Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 29

RRC SR Sports Quota Recruitment 2024

0
RRC SR Sports Quota Recruitment 2024
RRC SR Sports Quota Recruitment 2024

RRC SR Sports Quota Recruitment 2024

RRC SR Sports Quota Recruitment 2024: Southern Railway Recruitment 2024 announce the post of Sports Quota. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 07 September 2024
  • Date Of End: 06 October 2024

Total Vacancies:-

  • 67 Vacancies

Southern Railway Vacancies 2024: Selection Process

  1. Sports Trials
  2. Document Verification
  3. Medical Examination
  4. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age is = 18 Years
  • Maximum Age is = 25 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary = Rs. 18,000 – 29,200 /-

Qualification:-

  • S.no. Post level Qualification Post
    1. Level 1  10th , ITI 46 Posts
    2. Level 2/3 12th , ITI 16 Posts
    3. Level 4/5  Graduate Degree 05 Posts
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For EWS / OBC / General Candidate = Rs. 500/-
  • For SC / SC / All Women / PWD = Rs. 250/-

Job Location: 

  • Chennai , Tamil Nadu

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RRC SR

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: railway sports quota recruitment 2024-25, Southern Railway Sports Quota Recruitment 2024, Railway Sports Quota Recruitment 2024 official website, Southern railway sports quota jobs notification 2024 date, Northern Railway Sports Quota Recruitment 2024, Railway Sports Quota Recruitment 2024 Apply Online, Southern railway sports quota jobs notification 2024 apply, Railway Sports Quota Recruitment 2024 last Date.

Today Current Affairs 10 September 2024

0
Today Current Affairs 10 September 2024
Today Current Affairs 10 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 10 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

10 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which state government has informed the Supreme Court about the ban on ‘two finger test’?
Ans. Meghalaya

Ques 2. Where has the second regional meeting of northern states and union territories been held?
Ans. Chandigarh

Ques 3. What percentage of India’s growth rate has been estimated by the World Bank in 2024-25?
Ans. 7%

Ques 4. What percentage of the country’s gold reserves have been found in Rajasthan?
Ans. 25 percent

Ques 5. Who has been named as the new Finance Secretary by the Central Government?
Ans. Tuhin Kant Pandey

Ques 6. Who has launched the National Institute of Fashion Technology (NIFT)’s ‘Visionext Fashion Forecasting Initiative’ and India-specific fashion trend book ‘Paridhi 24×25’?
Ans. Giriraj Singh

Ques 7. On which date did the Chhari Yatra from Chamba to Mani Mahesh Lake start?
Ans. 11 September

Ques 8. Which state government will invest Rs 33500 crore in IT and ITeS hub?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. United Nations Children’s Fund (UNICEF) and which ministry have signed a letter of intent to strengthen systems of social change?
Ans. Ministry of Panchayati Raj

Ques 10. Sheikh Khalid bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan, who is on a visit to India from September 9, is the Crown Prince of which place?
Ans. Abu Dhabi

Ques 11. Which country has announced a new scheme to promote tourism from India?
Ans. South Africa

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 08 & 09 September 2024

0
Today Current Affairs 08 & 09 September 2024
Today Current Affairs 08 & 09 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 08 & 09 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

08 & 09 September 2024 Current Affairs

Ques 1. The Supreme Court of which country has recently suspended the social media platform X (formerly Twitter)?
Ans. Brazil

Ques 2. President Draupadi Murmu inaugurated the Vishwashanti Buddha Vihar at which place?
Ans. Latur

Ques 3. The Nagar Parishad of which 2 districts has been declared as Municipal Corporation by the state government?
Ans. Pali, Bhilwara

Ques 4. Which state government has recently announced 33 percent reservation for women in the police force?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Where has Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Jal Sanchay Jan Bhagidari’ program?
Ans. Surat

Ques 6. In which country’s remote village, a temperature of 82.2 degrees Celsius was recorded?
Ans. Iran

