Wednesday, October 29, 2025
Home Blog Page 32

ISRO LPSC Recruitment 2024

0
ISRO LPSC Recruitment 2024
ISRO LPSC Recruitment 2024

ISRO LPSC Recruitment 2024

ISRO LPSC Recruitment 2024: Indian Space Research Organization, National Remote Sensing Centre released the post of Technical Assistant, Technician B, Heavy Vehicle Driver A, Light Vehicle Driver A, Cook . Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 27 August 2024
  • Last Date Of Apply: 10 September 2024

Total Posts

  • 30 Posts
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Technical Assistant – Mechanical 10 Post
    2. Technical Assistant – Electrical 1 Post
    3. Technician B – Welder 1 Post
    4. Technician B – Electronic Mechanic 2 Post
    5. Technician B – Turner 1 Post
    6. Technician B – Mechanic Auto Electrical and Electronics 1 Post
    7. Technician B – Fitter 5 Post
    8. Technician B – Machinist 1 Post
    9. Heavy Vehicle Driver ‘A’ 5 Post
    10. Light Vehicle Driver ‘A’ 2 Post
    11. Cook 1 Post
    Total  30 Posts

Indian Space Research Organization, Liquid Propulsion Systems Center Vacancies 2024: Selection Process

  1. Written Test
  2. Skill Test
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age Is : 35 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary:
  • S.No. Post Name Salary
    1. Technical Assistant Rs. 44,900 – 1,42,400 /-
    2. Technician B Rs. 21,700 – 69,100 /-
    3. Heavy Vehicle Driver ‘A’  & Light Vehicle Driver ‘A’ Rs. 19,200 – 63,200 /-
    4. Cook Rs. 19,200 – 63,200 /-

Qualification:-

  • Diploma
  • ITI
  • 10th
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Bengaluru

Application Fees:

  • For Technical Assistant:
    SC / ST / PWBD / = Nill
    All Other Candidate = Rs. 750 /-
  • All Other Posts
    SC / ST / PWBD / = Nill
    All Other Candidate = Rs. 500 /-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Mark Sheet
  • Identity Document Proof- Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ISRO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Isro lpsc jobs notification 2024 pdf, LPSC Recruitment 2024, Isro lpsc jobs notification 2024 apply online.

Daily Current Affairs 19 & 20 August 2024

0
Daily Current Affairs 19 & 20 August 2024
Daily Current Affairs 19 & 20 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 19 & 20 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

19 & 20 August 2024 Current Affairs

Ques 1. How many players have been sent to the upcoming Paris Paralympic 2024 Games?
Ans. 84

Ques 2. Where will the World Audio Visual and Entertainment Summit 2024 be held?
Ans. Goa

Ques 3. Which medal has Rajasthan won in the National Junior Women’s Football Championship held in Belgaum, Karnataka?
Ans. Gold Medal

Ques 4. Who has won the Best Actor award at the 70th National Film Awards 2024?
Ans. Rishabh Shetty

Ques 5. Where will the state’s fourth allopathic wellness center be opened under the Central Government Health Scheme (CGHS)?
Ans. Udaipur

Ques 6. Who has been appointed as the new Financial Services Secretary by the Appointments Committee of the Union Cabinet?
Ans. Nagaraju Maddirala

Ques 7. Who has hosted the India Pulses Symposium 2024?
Ans. New Delhi

Ques 8. Where has North India’s largest floating solar project started?
Ans. Omkareshwar

Ques 9. Which operation has been started by the Indian Border Security Force on the India-Pakistan border?
Ans. Operation Alert

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 19 & 20 August 2024.

Daily Current Affairs 17 August 2024

0
Daily Current Affairs 17 August 2024
Daily Current Affairs 17 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 17 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

17 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Which goldsmith of Rajasthan has made the world’s smallest Ashok Chakra and tricolor?
Ans. Dr. Iqbal Sakka

Ques 2. During his Independence Day speech at the Red Fort on August 15, 2024, Prime Minister Modi tried to revive the spirit of which ancient institution?
Ans. Nalanda University

Ques 3. Which birth anniversary of Veer Durgadas Rathore will be celebrated in the auditorium of Dr. SN Medical College on August 18, 2024?
Ans. 386th

Ques 4. What is the name of the earth observation satellite launched by ISRO using its Small Satellite Launch Vehicle (SSLV D3) from Satish Dhawan Space Center, Sriharikota on August 16, 2024?
Ans. EOS-08

Ques 5. ‘RF-290’ is a developed improved variety of which crop?
Ans. Fennel

Ques 6. Which country’s government has approved the controversial law of euthanasia of stray dogs?
Ans. Turkey

Ques 7. Chief Justice Obaidul Hasan of which country has resigned?
Ans. Bangladesh

Ques 8. How many medals have Rajasthan swimmers won in the 40th Sub Junior and 50th Junior National Competition held in Bhubaneswar?
Ans. 10 medals

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 17 August 2024.

Daily Current Affairs 16 August 2024

0
Daily Current Affairs 16 August 2024
Daily Current Affairs 16 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 16 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

16 August 2024 Current Affairs

Ques 1. National Health Authority (NHA) and which university have signed MoU to promote digital health education?
Ans. Maharashtra University of Health Sciences

Ques 2. When is Partition Horrors Remembrance Day celebrated?
Ans. 14 August

Ques 3. When will ISRO launch Earth Observation Satellite-8 (EOS-8)?
Ans. 15 August

Ques 4. Vice President of which country Mohammad Javad Zarif has resigned 11 days after his appointment?
Ans. Iran

Ques 5. Which Ramsar site in India is known as Asia’s largest saltwater lagoon?
Ans. Chilika Lake

Ques 6. Who has been appointed as the chairman of the Joint Parliamentary Committee for the Waqf Amendment Bill 2024?
Ans. Jagdambika Pal

Ques 7. RBI has increased the payment limit through UPI to what amount?
Ans. 5 lakh

Ques 8. Who has hosted the ‘India Pulses Symposium 2024’?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 16 August 2024.

Daily Current Affairs 15 August 2024

0
Daily Current Affairs 15 August 2024
Daily Current Affairs 15 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 15 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

15 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has topped the NIRF Ranking 2024 for Higher Education Institutions in the overall category?
Ans. IIT Madras

Ques 2. India’s renewable energy capacity has grown by what percent in a decade?
Ans. 165%

Ques 3. The Chief Minister of which state has inaugurated IACC’s Centre of Excellence for MSMEs?
Ans. Gujarat

Ques 4. On August 13, 2024, DRDO successfully conducted the first flight test of which indigenously developed glide bomb?
Ans. Gaurav

Ques 5. How many institutions of the state are included in the top 100 institutions of the country in the 9th edition of the National Institutional Ranking Framework- 2024 ranking?
Ans. 4

Ques 6. The Government of India has declared which day as ‘National Space Day’ to celebrate the remarkable success of Chandrayaan-3 mission?
Ans. 23 August

Ques 7. Which ministry’s Divyangjan Abhiyan Dal has hoisted the tricolor on Africa’s highest peak?
Ans. Ministry of Defense

Ques 8. In which year and where will the next Summer Olympics be held?
Ans. 2028, Los Angeles

Ques 9. Where is such a park in the state, which is inspiring for organ donation and body donation?
Ans. Kota

Ques 10. With which channel has the Big Cricket League signed a long-term agreement for broadcasting matches?
Ans. Prasar Bharati

Ques 11. Which country has launched the first satellite constellation network to compete with Starlink?
Ans. China

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 15 August 2024.

Daily Current Affairs 14 August 2024

0
Daily Current Affairs 14 August 2024
Daily Current Affairs 14 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 14 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

14 August 2024 Current Affairs

Ques 1. What is the rank of India in the medal tally in Paris Olympics 2024?
Ans. 71st

Ques 2. Union Agriculture Minister Shivraj Singh Chouhan announced how many crore rupees for 100 horticulture clusters?
Ans. 18,000 crore

Ques 3. Where did Prime Minister Narendra Modi dedicate the super food ‘Rajgira 0.2’ prepared by Agricultural University, Jodhpur to the country?
Ans. Indian Agricultural Research Institute, Pusa, Bihar

Ques 4. In which state will the first Global Women’s Kabaddi League be organized?
Ans. Haryana

Ques 5. India Rating and Research has estimated India’s GDP growth rate to be what percent in the financial year 2025?
Ans. 7.5%

Ques 6. UNICEF and which state government have partnered to involve fathers in breastfeeding?
Ans. West Bengal

Ques 7. Where is ‘Karmayogi Bharat Bhavan’ under construction?
Ans. Kota

Ques 8. Which Bollywood actor has been honored with the ‘Pardo Alla Carriera Award’ at the Locarno Film Festival 2024?
Ans. Shahrukh Khan

Ques 9. Who has launched the Nivahika web portal for data management?
Ans. NIT Calicut

Ques 10. The Government of India has constituted a five-member committee to monitor the border of which country?
Ans. Bangladesh

Ques 11. Which institute has set up a unique lab for scientific testing of soil from different regions of the country?
Ans. Central Arid Zone Research Institute, Jodhpur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 14 August 2024.

