List Of Honors And Awards

0
18
List Of Honors And Awards
List Of Honors And Awards

List Of Honors And Awards

List Of Honors And Awards: In This Blog We Define Awards and Honors List. Many Exams Asking Question related this Topic.

Award And Honors

Ques 1. In which field is ‘Norman Borlaug Award’ given?
Ans. In the field of agriculture

Ques 2. In which field is the Pulitzer Prize given?
Ans. In the field of journalism

Ques 3. In which year was ‘Dronacharya Award’ instituted for sports coaches?
Ans. In 1985

Ques 4. In which field is Dhanvantari Award given?
Ans. In the medical field

Ques 5. In which field is ‘Saraswati Samman’ awarded?
Ans. In literature

Ques 6. ‘Arjuna Award’ is related to?
Ans. Sports

Ques 7. Shantiswarup Bhatnagar Award is given for exceptional contribution in which field?
Ans. In Science

Ques 8. Who established the Nobel Prize in Economics?
Ans. Central Bank of Sweden

Ques 9. K.K. Which honor was established by the Birla Foundation in 1992 for outstanding contribution in the field of literature?
Ans. Saraswati Samman

Ques 10. In which field is ‘Vyas Samman’ given?
Ans. In the field of literature

Ques 11. Which state government started Tansen Samman?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 12. Who is the first Indian to be honored with the ‘Magsaysay Award’?
Ans. Acharya Vinoba Bhave

Ques 13. In which year was Rabindranath Tagore awarded the Nobel Prize in the field of literature?
Ans. In 1913

Ques 14. C.V. In which year was Raman awarded the Nobel Prize?
Ans. In 1930

Ques 15. Who was the first to be honored with the Bharat Ratna award posthumously?
Ans. Lal Bahadur Shastri

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Major awards and honors winners list, Major awards and honors winners, Major awards and honors pdf, list of all important awards and their fields pdf download, awards and honours 2024, Major awards and honors 2021, top 10 awards in india.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here