Wednesday, October 29, 2025
Home Blog Page 178

IMA Dehradun Syllabus 2021

0
IMA Dehradun Syllabus 2021
IMA Dehradun Syllabus 2021

IMA Dehradun Syllabus 2021

In this post, we are sharing the IMA Dehradun Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Indian Military Academy Dehradun Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Laboratory Attendant, MT Driver (Ordinary Grade), Boot Maker/ Repairer, LDC, Masalchi, Fatigueman, MTS (Safaiwala), MTS (Chowkidar), Cook Special, Barber, Groom, MTS (Messenger), Equipment Repairer, Bicycle Repairer, Waiter, Groundsman, GC Orderly, Cook IT.

IMA Dehradun 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name  No. Of Marks No. Of Ques.
1. Numerical Aptitude 25 Marks 25 Question
2. General Intelligence & Reasoning 25 Marks 25 Question
3. General English 50 Marks 50 Question
4. General Awareness 50 Marks 50 Question

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hours
  • Total Marks: 150 Marks

IMA Dehradun 2021: Syllabus

Numerical Aptitude

  • Problems on Numbers
  • Time and Distance
  • Indices and Surds
  • Odd Man Out
  • Areas
  • Numbers and Ages
  • Averages
  • Mensuration
  • Profit and Loss
  • Quadratic Equations
  • Pipes and Cisterns
  • Volumes
  • Simple Equations
  • Probability
  • Races and Games
  • Permutations and Combinations
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Simplification and Approximation
  • Problems on Trains
  • Simple Interest
  • Problems on LCM and HCF
  • Time and Work Partnership
  • Mixtures and Allegations
  • Compound Interest

Reasoning

  • Analogy
  • Number Series
  • Figure Matrix Questions
  • Decision Making
  • Mirror Images
  • Inference
  • Grouping Identical Figures
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Number Ranking
  • Coding and Decoding
  • Alphabet Series
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Blood Relations
  • Arithmetical Reasoning
  • Problem on Age Calculation

General Intelligence

  • Arithmetical Reasoning
  • Figural Pattern
  • Classification
  • Blood Relations
  • Directions
  • Figurative Classification
  • Mathematical Operations
  • Logical Venn Diagrams
  • Venn diagrams
  • Number Series
  • Cubes and Dice
  • Analogies
  • Non-Verbal Series
  • Coding-Decoding
  • Arrangements
  • Number Ranking

General English

  • Spot the Error
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Common Error
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Comprehension Passage
  • Antonyms and their usage
  • Cloze Passage
  • Fill in the Blanks
  • Shuffling of Sentence parts
  • One word substitution
  • Sentence Rearrangement
  • Vocabulary
  • Conversions
  • Idioms & Phrases
  • Improvement of Sentences
  • Synonyms/ Homonyms
  • Antonyms
  • Grammar

General Awareness

  • World organizations
  • Music & Literature
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • National Dance
  • About India and its neighboring countries
  • Famous Places in India
  • Countries and Capitals
  • Books and Authors
  • Geography of India
  • National and International current affairs
  • Science and innovations
  • New inventions
  • Economic problems in India
  • Political Science
  • Important Dates

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: ima Dehradun offline form 2021, ima Dehradun admission form 2021, ima Dehradun recruitment 2021 notification pdf, ima recruitment 2021 notification, ima application form 2021, ima Dehradun official website, ima recruitment 2021 application form.

09 December 2021 Current Affairs

0
09 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

09 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 December 2021 

Ques 1. Which former Chief Election Commissioner of India has been included in the adviser board of the International Institute for Democracy and Electoral Assistance?
Ans. Sunil Arora

Ques 2. OYO Hotels & Homes has appointed the former chairman of which bank Rajnish Kumar as strategic group advisor?
Ans. State Bank of India

Ques 3. Which bank has launched India’s first standalone metal debit card?
Ans. IDFC FIRST BANK

Ques 4. According to RBI data, which state has overtaken Maharashtra to become the largest manufacturing hub of India?
Ans. Gujarat

Ques 5. Which player has been appointed by Kinara Capital as its official brand ambassador on the occasion of the 10th anniversary?
Ans. Ravindra Jadeja

Ques 6. In which the university of America, Indian American mathematician Nikhil Srivastava, who taught in America, will be given the Cipriani Foyce Award of AMS?
Ans. University of California

