Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 35

Most Important General Knowledge Questions

0
Most Important General Knowledge Questions
Most Important General Knowledge Questions

Most Important General Knowledge Questions

Most Important General Knowledge Questions: In this post we share about Important GK Questions With Answers. GK Question is Very Important Topic For All Competitive Exams. 

GK Questions With Answer

Ques 1. Who wrote the national anthem of India?
Ans. Bankim Chandra Chatterjee

Ques 2. Who first called Mahatma Gandhi the father of the nation?
Ans. Netaji Subhash Chandra Bose

Ques 3. What is our national calendar?
Ans. Shak Samvat

Ques 4. Who discovered radioactivity?
Ans. Henry Becquerel

Ques 5. Pacemaker is related to which part of the body?
Ans. Heart

Ques 6. Which is the purest form of carbon?
Ans. Diamond

Ques 7. Who invented X-rays?
Ans. Röntgen

Ques 8. Which metal was first used by humans?
Ans. Copper

Ques 9. How does the outer sky appear to an astronaut?
Ans. Black

Ques 10. Who invented the telescope?
Ans. Galileo Galilei

Ques 11. In which year did railways start in India?
Ans.1853

Ques 12. Who was the first Indian astronaut?
Ans. Squadron Leader Rakesh Sharma, in 1984

Ques 13. Who was the first Chief Minister of Haryana?
Ans. Pt. Bhagwat Dayal Sharma

Ques 14. When was the United Nations established?
Ans. 24 October 1945

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post:-

Tags: Important gk questions with answers, 50 GK Questions with Answers, 100 easy General Knowledge Questions and Answers, GK Questions in Hindi, 60 general knowledge questions with answers, Important gk questions in english.

List Of Neighboring Countries Of India

0
List Of Neighboring Countries Of India
List Of Neighboring Countries Of India

List Of Neighboring Countries Of India

List Of Neighboring Countries Of India: India borders nine other nations. Adjoining Nations of India are Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, Maldives, Myanmar, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka. India is the world’s seventh-largest country and second-most populous nation, after China.

Neighboring Countries Of India

Afghanistan

  1. Capital of Afghanistan: Kabul
  2. Currency of Afghanistan: Afghani
  3. Parliament of Afghanistan: Shora
  4. Language of Afghanistan: Pashto, Dari

Bangladesh

  1. Capital of Bangladesh: Dhaka
  2. Currency of Bangladesh: Taka
  3. Parliament of Bangladesh: Jatiya Sansad
  4. Language of Bangladesh: Bengali

Bhutan

  1. Capital of Bhutan: Thimpu
  2. Currency of Bhutan: Gultrum
  3. Parliament of Bhutan: Parliament
  4. Language of Bhutan: Dzongkha

China

  1. Capital of China: Beijing (Peking)
  2. Currency of China: Yuan
  3. Parliament of China: National People’s Congress
  4. Language of China: Chinese

Myanmar

  1. Capital of Myanmar: Naypyidaw
  2. Currency of Myanmar: Kyat
  3. Parliament of Myanmar: Pyiuthi Htaw/Huttaw
  4. Language of Myanmar: Burmese

Maldives

  1. Capital of Maldives: Male
  2. Currency of Maldives: Maldivian Rupee
  3. Parliament of Maldives: Majlis
  4. Language of Maldives: Dihevi

Nepal

  1. Capital of Nepal: Kathmandu
  2. Currency of Nepal: Nepali Rupee
  3. Parliament of Nepal: National Panchayat
  4. Language of Nepal: Nepali

Pakistan

  1. Capital of Pakistan: Islamabad
  2. Currency of Pakistan: Pakistani Rupee
  3. Parliament of Pakistan: National Assembly
  4. Language of Pakistan: Urdu

Sri Lanka

  1. Capital of Sri Lanka: Colombo
  2. Parliament of Sri Lanka: Parliament
  3. Language of Sri Lanka: Sinhalese, Tamil

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Neighbouring countries, Neighbouring countries of India and their capitals, 9 neighbouring countries of India, How many neighbouring countries of India, Neighbouring countries of India on map, 9 neighbouring countries of India and their capitals, Neighbouring states of India, Neighbouring countries of India with direction.

