Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 30

List Of Sports Cups And Trophies

0
List Of Sports Cups And Trophies
List Of Sports Cups And Trophies

List Of Sports Cups And Trophies

List Of Sports Cups And Trophies: A sportsperson is awarded these cups and tropics for outstanding performance in their sport. This information is valuable for those getting ready for government exams like NDA, AFCAT, CAPF AC, Agniveer.

Sports Cups And Trophies

Hockey

  • Aga Khan Cup
  • Begum Rasool Trophy (women)
  • Maharaja Ranjit Singh Gold Cup
  • Nehru Trophy
  • Scindia Gold Cup
  • Murugappa Gold Cup
  • Wellington Cup
  • Indira Gandhi Gold Cup
  • Beighton Cup
  • Lady Ratan Tata Trophy (women)
  • Gurunanak Championship (women)
  • Dhyanchand Trophy
  • Rangaswamy Cup

Football

  • Durand Cup
  • Rovers Cup
  • D.C.M. Trophy
  • V.C. Roy Trophy (national championship)
  • Santosh Trophy (national championship)
  • IFA Shield
  • Subroto Mukherjee Cup
  • Sir Ashutosh Mukherjee Trophy
  • Merdeka Cup

Cricket

  • Dilip Trophy
  • C.K. Naidu Trophy
  • Rani Jhansi Trophy
  • Deodhar Trophy
  • Ranji Trophy (National Championship)
  • Irani Trophy
  • G.D. Birla Trophy
  • Rohinton Baria Trophy

Badminton

  • Narang Cup
  • Chadha Cup
  • Amrit Diwan Cup

Basketball

  • Bangalore Blues Challenge Cup
  • Nehru Cup
  • Federation Cup

Polo

  • Azar Cup
  • Prithvipal Singh Cup
  • Radha Mohan Cup
  • Classic Cup

Golf

  • Ryder Cup
  • Skeet Cup
  • In Hill Cup
  • Walker Cup

Table Tennis

  • Banville Cup (Men)
  • Jai Laxmi Cup (Women)
  • Rajkumari Challenge Cup (Junior Women)
  • Ramanuj Trophy (Junior Men)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Various sports and their associated trophies pdf, Various sports and their associated trophies table tennis, Sports Trophy names, Lin arec City Trophy is related to which game, Hockey Trophy Names in India, Sports Cups and Trophies List PDF in Hindi.

Today Current Affairs 03 September 2024

0
Today Current Affairs 03 September 2024
Today Current Affairs 03 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 03 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

03 September 2024 Current Affairs

Ques 1. According to the June-2024 report of the Nutrition Tracker run by the Central Government, what percentage of children in Rajasthan suffer from dwarfism?
Ans. 6.24 percent

Ques 2. Which airport has achieved net zero carbon emission status?
Ans. Delhi Airport

Ques 3. Which Indian shooter has won the gold medal in 10m Air Rifle Standing SH-1 at Paris Paralympics 2024?
Ans. Avani Lekhara

Ques 4. Which medal did the Indian team win recently at the Asian Surfing Championship 2024?
Ans. Silver

Ques 5. What is the estimate of India’s GDP growth rate in 2024 by Goldman Sachs?
Ans. 6.7%

Ques 6. India and which country have signed MoUs to strengthen cooperation in the field of tourism?
Ans. Malaysia

Ques 7. Who has launched the scheme for trading and settlement of Sovereign Green Bonds (SGrB) in IFSC?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 8. Which state government will set up a sports university in its next academic year?
Ans. Telangana

Ques 9. Who has been appointed as the new Cabinet Secretary by the Appointments Committee of the Union Cabinet?
Ans. Dr. T.V. Somanathan

Ques 10. Who has won the bronze medal in the women’s 10,000 meter walk event in the World Under-20 Athletics Championship?
Ans. Aarti

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

DMRC Recruitment 2024

0
DMRC Recruitment 2024
DMRC Recruitment 2024

DMRC Recruitment 2024

DMRC Recruitment 2024: Delhi Metro Rail Corporation released the post of Supervisor and Technician. Some points are defined below, giving you complete information about this government exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 28 August 2024
  • Last Date Of Apply: 11 September 2024

Total Posts

  • 13 Posts

Delhi Metro Rail Corporation Vacancies 2024

S.No. Post Vacancy
1. Supervisor 10
2. Technician 03
Total 13

 

Delhi Metro Rail Corporation Vacancies 2024: Selection Process

  • Interview
  • Document Verification
  • Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 23 Years
  • Maximum Age Limit= 40 Years

Pay Scale:-

  • Salary (Pay Scale) = Rs. 46,000/- to 65,000/-

Qualification:-

  • 10th
  • 12th
  • ITI
  • Diploma
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Mumbai

Application Fees:

  • No Application Fees

Who Can Apply:

  • All Over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo, Signature
  • 10th,  12th,  Degree, Mark Sheet
  • Identity Document Proof- Pan Card,  Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Dmrc job notification 2024 sarkari result, Dmrc job notification 2024 last date, Dmrc job notification 2024 pdf, Dmrc job notification 2024 apply online, Delhi Metro Recruitment 2024 Apply Online, DMRC vacancy 2024 token operator, Delhi Metro Vacancy 2024 last date.

Today Current Affairs 02 September 2024

0
Today Current Affairs 02 September 2024
Today Current Affairs 02 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 02 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

02 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the upcoming Asian Champions Trophy 2024 be held?
Ans. Rajgir

Ques 2. Which city has topped the number of women-led startups?
Ans. Bangalore

Ques 3. The Union Cabinet has included which industrial area from Rajasthan in the Industrial Smart City?
Ans. Jodhpur-Pali

Ques 4. Which municipality has been declared Nepal’s first ‘healthy city’ and Asia’s second healthiest city by the World Health Organization?
Ans. Dhulikhel

Ques 5. Which Indian cricketer has announced retirement?
Ans. Shikhar Dhawan

Ques 6. Where has the world’s largest diamond been found?
Ans. Botswana

Ques 7. Who has been given the option to be included in the RGHS scheme by the state government?
Ans. Mother-in-law and father-in-law

Ques 8. Who has taken over as the Commandant of the Indian Naval Academy, Ezhimala?
Ans. CR Praveen Nair

Ques 9. Who has launched the Create in India Challenge Season-1?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 10. Pavel Durov, founder and CEO of which company has been arrested?
Ans. Telegram

Ques 11. Where has the GST Bhawan been inaugurated in the state by the Union Finance Minister?
Ans. Udaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Daily Current Affairs 31 August 2024

0
Daily Current Affairs 31 August 2024
Daily Current Affairs 31 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 31 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

31 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Fatemeh Mohajerani has been appointed as the first female government spokesperson in which Islamic country?
Ans. Iran

Ques 2. Which minister launched the ‘Create in India Challenge – Season One’?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 3. When will Sri Lanka provide free visa facility to 35 countries including India?
Ans. 1 October

Ques 4. Which e-commerce company has launched its Artificial Intelligence (AI) powered shopping assistant ‘Rufus’ in India?
Ans. Amazon India

Ques 5. Which state has become the first to launch the Gross Environmental Production Index?
Ans. Uttarakhand

Ques 6. With which country did India sign a bilateral non-binding agreement on ‘Security of Supply Arrangement’ (SOSA)?
Ans. United States of America

Ques 7. According to the NSO report, what is the percentage share of women in the total bank deposits in the country?
Ans. 21%

Ques 8. Which state government has launched “Mukhyamantri Sukh Shiksha Yojana”?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. Who has become the first state to notify rules for issuing summons and warrants online?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 10. The Appointments Committee of the Union Cabinet has appointed whom as the Director General of NSG?
Ans. B. Srinivasan

Ques 11. Defence Minister Rajnath Singh recently visited which country?
Ans. Japan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Bank Of Baroda Notification 2024

0
Bank Of Baroda Notification 2024
Bank Of Baroda Notification 2024

Bank Of Baroda Notification 2024

Bank Of Baroda Notification 2024 announce the post of Business Correspondent Coordinator.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 29 August 2024
  • Date Of End: 15 September 2024

Total Vacancies:-

  • 15 Vacancies

Bank Of Baroda Vacancies 2024: Selection Process

  • Shortlist
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is : 45 Years
  • Maximum Age For Continuation of BC Supervisors : 65 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 10,000 to 15,000 /-

Qualification:-

  • Graduate
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • No Fees

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: BOB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Bank of Baroda BC Supervisor Recruitment 2024, Bank of baroda bc coordinator recruitment 2024 last date, Bank of baroda bc coordinator recruitment 2024 dates, Bank of Baroda BC application form, BOB BC Supervisor Recruitment 2024: Apply Online, Bank of Baroda BC apply online, Bank of baroda bc coordinator recruitment 2024 application form, Bank of baroda bc coordinator recruitment 2024 apply online.

