Answer

Top 25 GK Question And Answer: If you are preparing for any competitive exam then you must know your general knowledge Questions, current affairs, History and general science. This article provides you Top 25 GK Question And Answer.

General Knowledge Questions With Answer

Ques 1. Which country ruled East Timor?
Ans. Indonesia.

Ques 2. The Red Revolution took place in China?
Ans. 1949.

Ques 3. When was the Berlin wall demolished?
Ans. 9 November 1985.

Ques 4. When did Portuguese sailor Bartholomeo discover Cape Uttamasha.
Ans. 1486.

Ques 5. When did the Portuguese establish their first fort Lali in Cochin.
Ans. 1503 AD.

Ques 6. Who was the leading scholar of medicine in the Gupta period.
Ans. Vagbhat.

Ques 7. Which ruler named himself Shiladitya.
Ans. Harshvardhan.

Ques 8. Who was the most famous among the nine gems in the court of Chandragupta Vikramaditya?
Ans. Kalidasa

Ques 9. Who was the leading scholar of medicine in the Gupta period?
Ans. Vagbhata

Ques 10. Who sent his son and daughter to Sri Lanka to propagate Buddhism.
Ans. Ashoka

Ques 11. Kautilya’s Arthashastra is divided into how many chapters.
Ans. 15

Ques 12. Apart from India, Ashoka’s inscription has been found at which other place.
Ans. Afghanistan

Ques 13. From which place was the stone taken for Ashoka’s inscription.
Ans. Chunar

Ques 14. In which Jain text is there a mention of Chandragupta Maurya adopting Jainism.
Ans. In Parishishta Parva

Ques 15. In which university was Chanakya a teacher?
Ans. Takshila University.

Ques 16. Which scholar called Bindusara the conqueror of 16 states?
Ans. Taranatha.

Ques 17. What was the name of Ashoka’s mother?
Ans. Shubhdrangi.

Ques 18. Who first started inscriptions in India?
Ans. Ashoka.

Ques 19. In which source is the administration of Pataliputra described?
Ans. Indica.

Ques 20. Whom did the British defeat in the Battle of Wandiwash in 1760 AD?
Ans. French.

Ques 21. When was the German wall built?
Ans. 1961.

Ques 22. What name did Aryan give to Chandragupta Maurya.
Ans. Sandrokots

Ques 23. In which book was the word Kulheen used for Chandragupta Maurya.
Ans. Mudrarakshas.

Ques 24. In which book the invasions of Southern India are revealed.
Ans. Tamil book ‘Ahananoor’.

Ques 25. When did Chandragupta Maurya die?
Ans. 297 BC.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post:-

Tags: SSC GK Quiz in Hindi, SSC GK questions with answers, SSC GK questions and answers PDF, SSC Question and Answer in Hindi, SSC CHSL GK Questions in Hindi, SSC GK Questions in English, SSC GK Questions and answers PDF English, SSC important Questions PDF.

 

Daily Current Affairs 09 July 2024

0
Daily Current Affairs 09 July 2024
Daily Current Affairs 09 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 09 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

09 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Who will become the new President of Iran?
Ans. Masoud Pezeshkian

Ques 2. The world famous Rath Yatra of Lord Jagannath is organized in which city?
Ans. Puri

Ques 3. In which state’s medical colleges will students start studying in Hindi medium from the upcoming academic session?
Ans. Bihar

Ques 4. Kaziranga National Park, which was in the news, is located in which state?
Ans. Assam

Ques 5. In which state of the Northeast, the 75th state-level ‘Forest Festival’ has been celebrated?
Ans. Manipur

Ques 6. Who has become the new Chief Justice of ‘Jharkhand High Court’?
Ans. Vidyut Ranjan

Ques 7. Who has launched the world’s first ‘CNG bike’?
Ans. Bajaj

Ques 8. Where has the first FIR been registered in the state under the new criminal laws implemented in the country?
Ans. Sadari Police Station, Pali

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

Important Lakes In India UPSC

0
Important Lakes In India UPSC
Important Lakes In India UPSC

Important Lakes In India UPSC

Important Lakes In India UPSC: In India, this topic is very important for the UPSC and other government exams. In the UPSC exam, Important Lakes of India is categorized as static GK.

List Of Lakes In India

Rajasthan

S.No. Lakes State
1. Sambhar Lake Rajasthan
2. Fatehsagar Lake Rajasthan
3. Lunkaransar Lake Rajasthan
4. Jaisamand Lake Rajasthan
5. Pichola Lake Rajasthan
6. Didwana Lake Rajasthan
7. Rajsamand Lake Rajasthan

 

Jammu and Kashmir

S.No. Lakes State
1. Manas Bal Lake Jammu and Kashmir
2. Sheshnag Lake Jammu and Kashmir
3. Wular Lake Jammu and Kashmir
4. Anantnag Lake Jammu and Kashmir
5. Nagin Lake Jammu and Kashmir
6. Dal Lake Jammu and Kashmir
7. Berinag Lake Jammu and Kashmir

 

Uttarakhand

S.No. Lakes State
1. Rakastal Lake Uttarakhand
2. Devtal Lake Uttarakhand
3. Kharpatal Lake Uttarakhand
4. Malatal Lake Uttarakhand
5. Sattal Lake Uttarakhand
6. Nainital Lake Uttarakhand
7. Naukuchhiyatal Lake Uttarakhand

 

Other State Lakes

S.No. Lakes State
1. Lonar Lake Maharashtra
2. Chilika Lake Odisha
3. Kolleru Lake Andhra Pradesh
4. Hussainsagar Lake Andhra Pradesh
5. Ashtamudi Lake Kerala
6. Periyar Lake Kerala
7. Vembanad Lake Kerala
8. Loktak Lake Manipur
9. Pulicat Lake Tamil Nadu and Andhra Pradesh

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Lakes in India UPSC, Lakes in India Map, Important lakes in India, Lakes in India state wise, List of lakes in india, Lakes in india pdf, 10 Lake name in India, How many lakes in India

Jagannath Rath Yatra 2024

0
Jagannath Rath Yatra 2024
Jagannath Rath Yatra 2024

Jagannath Rath Yatra 2024

Jagannath Rath Yatra 2024: ओडिशा के पुरी में रविवार को भगवान जगन्नाथ की वार्षिक रथ यात्रा शुरू हुई। इस वर्ष, विशेष खगोलीय व्यवस्थाओं के कारण, धार्मिक आयोजन दो दिनों तक चलेगा। राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू ने देश भर से आए लाखों भक्तों के साथ पुरी में रथ यात्रा देखी।

किंवदंती के अनुसार, भगवान जगन्नाथ इस दिन मौसी मां मंदिर से गुंडिचा मंदिर गए थे, जो उनकी मौसी का घर था। वे अपनी बहन सुभद्रा और बड़े भाई बलभद्र के साथ वहां गए थे।

इसलिए, इस दिन को हर साल जगन्नाथ रथ यात्रा के रूप में मनाया जाता है, जिसके दौरान भगवान और उनके दो भाई-बहनों की मूर्ति को एक रथ पर रखा जाता है। पूरे भारत में इस जुलूस का बहुत महत्व है।

Rath Yatra 2024

rath yatra 2024
rath yatra 2024

जगन्नाथ रथ यात्रा को गुंडिचा यात्रा या रथ महोत्सव के रूप में भी जाना जाता है क्योंकि यह वर्ष का वह समय होता है जब भगवान जगन्नाथ अपने भाई-बहनों भगवान बलभद्र और देवी सुभद्रा के साथ मंदिर से निकलते हैं और रथों में सवार होकर गुंडिचा मंदिर की ओर बढ़ते हैं।

 

 

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Rath yatra 2024 images download, Happy rath yatra 2024 images, Rath Yatra image download, Happy rath yatra 2024 images download, Happy rath yatra 2024 images hd, Happy rath yatra 2024 wishes, Happy rath yatra 2024 photo, Happy rath yatra 2024 images in odia.

07 & 08 July 2024 Current Affairs

0
07 & 08 July 2024 Current Affairs
07 & 08 July 2024 Current Affairs

Current Affairs

07 & 08 July 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

07 & 08 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Kier Starmer, who gave a tough fight to PM Rishi Sunak in the UK general elections, belongs to which party?
Ans. Labour Party

Ques 2. When will 12 lakh saplings be planted simultaneously under the Ek Ped Maa Ke Naam campaign?
Ans. 6 July

Ques 3. Which phase of the ‘TB Mukt Gram Panchayat Abhiyan’ has been started by the Medical and Health Department in 9,325 gram panchayats of the state in July 2024?
Ans. Third

Ques 4. Who will host the 46th session of the ‘UNESCO World Heritage Committee’?
Ans. India

Ques 5. In which state’s medical colleges will students be able to study medicine through Hindi medium from the upcoming academic session?
Ans. Bihar

Ques 6. In which stadium in Mumbai was the Indian cricket team welcomed after returning to the country after winning the T20 World Cup?
Ans. Wankhede Stadium

Ques 7. Which district administration has been awarded the National Award under ‘Ek Yudh Nasha Ke Viruddh Abhiyan’ for child de-addiction?
Ans. Jhunjhunu

Ques 8. Who has been named as ‘MD & CEO’ by SBI General Insurance?
Ans. Naveen Chandra Jha

Ques 9. Who is the President of Kenya?
Ans. William Ruto

Ques 10. Which medal has Rajasthan Girls team won in the Roller Derby competition of the Open National Ranking Championship held in Noida?
Ans. Silver Medal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.