 

Daily Current Affairs 21 & 22 July 2024

0
Daily Current Affairs 21 & 22 July 2024
Daily Current Affairs 21 & 22 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 21 & 22 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

21 & 22 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Who will lead the Indian team in the Dutch Women’s Open Golf Tournament?
Ans. Tvesa Malik

Ques 2. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the United States?
Ans. Vinay Mohan Kwatra

Ques 3. Who from Rajasthan has been awarded the ‘Dr. APJ Abdul Kalam Inspiration Award-2024’?
Ans. Dr. Sangeeta Sharma

Ques 4. When will the 19th edition of the Delhi Half Marathon be held?
Ans. 20 October

Ques 5. Which state government has launched the ‘Mukhyamantri Yuva Karya Prashikshan Yojana’?
Ans. Maharashtra

Ques 6. What percentage of India’s GDP growth rate has been projected by the ADB in the current financial year?
Ans. 07%

Ques 7. Where will the India-Bangladesh GSC meeting be held on July 20, 2024?
Ans. Udaipur

Ques 8. Senior leader Nguyen Phu Trong has passed away at the age of 80, he was from which country?
Ans. Vietnam

Ques 9. Which Indian has won the bronze medal in the World Junior Squash Championship 2024?
Ans. Shaurya Bawa

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 21 & 22 July 2024.

Daily Current Affairs 20 July 2024

0
Daily Current Affairs 20 July 2024
Daily Current Affairs 20 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 20 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

20 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has partnered with the Indian Olympic Association for Paris Olympics 2024?
Ans. PUMA

Ques 2. The Prime Minister has signed a copy of the book ‘Power Within: The Leadership Legacy of Narendra Modi’, who is the author of this book?
Ans. Dr. R. Balasubramaniam

Ques 3. Who has been appointed the captain of the Indian T20 team for the series against Sri Lanka starting from July 27, 2024?
Ans. Suryakumar Yadav

Ques 4. Which social activist’s book ‘The Personal is Political’ has been released?
Ans. Aruna Roy

Ques 5. What percentage of reservation has been announced by the Central Armed Police Forces to former Agniveers?
Ans. 10%

Ques 6. Which state government has announced ‘10% reservation’ in government jobs to Agniveers?
Ans. Haryana

Ques 7. Who has been appointed as the co-chairman of CEO Climate Leaders?
Ans. Sumant Sinha

Ques 8. When will ‘The Jaigarh Heritage Festival’ related to culture and literature be organized?
Ans. 27 to 29 December, 2024

Ques 9. Who has taken over as the chairperson of Telangana State Women’s Commission?
Ans. Nerella Sharada

Ques 10. Which medal has Sudarshan Patnaik won in the International Sand Sculpture Championship?
Ans. Gold

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 20 July 2024.

ESIC Rajasthan Recruitment 2024

0
ESIC Rajasthan Recruitment 2024
ESIC Rajasthan Recruitment 2024

ESIC Rajasthan Recruitment 2024

ESIC Rajasthan Recruitment 2024: Employee State Insurance Corporation India announce the post of Junior Resident. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 13 July 2024
  • Date Of End: 24 July 2024

Total Vacancies:-

  • 13 Vacancies

Employee State Insurance Corporation India Vacancies 2024: Selection Process

  • Walkin Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is: 30 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Rs. 1,06,300 /-

Qualification:-

  • MBBS
  • Complete Internship
  • Registered With NMC / MCI 
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ESIC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Esic rajasthan junior resident jobs notification 2024 pdf, Esic rajasthan junior resident jobs notification 2024 last date, Esic rajasthan junior resident jobs notification 2024 date, Esic rajasthan junior resident jobs notification 2024 apply online.

