Tuesday, October 21, 2025
Home Blog Page 143

SDSC SHAR Syllabus 2022

0
SDSC SHAR Syllabus 2022
SDSC SHAR Syllabus 2022

SDSC SHAR Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SDSC SHAR Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Satish Dhawan Space Centre Shar SHAR Syllabus 2022 recruitment.

SDSC SHAR 2022: Exam Pattern 

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. Mechanical 25 Question 25 Marks
2. Electrical 25 Question 25 Marks
3. Electrician 25 Question 25 Marks
4. Computer Knowledge 25 Question 25 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Satish Dhawan Space Centre Shar SHAR 2022: Syllabus

Mechanical

  • Metrology and Inspection
  • Vector Calculus
  • Theory of Machines
  • Engineering Mechanics
  • Metal Casting
  • Calculus
  • Forming Processes
  • Tool Engineering Metrology and Inspection
  • Operations
  • Differential Equations
  • Operations Research
  • Inventory Control
  • Production Planning and Control
  • Manufacturing Analysis
  • Probability & Statistics
  • The Strength of Materials
  • Joining Processes
  • The design of Machine Elements
  • Numerical Methods

Electrical

  • Power System Protection
  • Network Analysis
  • Electrical Machines
  • Control Systems
  • Electromagnetic Theory
  • Power System Analysis & Control
  • Analog and Digital Electronics
  • Switch Gear and Protection etc
  • Power Electronics & Drives
  • Electrical Instrumentation
  • Utilization of Electrical Energy
  • Electronics Devices
  • Power Systems

Electrician

  • Electromagnetic Theory
  • Digital Electronic Circuits
  • Communication Systems
  • Microwave Engineering
  • The transistor as a switching element
  • Karnaugh map and applications
  • Constant-M and Constant-N Nichol’s Chart
  • Small signal analysis
  • Analog Electronic Circuits
  • Physical Electronics
  • Concepts of gain and phase margins
  • Control Systems
  • Electron Devices and ICs
  • Signals and Systems
  • Network Theory
  • Transient and steady-state response of control systems
  • Power amplifiers
  • Frequency
  • Broad banding techniques

Computer Knowledge

  • Processor design
  • Programming
  • Assembly language Programming
  • Personal computers and their typical uses
  • Memory organization
  • Fundamentals of computer architecture
  • Number Systems
  • Control unit design
  • Microprocessor-Based system design: typical examples
  • Use of basic data structures
  • Data representation

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SDSC SHAR recruitment 2022 notification, SDSC SHAR old exam k questions and answers, SDSC SHAR technician b electrician previous papers, SDSC SHAR technical assistant syllabus, SDSC SHAR previous question papers, SDSC SHARtechnical assistant previous question papers pdf, SDSC SHAR fireman syllabus, SDSC technician b fitter syllabus

11 July 2022 Current Affairs

0
11 July 2022 Current Affairs
11 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 July 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 July 2022 

Ques 1. Which Japanese Prime Minister has been shot dead?
Ans. Shinzo Abe

Ques 2. Which state has got approval for a USD 300 million World Bank-funded school education project?
Ans. Chhattisgarh

Ques 3. Who has been named as India’s new Sherpa for G-20 after Piyush Goyal?
Ans. Amitabh Kant

Ques 4. Who has become the new Managing Director and CEO of SBI General Insurance?
Ans. Paritosh Tripathi

Ques 5. What is the name of the single repository of all the digital projects of the Government of India, to be shared with the world?
Ans. India stock

Ques 6. Which government organization has announced the winners of the 2022 Fields Medal?
Ans. International Mathematical Union

Ques 7. To whom is the discussion related to the “PNB Rakshak Plus Scheme”.
Ans. Punjab National Bank and Indian Air Force

Ques 8. The General Secretary of which organization, Mohammad Sanusi Barkindo has passed away recently?
Ans. OPEC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

10 July 2022 Current Affairs

0
10 July 2022 Current Affairs
10 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 July 2022 

Ques 1. By whom has the State Ranking Index for the National Food Security Act been released recently?
Ans. Central government

Ques 2. Who has been selected as Sherpa of G20 in 2022?
Ans. Amitabh Kant

Ques 3. Who has launched Cyber ​​Vault Edge Insurance Plan?
Ans. SBI General Insurance

Ques 4. India and which nation have exchanged the list of prisoners and fishermen in their captivity?
Ans. Pakistan

Ques 5. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 30 feet tall statue of freedom fighter Alluri Sitarama Raju at Bhimavaram in the East Godavari district of which state?
Ans. Andra Pradesh

Ques 6. Who has launched the Startup School India initiative?
Ans. Google

Ques 7. Who has received the prestigious Shiromani Award?
Ans. Michelle Poonawalla

Ques 8. MoU for Defense Salary Package Scheme has been extended between which bank and Indian Air Force?
Ans. state bank of India

Ques 9. How much has CRISIL estimated India’s GDP growth in the financial year 2023?
Ans. 7.3%

Ques 10. Who has topped QS’s ‘Best Student Cities Index 2023’?
Ans. Londo

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA,  current affairs recent.

 

DRDO RAC Recruitment 2022

0
DRDO RAC Recruitment 2022
DRDO RAC Recruitment 2022

DRDO RAC Recruitment 2022

DRDO RAC Recruitment 2022: DRDO Recruitment & Assessment Centre released the post of Territorial Army Officer. There is a total of 630 Vacancies. Some Important points are Given below read it.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 23 June2022
  • Date Of End: 13 July 2022

Total Vacancies:-

  • 630 Vacancies

DRDO RAC Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Medical Exam
  3. Personal Interview
  4. Shortlisting
  5. Merit

Age Limit:-

  • Minimum Age= 25 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary (Per Month)= Rs. 56100/-

Qualification:-

  • Graduation
  • Post Graduation
  • Degree

Job Location: 

  • Delhi

Application Fees:

  • General/OBC Candidates: Rs.100/-
  • ST/SC/Women: No Fees

Who Can Apply:

  • All over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: DRDO Mts recruitment 2022, DRDO recruitment 2022, DRDO recruitment 2022 for engineers, DRDO scientist b recruitment 2022, DRDO ceptam, DRDO recruitment apply online, DRDO scientist b salary

09 July 2022 Current Affairs

0
09 July 2022 Current Affairs
09 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 09 July 2022 

Ques 1. The Dr. Rajendra Prasad Memorial Award, which was announced recently, is related to which file?
Ans. public administration

Ques 2. Which edition of Start-up Ranking 2021 of Kingdom has been released by DPIIT recently?
Ans. fourth

Ques 3. Who has been given the additional charge of the Ministry of Steel?
Ans. Jyotiraditya Scindia

Ques 4. Which state government has opened the ‘Tea Hub’ facility?
Ans. Telangana

Ques 5. Who has been conferred with the Shiromani Award at the NRI World Summit 2022 in the United Kingdom recently?
Ans. Michelle Poonawalla

Ques 6. Who has inaugurated India’s first Animal Health Summit?
Ans. Purushottam Rupala

Ques 7. Where was the 11th World Urban Forum held?
Ans. Poland

Ques 8. Which city is the host of the ‘2022 Global Biodiversity Conference’?
Ans. bon

Ques 9. Which ministry will organize Hariyali Mahotsav?
Ans. Ministry of Environment

Ques 10. Which state has topped in the unemployment rate report released by the Center for Monitoring Indian Economy?
Ans. Haryana

Ques 11. Who has inked a long-term major sponsorship agreement with the Indian Olympic Association?
Ans. Adani Sportsline

Ques 12. Which company launched the ‘Startup School India (SSI)’ initiative?
Ans. Google

Ques 13. Who has become the first woman to be featured on the wall of former Chief Economists of the IMF?
Ans. Geeta Gopinath

Ques 14. Ilaiyaraaja, recently nominated to the Rajya Sabha, is an eminent figure in which field?
Ans. Music

Ques 15. What is the estimated share of electric two-wheeler in the Indian market in the financial year 2026-27?
Ans. 100%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

08 July 2022 Current Affairs

0
08 July 2022 Current Affairs
08 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 08 July 2022 

Ques 1. Which institute has launched a portal named ‘Pariksha Sangam’?
Ans. CBSE

Ques 2. Rahul Narvekar has been elected as the youngest speaker of which Legislative Assembly?
Ans. Maharashtra Legislative Assembly

Ques 3. Ferdinance Marcos Jr. has become the new President of which nation?
Ans. Philippines

Ques 4. Which country has approved the production and sale of its first COVID vaccine ‘SkyCoVan’?
Ans. South Korea

Ques 5. Fields Medal, which was in news recently, is related to which field?
Ans. mathematics

Ques 6. Who has become the Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan?
Ans. Lt Gen Mohan Subramaniam

Ques 7. Where has NTPC started India’s biggest floatable solar power project?
Ans. Telangana

Ques 8. Who has been honored with the “Ayurveda Ratna Award” by the United Kingdom (UK) Parliament?
Ans. Dr. Tanuja Nesari

Ques 9. Who is the name of America’s richest self-made Indian woman by Forbes?
Ans. Jayshree Ullal

Ques 10. Which state government has launched the ‘Single Use Plastic Buy Back Scheme’?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 11. India Future Unicorn Index 2022 has been released by whom recently?
Ans. Hurun Research Institute

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Meghalaya High Court Recruitment 2022

0
Meghalaya High Court Recruitment 2022
Meghalaya High Court Recruitment 2022

Meghalaya High Court Recruitment 2022

Meghalaya High Court Recruitment 2022: Meghalaya High Court released the post of Junior Administrative Assistant (JAA), Stenographer, Mali, Computer Operator Vacancies, and Translator. There is a total of 13 Vacancies. Some essential points are Given below read it.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 27 June 2022
  • Date Of End: 23 July 2022

Total Vacancies:-

  • 13 Vacancies

Meghalaya High Court Vacancies 2022: Selection Process

  1. Personal Interview
  2. Document Verification

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 37 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary (Per Month)= Rs.17400-49000/-

Qualification:-

  • Degree
  • Diploma
  • SSLC

Job Location: 

  • Meghalaya

Application Fees:

  • General\OBC Category: Rs.400/-
  • SC/ ST:  Rs.200/-

Who Can Apply:

  • Meghalaya State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Passport

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Meghalaya high court calendar 2022, Meghalaya high court rules, Meghalaya high court case status, Meghalaya high court cause list, Meghalaya high court news, registrar general high court of Meghalaya, Meghalaya high court stay order, the high court of Manipur case status

07 July 2022 Current Affairs

0
07 July 2022 Current Affairs
07 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 07 July 2022 

Ques 1. Olympic medalist ‘Varinder Singh’ has departed away Who was he?
Ans. hockey player

Ques 2. E N Sudhir has passed away, he was related to which field.
Ans. From football (was goalkeeper)

Ques 3. Who has launched the second phase of the GOAL program in New Delhi?
Ans. Arjun Munda

Ques 4. Who has lately released the “UN World Drug Report 2022” report?
Ans. United Nations Office on Drugs and Crime

Ques 5. Which kingdom government has released Rs 6695 crore under Jaganna Amma Vodi Scheme?
Ans. Andra Pradesh

Ques 6. EasyDiner and which bank have recently tied up for Dining Delight?
Ans. Axis Bank

Ques 7. ‘Ben Silberman’ has stepped down as CEO of which company?
Ans. Pinterest

Ques 8. Which state has emerged as the “Best Performer” in the Start-up Ranking of States 2021 in July 2022?
Ans. Gujarat and Karnataka

Ques 9. Which day is celebrated all over the world on 6th July?
Ans. world zoonosis day

Ques 10. When is International Asteroid Day celebrated?
Ans. 30 June

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Delhi Police Driver Recruitment 2022

0
Delhi Police Driver Recruitment 2022
Delhi Police Driver Recruitment 2022

Delhi Police Driver Recruitment 2022

Delhi Police Driver Recruitment 2022: Delhi Police Staff released the Constable Driver posts. There is a total of 1215 Vacancies. Some essential points are given below.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 08 July 2022
  • Date Of End: 26 July 2022

Total Vacancies:-

  • 1215 Vacancies

Delhi Police Driver Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Test
  2. Physical Measurement Test
  3. Driving Test
  4. Document Verification
  5. Medical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 21 Year
  • Maximum Age= 30 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Rs. 5200-20200+ 4000/-

Qualification:-

  • 10 + 2
  • Valid Driving License
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Delhi

Who Can Apply:

  • All India Candidates

Application Fee:

  • General Candidates: Rs. 100/-
  • SC/ST Candidates: No Fees

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Pan Card, Aadhar Card, 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Delhi police driver vacancy 2022 notification pdf, Delhi police driver vacancy 2022 syllabus, Delhi police driver vacancy 2022 age limit, Delhi police driver vacancy 2022 last date, Delhi police driver book, Delhi police driver age limit, Delhi police driver vacancy 2022 Sarkari result, Delhi police driver salary 2022

06 July 2022 Current Affairs

0
06 July 2022 Current Affairs
06 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 July 2022 

Ques 1. NASA has launched the first rocket from ‘Spaceport’ of which country?
Ans. Australia

Ques 2. Where NTPC has set up India’s largest floating solar power project.
Ans. Telangana

Ques 3. Who has become the youngest assembly speaker of the country?
Ans. Rahul Narvekar (Maharashtra)

Ques 4. ‘Alluri Sitarama Raju’ was the freedom fighter of which present kingdom?
Ans. Andra Pradesh

Ques 5. Who has become the brand ambassador of PokerBaazi?
Ans. Shahid Kapoor

Ques 6. Which technology company has been honored with the Microsoft Partner of the Year Awards 2022?
Ans. HCL Technologies

Ques 7. Who has been given the Ayurveda Ratna Award?
Ans. Tanuja Nesari (UK)

Ques 8. Where was the Fourth Synergy Conference held between the Indian Army and Defense Accounts Department?
Ans. New Delhi

Ques 9. Which state topped in the recently released Start-up Ranking 2021?
Ans. Gujarat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs