Monday, October 27, 2025
Home Blog Page 160

UKMSSB Medical Officer Syllabus 2022

0
UKMSSB Medical Officer Syllabus 2022
UKMSSB Medical Officer Syllabus 2022

UKMSSB Medical Officer Syllabus 2022

In this post, we are sharing the UKMSSB Medical Officer Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Uttarakhand Medical Services Selection Board Medical Officer Syllabus 2022 recruitment.

UKMSSB Medical Officer 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English 25 Question 25 Marks
2. General Awareness 25 Question 25 Marks
3. Local Reasoning 30 Question 30 Marks
4. General Aptitude 30 Question 30 Marks
5. Related Subject (Nursing) 40 Question 40 Marks
Total 150 Question 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 120 Minutes
  • No Negative Marking
  • Exam Type: Objective

Uttarakhand Medical Officer 2022: Syllabus

English

  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Sentence Improvement
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Substitution
  • Completion
  • Antonyms
  • Substitution
  • Transformation
  • Spotting Errors
  • Para Completion
  • Spelling Test
  • Joining Sentences
  • Prepositions
  • Passage Completion
  • Active and Passive Voice

General Awareness

  • Famous Books & Authors
  • Indian Parliament
  • Famous Places in India
  • Inventions and Discoveries
  • Sports
  • Culture
  • Indian History
  • Famous Days & Dates
  • Current Affairs
  • Indian Politics
  • Tourism
  • Countries and Capitals
  • General Science
  • Indian Economy
  • Rivers, Lakes, and Seas
  • Artists

Logical Reasoning

  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Deductive Reasoning/ Statement Analysis
  • Calendars
  • Odd One Out
  • Alphanumeric series
  • Cause and Effect
  • Critical path
  • Data Sufficiency
  • Cubes and cuboids
  • Input-Output
  • Decision Making
  • Mirror and Water Images
  • Dices
  • Artificial Language
  • Embedded Images
  • Figure Matrix
  • Reasoning Analogies
  • Clocks
  • Directions

General Aptitude

  • LCM
  • Mensuration
  • Average
  • Ratio and Proportion
  • Percentage
  • Time and Work
  • Number System
  • Profit and loss
  • HCF
  • Simple & Compound Interest
  • Decimal Fraction
  • Simplification
  • Time and Distance
  • Unitary Method
  • Algebra

General Nursing

  • Mental Health and Psychiatric Nursing
  • Nursing Anatomy and Physiology
  • OB/ GYN
  • Nursing Pharmacology
  • Oncology
  • Pediatrics
  • Allied Health Anatomy and Physiology
  • Medical-Surgical Nursing
  • Allied Health Pharmacology
  • Nursing & Allied Health Essays
  • Medical Terminology
  • Nursing Pathophysiology
  • Nursing Administration
  • Medical Assisting
  • Nursing Care Plans

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: www.ukmssb.org 2021, UKMSSB medical officer salary, UKMSSB, UKMSSB admit card 2022, UKPSC, UKMSSB admit card 2021, Uttarakhand news, उत्तराखंड स्वास्थ्य विभाग भर्ती

25 March 2022 Current Affairs

0
25 March 2022 Current Affairs
25 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 March 2022 

Ques 1. Which Nation launched the ‘BRICS Vaccine R&D Center and Workshop on Vaccine Cooperation’?
Ans. Bharat

Ques 2. Fitch Ratings has reduced India’s growth forecast for the financial year 2023 to how much.
Ans. 8.5 percent

Ques 3. “Wrist Assured: An Autobiography” based on the biography of which former Indian cricket captain has been authored by R Kaushik recently?
Ans. Gundappa Ranganatha Vishwanath

Ques 4. Which country has announced an investment of Rs 320,000 crore in India over the next five years?
Ans. Japan

Ques 5. Former President of which country Shahabuddin Ahmed has passed away?
Ans. Bangladesh

Ques 6. Who has topped the 2022 M3M Haroon Global Rich List?
Ans. Elon Musk

Ques 7. Which kingdom has become the first paperless assembly by implementing the e-Vidhan application?
Ans. Nagaland