Ques 7. Which female player has won the BWF World Tour 2021 title?
Ans. seyoung

Ques 8. How many years’ imprisonment has been given to Myanmar’s politician “Aung San Suu Kyi”, who was awarded Nobel Peace Prize?
Ans. 4 years

Ques 9. Which country’s player Viktor Axelsen and Taipei’s Tai Tzu-Ying of China have been chosen as the men’s and women’s players of the year 2021 by the Badminton World Federation?
Ans. Denmark

Ques 10. How many agreements were signed between India and Russia in the 21st India-Russia summit held in India?
Ans. 28 agreements

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

BRO Multi Skilled Worker Syllabus 2021

0
BRO Multi Skilled Worker Syllabus 2021
BRO Multi Skilled Worker Syllabus 2021

BRO Multi Skilled Worker Syllabus 2021

In this post, we are sharing BRO Multi Skilled Worker Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Border Roads Organisation Multi Skilled Worker Syllabus 2021. this recruitment.

Post Name: Multi Skilled Worker

Selection process

  • Physical Test
  • Practical Test
  • Written Exam
  • Medical Examination

BRO Multi Skilled Worker 2021: Exam pattern

S.No. Subject Name
1. General Arithmetic
2. General Hindi / General English
3. Analytical and Quantitative
4. General knowledge

 

Important Points

  • Time Duration: 01 Hour To 3 Hours
  • Exam Type: Subjective And Objective

BRO MSC 2021: Syllabus

General Arithmetic

  • Simple Interest
  • Permutations and Combinations
  • Simplification and Approximation
  • Ratio and Proportion
  • Problems on Trains
  • Boats and Streams
  • Probability
  • Averages
  • Simple Equations
  • Time and Distance
  • Indices and Surds
  • Odd Man Out
  • Pipes and Cisterns
  • Time and Work Partnership
  • Problems on Numbers
  • Mensuration
  • Volumes Profit and Loss
  • Races and Games
  • Mixtures and Allegations
  • Quadratic Equations
  • Compound Interest
  • Percentages
  • Areas
  • Numbers and Ages
  • Problems on L.C.M and H.C.F

General English

  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Synonyms
  • Spelling Test
  • Active and Passive Voice
  • Transformation
  • Sentence Arrangement
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Sentence
  • Spotting Errors
  • Completion
  • Fill in the blanks
  • Passage Completion
  • Joining Sentences
  • Substitution
  • PrepositionsAntonyms
  • Para Completion
  • Idioms and Phrases
  • Sentence Improvement

Analytical and Quantitative Skills

  • Analogy
  • Figure Matrix Questions
  • Blood Relations
  • Coding and Decoding
  • Number Ranking
  • Arithmetical Reasoning
  • Mirror Images
  • Inference
  • Grouping Identical Figures
  • Arguments
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Number Series
  • Ven Diagram
  • Problem on Age Calculation
  • Decision Making
  • Alphabet Series

General Knowledge

  • Sports
  • Abbreviations
  • General Policy
  • Science and Technology
  • Indian Economy
  • Science – Inventions & Discoveries
  • Capitals of India
  • Important Days
  • Budget and Five Year Plans
  • Current Affairs – National and International
  • Indian History
  • Books and Authors
  • Awards and Honors
  • Countries and Capitals
  • International and National Organizations
  • Indian National Movement

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: www.bro.gov.in recruitment 2021, bro syllabus 2021, bro store keeper technical syllabus, bro GREF syllabus, bro exam date 2021, bro GREF cook syllabus pdf download, GREF multi-skilled worker admit card, bro GREF exam paper

08 December 2021 Current Affairs

0
08 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

08 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 December 2021 

1. Which ministry will launch the ‘Shreshtha’ scheme for students in high schools?
Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment

2. Which the state of India has become the first state in the country to get 100% Kovid-19 vaccination?
Ans. Himachal Pradesh

3. Vinod Dua, one of the pioneers of broadcast journalism of which language, has passed away?
Ans. Hindi

4. Ajaz Patel of New Zealand the which cricketer to take all 10 wickets in an innings?
Ans. third

5. Which world has been chosen as the “Word of the Year 2021” of the Cambridge dictionary?
Ans. Perseverance

6. When is Armed Forces Flag Day celebrated in India?
Ans. 7 December

7. Which team has won the title by defeating Germany in the Junior Hockey World Cup played at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar?
Ans. Argentina hockey team

8. India and which country have signed an agreement regarding AK-203 assault rifles in Amethi, Uttar Pradesh?
Ans. Russia

9. Between India and which country, a joint military exercise “Ekuverin Exercise” has been organized?
Ans. Maldives

10. Who has been appointed as the chairman of the National Highways Authority of India?
Ans. Alka Upadhyay

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC.