Ques 7. Where was the fourth regional conference organized under the joint aegis of the Union Health Ministry and National Health Mission Rajasthan?
Ans. Jodhpur

Ques 8. Which Indian cricketer has recently joined the BJP?
Ans. Ravindra Jadeja

Ques 9. Where have India and UNESCO co-organized the 2024 edition of the Chief Science Advisor Round Table Conference (CSAR)?
Ans. Paris

Ques 10. Which medal has Indian shooter Anuya Prasad won in the World Deaf Shooting Championship 2024?
Ans. Gold

Ques 11. What has the name of the Bal Gopal Yojana run by the Education Department in government schools been changed to?
Ans. Panna Dhaya Bal Gopal Yojana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 07 September 2024

0
Today Current Affairs 07 September 2024
Today Current Affairs 07 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 07 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

07 September 2024 Current Affairs

Ques 1. President Draupadi Murmu has awarded ‘National Teacher Award 2024′ to how many selected teachers on the occasion of Teachers’ Day?
Ans. 82

Ques 2. The Chief Minister of which state has launched India’s most affordable ‘Aero Lounge’?
Ans. Kerala

Ques 3. Who has won the gold medal in javelin throw at Paris Paralympics 2024?
Ans. Sumit Antil

Ques 4. At which place in the state has the fighter plane Mig-29 crashed on September 2, 2024?
Ans. Kawas, Barmer

Ques 5. When was the seventh foundation day of India Post Payment Bank celebrated?
Ans. 1 September

Ques 6. Which country has reopened its embassy in Baghdad, the capital of Iraq?
Ans. Switzerland

Ques 7. Who has launched the IAF Heroes comic book?
Ans. V.R. Chaudhary

Ques 8. Which state’s assembly started the Zero Hour tradition for the first time?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. How many young progressive farmers of the state will be sent by the state government for agricultural tours to Israel and other countries to teach high-tech agriculture?
Ans. 100

Ques 10. Who has taken over as the Deputy Chief of the Indian Air Service?
Ans. Tejender Singh

Ques 11. Who has inaugurated the fourth edition of the Intercontinental Football Cup Tournament?
Ans. Revanth Reddy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Ganesh Chaturthi 2024

0
Ganesh Chaturthi 2024
Ganesh Chaturthi 2024

Ganesh Chaturthi 2024

Ganesh Chaturthi 2024: गणेश चतुर्थी भगवान गणेश के जन्मोत्सव के रूप में मनाई जाती है। गणेश चतुर्थी इस साल 7 सितंबर को है। भाद्रपद माह के शुक्ल पक्ष के दौरान पूरे देश में वार्षिक हिंदू त्योहार धूमधाम से मनाया जाता है।

भगवान गणेश अपने भक्तों को उनके जीवन में आने वाली सभी विघ्नों से बचाने के लिए जाने जाते हैं। गणेश चतुर्थी, जिसे गणेश उत्सव या विनायक चतुर्थी के नाम से भी जाना जाता है।

चतुर्थी तिथि शुरू 06 सितंबर, 2024  दोपहर 03:01 बजे
चतुर्थी तिथि समाप्त 07 सितंबर, 2024  शाम 05:37 बजे

 

गणेश चतुर्थी के दौरान दर्शन करने के लिए प्रतिष्ठित मंदिर

  • अष्टविनायक मंदिर, पुणे
  • सिद्धि विनायक मंदिर, मुंबई
  • करपाका विनायक मंदिर, थिरुप्पत्तुर
  • चिंतामन गणेश मंदिर, उज्जैन

चतुर्थी का महत्व

गणेश चतुर्थी देवी पार्वती द्वारा बनाए गए भगवान गणेश के जन्म का उत्सव है। हिंदू पौराणिक कथाओं के अनुसार, गणेश को ‘विघ्नहर्ता’ या बाधाओं को दूर करने वाला भगवान माना जाता है। और उन्हें ज्ञान, बुद्धि और सीखने के देवता के रूप में देखा जाता है। भक्त शिक्षा, प्रयासों और नई शुरुआत में सफलता के लिए उनका आशीर्वाद मांगते हैं।

