Indian Economy Questions And Answers Pdf

0
55
Indian Economy Questions And Answers Pdf
Indian Economy Questions And Answers Pdf

Indian Economy Questions And Answers Pdf

Indian Economy Questions And Answers Pdf: In this post, we share Indian Economy MCQ. Economy Question And Answers is very important for all competitive exams. All candidates must be read this Questions and Learn India Economy GK.

Indian Economy Questions And Answers

Ques 1. In which state do most Scheduled Tribes reside?
Ans. In Madhya Pradesh

Ques 2. In which sector is disguised unemployment generally visible in India?
Ans. In agriculture sector

Ques 3. Which sector has been given highest priority in the first five year plan?
Ans. Agriculture sector

Ques 4. Under which crop does most of the agricultural land in India fall?
Ans. Rice

Ques 5. What is the basis of determining dearness allowances of employees in India?
Ans. Consumer Price Index

Ques 6. The development of which sector was given maximum emphasis in the Second Five Year Plan?
Ans. Industry Sector

Ques 7. What is the meaning of budget deficit?
Ans. Difference between total receipts and total expenditure

Ques 8. In case of adverse balance of payments, which step helps in improving the situation?
Ans. Devaluation

Ques 9. What percent annual growth rate target was set under the Tenth Five Year Plan?
Ans. 8%

Ques 10. When was the first five-year plan started in India?
Ans. April 1, 1951

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: indian economy questions in hindi, Indian economy questions and answers, Indian economy questions pdf, economics general knowledge questions and answers, indian economy questions and answers class 12, indian economy quiz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here