Union Bank of India Syllabus 2021

0
Union Bank of India Syllabus 2021
Union Bank of India

Union Bank of India Syllabus 2021

In this post, we are sharing the Union Bank of India Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Union Bank of India recruitment.

Post Name: Manager (Architects), Manager (Civil Engineers), Manager (Electrical Engineers), Manager (Risk), Manager (Printing Technologists), Assistant Manager (Forex), Manager (Forex), Senior Manager (Risk), Assistant Manager (Technical Officers).

Selection Process

  • Online Examination
  • Group Discussion (GD)
  • Personal Interview (PI)

Union Bank of India 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Ques No. Of Marks
1. Reasoning 50 Question 25 Marks
2. Quantitative Apptitude 50 Question 50 Marks
3. English Language 50 Question 25 Marks
4. Professional Knowledge about the post 50 Question 100 Marks
Total  200 Question 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 120 Minutes
  • Negative Marking: One Fourth (0.25)

Union Bank of India 2021: Syllabus 

Reasoning

  • Test of Direction Sense
  • Arithmetical Reasoning
  • Figure Matrix Questions
  • Coding and Decoding
  • Mirror Images
  • Number Ranking
  • Inference
  • Blood Relations
  • Non-Verbal Series
  • Ven Diagram
  • Number Series
  • Alphabet Series
  • Arguments
  • Grouping Identical Figures
  • Decision Making
  • Analogy
  • Problem on Age Calculation

Quantitative Aptitude

  • Pipes and Cisterns
  • Mixtures and Allegations
  • Boats and Streams
  • Problems on Numbers
  • Simple Interest
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Simplification and Approximation
  • Quadratic Equations
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Time and Work Partnership
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Ratio and Proportion
  • Percentages
  • Simple Equations
  • Profit and Loss
  • Averages
  • Compound Interest
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Probability
  • Indices and Surds

English

  • Fill in the blanks
  • Joining Sentences
  • Sentence Arrangement
  • Prepositions
  • Antonyms & Synonyms
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Transformation
  • Substitution
  • Active and Passive Voice
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Sentence
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Completion
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence Improvement

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:   union bank of India recruitment 2021, union bank of India specialist officer salary, union bank so notification 2021,  union bank exam date 2021, union bank assistant manager syllabus

07 December 2021 Current Affairs

0
07 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

07 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 07 December 2021 

Ques 1. In which state the Union Minister of AYUSH Shri Sarbananda Sonowal has inaugurated 50 bedded Integrated AYUSH Hospital?
Ans. Manipur

Ques 2. The economic investigation team of which bank based in Singapore has revised the growth forecast for FY2023 to 7%?
Ans. DBS Bank

Ques 3. In the tenth annual World Cooperative Monitor Report 2021, which has been ranked first among the top 300 cooperatives of the world?
Ans. Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited

Ques 4. Which company’s founder Pradeep Shah has been appointed as the president of National Asset Reconstruction Company?
Ans. India Fund Advisors

Ques 5. In which city did Shri Anurag Singh Thakur and Yogi Adityanath inaugurate the Earth Station of Doordarshan Kendra?
Ans. Gorakhpur

Ques 6. Which IIT foundation has assigned Smriti Mandhana as the brand ambassador of the incubated startup GUVI?
Ans. IIT Madras

Ques 7. Which private zone lender has launched a feature-rich saving bank product “Mitra Plus” for women?
Ans. federal bank

Ques 8. Which country’s Indiana University scientist has discovered that mental health, cause, and treatment of depression can be detected through a blood test?
Ans. America

Ques 9. When is Civil Defense Day celebrated?
Ans. 6 December

Ques 10. Who has been appointed as the chairman of the National Asset Reconstruction Company (NARCL)?
Ans. Pradeep Shahi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

