22 May 2023 Current Affairs

0
116
22 May 2023 Current Affairs
22 May 2023 Current Affairs

Current Affairs

22 May 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 May 2023 

Ques 1. What was the net profit of SBI Bank which was the highest ever quarterly profit in the fourth quarter of 2022-23?
Ans. 83 %

Ques 2. A documentary film titled Chambal Ki Chitthi has been made on which canal project of Rajasthan?
Ans. Eastern Rajasthan Canal Project

Ques 3. Who has been appointed as the new Law Minister of India in place of Kiren Rijiju by the Central Government?
Ans. Arjun Ram Meghwal

Ques 4. Which state government has handed over 02 lakh acres of ‘dotted land’ lying since the British era to the farmers?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 5. When is the theme of World Metrology Day 2023?
Ans. Measurement Supporting the Global Food System

Ques 6. Where has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the International Museum “Expo 2023”?
Ans. New Delhi

Ques 7. Who was honored with Paryatan Ratna – Outstanding Leadership Award at the Rajasthan Domestic Tourism Stakeholders Conclave?
Ans. Bhim Singh

Ques 8. Who has recently become the new chairman of the oil and gas sector regulatory body PNGRB?
Ans. AK Jain

Ques 9. Where will the two-day sports conference of BSSA begin?
Ans. Patna

Ques 10. Which city has become the first city in India to measure SDG progress?
Ans. Bhopal

Ques 11. Morgan Stanley has estimated India’s GDP growth at what percent in FY 2023 – 24?
Ans. 6.2%

Ques 12. On which date ‘International Day of Light’ is celebrated every year across the world?
Ans. on 16th May

Ques 13. In which country the World Bank has approved US$ 82 million for zoonotic disease prevention?
Ans. India

Ques 14. Which organizations have collaborated to launch the new RuPay Credit Card in May 2023?
Ans. Paytm, SBI Card and NPCI

कर्नाटक के सिद्धारमैया ने मुख्यमंत्री के रूप में शपथ ली

सिद्धारमैया ने कर्नाटक के मुख्यमंत्री के रूप में अपने दूसरे कार्यकाल के लिए डिप्टी सीएम डी के शिवकुमार और आठ राजनेताओं के साथ मंत्रियों के रूप में शपथ ली। कर्नाटक में कांग्रेस पार्टी की भारी विधानसभा चुनाव जीत के बाद मंत्रियों को शामिल किया गया था। यह समारोह बेंगलुरु के कांटेरावा स्टेडियम में हुआ और इसमें हजारों लोगों ने भाग लिया।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here