Daily Current Affairs 30 August 2024

0
Daily Current Affairs 30 August 2024
Daily Current Affairs 30 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 30 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

30 August 2024 Current Affairs

Ques 1. In which state, the semi-wild bovine Mithun (Bos frontalis) has been registered for the first time?
Ans. Assam

Ques 2. When will the Women’s T20 World Cup be held in Dubai and Sharjah?
Ans. From 3 to 20 October

Ques 3. In which country has the Paralympic Games started?
Ans. Paris

Ques 4. Who has been elected Rajya Sabha MP from Rajasthan?
Ans. Ravneet Singh

Ques 5. Who met top corporate leaders in Singapore to discuss investment and bilateral trade?
Ans. Piyush Goyal

Ques 6. Which Payments Bank has launched AI face recognition tool ‘Face Match’?
Ans. Airtel Payment Bank

Ques 7. In which Islamic country has a woman government spokesperson been appointed for the first time?
Ans. Iran

Ques 8. In which division of North-Western Railway, Integrated Crew Monitoring System Software has been launched?
Ans. Jodhpur Railway Division

Ques 9. Which country won the silver medal in the Maruhaba Cup, the team event of the Asian Surfing Championship 2024?
Ans. India

Ques 10. ADB has claimed to give a loan of $ 500 million to which state to promote healthcare?
Ans. Maharashtra

Ques 11. Salim Al-Hos has passed away at the age of 94, who was he?
Ans. Politician

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 30 August 2024.

Daily Current Affairs 29 August 2024

0
Daily Current Affairs 29 August 2024
Daily Current Affairs 29 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 29 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

29 August 2024 Current Affairs

Ques 1. Ulchi Freedom Shield exercise has started between the US and which country
Ans. South Korea

Ques 2. Which country will export 1000 MW electricity to India
Ans. Nepal

Ques 3. Which department is responsible for managing the ‘Vigyan Dhara Yojana’?
Ans. Department of Science and Technology

Ques 4. Who is the captain of the Indian team for ICC Women’s T20 World Cup 2024?
Ans. Harmanpreet Kaur

Ques 5. Who has taken over as the Director General of ESIC
Ans. Ashok Kumar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 29 August 2024.

IRDAI Recruitment 2024

0
IRDAI Recruitment 2024
IRDAI Recruitment 2024

IRDAI Recruitment 2024

IRDAI Recruitment 2024: Insurance Regulatory and Development Authority of India  released the post of Assistant Manager. Some points are defined below, giving you complete information about this government exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 21 August 2024
  • Last Date Of Apply: 20 September 2024

Total Posts

  • 49 Posts

IRDAI Assistant Manager Vacancies 2024

S.No. Vacancies Category
1. EWS 04
2. OBC 12
3. ST 04
4. SC 08
5. General 21
Total  49

 

Insurance Regulatory and Development Authority of India Vacancies 2024: Selection Process

  1. Online Exam
  2. Descriptive Exam
  3. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 21 Years
  • Maximum Age Limit= 30 Years

Pay Scale:-

  • Salary (Pay Scale) = Rs. 44500/- to 89150/-

Qualification:-

  • Graduate
  • Post Graduate
  • Bachelor Degree
  • Law
  • Engineering
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • All Over India

Application Fees:

  • General/ EWS/ OBC = Rs. 700/-
  • ST/ SC/ Pwd = Rs. 100/-

Who Can Apply:

  • All Over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo, Signature
  • 10th,  12th,  Degree, Mark Sheet
  • Identity Document Proof- Pan Card,  Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Irdai notification 2024 , IRDAI Grade A Notification 2024, IRDAI Assistant Manager 2024, IRDAI Exam Date 2024, Irdai qualification 2024 , Irdai recruitment 2024 official website, Irdai 2024 salary.

 

Daily Current Affairs 28 August 2024

0
Daily Current Affairs 28 August 2024
Daily Current Affairs 28 August 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 28 August 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

28 August 2024 Current Affairs

Ques 1. A South Indian tribal knowledge centre called ‘Kanu’ was launched in which state?
Ans. Karnataka

Ques 2. India signed MoU with which country to enhance cooperation in civil aviation?
Ans. New Zealand

Ques 3. Which organisation developed India’s first reusable hybrid rocket ‘RHUMI-1’?
Ans. Space Zone India

Ques 4. ‘Vigyan Dhara’ scheme comes under which department?
Ans. Department of Science and Technology

Ques 5. India has imported date palms from which country under the plantation programme under the G-20 summit?
Ans. Saudi Arabia

Ques 6. How much incentive will the state government give under the Chief Minister Ayushman Jeevan Raksha Yojana implemented on August 22, 2024?
Ans. 10,000

Ques 7. India and which country have signed a bilateral and non-binding security of supply agreement?
Ans. America

Ques 8. Market regulator SEBI has banned which industrialist from the stock market for five years in the case of fund misappropriation?
Ans. Anil Ambani

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 28 August 2024.