GK Question Series Fifteen

0
39
GK Question Series Fifteen
GK Question Series Fifteen

GK Question Series Fifteen

GK Question Series Fifteen: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Fifteen

Ques 1. What are the sea waves generated by end-ocean earthquakes called?
Ans. Tsunami

Ques 2. Who was considered the father of Bhakti movement in Punjab?
Ans. Guru Nanak

Ques 3. Whose intensity is measured with reactor scale?
Ans. Earthquake

Ques 4. In which belt of the world do most earthquakes occur?
Ans. In the Pacific Ocean Belt

Ques 5. In which language is the word tsunami?
Ans. Japanese

Ques 6. Who was the exponent of Bhakti movement?
Ans. Ramanuja Acharya

Ques 7. What is the average velocity of fast moving waves in an earthquake?
Ans. 8 m/s.

Ques 8. Which is the most dangerous sea from earthquake point of view?
Ans. Pacific Ocean

Ques 9. Who was the person who brought the Bhakti movement from South India to North India?
Ans. Ramanand

Ques 10. What percentage of the earthquake zone of the Pacific Ocean is called the Ring of Fire?
Ans. 68%

Ques 11. According to the seismometer, how many times do earthquakes usually occur in a year?
Ans. 8000 to 10,000

Ques 12. What is the main reason for tsunami?
Ans. Earthquake

Ques 13. Who was Kabir’s guru?
Ans. Ramanand

Ques 14. Which event of earthquake does not occur on land, but occurs in water?
Ans. Tsunami

Ques 15. What is the place called on the earth’s surface where an earthquake is first experienced?
Ans. Earthquake epicenter

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here