Ques 8. In which town of United Arab Emirates has the World Para Athletics Grand Prix been organized recently?
Ans. Dubai

Ques 9. Which IIT has developed new technology to provide ultrasound images?
Ans. IIT Madras

Ques 10. When is World Tuberculosis Day celebrated?
Ans. 24 March 2022

Ques 11. Which Indian digital payments company has acquired freelance entrepreneur network GigIndia?
Ans. Phonepay

Ques 12. It has become the first state in the country to introduce carbon-neutral farming methods.
Ans. Kerala

Ques 13. ‘EX-DUSTLIK’ is a joint defense exercise conducted between the armed forces of India and which country?
Ans. Uzbekistan

Ques 14. Which Nation has been linked to the Continental Europe Synchronous Area?
Ans. Ukraine

Ques 15. Who has been given the Abel Prize 2022?
Ans. Dennis Parnell (USA)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

CGPSC Medical Specialist Syllabus 2022

0
CGPSC Medical Specialist Syllabus 2022
CGPSC Medical Specialist Syllabus 2022

CGPSC Medical Specialist Syllabus 2022

In this post, we are sharing the CGPSC Medical Specialist Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Chhattisgarh Public Service Commission Raipur Medical Specialist Syllabus 2022 recruitment.

CGPSC Medical Specialist 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Awareness 20 Question 20 Marks
2 Medical Content Test 80 Question 80 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Point

  • Exam Type: MCQ
  • Exam Mode: Online

Chhattisgarh Public Service Commission Medical Specialist 2022: Syllabus

General Awareness

  • Current Affairs
  • Indian Culture & Heritage
  • Current Events – National & International
  • Indian Polity
  • Geography
  • Indian History
  • Science & Technology
  • Indian Geography
  • Current GK (India & World)
  • Indian Economy
  • Economic Scene
  • IT & Space
  • Indian Constitution

Medical Content Test

  • Opthalmology
  • FMT
  • Radio Diagnosis
  • Pharmacology
  • Community Medicine
  • Pediatrics
  • Physiology
  • Medicine
  • Psychiatry
  • Medicine
  • Pathology
  • Anatomy
  • ENT
  • Orthopedics
  • Surgery
  • O&G
  • Anaesthesiology
  • Skin & VD
  • Microbiology
  • Dental

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Chhattisgarh Public Service Commission Raipur Medical Specialist Syllabus 2022, Chhattisgarh Public Service Commission Raipur Medical Specialist Exam Pattern 2022

24 March 2022 Current Affairs

0
24 March 2022 Current Affairs
24 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 24 March 2022 

Ques 1. Which country’s astronomer Eugene Parker has passed away?
Ans. America

Ques 2. Who has been elected the President of Turkmenistan?
Ans. Berdymukhamedov

Ques 3. Who has won the Formula One Bahrain Grand Prix 2022 at the Bahrain International Circuit?
Ans. Charles Leclerc

Ques 4. Who has announced the acquisition of renowned fintech business Evilient Technologies?
Ans. Razorpay

Ques 5. Wrist Assured: An Autobiography Whose Autobiography is?
Ans. G. R. Vishwanath’s

Ques 6. Name the Indian-origin physician living in the US, who has been appointed as the new COVID-19 response coordinator of the White House recently.
Ans. Ashish Jha

Ques 7. Who has launched its mega ‘moon rocket’ for major trials?
Ans. NASA

Ques 8. When is World Down Syndrome Day celebrated?
Ans. 21 March 2022

Ques 9. Which bank has recently announced the launch of the “SmartHub Business Program” and “Auto first” app?
Ans. HDFC bank

Ques 10. Who has equaled the record of highest 50-plus score in the Women’s World Cup?
Ans. Mithali Raj

Ques 11. Name the UN Secretary-General, who has recently inducted Indian Economist Jayati Ghosh to the UN Advisory Board?
Ans. Antonio Guterres

Ques 12. Which state’s Deputy Chief Minister Jishnu Dev Varma has presented the budget?
Ans. Tripura

Ques 13. Who has won the Indian Super League 2022?
Ans. Hyderabad FC

Ques 14. In which country was the 2022 BNP Paribas Open Tennis Tournament held recently?
Ans. America

Ques 15. When is Martyr’s Day celebrated?
Ans. 23 March 2022

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs in Hindi, current affairs India, current affairs pdf, monthly current affairs pdf, current affairs 2021, current affairs quiz, gk today current affairs, current affairs 2021 India

 

23 March 2022 Current Affairs

0
23 March 2022 Current Affairs
23 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 March 2022 

Ques 1. Which will host the BIMSTEC summit 2022?
Ans. Sri Lanka

Ques 2. India’s first Chief of Defense Staff (CDS) General Bipin Rawat has been conferred with which award posthumously?
Ans. Padma Vibhushan

Ques 3. State Bank of India has recently announced to set up Innovation, Incubation and Acceleration Center in which town?
Ans. Hyderabad

Ques 4. Who has released the book Dharmajivan Gatha?
Ans. Narendra Modi

Ques 5. Which Indian has been appointed to the United Nations Advisory Board on Effective Multilateralism?
Ans. Jayati Ghosh

Ques 6. Australia and which country have decided to take legal action against Russia?
Ans. Netherlands

Ques 7. Who has won the prestigious ‘Sportstar of the Year (Men)’ award at the Sportstar Aces Awards 2022?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 8. With which North-Eastern country has Germany signed an energy pact to reduce dependence on Russia?
Ans. Queue

Ques 9. When is the ‘Ordnance Manufacturing Day’ observed?
Ans. March 18

Ques 10. Which kingdom assembly has become the first paperless assembly in the nation?
Ans. Nagaland Assembly

Ques 11. ‘Golden Langur’ is an endangered species, native to which nation?
Ans. India and Bhutan

Ques 12. Where will the 14th India Japan summit be held?
Ans. new Delhi

Ques 13. When is World Down Syndrome Day observed?
Ans. March 21

Ques 14. In which city the Defense Minister Shri Rajnath Singh has recently inaugurated the Flight Control System Integration Complex?
Ans. Bangalore

Ques 15. For how many countries, the central government has restored the suspended five-year e-tourist visa since March 2020?
Ans. 156

Ques 16. When is World Poetry Day 2022 celebrated?
Ans. March 21

Ques 17. For how many years has the Asian Cricket Council extended the term of its President Jay Shah with the consent of all?
Ans. 1 year

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, CA, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

 

GRC Jabalpur Syllabus 2022

0
GRC Jabalpur Syllabus 2022
GRC Jabalpur Syllabus 2022

GRC Jabalpur Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GRC Jabalpur Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Grenadiers Regimental Centre Jabalpur Syllabus 2022 recruitment.

GRC Jabalpur 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Reasoning 25 Question 25 Marks
2. General Intelligence 25 Question 25 Marks
3. English Language 25 Question 25 Marks
4. General Awareness 25 Question 25 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Grenadiers Regimental Centre Jabalpur 2022: Syllabus

Reasoning

  • Mirror Images
  • Spotting embedded figures
  • Rules Detection
  • Construction of Squares and Triangles
  • Series
  • Analytical Reasoning
  • Paper Folding
  • Dot Situation
  • Paper Cutting
  • Cubes and Dice
  • Water Images
  • Forming figures and analysis
  • Completion Incomplete Pattern
  • Figure Matrix
  • Classification
  • Identical figure groupings

General Intelligence

  • Analogy
  • Blood Relation Questions
  • Series Problems
  • Directions
  • Syllogism
  • Coding & Decoding
  • Statement & Conclusion
  • Ranking
  • Statement & Assumption
  • Non-verbal Reasoning
  • Seating Arrangement

English Language

  • Active and passive voice
  • Articles
  • Pronouns
  • Adjectives
  • Prepositions
  • Vocabulary
  • Conjunctions and Question tag
  • Model auxiliaries
  • A degree of adjectives
  • Common errors of usage
  • Antonyms

General Awareness

  • Important Dates
  • National and International current affairs
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • National Dance
  • Political Science
  • Geography of India
  • Countries and Capitals
  • Famous Places in India
  • Books and Authors
  • World organizations
  • About India and its neighbouring countries
  • Science and innovations
  • Music & Literature
  • Economic problems in India
  • New inventions

