Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 151

22 May 2022 Current Affairs

0
22 May 2022 Current Affairs
22 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 May 2022 

Ques 1. Who wrote the novel ‘Place Called Home?
Ans. Preeti Shenoy

Ques 2. What is India’s growth rate in the financial year 2023 by Morgan Stanley?
Ans. 7.6%

Ques 3. INS Surat and INS Udayagiri warships were recently launched in which city?
Ans. Mumbai

Ques 4. Who has won the Women’s Hockey Asia Cup 2022 title?
Ans. Japan

Ques 5. According to the OICA report, India has overtaken which country to become the fourth largest automobile market in the world?
Ans. Germany

Ques 6. The Lieutenant Governor of which union territory has resigned?
Ans. Delhi

Ques 7. What is the new facility launched for Post Office Savings Bank Account (POSB) account holders?
Ans. NEFT, RTGS

Ques 8. When is World Bee Day celebrated?
Ans. May 20

Ques 9. Which Nation chaired the high-level ministerial meeting on ‘Global Food Security-Call to Action’?
Ans. USA

Ques 10. ‘National Endangered Species Day is observed on which day of May?
Ans. third Friday of may

Ques 11. Which Kingdom government has launched the first government OTT platform?
Ans. Kerala

Ques 12. Who has been appointed as CEO by the Board of Directors of IndiGo?
Ans. Peter Elber

Ques 13. Name the Union Minister of State in the Ministry of Pensions, who has released the e-book Civil List-2022 of IAS officers recently?
Ans. Jitendra Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

21 May 2022 Current Affairs

0
21 May 2022 Current Affairs
21 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 21 May 2022 

Ques 1. The second phase of the wellness mother campaign has started?
Ans. quota

Ques 2. Which automaker company has appointed B Govindarajan as its chief executive officer?
Ans. Royal Enfield

Ques 3. Who has won the Bangari Mathai Forest Champion Award 2022?
Ans. Cecil Nadjebete

Ques 4. Novak Djokovic of Serbia has won which edition of the Italian Open by defeating Stefanos Tsitsipas recently?
Ans. 79th edition

Ques 5. Which country has become the top press recipient in 2021?
Ans. India

Ques 6. Where is the world’s longest suspension footbridge open?
Ans. Czech Republic

Ques 7. According to the recent landmark judgment of the Supreme Court, the recommendation of which body is not binding on the Center and the State?
Ans. Goods and Services Tax (GST) Council

Ques 8. Where in India will the Skill India International Center be set up to increase employment opportunities?
Ans. Varanasi

Ques 9. Which IPL team has created the record for the biggest opening partnership in IPL history in IPL 2022?
Ans. Lucknow Super Giants

Ques 10. In which state ‘Utkarsh Samaroh’ program was organized?
Ans. Gujarat

Ques 11. Under which Article of the Constitution, did the Supreme Court order the release of Rajiv Gandhi’s assassination convict AG Perarivalan?
Ans. Article 142

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

RPSC Teacher Recruitment 2022

0
RPSC Teacher Recruitment 2022
RPSC Teacher Recruitment 2022

RPSC Teacher Recruitment 2022

RPSC Teacher Recruitment 2022: Rajasthan Public Service Commission released the post for Senior II Grade Teacher Vacancies. There is a total of 417 Vacancies. Some important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 19 May 2022
  • Last Date Of Apply: 21 June 2022

Total Vacancies:-

  • 417 Vacancies

Rajasthan Public Service Commission Teacher Recruitment 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical Exam

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 21 Years
  • Maximum Age Limit: 40 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale:  Check Notification

Qualification:-

  • Graduate Degree From Related Filed
  • Check The Offical Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General Candidates= Rs. 350
  • Other State Candidates= Rs. 350
  • SC/ ST Candidates= Rs. 150
  • EWS/ OBC= Rs. 250

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th, 12th, Graduate Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: 2nd-grade teacher vacancy in Rajasthan 2022, RPSC 1st-grade vacancy 2022 subject wise post, 1st-grade teacher vacancy 2022, RPSC lecturer vacancy 2022 syllabus, RPSC 2nd-grade syllabus 2022, 1st-grade teacher vacancy 2022 syllabus, RPSC 2nd-grade teacher eligibility.

20 May 2022 Current Affairs

0
20 May 2022 Current Affairs
20 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 20 May 2022 

Ques 1. RBI has appointed Sitikanta Patnaik and who is the Executive Director?
Ans. Rajeev Ranjan

Ques 2. She has become the first foreign climber to climb Mount Everest the most times (16 times).
Ans. Canton Cool

Ques 3. In which Town has the Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship recently launched a pilot project to skill tribal youth?
Ans. Bhopal

Read Also: Current Affairs

Ques 4. Vivek Kumar Devangan has been appointed as the Chairman and Managing Director of REC Limited working under which ministry?
Ans. Ministry of Power

Ques 5. Modi@20: Who has released the book called Dreams Meeting Delivery?
Ans. M Venkaiah Naidu

Ques 6. In which country Naveen Srivastava has become the Ambassador of India?
Ans. Nepal

Ques 7. Which state is the host of the ‘Vadnagar International Conference’?
Ans. Gujarat

Ques 8. Which state government has launched the ‘Chara Seeding Scheme’?
Ans. Haryana

Ques 9. Which Kingdom is the champion of the 12th Hockey India Senior Women’s National Championship 2022?
Ans. Odisha

Ques 10. Which Nation will host the XV World Forestry Congress?
Ans. South Korea

Ques 11. Which time has British climber Canton Cool recently scaled the world’s highest mountain, Mount Everest?
Ans. 16th time

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

 

IPPB Recruitment 2022

0
IPPB Recruitment 2022
IPPB Recruitment 2022

IPPB Recruitment 2022

IPPB Recruitment 2022: Indian Post Payments Bank Limited released the post for Executive Vacancies. There is a total of 650 Vacancies. Some Most important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 10 May 2022
  • Last Date Of Apply: 20 May 2022

Total Vacancies:-

  • 650 Vacancies

IPPB  Executive Vacancies 2022: Selection Process

  1. Online Exam

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 20 Years
  • Maximum Age Limit: 35 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale: Rs. 30000 Per Month

Qualification:-

  • Graduate
  • Two Year Experience As a GDS

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:-

  • OBC/General/EWS= Rs. 700
  • ST/SC/PWD= Rs. 0

Require Document:-

  • Signature
  • Passport Size Photo 
  • 10th Mark Sheet
  • 12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • ID: Pan Card, Aadhar Card, Voter ID

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Indian Post Payments Bank recruitment 2022 qualification, Indian Post Payments Bank recruitment 2022 notification pdf.

19 May 2022 Current Affairs

0
19 May 2022 Current Affairs
19 May 2022 Current Affairs

 Current Affairs

19 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 May 2022 

Ques 1. When is ‘National Technology Day celebrated?
Ans. 11 May

Ques 2. With which country has Prime Minister Modi signed six agreements?
Ans. Nepal

Ques 3. The S2000 manned rocket booster has been successfully test-fired at Sriharikota in which state?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 4. Where has Home Minister Amit Shah inaugurated the National Cyber ​​Forensic Laboratory?
Ans. Hyderabad

Ques 5. Who has started the Girl Child Empowerment Mission?
Ans. National Thermal Power Corporation (NTPC)

Ques 6. When is International Museum Day celebrated?
Ans. May 18

Ques 7. The World Bank approved USD 350 billion to which state to implement the ‘Shreshtha’ project?
Ans. Gujarat

Ques 8. When is World Telecommunication and Information Society Day observed?
Ans. May 17

Ques 9. Yu Suk Yol has become the 13th President of which country?
Ans. South Korea

Ques 10. Who has won the title of Italian Open 2022?
Ans. Novak Djokovic

Ques 11. RBI has appointed Sitikanta Patnaik and who is the Executive Director?
Ans. Rajeev Ranjan

Ques 12. Who has acquired the restaurant reservation platform Dineout?
Ans. Swiggy

Ques 13. Tata Technology has tied up with which Kingdom government to replace Polytechnic?
Ans. Assam

Ques 14. Who has been appointed as MD and CEO of Larsen & Toubro?
Ans. SN Subrahmanyan

Ques 15. In which state Mukhtar Abbas Naqvi has inaugurated India’s first Amrit Sarovar in Rampur?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

HPPWD Recruitment 2022

0
HPPWD Recruitment 2022
HPPWD Recruitment 2022

HPPWD Recruitment 2022

HPPWD Recruitment 2022: Himachal Pradesh Public Works Department released the post for Multi Tasking Worker Vacancies. There is a total of 346 Vacancies. Some Most important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: Started
  • Last Date Of Apply: 09 June 2022

Total Vacancies:-

  • 346 Vacancies

HPPWD Notification 2022: Selection Process

  1. Skill Test
  2. Physical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 45 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale: Read Offical Notification

Qualification:-

  • 8th Passed
  • Read Offical Notification

Job Location: 

  • Himachal Pradesh

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 8th mark sheet
  • Signature
  • ID: Pan Card, Aadhar Card, Voter ID

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  hp PWD recruitment 2022 application form,  hp PWD recruitment 2022 in Hindi,  PWD recruitment 2022 hp form.

 

18 May 2022 Current Affairs

0
18 May 2022 Current Affairs
18 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 May 2022 

Ques 1. India has recently contributed how much US dollars to the UN with the aim of promoting the Hindi language?
Ans. 800,000 US Dollars

Ques 2. Who has represented India in COP 15 on desertification?
Ans. Bhupendra Yadav

Ques 3. Which Nation has been elected as the new President of the Association of Asian Election Authorities for the year 2022-24?
Ans. India

Read Also: Current Affairs

Ques 4. What is the rank of Reliance Jio in the list of “Global 2000” released by Forbes?
Ans. 53rd

Ques 5. When is ‘World Migratory Bird Day observed?
Ans. May 14

Ques 6. Which Kingdom has become the first state to cross 10 GW solar capacity?
Ans. Rajasthan

Ques 7. Which Kingdom government has launched the ‘Mukhyamantri Free Sewer Connection Scheme’?
Ans. Delhi

Ques 8. When is ‘International Lighting Day’ celebrated?
Ans. May 16

Ques 9. Which Kingdom Pomai Naga region has been declared as ‘Drug-Free John’?
Ans. Manipur

Ques 10. Which Kingdom Ramgarh Vishdhari Tiger Reserve has been declared the 52nd Tiger Reserve of India?
Ans. Rajasthan

Ques 11. ‘Technology Pioneers Community’ is an initiative of which institute?
Ans. WEF

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Indian Navy Group C Recruitment 2022

0
Indian Navy Group C Recruitment 2022
Indian Navy Group C Recruitment 2022

Indian Navy Group C Recruitment 2022

Indian Navy Group C Recruitment 2022: Indian Navy released the post for Group C Vacancies. There is a total of 127 Vacancies. Some Most important points are defined below which will give you complete information about this exam. Read All Details Carefully

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 27 April 2022
  • Last Date Of Apply: 26 June 2022

Total Vacancies:-

  • 127 Vacancies

Indian Navy Group C Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 18 Years
  • Maximum Age Limit: 56 Years

Pay Scale:-

  • Salary Pay Scale: As Per the rule

Qualification:-

  • 10th Passed

Job Location: 

  • Across India

Application Fees:-

  • No Any Fees

Require Document:-

  • Signature
  • Passport Size Photo 
  • 10th Mark Sheet
  • ID: Pan Card, Aadhar Card, Voter ID (Anyone)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  Indian navy recruitment 2022