Wednesday, October 29, 2025
Home Blog Page 33

Daily Current Affairs 04 & 05 August 2024

0
Daily Current Affairs 04 & 05 August 2024
Daily Current Affairs 04 & 05 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 04 & 05 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

04 & 05 August 2024 Current Affairs

Ques 1. According to the Travel and Tourism Development Index 2024 report published by the World Economic Forum, what rank has India got among 119 countries?
Ans. 39th

Ques 2. Who has been appointed as the CMD of ‘Eastern Coalfields’?
Ans. Satish Jha

Ques 3. To increase industrial investment in Rajasthan, on which theme will the Rajasthan Investment Summit be organized in Jaipur?
Ans. Rising Rajasthan

Ques 4. The government has announced to open how many Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendras across the country by 31 March 2027?
Ans. 25,000

Ques 5. Who has taken charge as the Director General of ‘Assam Rifles’?
Ans. Vikas Lakhera

Ques 6. Which ministry of the Government of India has signed a donor agreement with the World Health Organization?
Ans. Ministry of AYUSH

Ques 7. Who has launched Indriya to enter the Indian jewelry market?
Ans. Adani Group

Ques 8. How many Anganwadi centres will be opened in each assembly constituency by Women and Child Development?
Ans. Five

Ques 9. Which Union Minister has launched the 4.0 version of the Price Monitoring System (PMS) mobile app?
Ans. Prahlad Venkatesh Joshi

Ques 10. TiE Rajasthan has signed an MoU with whom to provide technical training to the state’s startups?
Ans. Boston IT Solutions Pvt. Ltd., Karnataka

Ques 11. Which IIT has conferred the degree of Doctor of Science to Sundar Pichai?
Ans. IIT Kharagpur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 04 & 05 August 2024.

Daily Current Affairs 03 August 2024

0
Daily Current Affairs 03 August 2024
Daily Current Affairs 03 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 03 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

03 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been elected as the Vice President of the Supply Chain Council?
Ans. India

Ques 2. How many medals have been won by Indian competitors in the 54th International Physics Olympiad?
Ans. 05

Ques 3. When will the ‘World Breast Feeding Week’ be organized by Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Rajasthan Ayurveda University, Jodhpur?
Ans. From 1 to 7 August, 2024

Ques 4. The model skill loan scheme was launched by the government to provide education and skill development opportunities to how many youth?
Ans. 25,000

Ques 5. Where will India host the first multinational air force exercise ‘Tarang Shakti 2024’?
Ans. Tamil Nadu

Ques 6. Where was the All India Education Conclave celebrated?
Ans. Delhi

Ques 7. While passing the budget, the Chief Minister has announced the creation of new development authorities in which two cities on 29 July 2024?
Ans. Bharatpur-Bikaner

Ques 8. Where has ‘Journey Towards Vikasit Bharat’ been inaugurated?
Ans. Delhi

Ques 9. In which city has balcony solar system been introduced for the first time in the country?
Ans. Jaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 03 August 2024.

Longest Train Route In India

0
Longest Train Route In India
Longest Train Route In India

Longest Train Route In India

Longest Train Route In India: The vast Indian railway system connects cities, towns, and villages through a complex network of tracks, making it easier for people to move around the country without any problems.

Longest Railway Route In India

S.No. Route Train Name Distance in KM
1. Dibrugarh – Kanniyakumari Vivek Express 4,151.1 KM
2. Silchar – Thiruvananthapuram Aronai Superfast Express 3,915.5 KM
3. Kanniyakumari – Shri Mata Vaishno Devi Katra Himsagar Express 3,788.7 KM
4. Tirunelveli Junction – Shri Mata Vaishno Devi Katra Ten Jammu Express 3,642 KM
5. Firozpur Cantonment – Rameswaram Humsafar Express 3,544 KM
6. New Tinsukia – Sir M. Visvesvaraya Terminal Bengaluru Weekly Express 3,542 KM
7. Agartala – Sir M. Visvesvaraya Terminal Bengaluru Humsafar Express 3,529 KM
8. Silchar – Coimbatore Main Superfast Express 3,492 KM
9. Dibrugarh – Lalgarh Avadh Assam Express 3,118 KM
10. Shri Ganganagar – Tiruchchirappalli Humsafar Express 3,116 KM

 

Vivek Express travels from Kanyakumari to Dibrugarh, India’s longest train route. This amazing journey covers 4,154.1 kilometers, goes through eight Indian states, and takes approximately 75 hours to complete.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Railway Route, Railway Route Distance.

Daily Current Affairs 02 August 2024

0

Current Affairs

Daily Current Affairs 02 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

02 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been sworn in as the new President of Iran?
Ans. Masoud Pezeshkian

Ques 2. Who has been appointed as the Chairman of Union Public Service Commission (UPSC) from August 1, 2024?
Ans. Preeti Sudan

Ques 3. Which Nation will host the 83rd edition of the prestigious Madras-Colombo Regatta?
Ans. Sri Lanka

Ques 4. Which district of Kerala witnessed the deadliest landslide in its history during July 2024?
Ans. Wayanad

Ques 5. According to a recent report, how many tigers have died in India in the last five years?
Ans. 628

Ques 6. Prime Minister of which country Pham Minh Chinh has come on a three-day state visit to India?
Ans. Vietnam

Ques 7. India has received operational rights for Mogla Port Terminal of which country?
Ans. Bangladesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 02 August 2024.

Daily Current Affairs 01 August 2024

0

Current Affairs

Daily Current Affairs 01 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

01 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Which Indian scientist has been inducted as a Fellow of the prestigious Royal Society of Chemistry, London?
Ans. Dr. S. Sridhar

Ques 2. Where has the Central Government approved the construction of AIIMS in Bihar?
Ans. Darbhanga

Ques 3. Who became the first Indian woman to win multiple medals in a single Olympic Games in independent India?
Ans. Manu Bhaker

Ques 4. According to the Rajasthan Forest Department, what is the number of tigers in the state?
Ans. 133

Ques 5. Who has addressed the inaugural session of a conference titled ‘Journey Towards Developed India’?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. Where was the All India Education Conference 2024 organized?
Ans. New Delhi

Ques 7. Through what medium does the famous Chandipura virus spread?
Ans. Sandfly

Ques 8. How many medals has India won in the 54th International Physics Olympiad 2024?
Ans. Five

Ques 9. To which country has India exported prawns worth Rs 40000 crore?
Ans. America

Ques 10. Kankani Ayushman Arogya Mandir has become the first quality certified center by the Government of India in which district?
Ans. Jodhpur Rural

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 01 August 2024.

Indian Bank Apprentice Recruitment 2024

0
Indian Bank Apprentice Recruitment 2024
Indian Bank Apprentice Recruitment 2024

Indian Bank Apprentice Recruitment 2024

Indian Bank Recruitment 2024 announce the post of Apprentice. Some Important points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 10 July 2024
  • Date Of End: 31 July 2024

Total Vacancies:-

  • 1500 Vacancies

Vacancy Details State Wise:-

S.No. State Vacancy
1. ANDHRA PRADESH 82
2. ARUNACHAL PRADESH 1
3. ASSAM 29
4. BIHAR 76
5. CHANDIGARH 2
6. CHHATTISGARH 17
7. GOA 2
8. GUJARAT 35
9. HARYANA 37
10. HIMACHAL PRADESH 6
11. JAMMU & KASHMIR 3
12. JHARKHAND 42
13. KARNATAKA 42
14. KERALA 44
15. MADHYA PRADESH 59
16. MAHARASHTRA 68
17. MANIPUR 2
18. MEGHALAYA 1
19. NAGALAND 2
20. NCT OF DELHI 38
21. ODISHA 50
22. PUDUCHERRY 9
23. PUNJAB 54
24. RAJASTHAN 37
25. TAMIL NADU 277
26. TELANGANA 42
27. TRIPURA 1
28. UTTAR PRADESH 277
29. UTTARAKHAND 13
30. WEST BENGAL 152
Total 1500

 

Indian Bank Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Test (Online)
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 28 Years

Age Relaxation:- 

  • For OBC Candidate: 03 Years
  • For SC / ST Candidate: 05 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 12,000 – 15,000/-

Qualification:-

  • Graduation
  • Bachelor’s Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For All Other Candidate: Nil
  • For Gen / EWS / OBC Candidate: Rs. 500/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Indian Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Indian bank notification 2024 pdf, Indian bank notification 2024 last date, Indian Bank Recruitment 2024 apply online, Indian bank notification 2024 date, Indian Bank Recruitment 2024 Exam Date, Indian Bank Recruitment 2024 for freshers, Indian Bank Recruitment 2024 syllabus, Indian Bank Recruitment apply online, Indian Bank.

Hariyali Teej 2024

0
Hariyali Teej 2024
Hariyali Teej 2024

Hariyali Teej 2024

Hariyali Teej 2024: इस साल हरियाली तीज 7 अगस्त 2024 को पड़ेगी। हरियाली तीज हिंदू महिलाओं के लिए एक महत्वपूर्ण त्यौहार है। यह त्यौहार श्रावण (सावन) के महीने में शुक्ल पक्ष की तृतीया को मनाया जाता है। हरियाली तीज के दौरान विवाहित महिलाएं अपने पति की सलामती और लंबी उम्र की कामना के लिए व्रत रखती हैं।

तीज त्यौहार तीन तीज त्यौहारों को संदर्भित करता है – हरियाली तीज, कजरी तीज और हरतालिका तीज।

तीज, एक महान मानसून त्यौहार है, जो उत्तरी और मध्य भारत की महिलाओं को एक साथ लाता है। यह जुलाई या अगस्त में पड़ता है, जो चंद्रमा पर निर्भर करता है।

हरियाली तीज 2024 तिथि और मुहूर्त

तिथि 7 अगस्त 2024
तृतीया तिथि प्रारंभ 6 अगस्त 2024 शाम ​​7:52 बजे से.
तृतीया तिथि समाप्त 7 अगस्त 2024 रात्रि 10:05 बजे।

 

तीज 2024 की तिथि का महत्व

तीज त्यौहार हिंदू महिलाओं के लिए महत्वपूर्ण है क्योंकि यह त्यौहार भगवान शिव और देवी पार्वती का उत्सव मनाता है। विवाहित और अविवाहित महिलाएँ क्रमशः अपने पति की लंबी उम्र और एक बेहतरीन जीवनसाथी पाने के लिए तीज का व्रत रखती हैं।

सिंधारा

सिंधारा एक पौराणिक परम्परा है जिसमें विवाहित लड़की के माता-पिता द्वारा बेटी और उसके ससुराल वालों को भेजी जाती है। सिंधारा में घर की बनी मिठाइयाँ, घेवर, मेंहदी, चूड़ियाँ आदि शामिल होती हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Hartalika Teej 2024, Teej 2024 Date, Teej 2024 January, Kajri Teej 2024, Hartalika Teej 2024 Date in hindi, Hartalika Teej 2024 Date and time, Teej 2024 April, Teej 2024 september.

Daily Current Affairs 31 July 2024

0
Daily Current Affairs 31 July 2024
Daily Current Affairs 31 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 31 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

31 July 2024 Current Affairs

Ques 1. How many new historical sites have been included in the World Heritage List by UNESCO?
Ans. Seven

Ques 2. Who has been appointed MD of ‘Cholamandal Investment and Finance’?
Ans. Ravindra Kumar

Ques 3. Who has been appointed the new Governor of Rajasthan?
Ans. Haribhau Kisanrao Bagde

Ques 4. Which Union Minister has been honored with the ‘Lifetime Achievement Award’?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 5. What is India’s share in the world’s digital payments?
Ans. 48.5 percent

Ques 6. Which institution has been awarded the first prize for excellence in higher education at the ‘Expo-2024’ held in New Delhi?
Ans. Rajasthan Central University, Ajmer

Ques 7. Which IIT institute has honored Google CEO Sundar Pichai with an honorary doctorate degree?
Ans. IIT Kharagpur

Ques 8. Who has chaired the 9th Governing Council meeting of NITI Aayog?
Ans. Narendra Modi

Ques 9. Who has been made the Chief Minister for a day in the ‘Youth Parliament-2024’ organized in the Rajasthan Assembly?
Ans. Siddharth S

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 July 2024.

IBPS PO Syllabus 2024

0
IBPS PO Syllabus 2024
IBPS PO Syllabus 2024

IBPS PO Syllabus 2024

In this post, we are sharing the IBPS PO Syllabus 2024. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about The Institute of Banking Personnel Selection (Probationary Officer) Syllabus 2024 recruitment.

IBPS PO 2024: Exam Pattern

Prelims

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks Time Duration
1. English Language 30 Question 30 Marks 20 Minutes
2. Quantitative Aptitude 35 Question 35 Marks 20 Minutes
3. Reasoning Ability 35 Question 35 Marks 20 Minutes
Total 100 Question 100 Marks 60 Minutes

 

Mains

S.No. Subject Name No. Of Question Marks Time Duration
1. English Language 35 Question 40 Marks 40 Minutes
2. Data Analysis & Interpretation 35 Question 60 Marks 45 Minutes
3. Reasoning & Computer Aptitude 45 Question 60 Marks 60 Minutes
4. Banking / General Awareness 40 Question 40 Marks 35 Minutes
Total 155 Question 200Marks 180 Minutes
5. Letter & Essay Writing (English) 2 25 30 Minutes

 

Important Points

  • Negative Marking: 0.25

The Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) 2024: Syllabus

Prelims

English Language

  • One word Substitution
  • Para/ Sentence Completion
  • Spotting Errors
  • Miscellaneous
  • Para Jumbles
  • Fill in the Blanks
  • Multiple Meaning
  • Cloze Test
  • Reading Comprehension

Quantitative Aptitude

  • Percentage
  • Mixtures & Allegations
  • Simplification/ Approximation
  • Permutation & Combination
  • Mensuration
  • Profit and Loss
  • Work, Time, and Energy
  • Number Systems
  • Ratio and Proportion
  • Data Interpretation
  • Time & Distance
  • Probability

Reasoning

  • Coded Inequalities
  • Blood Relations
  • Data Sufficiency
  • Input-Output
  • Tabulation
  • Seating Arrangement
  • Coding-Decoding
  • Puzzle
  • Alphanumeric Series
  • Logical Reasoning

Mains

English Language

  • Grammar
  • One word Substitution
  • Vocabulary
  • Reading Comprehension
  • Verbal Ability

Computer Aptitude

  • Operating System
  • Computer Abbreviation
  • Microsoft Office
  • Keyboard Shortcuts
  • Networking
  • Computer Software
  • Computer Hardware
  • Memory
  • Internet
  • Computer Fundamentals

General Awareness

  • Financial Awareness
  • General Knowledge
  • Current Affairs
  • Static Awareness

Reasoning

  • Input-Output
  • Verbal Reasoning
  • Double Lineup
  • Code Inequalities
  • Circular Seating Arrangement
  • Syllogism
  • Directions and Distances
  • Scheduling
  • Linear Seating Arrangement
  • Data Sufficiency
  • Coding and Decoding
  • Ordering and Ranking

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Ibps probationary officer syllabus 2024 pdf download, IBPS PO Syllabus PDF free download, Ibps probationary officer syllabus 2024 pdf, IBPS Clerk Syllabus 2024, SBI PO Syllabus 2024 PDF download.

Daily Current Affairs 30 July 2024

0
Daily Current Affairs 30 July 2024
Daily Current Affairs 30 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 30 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

30 July 2024 Current Affairs

Ques 1. For which industrial sector, financial approval of Rs 922 crore has been given in the Union Budget 2024-25?
Ans. Jodhpur-Pali-Marwar Industrial Area

Ques 2. Grevin Museum of Paris has issued a golden coin in honor of which Indian actor?
Ans. Shahrukh Khan

Ques 3. Which country has taken over the chairmanship of the Asian Disaster Preparedness Centre?
Ans. India

Ques 4. Who has set the record for the world’s largest musical installation?
Ans. Akshay Sareen

Ques 5. Who has chaired the 9th Governing Council meeting of NITI Aayog?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. Who has been appointed as the Governor of Punjab and Administrator of the Union Territory of Chandigarh in place of Banwarilal Purohit?
Ans. Shri Gulab Chand Kataria

Ques 7. Which country has eased the visa policy to boost the economy?
Ans. Pakistan

Ques 8. India’s first integrated agri-export service will be launched from which port?
Ans. Jawaharlal Nehru Port

Ques 9. Who has announced the launch of a four-year graduate course B.Tech in Design?
Ans. IIT Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 30 July 2024.