• Sat. Mar 2nd, 2024

NotesPlanet

Visit Our NotesPlanet Website and Build your Future

India and World Geography question and answer in IndiaIndia and World Geography question

India and the World Geography

In this post, we share about India and World Geography. It is most Important topic for competitive exam. India and World Geography is the useful topic of  all Competitive exam.

 Geography of India and world Geography , Many Exam asking question in this topic like : UPSC, Banking exam , Railway , SSC and many more exam. 

India And World Geography In Hindi

प्रश्न 1. केरल की मौन घाटी?
उत्तर : पादपों तथा प्राणियों की दुर्लभ जातियाँ है

प्रश्न 2. विश्व में अधिकतम संभाव्य जल-शक्ति वाले कतिपय नदी बेसिन है?
उत्तर : कांगो, कोलम्बिया,यांग्टसी

प्रश्न 3. किस देश में खेती की जा रही भूमि का प्रतिशत सबसे अधिक है?
उत्तर : यू.एस.ए.

प्रश्न 4. विश्व में कोयला का सबसे बड़ा उत्पादक देश है?
उत्तर :  चीन

प्रश्न 5. वाल्तोरा हिमनद स्थित है?
उत्तर : शिवालिक में

प्रश्न 6. कौन एक देश महत्वपूर्ण युरेनियम अयस्क निक्षेप के लिए जाना जाता है?
उत्तर : कनाडा

प्रश्न 7. संसार में माइका का सबसे बड़ा उत्पादक है?
उत्तर : भारत

प्रश्न 8. विश्व कोयला भंडार का प्राय 50% किसके पास है
उत्तर : स.रा.अ..रूस और चीन

प्रश्न 9. भूतापीय उर्जा का अधिकतम उपयोग कहाँ होता है?
उत्तर :  वेनेजुएला

प्रश्न 10. जापान में होन्‍शु नामक द्वीप किसके लिए प्रसिद्ध है?
उत्तर : लौह अयस्क

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *