• Mon. Mar 4th, 2024

NotesPlanet

Visit Our NotesPlanet Website and Build your Future

05 January 2024 Current Affairs05 January 2024 Current Affairs

Current Affairs

05 January 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 05 January 2024 

Ques 1. Which state government has launched a new e-governance initiative ‘K-Smart’?
Ans. Kerala

Ques 2. In which year was the ‘Beti Bachao Beti Padhao’ (BBBP) scheme started?
Ans. 2015

Ques 3. In which temple was the state level program of mass Surya Namaskar in Gujarat, which created a Guinness World Record, held?
Ans. Modhera Sun Temple, Mahesana

Ques 4. In which district of Uttar Pradesh state has India’s first all-girl Sainik School been inaugurated?
Ans. Mathura

Ques 5. Who has been awarded the prestigious ‘M.S. Swaminathan Award 2023’ for his contribution to agricultural science?
Ans. B.R Kamboj

Ques 6. Where has Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal approved the proposal to set up an eco-friendly industrial centre?
Ans. Rani Kheda, North-West Delhi

Ques 7. Who has been elected as the new President of the Democratic Republic of Congo?
Ans. Felix Tshisekedi

Ques 8. Where was India’s first all-girl Sainik School inaugurated in January 2024?
Ans. Vrindavan, Uttar Pradesh

Ques 9.  At which of the following places in Uttar Pradesh, Panchdev temple is proposed to be constructed?
Ans. Ayodhya

Ques 10. Which Indian company became the first company to produce ISCC-Plus certified chemically recycled polymers?
Ans. Reliance Industries Limited

Ques 11. Who assumed additional charge as Director General of Police (DGP) of Rajasthan?
Ans. Utkal Ranjan Sahu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2022 , current affairs today , current affairs 2023 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs notesplanet, 26 अक्टूबर 2023 कर्रेंट अफेयर्स ,20 October 2023 Current Affairs.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *