Tuesday, October 21, 2025
Home Blog Page 142

IBPS Clerk Syllabus 2022

0
IBPS Clerk Syllabus 2022
IBPS Clerk Syllabus 2022

IBPS Clerk Syllabus 2022

In this post, we are sharing the IBPS Clerk Syllabus 2022. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Institute of Banking Personnel Selection Clerk Syllabus 2022 recruitment.

IBPS Clerk Prelims 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. of Question  Marks
1. English Language 30 Question 30 Marks
2 Numerical Ability 35 Question 35 Marks
3 Reasoning Ability 35 Question 35 Marks
Total  100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 60 Minutes

IBPS Clerk Mains 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. of Question  Marks
1 General English 40 Question 40 Marks
2  General/ Finance Awareness 50 Question 50 Marks
3 Computer Aptitude & Reasoning Ability 50 Question 60 Marks
4 Quantitative Aptitude 50 Question 50 Marks
Total  190 Question 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 160 Minutes

Institute of Banking Personnel Selection Clerk 2022: Syllabus

Prelims & Mains Exam

Quantitative Aptitude

  • Stocks and shares
  • Averages
  • Data Interpretation
  • Logarithms
  • Permutation and combinations
  • Clocks
  • Simple and compound interest
  • Equations, Probability
  • Speed
  • Time and work
  • Distance and time
  • Elements of Algebra
  • Ratio and proportion
  • Pie charts
  • Volume and Surface Area
  • Mixture and allegation
  • Height and Distances
  • Percentages
  • Bar & Graphs
  • Line charts
  • Tables
  • Partnership
  • Trigonometry
  • Profit
  • Loss and Discount
  • Mensuration

General Awareness

  • Current Affairs
  • Overview of the Indian Financial System
  • History of the Indian banking system
  • Recent credit and monetary policies
  • Current affairs
  • Banking Terms
  • Abbreviations and Economic terminologies
  • International organizations like World Bank, IMF,  UN, ADB, etc,

English Topics

  • Vocabulary
  • Word Formation
  • Homonyms
  • Antonyms
  • Spelling
  • Synonyms
  • Grammar
  • Phrases and idioms
  • Spotting Errors
  • Active/ Passive voice
  • Direct and Indirect speech
  • Reading Comprehension
  • Passage completion
  • Topic rearrangement of passage
  • Deriving Conclusion
  • Theme Detection

Computer Knowledge

  • Viruses
  • Networking and communication
  • Windows operating system basics
  • Basics of Hacking
  • History of computers
  • Basic Functionalities of MS-Office( MS-word, MS-Excel, MS-PowerPoint)
  • Database basics
  • Security Tools
  • Internet terms and services
  • Basics of Hardware and software

Reasoning Ability

  • Alphabet test
  • Series Test
  • Classification
  • Series test
  • Analogy
  • Assertion and reasoning
  • Statement and assumptions
  • Word formation
  • Number, Ranking, and time sequence
  • Direction sense Test
  • Statement and arguments
  • Passage and conclusions
  • Statement and conclusions Syllogism
  • Coding-Decoding
  • Blood Relations
  • Miscellaneous Test
  • Decision-making test
  • Figure series
  • Input/ Output
  • Analogy
  • Odd figure Out
  • Sitting Arrangement

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: IBPS clerk syllabus 2022 pdf, IBPS clerk 2022 syllabus prelims, IBPS clerk syllabus pdf, IBPS clerk mains syllabus 2022, IBPS clerk prelims syllabus, SBI clerk syllabus, IBPS  clerk previous year paper, IBPS clerk selection process

16 July 2022 Current Affairs

0
16 July 2022 Current Affairs
16 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 16 July 2022 

Ques 1. Which is the venue of the ‘National Conference of kingdom Agriculture and Horticulture Ministers’?
Ans. Bangalore

Ques 2. The hill of Mangarh has been declared a monument of national importance.
Ans. Rajasthan

Ques 3. Which institute released the report ‘Cost of Living Crisis in Developing Countries?
Ans. UNDP

Ques 4. Who has topped the ICC Test Rankings?
Ans. Joe Root

Ques 5. Who has recently inaugurated the first “Artificial Intelligence in Defense (AIDEf) Symposium and Exhibition”?
Ans. Rajnath Singh

Ques 6. According to the report released by whom, India will overtake China in population next year?
Ans. United Nations

Ques 7. Where has Home Minister Amit Shah unveiled the statue of Swami Ramanujacharya, the Statue of Peace?
Ans. Srinagar

Ques 8. Arjun Babuta of India has won which medal in the (ISSF) International Shooting Sport Federation World Cup held in South Korea?
Ans. gold medal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Bank of Baroda SO Syllabus 2022

0
Bank of Baroda SO Syllabus 2022
Bank of Baroda SO Syllabus 2022

Bank of Baroda SO Syllabus 2022

Bank of Baroda SO Syllabus 2022: In this post, We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Bank of Baroda Specialist Officer Syllabus 2022 recruitment.

Bank of Baroda SO 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English Language 25 Question 25 Marks
2. Reasoning 25 Question 25 Marks
3. Quantitative Aptitude 25 Question 25 Marks
4. Professional Knowledge 75 Question 150 Marks
Total 150 Question 225 Marks

 

Important Points

  • Negative Marking: 0.25 Marks

Bank of Baroda Specialist Officer 2022: Syllabus

English Language

  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Parts of Speech
  • Sentence Improvement
  • Fill in the Blanks
  • Joining Sentences
  • Spelling Test
  • Prepositions
  • Sentence Arrangement & Completion
  • One Word Substitution
  • Active and Passive Voice
  • Para Completion
  • Synonyms and Antonyms
  • Idioms and Phrases

Reasoning

  • Coding-Decoding
  • Number Series
  • Problems with Age Calculation
  • Alphabet Series
  • Decision Making
  • Arithmetical Reasoning
  • Mirror Images
  • Arguments
  • Non-Verbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Grouping Identical Figures
  • Venn diagram
  • Number Ranking
  • Figure Matrix Questions
  • Inference
  • Blood Relations
  • Analogy

Quantitative Aptitude

  • Probability
  • Decimal and Fraction
  • Simplification
  • Quadratic Equation
  • Simple Interest
  • Logarithm
  • Square Root and Cube Root
  • Chain Rule
  • Problems of L.C.M and H.C.F
  • Surds and Indices
  • Mensuration
  • Races and Games
  • Boats and Streams
  • Stocks and Share
  • Area
  • Partnership
  • Allegation or Mixture
  • Volume and Surface Area
  • Pipes and Cistern
  • Boats and Streams
  • Profit, Loss, and Discount
  • Numbers
  • Square Root
  • Time and Distance
  • Permutation and Combination
  • Average

Professional Knowledge 

  • Marketing Management
  • Human Resource Management
  • Operation Management
  • Strategic Management
  • Banking & Insurance Management
  • Accounting and Finance for Managers
  • Merchant Banking
  • Research Method for Management
  • Mutual Fund Management
  • Corporate Communication
  • Managerial Economics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: bank of Baroda exam 2022, bank of Baroda

15 July 2022 Current Affairs

0
15 July 2022 Current Affairs
15 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 15 July 2022 

Ques 1. According to the recently released report, the unemployment rate of India has increased to how much?
Ans. 7.80%

Ques 2. POP-FAME, a new fuel found in the news, was developed from which source?
Ans. bacteria

Ques 3. Who has instituted the ‘Dr. Rajendra Prasad Memorial Award’?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 4. The ‘kingdom of Food Security and Nutrition in the World 2022’ report was released by which organization?
Ans. United Nations

Ques 5. Which is the third and most recent power exchange of India which was launched recently?
Ans. Hindustan Power Exchange

Ques 6. Who has become the managing director & CEO of SBI General Insurance?
Ans. Paritosh Tripathi

Ques 7. Researchers from which IIT institute have developed the AI-based tool “PIVOT” for cancer detection?
Ans. IIT Madras

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent.

Indian Navy Agniveer Recruitment 2022

0
Indian Navy Agniveer Recruitment 2022
Indian Navy Agniveer Recruitment 2022

Indian Navy Agniveer Recruitment 2022

Indian Navy Agniveer Recruitment 2022 : Indian Navy released the post of Indian Navy Agniveer (MR). There is a total of 200 Vacancies. Some points are Given below read it.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 25 July 2022
  • Date Of End: 30 July 2022

Total Vacancies:-

  • 200 Vacancies

Age Limit:-

  • Minimum Age= 17.5 Year
  • Maximum Age= 23 Year

Indian Navy Agniveer Vacancies 2022

Pay Scale:-

  • Salary(Per Month)= Rs. 30,000/-

Qualification:-

  • The candidate has Passed Matriculation Examination.
  • Check Official Notification

Medical Examination:-

  • Minimum Height for Male Candidates: 157 CMS
  • Minimum Height for Female Candidates: 153 CMS

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Indian navy agniveer apply online 2022

14 July 2022 Current Affairs

0
14 July 2022 Current Affairs
14 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 14 July 2022 

Ques 1. When is ‘World Zoonos Day’ celebrated?
Ans. 06 July

Ques 2. Who attended the youth conference organized by “My Home India”.
Ans. President Ram Nath Kovind

Ques 3. ‘OALP’ and ‘HELP’ are sometimes found in the news and are associated with which field?
Ans. Oil

Ques 4. Who has launched Pariksha Sangam Portal?
Ans. CBSE

Ques 5. BK Singhal has passed away, who was he?
Ans. Father of Indian Internet

Ques 6. According to the ‘World Population Prospects 2022’ report, India is projected to overtake China as the world’s most populous country in which year?
Ans. 2023

Ques 7. Which airlines have been granted Air Operator Certificate by the Directorate General of Civil Aviation?
Ans. Akasa Air

Ques 8. Peter Brooke has passed away Who was he?
Ans. theater director

Ques 9. According to the United Nations report, which country will overtake China in population next year?
Ans. India

Ques 10. Singilla National Park, which was in news, is located in which state?
Ans. West Bengal

Ques 11. Which medal has Alfia Pathan won in Ellorda Boxing Cup 2022?
Ans. Gold

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

ESIC Chennai Teaching Recruitment 2022

0
ESIC Chennai Teaching Recruitment 2022
ESIC Chennai Teaching Recruitment 2022

ESIC Chennai Teaching Recruitment 2022

ESIC Chennai Teaching Recruitment 2022: Employees State Insurance Corporation released the post of Professor, Assistant professor & Associate Professor. There is a total of 81 Vacancies. Some Important points are Given below read it.

Important Dates:-

  • Interview Date= 26 July 2022 To 28 July 2022

Total Vacancies:-

  • 81 Vacancies

ESIC Chennai Teaching Vacancies 2022: Selection Process

  1. Walk-in-Interview

Age Limit:-

  • Maximum Age= 67 Year

Pay Scale:-

  • Professor Post= Rs. 228942/-
  • Assistant professor= Rs. 152241/-
  • Associate Professor= Rs. 130797/-

Qualification:-

  • Teachers Eligibility Qualifications in Medical Institutions, 2022
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Chennai

Application Fees:

  • General/OBC Candidates: Rs.500/-
  • ST/SC/Women: No Fees

Who Can Apply:

  • Tamil Nadu State Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: www.esic.nic.in recruitment 2022 staff nurse, www esic nic in recruitment 2022 apply online, esic tamilnadu recruitment 2022, esic recruitment 2022 notification pdf, esic recruitment 2022 syllabus, esic notification, www.esic.nic.in recruitment 2021, esic result

13 July 2022 Current Affairs

0
13 July 2022 Current Affairs
13 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 13 July 2022 

Ques 1. EN Sudhir has departed away Who was he?
Ans. footballer

Ques 2. Who has recently launched the Svanidhi Mahotsav?
Ans. Hardeep Singh Puri

Ques 3. In which country, Khan Quest 2022 exercise has started recently?
Ans. Mongolia

Ques 4. A part of the forest is named after the woman of which state?
Ans. Odisha

Ques 5. Senior official RK Gupta has been appointed as Deputy Election Commissioner by which ministry?
Ans. Ministry of Personnel

Ques 6. When is World Oceans Day 2022 observed?
Ans. June 8

Ques 7. Who has inaugurated the autonomous navigation facility ‘TiHAN’?
Ans. Jitendra Singh

Ques 8. Which day is celebrated around the world on the 1st of July?
Ans. world population day

Ques 9. India and which nation have signed an agreement on high-impact community development projects?
Ans. Armenia

Ques 10. Who has lately inaugurated India’s first autonomous navigation facility “TIHAN”?
Ans. Jitendra Singh

Ques 11. Which country has announced to give SA to male and female cricketers?
Ans. New Zealand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

12 July 2022 Current Affairs

0
12 July 2022 Current Affairs
12 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 12 July 2022 

Ques 1. Modhera Sun Temple in Gujarat, which has been in the news recently, was built during the reign of which dynasty?
Ans. Chalukya Dynasty

Ques 2. When is the 125th birth anniversary of freedom fighter ‘Alluri Sitarama Raju’ celebrated?
Ans. 04 July

Ques 3. Which country is currently the largest trading partner of India?
Ans. United States of America

Ques 4. Who has received the Microsoft Partner of the Year Award 2022?
Ans. HCL Technologies

Ques 5. Which central ministry has identified and published poems, articles, and publications banned by the British government?
Ans. Ministry of Culture

Ques 6. Who recently released the book Swadhinta Sangram Na Savior?
Ans. Meenakshi Lekhi

Ques 7. In which state did Kharchi Mahotsav start in July 2022?
Ans. Tripura

Ques 8. Who has topped the kingdom ranking for the implementation of the National Food Security Act?
Ans. Odisha

Ques 9. Shinzo Abe, who was assassinated recently, is the former Prime Minister of which country?
Ans. Japan

Ques 10. Who launched India’s first Artificial Intelligence in Difference symposium and exhibition at Vigyan Bhawan, Delhi?
Ans. Defense Minister Rajnath Singh

Ques 11. Where was the Natural Farming Conference organized recently?
Ans. Surat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs