• Sat. Mar 2nd, 2024

NotesPlanet

Visit Our NotesPlanet Website and Build your Future

Ancient History questionAncient History question in hindi

Ancient History Question In Hindi

In this post, We share about Ancient history questions. Many Competitive exams asking Questions related to this topic. It is the most important topic. ancient history questions in UPSC prelims asking in a competitive exam.

Ancient history questions UPSC in Hindi. So, who’s a student preparing for a competitive exam read this post. In this post, you will get an ancient history question bank for UPSC.
Ancient History Questions

प्रश्न 1. वैदिक संहिताओं में से भारतीय संगीत का उद्गम किसमें से खोजा जा सकता है?
उत्तर : सामवेद

प्रश्न 2. बगदाद निवासी अल-मसूदी किसके शासनकाल में भारत आया था?
उत्तर : महीपाल

प्रश्न 3. आर्यन जनजातियोंकी प्राचीनतम बस्ती कहाँ है?
उत्तर : सप्त सिंधु

प्रश्न 4. महर्षि गौतम का संबंध किस भारतीय दर्शन से है?
उत्तर : न्याय

प्रश्न 5. सिधु अर्थव्यवस्था की ताकत थी ?
उत्तर : कृषि

प्रश्न 6. कौन एक बौद्ध ग्रन्थ सोलह महाजनपदों का उल्लेख करता है |
उत्तर : अंगुत्तर निकाय

प्रश्न 7. किस देश ने भारत से मोहनजोदड़ो से प्रसिद्ध “नर्तक कन्या’ की प्रतिमा वापस देने के लिए कहा है ?
उत्तर : पाकिस्तान

प्रश्न 8. अशोक के किस अभिलेख में बौधग्रंथो का उल्लेख किया गया है?
उत्तर : भाब्रू

प्रश्न 9. “त्रेपिटक “ धर्म ग्रन्थ है ?
उत्तर : बौद्धों का

प्रश्न 10. सिंधु घाटी सभ्यता में, कालीबंगा किसके लिए प्रसिद्ध है?
Ans : मिट्टी के पात्र

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *