Ancient History Questions

0
37
Ancient History Questions
Ancient History Questions

Ancient History Questions

In this post, We share about Ancient history questions and answer . Many Competitive exams asking Questions related to this topic. It is the most important topic. ancient history questions in UPSC prelims asking in a competitive exam.

Ancient history questions With Answer UPSC in Hindi. So, who’s a student preparing for a competitive exam read this post. In this post, you will get an ancient history question bank for UPSC.

Ancient History UPSC Prelims Questions

Ques 1. Whom did Skandhagupta make the governor of Saurashtra?
Ans. Parndat

Ques 2. Who was the last ruler of the Gupta dynasty?
Ans. Bhanugupta

Ques 3. What was the head of the Gram Sabha called in the Gupta period?
Ans. Rural

Ques 4. What were the other members of the Gram Sabha called?
Ans. Mahattar

Ques 5. What were the small units of village groups called?
Ans. Peth

Ques 6. When did the Gupta Empire arise?
Ans. In the third century

Ques 7. Who established the Gupta Empire?
Ans. Shrigupta

Ques 8. Where was the Gupta Empire established?
Ans. In Kaushambi

Ques 9. Where was Kumar Devi the princess?
Ans. Lichchavi’s (Bihar)

Ques 10. Who first addressed India as India?
Ans. Greeks

Ques 11. Who founded Sankhya philosophy?
Ans. Kapil

Ques 12. In which of the following centuries did the Chola dynasty end?
Ans. 13th century

Ques 13. How long was the reign of Shri Gupta?
Ans. 240 AD – 280 AD

Ques 14. Who became the successor of Shrigupta?
Ans. Ghatotkach

Ques 15. Whose son was Ghatotkacha?
Ans. Shrigupta’s

Ques 16. How long was the reign of Ghatotkacha?
Ans. 280 AD – 320 AD

Ques 17. Who became the successor of Ghatotkacha?
Ans. Chandragupta I

Ques 18. Whom did Chandragupta I marry?
Ans. Kumar Devi

Ques 19. Where have we got the evidence of rice?
Ans. Rangpur and Lothal

Ques 20. Who was the successor of Chandragupta I?
Ans. Samudragupta

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: history questions english, history questions in hindi, history questions with answers, indian history questions and answers, indian history questions and answers pdf, easy history questions with answers, world history questions with answers, indian history questions and answers in english.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here