Physics Important Questions

0
38
Physics Important Questions
Physics Important Questions

Physics Important Questions

Physics Important Questions: The Material Physics class 12 significant inquiries given underneath in the article will end up being helpful for understudies who will take the CSBE board test 2024 as well concerning the other board tests.

12th physics important questions

Ques 1. Why are the walls below the dam made thick?
Ans. Pressure of fluid increases with increase in depth.

Ques 2. Why does a steel bullet float in mercury?
Ans. The density of mercury is higher than that of steel.

Ques 3. Why do cream particles separate from milk?
Ans. Due to centrifugal force

Ques 4. What is the reason why ice floats on water?
Ans. The density of ice is less than water.

Ques 5. Why can’t we see during fog?
Ans. Scattering of light

Ques 6. What is the cause of atmospheric pressure on Earth?
Ans. Gravitational force

Ques 7. What is the S.I unit of force?
Ans. Newton

Ques 8. Which color bends the least while passing through the prism?
Ans. Red

Ques 9. Where will the weight of an object be kept the least?
Ans. At the center of the earth

Ques 10. What is the cause of salinity in sea water?
Ans. Sodium Chloride

Important Questions: GK Question

Ques 11. What causes viscosity in liquids?
Ans. Due to cohesive force

Ques 12. Why does a test tube lying in water shine?
Ans. Due to total internal reflection

Ques 13. Why does a crack in glass shine?
Ans. Due to total internal reflection

Ques 14. Why does a person leaning forward while climbing a mountain?
Ans. To increase stability

Ques 15. Which quantity is force?
Ans. Vector

Ques 16. Why is it difficult to cook food in the mountains?
Ans. Atmospheric pressure decreases as we go above the earth’s surface.

Ques 17. Who gave the theory of gravity?
Ans. Newton

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: class 12 physics important questions for board exam 2024 hindi medium, physics important questions class 12 state board pdf 2024, class 12 physics important questions for board exam 2024 rbse, physics class 12 chapter 1 important questions pdf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here