RPSC AE Recruitment 2024

0
RPSC AE Recruitment 2024
RPSC AE Recruitment 2024

RPSC AE Recruitment 2024

RPSC AE Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Assistant Engineer. Some  most points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 14 August 2024
  • Date Of End: 12 September 2024

Total Vacancies:-

  • 1014 Vacancies

Rajasthan Public Services Commission Vacancies 2024: Selection Process

  • Preliminary Exam
  • Mains Exam
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Level – 14 
  • Grade Pay – 5400 /-

Qualification:-

  • B.E.
  • B.Tech
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rpsc assistant engineer recruitment 2024 notification, Rpsc assistant engineer recruitment 2024 syllabus, Rpsc assistant engineer recruitment 2024 exam date, RPSC AEN Vacancy 2024, RPSC aen vacancy 2024 notification, RPSC AEN vacancy 2024 Syllabus, Rpsc assistant engineer recruitment 2024 official website, Rpsc assistant engineer recruitment 2024 date.

Daily Current Affairs 07 August 2024

0
Daily Current Affairs 07 August 2024
Daily Current Affairs 07 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 07 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

07 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will Defence Chief General Anil Chauhan chair a high-level financial conference of the three forces?
Ans. New Delhi

Ques 2. Who has become the second largest supplier of LNG in India?
Ans. America

Ques 3. Where has the Chief Minister inaugurated Rajasthan’s first flying academy, Avyana Aviation Institute?
Ans. Kishangarh, Ajmer

Ques 4. In the financial year 2022-2023, 3.5 lakh farmers of which state benefited from the crop insurance scheme?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 5. The Indian Air Force has approved the production of 200 Astra Mark-1 missiles to which public sector undertaking?
Ans. Bharat Dynamics Limited

Ques 6. Who has become India’s youngest Olympic referee in boxing?
Ans. Kabilan Sai Ashok

Ques 7. Where will the new leopard safari be built in the state?
Ans. Kazipura Ganga Bhairav ​​Valley, Ajmer

Ques 8. Which state has amended the anti-conversion law?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. Which state has become the first state in India to get disaster management insurance?
Ans. Nagaland

Ques 10. How much percent has GST collection increased to 1.82 lakh crore in the month of July?
Ans. 10.3%

Ques 11. Where will the Indian Army deploy 6 Apache helicopters from October 2024?
Ans. Jodhpur Military Station

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 07 August 2024.

RPSC ASO Recruitment 2024

0
RPSC ASO Recruitment 2024
RPSC ASO Recruitment 2024

RPSC ASO Recruitment 2024

RPSC ASO Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Assistant Statistical Officer. Some  points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 12 August 2024
  • Date Of End: 10 September 2024

Total Vacancies:-

  • 43 Vacancies

Rajasthan Public Services Commission Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Exam
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 18 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Pay Salary:-

  • Pay Scale: Level – 11

Qualification:-

  • Master’s Degree
  • Diploma
  • Knowledge of Rajasthani Culture
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: RPSC ASO Notification 2024, Rpsc assistant statistical officer jobs notification 2024 online, Assistant Statistical Officer Vacancy 2024, Rpsc assistant statistical officer jobs notification 2024 last, RPSC Assistant Statistical Officer syllabus, Assistant Statistical Officer Exam date 2024, RPSC ASO Vacancy 2024 Syllabus, Assistant Statistical Officer Notification.

Daily Current Affairs 06 August 2024

0
Daily Current Affairs 06 August 2024
Daily Current Affairs 06 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 06 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

06 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the Akashvani Music Festival started?
Ans. New Delhi

Ques 2. Who has topped the ‘Travel and Tourism Development Index 2024’?
Ans. America

Ques 3. Where did India’s first underground museum open?
Ans. Delhi

Ques 4. Daniel Selznick has died at the age of 88, who was he?
Ans. Film director

Ques 5. Which country has India approved the use of two ports?
Ans. Maldives

Ques 6. Where has India received the operating rights for the Mongla Port Terminal?
Ans. Bangladesh

Ques 7. Where has the ‘5th AITIGA Joint Committee’ meeting been held to review the ASEAN-India Goods Trade Agreement?
Ans. Jakarta

Ques 8. With whom has WHO signed an agreement for the Global Traditional Medicine Center?
Ans. India

Ques 9. What percentage stake has UltraTech bought in India Cement?
Ans. 32.72%

Ques 10. ADB has provided a loan of $200 million for solid waste management in which country?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 August 2024.