अन्य शहरों में गणेश चतुर्थी का मुहूर्त

क्र. सं. शहरों के नाम मुहूर्त
1. नई दिल्ली 11:03 AM से 01:34 PM
2. हैदराबाद 11:00 AM से 01:28 PM
3. चंडीगढ़ 11:05 AM से 01:36 PM
4. मुंबई 11:22 AM से 01:51 PM
5. अहमदाबाद 11:23 AM से 01:52 PM
6. जयपुर 11:09 AM से 01:40 PM
7. चेन्नई 10:53 AM से 01:21 PM
8. कोलकाता 10:20 AM से 12:49 PM
9. बेंगलुरु 11:04 AM से 01:31 PM
10. नोएडा 11:03 AM से 01:33 PM
11. गुड़गांव 11:04 AM से 01:35 PM
12. पुणे 11:18 AM से 01:47 PM

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags:  चतुर्थी का महत्व in marathi, गणेश चतुर्थी.

Today Current Affairs 06 September 2024

0
Today Current Affairs 06 September 2024
Today Current Affairs 06 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 06 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

06 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which state has launched a new social media policy
Ans. Uttar Pradesh

Ques 2. Where has President Draupadi Murmu inaugurated Vishwashanti Buddha Vihar?
Ans. Latur

Ques 3. Which state government has made the minimum age of marriage for women 21 years?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 4. The Chief Minister of which state has inaugurated India’s most affordable Aero Lounge?
Ans. Kerala

Ques 5. Vistara will merge with which airline?
Ans. Air India

Ques 6. Where has the first joint commanders’ conference of the three armies started?
Ans. Lucknow

Ques 7. Who has won the silver medal in the men’s discus throw F-56 event at the Paris Paralympics 2024?
Ans. Yogesh Kathunia

Ques 8. Which country’s fast bowler Shannon Graviel retired from international cricket?
Ans. West Indies

Ques 9. NGT has imposed a fine of Rs 1000 crore on which state for failure in waste management?
Ans. Punjab

Ques 10. Who has launched the AgriSure Fund and Agriculture Investment Portal?
Ans. Shivraj Singh Chauhan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Rivers Of India And Their Tributaries

0
Rivers Of India And Their Tributaries
Rivers Of India And Their Tributaries

Rivers Of India And Their Tributaries

The Indian rivers and their tributaries will be discussed in this article. For competitive exams, the rivers and their tributaries in India are an important GK topic. The Indian river system is important topic for UPSC Exam.

List Of River And Their Tributaries

S.No. Rivers Name Tributaries River
1. Ganga Gomti, Ghaghra, Gandak, Kosi, Yamuna, Son, Ramganga
2. Krishna Tungabhadra, Ghataprabha, Malaprabha, Bhima, Vedavathi, Koyna
3. Sindhu Sutlej, Dras, Zanskar, Shyok ,.Gilgit, Suru
4. Damodar Barakar, Konar
5. Chambal Banas, Kali Sindh, Shipra, Parbati, Mej
6. Brahmaputra Dibang, Lohit, Jia Bhoreli (Kameng), Dikhau, Subansiri Manas
7. Mahanadi Sivanath, Hasdeo, Leech, Mand, Ib, Ong, Oil
8. Godavari Indravati, Manjira, Bindusar, Sarbari, Penganga, Pranahita
9. Kaveri Kabini, Hemavati, Simsha, Arkavati, Bhavani
10. Narmada Amravati, Bhukhi, Tawa, Banger
11. Ravi Budhil, Nai or Dhona, Siul, Ujh
12. Yamuna Chambal, Sindh, Betwa, Ken, Tons, Hindon

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: River and their tributaries pdf, River and their tributaries in india, List of river and their tributaries, Rivers and their tributaries UPSC.

Today Current Affairs 05 September 2024

0
Today Current Affairs 05 September 2024
Today Current Affairs 05 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 05 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

05 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country will limit the international student enrollment to 2,70,000 by 2025?
Ans. Australia

Ques 2. From when to when is ‘National Nutrition Week’ celebrated every year in India?
Ans. 1 to 30 September

Ques 3. The amount given to disabled pregnant women under the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana has been increased from Rs 6500 to how much?
Ans. 10,000

Ques 4. In which state has an alert been issued due to cyclone Asana?
Ans. Gujarat

Ques 5. Which Indian shooter has won the gold medal for the second time in the World Deaf Shooting Championship 2024?
Ans. Anuya Prasad

Ques 6. Who has taken over as the Vice Chief of the Indian Air Force?
Ans. ‘Air Marshal Tejinder Singh’

Ques 7. How many Bhamashahs have been honored in the 28th Bhamashah Samman ceremony organized by the State Education Department in Udaipur?
Ans. 157

Ques 8. Who has inaugurated the Sports University in Rajgir?
Ans. Nitish Kumar

Ques 9. In which university will the Uttar Pradesh government build a Vedic-3D museum?
Ans. Sampurnanand Sanskrit University

Ques 10. Who has recently released the economy, environment and employment related biotechnology policy – ‘Bio E-3’?
Ans. Central Government

Ques 11. Anti-drone system has been installed by whom to monitor drones carrying heroin and drugs on the India-Pakistan international border?
Ans. Border Security Force (BSF)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 04 September 2024

0
Today Current Affairs 04 September 2024
Today Current Affairs 04 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 04 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

04 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which Indian player has won his tenth PSA Tour title in the Tuanku Muhriz Trophy of squash?
Ans. Abhay Singh

Ques 2. The Paralympic Games 2024 have started in Paris, when will they be played?
Ans. 8 September

Ques 3. Who has launched AI assistant Rufus for better shopping
Ans. Amazon

Ques 4. Where will the upcoming World Skills Competition be held?
Ans. France

Ques 5. Who has topped the global asset price index?
Ans. Manila

Ques 6. Where has the 17th India Israel Foreign Office Consultation been held?
Ans. New Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Teacher’s Day 2024

0
Teacher's Day 2024
Teacher's Day 2024

Teacher’s Day 2024

Teacher’s Day 2024: भारत डॉ. सर्वपल्ली राधाकृष्णन की जयंती मनाने के लिए राष्ट्रीय शिक्षक दिवस मनाता है, उनके महान योगदान और उपलब्धियों को मान्यता देता है। 5 सितंबर, 1888 को जन्मे डॉ. राधाकृष्णन भारत के राष्ट्रपति थे और एक प्रसिद्ध शोधकर्ता, विद्वान और भारत रत्न से सम्मानित थे।

एक प्रसिद्ध शिक्षक, डॉ. राधाकृष्णन एक अकादमिक दिग्गज थे, जिन्होंने कलकत्ता विश्वविद्यालय और ऑक्सफोर्ड विश्वविद्यालय जैसे प्रतिष्ठित संस्थानों में प्रोफेसर के रूप में कार्य किया।

 

Dr sarvepalli radhakrishnan
Dr sarvepalli radhakrishnan

 

इतिहास

भारत डॉ. सर्वपल्ली राधाकृष्णन और शिक्षा के क्षेत्र में उनके योगदान के सम्मान में शिक्षक दिवस मनाता है। यह उत्सव 1962 में शुरू हुआ था जब डॉ. राधाकृष्णन राष्ट्रपति चुने गए थे।

 

 

 

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Happy teachers day 2024 wishes, Happy teachers day 2024 images, Happy teachers day 2024 status, Teachers’ Day 2024 in India, Happy Teachers Day wishes, Happy Teachers Day Quotes, Happy Teachers Day 2024 GIF, Heart touching Teachers Day wishes.