• Thu. Feb 29th, 2024

NotesPlanet

Visit Our NotesPlanet Website and Build your Future

02 December 2023 Current Affairs02 December 2023 Current Affairs

Current Affairs

02 December 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 02 December 2023

Ques 1. Cabinet approved continuation of the Centrally Sponsored Scheme for Fast Track Special Courts for next three years till 31.03.2026. In which year was this scheme started?
Ans. 2019

Ques 2. Who has been appointed as the Chairman of Fino Payment Bank?
Ans. Rajat Kumar Jain

Ques 3. Former Indian-origin MP Dave Sharma has won a seat in the Senate of which country?
Ans. Australia

Ques 4. Who approved the Central Sector Scheme to provide drones to women self-help groups?
Ans. Union Cabinet

Ques 5. The second ‘2+2 talks’ between India and which country was held in New Delhi?  Ans. Australia

Ques 6. Cabinet approved the terms of reference for the Sixteenth Finance Commission. Which article of the Constitution describes the modalities of establishment of the Finance Commission?
Ans. Article 280(1)

Ques 7. Javerilal Mehta has passed away. Who was he?
Ans. photojournalist

Ques 8. Who has been named the ICC Men’s T20 Cricketer of the Year 2022?
Ans. Suryakumar Yadav

Ques 9. In which state, US Ambassador to India Eric Garcetti inaugurated the “Hump World War-II” Museum?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 10. Who has unveiled the ‘Crest’ of the Indian Navy’s guided missile destroyer ‘Imphal’?
Ans. Rajnath Singh

Ques 11. Joint exercise Mitra Shakti 2023 has started between India and which country? – Ans. Sri Lanka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2022 , current affairs today , current affairs 2023 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs notesplanet, 26 अक्टूबर 2023 कर्रेंट अफेयर्स ,20 October 2023 Current Affairs.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *