01 December 2023 Current Affairs

0
35
01 December 2023 Current Affairs
01 December 2023 Current Affairs

Current Affairs

01 December 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 01 December 2023

Ques 1. Who launched ‘Anganwadi Protocol for Disabled Children’?
Ans. Smriti Zubin Irani

Ques 2. Who has been appointed as the Chairman of the Advisory Committee of Mumbai Utsav?
Ans. Anand Mahindra

Ques 3. Which award has the Ministry of AYUSH received for its performance in the Indian International Trade Fair?
Ans. Gold Medal

Ques 4. Who will launch ‘AWE Mission’ to study space weather?
Ans. NASA

Ques 5. Where is Puneet Sagar campaign organized by Rajasthan NCC battalion?
Ans. quota

Ques 6. Where has the Indian Army and BRO completed the ‘Bailey Bridge’?
Ans. Sikkim

Ques 7. Trainocket has won the Global AWS Training Partner Award for how many consecutive years?
Ans. 2 years

Ques 8. Who has unveiled the statue of Dr BR Ambedkar in the Supreme Court?
Ans. Draupadi Murmu

Ques 9. What is the new name given to Ayushman Bharat-Health and Wellness Centers by the Central Government?
Ans. Ayushman Arogya Mandir

Ques 9. Which state won the gold medal for excellent performance in the 42nd India International Trade Fair, 2023?
Ans. Odisha

Ques 10. Where has the fourth edition of ASEAN India Grassroots Innovation Forum started?
Ans. Malaysia

Ques 11. Which institute of the state has started the assistance scheme for women entrepreneurs linked to the Women Entrepreneur Platform of NITI Aayog?
Ans. BITS Pilani, Jhunjhunu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2022 , current affairs today , current affairs 2023 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs notesplanet, 26 अक्टूबर 2023 कर्रेंट अफेयर्स ,20 October 2023 Current Affairs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here