History And Culture Important Questions Pdf

0
4
History And Culture Important Questions Pdf
History And Culture Important Questions Pdf

History And Culture Important Questions Pdf

History And Culture Important Questions Pdf: In this post, we are sharing History and Culture Question. This topic is very useful for all competitive exams. This subject is very difficult to learn. So today we are defining some basic questions related to this topic.

History And Culture Important Questions

Ques 1. Whose capital was Pataliputra?
Ans. Maurya kings

Ques 2. What is the number of Vedas?
Ans. 4

Ques 3. Whose capital was Hampi?
Ans. Vijayanagara Empire

Ques 4. What is the order of Vedas?
Ans. Rigveda, Samaveda, Yajurveda and Atharvaveda.

Ques 5. Which dynasty is called the Golden Age of Indian History?
Ans. Gupta dynasty

Ques 6. Which king is called the Napoleon of India?
Ans. Samudragupta

Ques 7. Who is the compiler of Vedas?
Ans. Maharishi Dwaipayan Vedvyas

Ques 8. Which is the oldest Veda?
Ans. Rigveda

Ques 9. Nalanda University was in which state?
Ans. Bihar

Ques 10. Where was the Chalukya dynasty located?
Ans. Vatapi

Ques 11. What is the number of mandalas in Rigveda?
Ans. 10

Ques 12. Where was the center of Chola kings?
Ans. Tanjore

Ques 13. What is the number of hymns in Rigveda?
Ans. 1028

Ques 14. which modern city is the historical Chola kingdom located?
Ans. Hyderabad

Ques 15. During whose rule was the grand Shiva temple of Ellora built?
Ans. Krishnadev I

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: History and culture important questions and answers, History and culture important questions and answers pdf, indian history questions and answers pdf, some history questions with answers, history gk questions with answers, ancient indian history questions and answers pdf, history questions in hindi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here