CSPHCL JE Syllabus 2021

0
CSPHCL JE Syllabus 2021
CSPHCL JE Syllabus 2021

CSPHCL JE Syllabus 2021

In this post, we are sharing CSPHCL JE Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Chhattisgarh State Power Distribution Company Limited Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Junior Engineer

Selection Process

  • Computer Based Test

CSPHCL JE 2021: Exam Pattern

S.No.  Section Subject Name Marks
1. Section I professional subjects 80 Marks
2. Section II Reasoning & General Awareness 20 Marks
Total  100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration : 2 Hours
  • Negative marking: 1/4 (0.25 Marks)

Qualification Marks 

UR/ OBC 40%
SC/ ST 30%

 

CSPHCL JE 2021: Syllabus 

Computer Science

  • Java & JavaScript
  • network security
  • PHP
  • MS SQL Server
  • Oracle PL_SQL Architecture
  • Knowledge of C++
  • ASP.NET
  • Object-Oriented designing
  • Operating Systems – DOS
  • Manageable switch/router & wireless LAN with the
  • Firewall & antivirus
  • ADO.NET
  • Image processing
  • Proposing and creating architecture and re-usable
  • VLSI
  • Networking with LAN/WAN
  • Novel
  • JavaScript
  • Embedded System
  • Window Services
  • libraries in.NET
  • JSON
  • The query will be an added plus
  • Grid Computing, Distributed
  • OS
  • Image processing, Digital signal processing

Information Technology

  • Compiler Design
  • Algorithms
  • Theory of Computation
  • Operating System
  • Computer Organization and Architecture
  • Programming and Data Structures
  • Web Technologies
  • Databases
  • Computer Networks
  • Information Systems and Software Engineering
  • Digital Logic

Electronics

  • Network Theory
  • Analog and Digital Circuits
  • Computer Organization and Architecture
  • Electro Magnetics
  • Control Systems
  • Basic Electrical Engineering
  • Analog and Digital Communication Systems
  • Materials Science
  • Advanced Communication Topics
  • Electronic Measurements and Instrumentation
  • Advanced Electronics Topics
  • Basic Electronics Engineering

Mechanical

  • Power Plant Engineering
  • Design of Machine Elements
  • Mechanisms and Machines
  • Fluid Mechanics
  • Industrial and Maintenance Engineering
  • Turbo Machinery
  • Engineering Mechanics
  • Mechatronics and Robotics
  • Thermodynamics and Heat transfer
  • Engineering Materials
  • Renewable Sources of Energy
  • IC Engines, Refrigeration and Air conditioning
  • Manufacturing

Civil

  • Construction Practice
  • Planning and Management
  • Hydraulic Machines and Hydropower
  • Solid Mechanics
  • Environmental Engineering
  • Water Supply Engineering
  • Fluid Mechanics, Open Channel Flow, Pipe Flow
  • Building Materials
  • Design of Steel Structures
  • Design of Concrete and Masonry structures
  • Structural Analysis
  • Hydrology and Water Resources Engineering
  • Waste Water Engineering
  • Airports
  • Solid Waste Management
  • Railways Systems
  • Geotechnical Engineering and Foundation
  • Surveying and Geology
  • Harbors
  • Transportation Engineering
  • Highways
  • Tunneling
  • Engineering
  • Air, Noise pollution, and Ecology

Reasoning

  • Analogy
  • Ven Diagram
  • Figure Matrix Questions
  • Alphabet Series
  • Decision Making
  • Mirror Images
  • Inference
  • Arithmetical Reasoning
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Coding and Decoding
  • Grouping Identical Figures
  • Number Ranking
  • Arguments
  • Problem on Age Calculation
  • Blood Relations
  • Number Series

General Awareness

  • Current Affairs
  • Languages
  • Heritage and Arts
  • Defense
  • Culture
  • Religion
  • Awards
  • Flower
  • Capitals
  • Wars
  • Neighbors
  • Authors
  • History
  • Anthem
  • Important National Facts
  • Championships
  • Personalities
  • Currencies
  • Flag
  • Animal
  • Terms
  • Discoveries
  • Diseases and Nutrition
  • Song
  • Abbreviations
  • Monuments
  • Bird
  • Freedom Movement
  • Dance
  • Winners
  • Heritage and Arts
  • Common Names
  • Religion
  • Soil
  • Culture
  • Mountains
  • Inland Harbors
  • Number of Players
  • Ports
  • Rivers
  • Full forms