IBPS Clerk Syllabus 2024

0
IBPS Clerk Syllabus 2024
IBPS Clerk Syllabus 2024

IBPS Clerk Syllabus 2024

In this post, we are sharing the IBPS Clerk Syllabus 2024. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about The Institute of Banking Personnel Selection (Clerk) Syllabus 2024 recruitment.

IBPS Clerk 2024: Exam Pattern

Prelims

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks Time Duration
1. English Language 30 Question 30 Marks 20 Minutes
2. Numerical Ability 35 Question 35 Marks 20 Minutes
3. Reasoning Ability 35 Question 35 Marks 20 Minutes
Total 100 Question 100 Marks 60 Minutes

 

Mains

S.No. Subject Name No. Of Question Marks Time Duration
1. General English 40 Question 40 Marks 35 Minutes
2. General Financial Awareness 50 Question 50 Marks 35 Minutes
3. Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 Question 60 Marks 45 Minutes
4.  Quantitative Aptitude 50 Question 50 Marks 45 Minutes
Total 155 Question 200Marks 180 Minutes

 

Important Points

  • Negative Marking: 0.25

The Institute of Banking Personnel Selection 2024: Syllabus

English

  • Vocabulary
  • Direct and Indirect speech
  • Homonyms
  • Passage completion
  • Synonyms
  • Spelling
  • Active/ Passive voice
  • Spotting Errors
  • Phrases and idioms
  • Antonyms
  • Deriving Conclusion
  • Word Formation
  • Theme Detection

Reasoning Ability

  • Decision-making test
  • Assertion and reasoning
  • Figure series
  • Input/ Output
  • Alphabet test
  • Series Test
  • Classification
  • Word formation
  • Analogy
  • Series test
  • Analogy
  • Direction sense Test
  • Sitting Arrangement
  • Statement and conclusions Syllogism
  • Coding-Decoding
  • Blood Relations
  • Passage and conclusions
  • Number, Ranking and time sequence
  • Miscellaneous Test
  • Odd figure Out
  • Verbal Reasoning

Computer Knowledge

  • History of computers
  • MS-Excel
  • Networking and communication
  • Basics of Hacking
  • MS-word
  • Database basics
  • Security Tools
  • MS-PowerPoint
  • Viruses
  • Basics of Hardware and software
  • Windows operating system basics
  • Internet terms and services
  • MS-Office

Quantitative Aptitude

  • Loss and Discount
  • Mensuration
  • Tables
  • Height and Distances
  • Trigonometry
  • Logarithms
  • Permutation and combinations
  • Simple and compound interest
  • Equations, Probability
  • Speed
  • Clocks
  • Volume and Surface Area
  • Distance and time
  • Elements of Algebra
  • Partnership
  • Averages
  • Time and work
  • Data Interpretation
  • Pie charts
  • Mixture and allegation
  • Stocks and shares
  • Percentages
  • Bar & Graphs
  • Line charts
  • Ratio and proportion
  • Profit

General Awareness

  • Current Affairs
  • Banking Terms

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: IBPS Clerk Syllabus PDF, Ibps clerk syllabus 2024 prelims, SBI Clerk Syllabus 2024, IBPS Clerk Prelims Syllabus PDF, IBPS Clerk Exam Date 2024, IBPS Clerk Mains Syllabus.

DRDO GTRE JRF Recruitment 2024

0
DRDO GTRE JRF Recruitment 2024
DRDO GTRE JRF Recruitment 2024

DRDO GTRE JRF Recruitment 2024

DRDO GTRE JRF Recruitment 2024: Gas Turbine Research Establishment announce the post of Junior Research Fellow. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 11 July 2024
  • Date Of End: 31 July 2024

Total Vacancies:-

  • 08 Vacancies

Gas Turbine Research Establishment Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Test
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is: 28 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Rs. 37,000 – 42,000 /-

Qualification:-

  • B.E. , B. Tech
  • Graduate
  • M.E. , M. Tech
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Bengaluru (Karnataka)

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: DRDO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Drdo gtre jrf notification 2024 date, Drdo gtre jrf notification 2024 apply online

Today Current Affairs 19 July 2024

0
Today Current Affairs 19 July 2024
Today Current Affairs 19 July 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 19 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

19 July 2024 Current Affairs

Ques 1. The IMF has raised India’s economic growth forecast for the financial year 2024-25 to what percentage?
Ans. 7

Ques 2. Who has taken charge as Foreign Secretary?
Ans. Vikram Misri

Ques 3. Who has been awarded the National ‘IBC Awards for Excellence 2023-24’?
Ans. Rajasthan Housing Board

Ques 4. Which tennis player has been ranked 68th in the ATP rankings?
Ans. Sumit Nagal

Ques 5. Who has won the ‘European Football Championship’ for a record fourth time?
Ans. Spain

Ques 6. Which service center has been inaugurated by the Rajasthan High Court for the convenience of parties and advocates?
Ans. e-Suvidha

Ques 7. Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director of BSNL by the Central Government?
Ans. Robert Gerard Ravi

Ques 8. Who has topped the NITI Aayog’s SDG India Index 2023-24?
Ans. Kerala

Ques 9. Where is Rajasthan’s second Kharmore bird breeding center being built?
Ans. Sorsen, Baran

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

Today Current Affairs 18 July 2024

0
Today Current Affairs 18 July 2024
Today Current Affairs 18 July 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 18 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

18 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has taken oath as the newly appointed Prime Minister of Nepal?
Ans. KP Sharma Oli

Ques 2. Where is Asia’s first health research related “Pre-Clinical Network Facility” located?
Ans. Faridabad

Ques 3. Where will the second regional program on ‘Hamara Samvidhan Hamara Samman’ be organized?
Ans. Prayagraj

Ques 4. Which university has discovered a new species of fungus Didymocyrtis pertusaria Y. Joshi?
Ans. University of Rajasthan, Jaipur

Ques 5. Who has taken charge as the new Foreign Secretary of India?
Ans. Vikram Misri

Ques 6. Who did Donald Trump declare as his vice-presidential candidate for the 2024 elections?
Ans. JD Vance

Ques 7. Which medal has ‘Sabir Harris’ won in the Shotgun Junior World Cup in Italy?
Ans. Bronze

Ques 8. Which school lecturer of the state has been selected as the special guest in the Independence Day celebrations to be held at the Red Fort on August 15?
Ans. Kavita Shekhawat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

Today Current Affairs 17 July 2024

0
Today Current Affairs 17 July 2024
Today Current Affairs 17 July 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 17 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

17 July 2024 Current Affairs

Ques 1. The ’10th Online Customer Satisfaction Survey’ will be conducted by whom?
Ans. Delhi Metro

Ques 2. Which team won the Copa America Championship 2024 on 15 July 2024?
Ans. Argentina

Ques 3. Who has become India’s female flag bearer for the Paris Olympics?
Ans. PV Sindhu

Ques 4. When will the Poshan Lado Abhiyan be launched under the ‘Sashakt Baran’ program?
Ans. July 15, 2024

Ques 5. The doors of the ‘Ratna Bhandar’ of which temple have been reopened after 1978?
Ans. Lord Jagannath Temple

Ques 6. Who has become the main sponsor of the Indian team for the Paris Olympics 2024?
Ans. Adani Group

Ques 7. Where will Rajasthan’s first and country’s second cheetah safari be built?
Ans. Rawatbhata – Gandhisagar, Chittorgarh

Ques 8. Which state has received the Best Agricultural State Award of 2024?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Which state has become the first to register biodiversity with the help of local community?
Ans. Kerala

Ques 10. Which app has been developed by Kota Police for the help and safety of coaching students?
Ans. Save Our Soul App

Ques 11. Who has been appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Paytm Payments Bank?
Ans. Arun Bansal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.