Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 175

25 December 2021 Current Affairs

0
25 December 2021 Current Affairs
25 December 2021 Current Affairs

Current Affairs

25 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 December 2021 

Ques 1. Who has announced the deployment of women commandos in 2 plus category security?
Ans. central government

Ques 2. Which state government has announced a 1% reservation for transgenders in the police?
Ans. Government of Karnataka

Ques 3. Which cabinet has approved the establishment of the first teacher university?
Ans. Delhi cabinet

Ques 4. The food and Drug Administration has approved Apravude injection to prevent which disease?
Ans. HIV

Ques 5. Which Justice has been appointed as the Acting Chief Justice of Uttarakhand High Court?
Ans. Justice Sanjay Kumar Mishra

Ques 6. Which bank has topped in digital transactions in 2020-21?
Ans. Bank Of Baroda

Ques 7. Mastercard and which company have announced a tokenization method?
Ans. Google

Ques 8. In which country 66 million-year-old dinosaur embryos have been discovered?
Ans. China

Ques 9. Which country has won the bronze medal in the Asian Men’s Hockey Championship 2021 played in Dhaka, Bangladesh?
Ans. India

Ques 10. Which day is celebrated all over India on 23rd December?
Ans. National Farmers Day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Merry Christmas 2021: History, Details

0
Merry Christmas 2021
Merry Christmas 2021

Merry Christmas 2021

Merry Christmas 2021: जैसे ही हम 2021 को अलविदा कहने के लिए तैयार होते हैं, हम छुट्टियों के मौसम के शुरू होने की भी तैयारी करते हैं। इसका यह भी अर्थ है कि हम सभी वर्ष के सबसे खुशी के समय में से एक की प्रतीक्षा कर रहे हैं – 25 दिसंबर को ईसा मसीह का जन्म हुआ था , जिसे क्रिसमस के रूप में मनाया जाता है।

त्योहार का उत्सव 24 दिसंबर की शाम से शुरू हो जाता है, जिसे क्रिसमस की पूर्व संध्या कहा जाता है।

सदियों से, क्रिसमस को एक दिन के रूप में नहीं, बल्कि दुनिया के कुछ हिस्सों में पूरे मौसम के रूप में मनाया जाता था, जिसकी शुरुआत 24 दिसंबर, क्रिसमस की पूर्व संध्या से होती है। शायद बड़े दिन से पहले शाम को मनाने की प्रथा प्राचीन यहूदी गणना की प्रतिध्वनि है। पहले के यहूदियों में, एक दिन शाम को छह बजे शुरू होता था और अगले शाम छह बजे तक चलता था।

History Of Merry Christmas 2021

कई सदियों पहले, शुरुआती यूरोपीय लोगों ने सर्दियों के सबसे काले दिनों में प्रकाश और जन्म दोनों को चिह्नित किया था। उन्होंने शीतकालीन संक्रांति मनाई, क्योंकि वे लंबे दिनों और धूप के विस्तारित घंटों की प्रतीक्षा कर रहे थे।

christmas
Christmas

ऐसा माना जाता है कि ईसा मसीह का जन्म बेथलहम में एक चरनी में मैरी और जोसेफ के घर हुआ था। हालाँकि, जैसा कि ग्रेगोरियन कैलेंडर तब मौजूद नहीं था, इस बात का कोई प्रमाण नहीं है कि उनका जन्म 25 दिसंबर को हुआ था। बाइबिल में उनके जन्म की सही तारीख का भी उल्लेख नहीं है। सम्राट कॉन्सटेंटाइन – पहले ईसाई रोमन सम्राट – ने 25 दिसंबर को क्रिसमस के रूप में घोषित किया। कुछ वर्षों के बाद, पोप जूलियस प्रथम ने भी घोषणा की कि उस दिन को मसीह के जन्म के रूप में चिह्नित किया जाएगा।

ईसाई समुदाय लोगो के लिए क्रिसमस का बहुत महत्व है।

क्रिसमस शब्द हाल ही के मूल का है। इसका अनुवाद ‘मसीह के दिन पर द्रव्यमान’ के रूप में होता है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Christmas history facts, how was Christmas celebrated in the past, Christmas origin pagan, 10 reasons why we celebrate Christmas, Christmas festival, Christmas celebration essay, Christmas Images

24 December 2021 Current Affairs

0
24 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

24 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 24 December 2021 

Ques 1. In which town of Uttar Pradesh did Modiji lay the foundation stone of Banas Dairy Complex at Industrial Development Authority Food Park on 23rd December?
Ans. Varanasi

Ques 2. NASA has released the sound recorded by the Juno mission near which planet’s moon Ganymede?
Ans. Jupiter

Ques 3. The Government of India and Germany Development Bank has been signed a loan of 442.26 million euros for which metro rail project?
Ans. Surat Metro Rail Project

Ques 4. Which female sportsperson has been appointed as a member of the Badminton World Federation Athletes Commission along with 5 others?
Ans. PV Sindhu

Ques 5. Which kingdom Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated the state’s longest bridge “T-Setu” on Mahanadi?
Ans. Odisha

Ques 6. Who has approved the acquisition of Air India by Tata Sons subsidiary Tales?
Ans. Competition Commission of India

Ques 7. Which medal has India’s hockey team won in the Asian Champions Trophy-2021?
Ans. bronze medal

Ques 8. Which country has announced the end of censorship in cinematic releases?
Ans. United Arab Emirates

Ques 9. In which country successfully test-fired the advanced range version of indigenously developed Babur cruise missile 1B?
Ans. Pakistan

Ques 10. Who has been appointed as the new Managing Director and Chief Executive Officer of BrahMos Aerospace Limited?
Ans. Atul Dinkar Rane

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk
with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

CSPHCL DEO Syllabus 2022

0
CSPHCL DEO Syllabus 2022
CSPHCL DEO Syllabus 2022

CSPHCL DEO Syllabus 2022

In this post, we are sharing CSPHCL DEO Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Chhattisgarh State Power Holding Company Limited Data Entry Operator Syllabus 2022 recruitment.

CSPHCL DEO 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General English Grammar 10 Question 10 Marks
2. Computer Knowledge 15 Question 15 Marks
3. General Mathematics 15 Question 15 Marks
4. Mental Ability 15 Question 15 Marks
5. General Hindi Grammar 20 Question 20 Marks
6. General Knowledge 25 Question 25 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hours
  • Negative Marking: 1/4 Marks

CSPHCL DEO 2022: Syllabus

General English Grammar

  • Spot the Error
  • Antonyms and their correct usage
  • Common Error
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Comprehension Passage
  • Vocabulary
  • Improvement of Sentences
  • Conversions
  • Antonyms
  • Fill in the Blanks
  • Shuffling of Sentence parts
  • Cloze Passage
  • Sentence Rearrangement
  • Grammar
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Idioms & Phrases
  • Synonyms/ Homonyms
  • One word substitution

Computer Knowledge

  • Boolean Algebra
  • MS Word, Microsoft OneNote
  • Emerging Technologies and Web Publishing
  • Introduction to Computer Science
  • Microsoft Access
  • Computer Networks
  • MS Visio and MS Excel
  • PC Software and Office Automation
  • The Internet
  • Data Structures
  • MS PowerPoint
  • Workplace Productivity Tools
  • Microsoft Outlook
  • Database Management System

General Mathematics

  • Trigonometry
  • Straight Lines
  • Complex Numbers
  • Relations and Functions
  • Quadratic Equations
  • Sequences and Series
  • Logarithms
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Determinants
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Introduction to Three Dimensional Geometry
  • Statistics
  • Circles
  • Limits and Continuity
  • Permutations and Combinations
  • Matrices
  • Exponential and Logarithmic Series
  • Sets and Set Theory
  • Definite Integrals
  • Applications of Derivatives
  • Conic Sections
  • Probability Function
  • Differentiation
  • Vectors

Mental Ability

  • Direction Sense Test
  • Sitting Arrangements
  • Inserting the Missing Character
  • Coding-Decoding
  • Analogy
  • Blood Relations
  • Classification
  • Logical Venn Diagrams
  • Alphabet Test
  • Eligibility Test
  • Number, Ranking, and Time Sequence Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Mathematical Operations
  • Series

General Hindi Grammar

  • विलोम शब्द
  • लोकोक्तियां एवं मुहावरे.
  • क्रियाएँ
  • मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ
  • पर्यायवाची शब्द
  • तत्सम एवं तद्भव देशज विदेशी (शब्द भंडार)
  • वर्तनी
  • अनेकार्थी शब्द
  • रस.
  • वाक्याशों के लिये एक शब्द निर्माण
  • संधि समास
  • अलंका
  • शब्द रचना वाक्य रचना अर्थ
  • अर्थबोध
  • हिंदी वर्णमाला विराम चिन्ह
  • शब्द-रूप

General Knowledge

  • Neighbors
  • History
  • Flower
  • Heritage and Arts
  • Culture
  • Defense
  • Awards
  • Languages
  • Capitals
  • Wars and
  • Authors
  • Current Affairs
  • Religion
  • Anthem
  • Important National Facts
  • Freedom Movement
  • Dance
  • Currencies
  • Monuments
  • Animal
  • Championships
  • Discoveries
  • Mountains
  • Song
  • Flag
  • Abbreviations
  • Personalities
  • Bird
  • Diseases and Nutrition
  • Winners
  • Ports
  • Common Names
  • Number of Players
  • Full forms
  • Rivers
  • Terms
  • Inland Harbours
  • Soil

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: CSPHCL syllabus 2021, CSPHCL deo syllabus 2021 pdf download, CSPHCL syllabus pdf, CSPHCL syllabus 2021 in Hindi, CSPHCL deo syllabus pdf, CSPHCL syllabus in Hindi, CSPHCL data entry operator syllabus in Hindi, CSPHCL syllabus in Hindi

 

23 December 2021 Current Affairs

0
23 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

23 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 December 2021 

Ques 1. Who has been arranged as the new director of NCRB?
Ans. Vivek Gogia

Ques 2. Which state government has started the UDAN scheme?
Ans. Rajasthan

Ques 3. Which bank has appointed Shashank Srivastava and Sardar Baljit Singh as non-official directors (NOD) for three years, in December 2021?
Ans. Bank of Maharashtra

Ques 4. Karl Nehmer has been sworn in as the Chancellor of which nation?
Ans. Austria

Ques 5. Which state has decided to give 1% reservation to transgenders of all ranks in the police department in December 2021?
Ans. Karnataka

Ques 6. GT Nanavati has passed away, who was he?
Ans. Judge

Ques 7. Who among the following has designed the next generation Armored Engineer Reconnaissance Vehicle (AERV) inducted into the Corps of Engineers of the Indian Army in December 2021?
Ans. DRDO

Ques 8. GAIL has signed an agreement to set up a “bioethanol plant” in which state?
Ans. Gujarat

Ques 9. In December 2021, National Stock Exchange (NSE) has launched which of the following corporate governance initiatives?
Ans. NSE Prime

Ques 10. In December 2021, which of the following has acquired a 4.93 percent stake in (IGX) Indian Gas Exchange Limited?
Ans. Indian Oil Corporation

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Chief Minister Of Uttar Pradesh

0
Chief Minister Of Uttar Pradesh
Chief Minister Of Uttar Pradesh

Chief Minister Of Uttar Pradesh

In this post, we Share about the Chief Minister Of Uttar Pradesh. It Is a Main Important topic of All Competitive Exams.

List Of Chief Minister Of UP (1950 To Present)

S.No. Name Join office  Left Office
1. Gobind Ballabh Panth 26 January 1950 27 December 1954
2. Sampoornanand 28 December 1954 6 December 1960
3. Chandrabhanu Gupta 7 December 1960 1 October 1963
4. Sucheta Kripalani 2 October 1963 13 March 1967
5. Chandrabhanu Gupta 14 March 1967 2 April 1967
6. Chowdhury Charan Singh 3 April 1967 25 February 1968
7. President’s Rule 25 February 1968 26 February 1969
8. Chandrabhanu Gupta 26 February 1969 17 February 1970
9. Chowdhury Charan Singh 18 February 1970 1 October 1970
10. President’s Rule 1 October 1970 18 October 1970
11. Tribhuvan Narayana Singh 18 October 1970 3 April 1971
12. Kamlapati Tripathi 4 April 1971 12 June 1973
13. President’s Rule 12 June 1973 8 November 1973
14. Hemvatinandan Bahuguna 9 November 1973 29 November 1975
15. President’s Rule 30 November 1975 21 January 1976
16. Narayan Dutt Tiwari 22 January 1976 30 April 1977
17. President’s Rule 1 May 1977 23 June 1977
18. Ram Naresh Yadav 23 June 1977 27 February 1979
19. Banarasi Das 28 February 1979 17 February 1980
20. President’s Rule 17 February 1980 9 June 1980
21. Vishwanath Pratap Singh 9 June 1980 18 July 1982
22. Shripati Mishra 19 July 1982 2 August 1984
23. Narayan Dutt Tiwari 3 August 1984 24 September 1985
24. Veer Bahadur Singh 24 September 1985 24 June 1988
25. Narayan Dutt Tiwari 25 June 1988 5 December 1989
26. Mulayam Singh Yadav 5 December 1989 24 June 1991

27.

Kalyan Singh

24 June 1991

6 December 1992

28. President’s Rule 6 December 1992 4 December 1993
29. Mulayam Singh Yadav 4 December 1993 3 June 1995
30. Mayawati 3 June 1995 18 October 1995
31. President’s Rule 18 October 1995 21 March 1997
32. Mayawati 21 March 1997 21 September 1997
33. Kalyan Singh 21 September 1997 12 September 1999
34. Ramprakash Gupt 12 September 1999 28 October 2000
35. Rajnath Singh 28 October 2000 8 March 2002
36. President’s Rule 8 March 2002 3 May 2002
37. Mayawati 3 May 2002 29 August 2003
38. Mulayam Singh Yadav 29 August 2003 13 May 2007
39. Mayawati 13 May 2007 7 March 2012
40. Akhilesh Yadav 15 March 2012 11 March 2017
41. Yogi Adityanath 19 March 2017 Present

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: who is the first chief minister of Uttar Pradesh, complaint to up the chief minister, who is the chief minister of India, chief minister of Madhya Pradesh, cm helpline number Uttar Pradesh, 1992 up the chief minister, first woman chief minister of Uttar Pradesh, first chief minister of India.

IARI Technician Syllabus 2022

0
IARI Technician Syllabus 2022
IARI Technician Syllabus 2022

IARI Technician Syllabus 2022

In this post, we are sharing IARI Technician Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Indian Agriculture Research Institute Technician Syllabus 2022 recruitment.

No. Of Vacancy: 641 Posts

IARI Technician 2022: Exam Pattern

S.No.  Subject Name No. Of Question  Marks
1. Mathematics 25 Question 20 Marks
2. Social Science 25 Question 20 Marks
3. General Knowledge 25 Question 20 Marks
4. Science 25 Question 20 Marks
Total  100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 1 Hour 30 Minutes
  • Negative Marking: 1/4 (0.25)
  • Exam Type: Objective

Indian Agriculture Research Institute Technician 2022: Syllabus

Mathematics

  • Geometry
  • Matric level questions on Number System
  • Algebra
  • Trigonometry and Statistical Charts
  • Mensuration
  • Fundamental Arithmetical Operations

Social Science

  • Understanding Economic Development and Disaster Management
  • Matric level ques on India and the Contemporary World Democratic Politics

General Knowledge

  • General Policy
  • current events related to India and its neighboring countries especially pertaining to
  • History
  • Geography
  • Culture
  • Scientific Research
  • Economic Science

Science

  • Natural Resources
  • Matric level questions on Physical and Chemical Substances & nature and Behaviour
  • Effects of Current
  • Natural Phenomenon
  • World of Living

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: IARI technician previous year question paper, IARI m sc entrance exam syllabus, ICAR 2022 exam date, IARI technician question paper, ICAR exam syllabus, ICAR technician syllabus in Hindi

 

 

22 December 2021 Current Affairs

0
22 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

22 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 December 2021 

Ques 1. SpaceX has launched how many Starlink satellites from California base?
Ans. 52

Ques 2. Which day is celebrated in whole India on 22nd December?
Ans. National Mathematics Day

Ques 3. Who has recently inaugurated ‘Rishihood University’?
Ans. M. Venkaiah Naidu

Ques 4. When is International Human Unity Day celebrated?
Ans. 20 December

Ques 5. Who has become the first Indian male to win the silver medal at the World Badminton Championships?
Ans. Kidambi Srikanth

Ques 6. Which state has tied up with UNCDF to start Mission Living Lab for the financial empowerment of women?
Ans. Odisha

Ques 7. Who has been selected as the new President of the Indian Newspaper Society?
Ans. Mohit Jain

Ques 8. GACL and GAIL have joined hands to set up bioethanol plants in which state?
Ans. Gujarat

Ques 9. In which nation a 2300-year-old Buddhist temple has been found?
Ans. Pakistan

Ques 10. In which state the three-day International Bee Festival has started?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

21 December 2021 Current Affairs

0
21 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

21 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 21 December 2021 

Ques 1. When is Goa Liberation Day celebrated?
Ans. 19 December

Ques 2. Which medal has Purnima Pandey got in the Commonwealth Weightlifting Championship?
Ans. Gold

Ques 3. International Human Unity Day is observed every year on which date?
Ans. 20 December

Ques 4. Which is the most expensive selling tea made?
Ans. Manohari Gold Tea

Ques 5. Which of the following city has recently hosted the grand finale of the All India Vande Bharatam, a dance festival?
Ans. New Delhi

Ques 6. Which nation has been affected the most by Super Typhoon Rai?
Ans. Philippines

Ques 7. India-Central Asia Dialogue is being held in New Delhi from 18 to 20 December. What version of this talk is this?
Ans. third

Ques 8. Who has been appointed as the President of the Indian Newspaper Society?
Ans. Mohit Jain

Ques 9. PM Modi laid the foundation stone of Ganga Expressway at which of the following places in Uttar Pradesh?
Ans. Shahjahanpur

Ques 10. Who has become the first Indian to reach the finals of the BWF World Championship?
Ans. Kidambi Srikanth

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

BMRCL Station Controller Syllabus 2022

0
BMRCL Station Controller Syllabus 2022
BMRCL Station Controller Syllabus 2022

BMRCL Station Controller Syllabus 2022

In this post, we are sharing BMRCL Station Controller Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Bangalore Metro Rail Corporation Limited Station Controller Syllabus 2022 recruitment.

Post Name: Train Operator/ Station Controller

BMRCL Station Controller 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name
1. General Arithmetic
2. Analytical and Quantitative Skills
3. General English
4. Related Subjects
5. General knowledge

 

Important points

  • Time Duration: 120 Minutes
  • Total Marks: 100 Marks
  • No Negative Marking
  • Total Question: 100 Question

BMRCL Train Operator/ Station Controller 2022: Syllabus

General Arithmetic

  • Time and Distance
  • Quadratic Equations
  • Indices and Surds
  • Simple Equations
  • Mensuration
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Percentages
  • Numbers and Ages
  • Odd Man Out
  • Simplification and Approximation
  • Boats and Streams
  • Time and Work Partnership
  • Permutations and Combinations
  • Simple Interest
  • Probability
  • Averages
  • Problems on Numbers
  • Compound Interest
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Races and Games
  • Mixtures and Allegations
  • Ratio and Proportion
  • Volumes Profit and Loss
  • Pipes and Cisterns

Analytical and Quantitative Skills

  • Permutations and Combinations
  • Mixtures and Allegations
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Numbers and Ages
  • Time and Distance
  • Profit and Loss
  • Quadratic Equations
  • Areas
  • Races and Games
  • Problems on Trains
  • Simplification and Approximation
  • Mensuration
  • Simple Interest
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Time and Work Partnership
  • Pipes and Cisterns
  • Percentages
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Indices and Surds
  • Compound Interest
  • Volumes
  • Probability
  • Odd Man Out

General English

  • Fill in the Blanks
  • Grammar
  • Sentence Rearrangement
  • Adverb
  • Comprehension
  • Antonyms
  • Articles
  • Vocabulary
  • Tenses
  • Verb
  • Unseen Passages
  • Idioms & Phrases
  • Synonyms
  • Subject-Verb Agreement
  • Error Correction

Mechanical Engineering

  • Industrial and Maintenance Engineering
  • Renewable Sources of Energy
  • Mechatronics and Robotics
  • Fluid Mechanics
  • Engineering Materials
  • IC Engines, Refrigeration and Air conditioning
  • Turbo Machinery
  • Thermodynamics and Heat transfer
  • Power Plant Engineering
  • Manufacturing
  • Design of Machine Elements
  • Mechanisms and Machines
  • Engineering Mechanics

Electronics Engineering

  • Analog and Digital Circuits
  • Control Systems
  • Network Theory
  • Electro Magnetics
  • Analog and Digital Communication Systems
  • Materials Science
  • Advanced Communication Topics
  • Basic Electronics Engineering
  • Electronic Measurements and Instrumentation
  • Basic Electrical Engineering
  • Computer Organization and Architecture
  • Advanced Electronics Topics

Electrical Engineering

  • Power Systems
  • Systems and Signal Processing
  • Control Systems
  • Electrical and Electronic Measurements
  • Power Electronics and Drives
  • Electric Circuits and Fields
  • Computer Fundamentals
  • Electrical Materials
  • Basic Electronics Engineering
  • Electrical Machines
  • Analog and Digital Electronics
  • Engineering Mathematics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: BMRCL recruitment 2021, metro recruitment, IMRC full form