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: CSPHCL je exam date 2021, CSPHCL je syllabus pdf 2021, CSPHCL je recruitment 2021, CSPHCL syllabus 2021, CSPHCL syllabus 2021 in hindi, CSPHCL je civil syllabus pdf, CSPHCL syllabus pdf

06 December 2021 Current Affairs

0
06 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

06 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 06 December 2021 

Question 1. In which country does the Semeru volcano erupt on Java on December 4, 2021?
Answer – Indonesia

Question 2. Dr. S Jaishankar addressed the fifth Indian Ocean Conference where was it held?
Answer – Abu Dhabi

Question 3. Which state government has recently launched the “Back to Work” scheme?
Answer – Rajasthan

Question 4. Who has been appointed as the chairman of the National Asset Reconstruction Company (NARCL)?
Answer – Pradeep Shah

Question 5. Who has been elected as the chairman of the National Highways Authority of India?
Answer – Alka Upadhyay

Question 6. Which has become the first state in India to have fully immunized COVID-19?
Answer – Himachal Pradesh

Question 7. Recently in which city of Uttar Pradesh the earth station of Doordarshan Kendra has been inaugurated?
Answer – Gorakhpur

Question 8. When was International Bank Day celebrated?
Answer – December 4

Question 9. From which country the Women’s Tennis Association has postponed all its tournaments?
North China

Question 10. Who has topped the list of Fortune India’s Most Powerful Women 2021?
Answer – Nirmala Sitharaman

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Rajasthan Home Guard Constable Syllabus 2021

0
Rajasthan Home Guard Constable Syllabus 2021
Rajasthan Home Guard Constable Syllabus 2021

Rajasthan Home Guard Constable Syllabus 2021

In this post, we are sharing Rajasthan Home Guard Constable. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Rajasthan Home Guard Constable Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Constable, Constable Driver.

Rajasthan Home Guard Constable 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name Maximum Marks
1. Reasoning Ability & Reasoning 30 Marks
2. Current Affairs, General Science, General Knowledge 30 Marks
3. culture, geography, art, politics, and economic status of Rajasthan, History 60 Marks
Total 120 Marks

 

Important Point 

  • Time Duration: 2 Hours

Rajasthan Home Guard Constable 2021: Syllabus

Reasoning

  • NonVerbal Series
  • Arguments
  • Figure Matrix Questions
  • Problem on Age Calculation
  • Decision Making
  • Mirror Images
  • Coding and Decoding
  • Analogy
  • Grouping Identical Figures
  • Test of Direction Sense
  • Number Ranking
  • Arithmetical Reasoning
  • Ven Diagram
  • Blood Relations
  • Alphabet Series
  • Inference
  • Number Series

Current Affairs

  • Current Ministers & Governors
  • Finance
  • Science & Technology
  • Environment
  • Economy
  • Indian Financial System
  • Awards
  • Obituary
  • Books & Authors
  • Talkies
  • International Affairs
  • Current Events
  • Banking
  • Business
  • Festivity
  • Summits & Conferences
  • Capitals & Currencies
  • Government Schemes
  • Abbreviations and Economic Terminologies
  • Education
  • Politics
  • Sports & General

General Science

  • Quantum Chemistry
  • Nuclear Chemistry
  • Organic reaction mechanism and Stereochemistry
  • Poisons and Pesticides
  • Electrochemistry
  • Analytical Chemistry and Instrumental methods
  • Chemical Kinetics and Thermodynamics
  • Natural Products and Drugs
  • Organometallic compounds, Bioinorganic chemistry, and Polymers

General Knowledge

  • Anthem
  • Authors
  • Flower
  • Heritage and Arts
  • Culture
  • Religion
  • Languages
  • Awards
  • Capitals
  • Wars and
  • Neighbors
  • History
  • Defense
  • Important National Facts
  • Personalities
  • Dance
  • Song
  • Bird
  • Animal
  • Championships
  • Discoveries
  • Diseases and Nutrition
  • Abbreviations
  • Flag
  • Monuments
  • Currencies
  • Freedom Movement
  • Heritage and Arts
  • Winners
  • Religion
  • Common Names
  • Number of Players
  • Soil
  • Ports
  • Mountains
  • Inland Harbours
  • Rivers
  • Culture
  • Full forms
  • Terms

Geography

  • Statistical Methods in Geography
  • Cartographic Techniques
  • Environmental Geography
  • Thematic Cartography
  • Remote Sensing and GIS
  • Geomorphology
  • Human Geography
  • Geography of India
  • Economic Geography
  • Climatology
  • Field Work and Research Methodology
  • Regional Planning and Development
  • Population Geography
  • Political Geography
  • Hydrology and Oceanography
  • Urban Geography
  • Evolution of Geographical Thought
  • Disaster Management based Project Work
  • Geography of Health and Wellbeing
  • Disaster Management
  • Advanced Spatial Statistical Techniques
  • Geographical Information System
  • Research Methods
  • Social GeographyResource Geography
  • Industrial Geography
  • Remote Sensing
  • Sustainable Development
  • Geography of Tourism
  • Rural Development
  • Climate Change: Vulnerability and Adaptation
  • Spatial Information Technology
  • Regional Development

History

  • European Penetration into India
  • Mughal Empire in the Seventeenth Century
  • Themes in Early Indian Cultural History
  • Seventeenth Centuries
  • British Expansion in India
  • Indian Culture
  • Early Structure of the British Raj
  • Imperialism and Colonialism
  • Nation-State System
  • Guptas, Vakatakas and Vardhanas
  • Modern Indian History
  • Enlightenment and Modern ideas
  • Economy and Society in the Sixteenth and
  • Mauryan Empire
  • Industrialization
  • Cultural Traditions in India
  • Origins of Modern Politics
  • Sources
  • Economic Impact of British Colonial Rule
  • Indian Response to British Rule
  • History of the World
  • Origins of Modern Politics
  • Indian Freedom Struggle
  • Social and Cultural Developments
  • Indus Valley Civilization
  • The regional States during Gupta Era
  • Culture in the Mughal Empire
  • Aryans and Vedic Period
  • Megalithic Cultures
  • Early Medieval India
  • Post –Mauryan Period ( Kushanas, Sakas, Western Kshatrapas, Indo-Greeks)
  • Pre-history and Proto-history
  • Period of Mahajanapadas

Arts

  • Writings and Epics
  • Sculpture, Weaving
  • Novels
  • Architecture
  • Painting
  • Drawing
  • Photography is the Visual Arts
  • Poetries
  • Conceptual arts
  • Fabrics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: राजस्थान होम गार्ड भर्ती 2021 syllabus, राजस्थान होम गार्ड भर्ती 2020 syllabus pdf, Rajasthan home guard syllabus 2020 pdf download, Rajasthan home guard syllabus 2021 in Hindi, राजस्थान होमगार्ड की लेटेस्ट न्यूज़, Rajasthan home guard vacancy 2020 syllabus, Rajasthan home guard selection process 2020, राजस्थान होम गार्ड भर्ती 2020 exam.

 

05 December 2021 Current Affairs

0
05 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

05 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 December 2021 

Ques 1. Who has been appointed as the president of India Tourism Development Corporation?
Ans. Sambit Patra

Ques 2. Which state has announced to give the state’s highest civilian honor to “Ratan Tata”?
Ans. Assam government

Ques 3. For the first time in its history of how many years, Walt Disney has appointed a woman “Suzanne Arnold” as president?
Ans. 98 years

Ques 4. Argentine footballer Lionel Messi has won the prestigious Ballon d’Or record in football for which time?
Ans. 7th time

Ques 5. When is Indian Navy Day celebrated every year?
Ans. 4 December

Ques 6. In which organization Geeta Gopinath will occupy the first woman deputy MD post?
Ans. international monetary fund

Ques 7. Which country’s scholar and cultural activist Professor Rafikul Islam has passed away?
Ans. Bangladesh

Ques 8. India and which country have prepared a four-point package for economic cooperation?
Ans. Sri Lanka

Ques 9. Which bill has been passed by the Parliament to prevent disasters?
Ans. Dam Safety Bill, 2019

Ques 10. In which city the 3rd edition of the Armed Forces Flag Day Corporate Social Responsibility Conclave was organized?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent