19 May 2023 Current Affairs

0
147
19 May 2023 Current Affairs
19 May 2023 Current Affairs

Current Affairs

19 May 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 May 2023 

Ques 1. Who will host the ‘ASEAN Tourism Forum 2024’?
Ans. Laos

Ques 2. Fitch Ratings has estimated India’s GDP growth rate to be what percent in 2023-24?
Ans. 06%

Ques 3. Scientists of which institute have developed high-performance, cost-effective Na-ion battery?
Ans. IIT Bombay

Ques 4. Who has taken over as the Vice Chief of the Air Force?
Ans. Ashutosh Dixit

Ques 5. Which state body was honored with ‘The Golden Globe Awards for Excellence and Leadership’ in Malaysia?
Ans. Rajasthan Housing Board

Ques 6. Who plans to launch the first ‘commercial space station’ in 2025?
Ans. SpaceX

Ques 7. Who has been appointed as the chairman of CCI by the central government?
Ans. Ravneet Kaur.

Ques 8. Which country has become India’s third largest exporter as per the commerce ministry’s survey?
Ans. Netherlands

Ques 9. Which kingdom has set up a dedicated infrastructure development corporation?
Ans. Maharashtra

Ques 10. Who has been honored with the Florence Nightingale Award given on International Nurses Day?
Ans. Vinita Shekhawat

Ques 11. Who has launched the food delivery app ‘Vayu’? ,
Ans. Sunil Shetty

Ques 12. Which state’s Chief Minister has inaugurated the ‘Swadeshi Spices Distribution Program’?
Ans. Tripura.

Ques 13. Who has launched the ‘State Robotics Framework’?
Ans. Telangana

Ques 14. Which portal has been launched by Union Railway Minister to track lost mobiles?
Ans. Sanchar Saathi Portal

World AIDS Vaccine Day 2023

  • World Telecom Day was celebrated by the Department of Telecom on 17th May.
  • The US court has approved the extradition of Tahawwur Rana to India.
  • PM Modi laid the foundation stone of several rail projects in Odisha and dedicated it to the nation on 18 May 2023 through video conferencing.
  • The government has decided to form 1,100 new (FPO) Farmer Producer Organizations in the cooperative sector.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here