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GRC Jabalpur relation Bharti 2022, GRC Jabalpur exam date 2021, GRC Jabalpur relation Bharti 2021 documents, GRC Jabalpur relation Bharti 2021 exam date, Jabalpur army centre contact number, GRC relation Bharti 2022, 1 STC Jabalpur relation Bharti 2021 pdf, grenadiers regimental centre Jabalpur contact number

 

22 March 2022 Current Affairs

0
22 March 2022 Current Affairs
22 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 March 2022 

Ques 1. When is ‘National Immunization Day’ observed?
Ans. March 16

Ques 2. From which year was World Sparrow Day started?
Ans. Since 2010

Ques 3. Which Reliance Retail has announced to replace Big Bazaar?
Ans. smart market

Ques 4. For which country for the first time the GI tagged Kashmiri carpet has got the green signal?
Ans. Germany

Ques 5. Who has been re-appointed as MD and CEO by Tata Consultancy Services (TCS) for the next five years?
Ans. Rajesh Gopinathan

Ques 6. Which state has topped the list of Mission Indradhanush?
Ans. Odisha

Ques 7. Where has the NATO military exercise Cold Response 2022 started?
Ans. Norway

Ques 8. Where is the Thirty-six edition of the (IGC) International Geological Congress being held in March 2022?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022

0
PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022
PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022

PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022

In this post, we are sharing the PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Post Graduate Institute of Medical Education & Research Store Keeper & Assistant Supervisor Syllabus 2022 recruitment.

PGIMER Store Keeper & Assistant Supervisor 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Aptitude, General Studies, Reasoning, General Knowledge, English and Hindi 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 100 Minutes
  • Negative Marking: 0.25 Marks
  • Exam Type: MCQ

PGIMER Assistant Supervisor & Store Keeper 2022: Syllabus

Aptitude

  • Heights & Distances
  • Average
  • Banker’s Discount
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Allegation of Mixture
  • Calendar
  • Decimal Fractions
  • Chain Rule
  • Clocks
  • Compound Interest
  • Area
  • H.C.F. and L.C.M of Numbers
  • Percentage
  • Logarithms
  • Operations on Numbers

General Studies

  • International Understanding
  • Contemporary Problems of Indian Society
  • Protection of Environment
  • Science and Society
  • Constitutional Values
  • Human Rights
  • Cultural Heritage of India
  • Understanding Social Structure
  • Science and Technology
  • National Unity
  • India’s Freedom Struggle

Reasoning

  • Cubes and Dices Test
  • Analogy
  • Arithmetical Reasoning
  • Blood Relations
  • Calendar and Clock Test
  • Alphabet Test
  • Classification
  • Coding-Decoding
  • Syllogism
  • Images
  • Mathematical Operations
  • Verbal Reasoning
  • Number-Ranking-Time Sequence
  • Puzzle Test
  • Series Completion
  • Statements
  • Non-Verbal Series
  • Data Sufficiency

General Knowledge

  • Latest Summits and Conferences
  • Various Government schemes
  • Largest rivers, lakes, mountains in the world
  • Name of historical monuments in India
  • Latest Awards and Nominations
  • Full forms of organizations
  • List of Ministers of India
  • List of IPL and WorldCup Winners
  • UNESCO World Heritage
  • Largest National Parks and Sanctuaries

English

  • Cloze Test
  • Rules For Prepositions
  • List of Prepositions
  • Rules and List of Conjunctions
  • List of One Word Substitutions
  • Rules For Tenses
  • List of Homophones/Homonyms
  • Adjective Degree Of Comparison Rules
  • Idioms And Phrases
  • Reading Comprehension
  • List of Synonyms and Antonyms
  • Sentence Rearrangement & Para jumbles
  • Precis Writing
  • Sentence Correction Questions
  • Direct & Indirect Speech Rules
  • Article Rules
  • Spotting the Error
  • Active And Passive Voice Rules
  • Letter Writing Format

Hindi

  • अविकारी शब्द
  • अलंकार
  • सर्वनाम
  • विशेषण
  • क्रिया
  • शब्द युग्म
  • वर्ण विचार
  • लिंग
  • वाच्य
  • पद-परिचय
  • संज्ञा
  • सन्धि
  • प्रत्यय
  • उपसर्ग
  • कारक
  • तत्सम,तद्भव,देशज व विदेशी शब्द
  • पर्यायवाची शब्द
  • विलोम शब्द
  • प्रशासनिक पारिभाषिक शब्दावली
  • शब्द-शुद्धि
  • मुहावरे
  • वाक्य-भेद
  • लोकोक्तियाँ
  • समानार्थी शब्द
  • वाक्यांश के लिए एक सार्थक शब्द
  • अनेकार्थक शब्द
  • वाक्य-शुद्धि

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: PGIMER storekeeper vacancy, study material for storekeeper exam, pgimer JE electrical syllabus, storekeeper job, storekeeper, store in charge

21 March 2022 Current Affairs

0
21 March 2022 Current Affairs
21 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

21 March 2022 Current Affairs

Ques 1. In which state in March 2022, a special scheme named Chief Minister Cha Shramik Kalyan Prakalp has been announced.
Ans. Tripura

Ques 2. At what age has WWE Hall of Famer Scott Hall passed away recently?
Ans. 63 years

Ques 3. India’s equity market has for the first time been among the top five clubs in the world in terms of market capitalization in 2022. How many trillion dollars is the total market cap of the country.
Ans. 3.21

Ques 4. Who has inaugurated the ‘Yoga Mahotsav 2022’?
Ans. Sarbananda Sonowal

Ques 5. In which city of India will the FIDE Chess Olympiad 2022 be held?
Ans. Chennai

Ques 6. Who was chosen as the ICC Player of the Month for the month of February
Ans. Shreyas Iyer, Amelia Kerr

Ques 7. MV Ram Prasad Bismil has become the longest ship ever to sail from the Ganges to which river?
Ans. Brahmaputra

Ques 8. Who has created history by scoring a half-century in the match against Australia in the ongoing ICC Women’s Cricket World Cup in Auckland on 19 March 2022?
Ans. Mithali Raj

Ques 9. For which time Finland has been ranked first in the recently released World Happiness Report 2022 ranking report?
Ans. fifth time

Ques 10. NMDC Limited has signed an MoU with which IIT for drone-based mineral exploration?
Ans. IIT Kharagpur

Ques 11. According to the SIPRI report, who has become the largest importer of arms?
Ans. Bharat

Ques 12. Professor Narayan Pradhan has recently been selected for the GD Birla Award for his outstanding contribution in which field?
Ans. Physics

Ques 13. Rupiah Banda, the former President of which country has passed away?
Ans. Zambia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

19 March 2022 Current Affairs

0
19 March 2022 Current Affairs
19 March 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 March 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 March 2022 

Ques 1. Who has entered the top five clubs in the world in terms of market capitalization?
Ans. India

Ques 2. Which company has become the first linear alkylbenzene manufacturing company in the world to get BIS certification?
Ans. Tamil Nadu Petroproducts

Ques 3. Which state has ranked first in India with the lowest maternal mortality ratio recorded at 30 “per one lakh live births”?
Ans. Kerala

Ques 4. Which university has tied up with Sedulity Solutions?
Ans. Jammu University

Ques 5. Who has launched the ‘India Water Pitch Pilot Scale Challenge’?
Ans. Hardeep Singh Puri

Ques 6. In which country will Rossgram be launched instead of Instagram?
Ans. Russia

Ques 7. Which medal has Lakshya Sen won at the German Open 2022?
Ans. Silver

Ques 8. India’s first AI and Robotics Technology Park (ART PARK) has been launched in which city?
Ans. Bangalore

Ques 9. Name the cargo ship which has become the longest ever to sail on the Brahmaputra river.
Ans. MV Ram Prasad Bismil

Ques 10. Where is the Mahatma Gandhi Green Triangle unveiled?
Ans. Madagascar

Ques 11. Moody has projected India’s growth rate to be what percent in 2022-23?
Ans. 9.1%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs