Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 28

Today Current Affairs 20 September 2024

0
Today Current Affairs 20 September 2024
Today Current Affairs 20 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 20 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

20 September 2024 Current Affairs

Ques 1. On which date is ‘World Patient Safety Day’ celebrated every year across the world?
Ans. 17 September

Ques 2. The Ministry of Ports, Shipping and Waterways has announced the appointment of which Olympic medalist as its new brand ambassador?
Ans. Manu Bhaker

Ques 3. The Government of India has renamed Port Blair as what?
Ans. Shri Vijay Puram

Ques 4. On which subject has India recently organized an international high-level meeting?
Ans. Anti-Doping

Ques 5. Prime Minister Narendra Modi launched which major initiative of the Odisha government in Bhubaneswar on September 17?
Ans. Subhadra Yojana

Ques 6. Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras have been started in all the district hospitals of which state?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 7. Who has launched the NPS Vatsalya Yojana?
Ans. Nirmala Sitharaman

Ques 8. Where will the two-day National Seminar-Aayi of National Disaster Management Authority (NDMA) and Army’s Southern Command be held?
Ans. Chennai

Ques 9. Which nation has started its biggest naval exercise Ocean 2024
Ans. Russia

Ques 10. Which Foreign Office Dialogue was held recently between India and Uruguay?
Ans. Sixth

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 19 September 2024

0
Today Current Affairs 19 September 2024
Today Current Affairs 19 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 19 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

19 September 2024 Current Affairs

Ques 1. How many medals has India won in total at World Skills Lyon 2024?
Ans. 16 medals

Ques 2. The Department of Medical Education has announced to start medical education in which language on the occasion of Hindi Diwas?
Ans. Hindi

Ques 3. Where has the Indian Service contingent left to participate in the Al Najah exercise?
Ans. Oman

Ques 4. Where will India host the second meeting of the COP-9 Bureau?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has been honored with the Hindi Seva Award 2024 by Deputy Chief Minister Diya Kumari?
Ans. Dr. Deepak Rajpurohit

Ques 6. Which has become the first state to provide AYUSH facility in urban primary PHCs?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 7. Where has the second edition of the Navy Commander Level Conference started?
Ans. New Delhi

Ques 8. Where has the Indian Air Force organized the ‘Surya Kiran Aerobatic Show’?
Ans. Dedansar Ground, Jaisalmer

Ques 9. Where has the Asian Cricket Council Women’s u19 Asia Cup started?
Ans. Malaysia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

GK Quiz on Lakes Of India

0
GK Quiz on Lakes Of India
GK Quiz on Lakes Of India

GK Quiz on Lakes Of India

GK Quiz on Lakes Of India: In this article, we will give various questions of Lakes in India. So Students can rehearse the inquiries and get great scores in upcoming exams.

Lakes Of India

Ques 1. Which is the largest coastal saltwater lake in India?
A. Chilika Lake                               B. Thol Lake
C. Kodaikanal Lake                           D. Sambhar Lake

Ques 2. In which state of India is Wular Lake located?
A. Jammu and Kashmir                 B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand                                        D. Andhra Pradesh

Ques 3. Where is Sattal Lake located?
A. Rajasthan                                       B. Uttarakhand
C. Jammu and Kashmir                   D. Tamil Nadu

Ques 4. Which is the largest artificial lake?
A. Indira Sagar Lake                    B. Wular Lake
C. Sambhar Lake                                D. Govind Sagar Lake

Ques 5. Which is the largest freshwater lake?
A. Wular Lake                                B. Sambhar Lake
C. Kodaikanal Lake                         D. Chilka Lake

Ques 6. Which is the largest salt water lake?
A. Sambhar Lake                         B. Chilka Lake
C. Wular Lake                                   D. Kodaikanal Lake

Ques 7. Where is Loktak Lake?
A. Manipur                                   B. Tripura
C. Meghalaya                                  D. Assam

Ques 8. Where is Govind Sagar Lake located?
A. Punjab                                   B. Himachal Pradesh
C. Uttar Pradesh                       D. Assam

Ques 9. Where is Kolleru Lake?
A. Uttar Pradesh                            B. Madhya Pradesh
C. Andhra Pradesh                   D. Maharashtra

Ques 10. Where is Pulicat Lake located?
A. Tamil Nadu                  B. Madhya Pradesh
C. Kerala                               D. Uttar Pradesh

Ques 11. Shalimar and Nishat Bagh are located on the banks of which lake?
A. Dal Lake                      B. Chilika Lake
C. Lonar Lake                    D. Wular Lake

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Lake mcq questions in hindi with answers, Lake mcq questions in hindi pdf, Lake mcq questions in hindi pdf download, राजस्थान की झीलों के प्रश्न, RajasthanGyan Quiz, Quiz on Bharat, सामान्य ज्ञान Quiz.

 

Today Current Affairs 18 September 2024

0
Today Current Affairs 18 September 2024
Today Current Affairs 18 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 18 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

18 September 2024 Current Affairs

Ques 1. When is Hindi Diwas celebrated?
Ans. 14 September

Ques 2. In which country will the upcoming presidential elections be held on 21 September 2024?
Ans. Sri Lanka

Ques 3. In which state five new POSCO fast track courts will be set up?
Ans. West Bengal

Ques 4. Which type of computing platform has been developed by IISc researchers?
Ans. Molecular computing

Ques 5. The fourth RE-INVEST was held in which city?
Ans. Gandhinagar

Ques 6. Which country has started its biggest naval exercise Ocean 2024?
Ans. Russia

Ques 7. Where did PM Narendra Modi inaugurate the ‘Global Renewable Energy Investor Summit’ and Expo?
Ans. Gandhinagar

Ques 8. Which country got the top position in the ‘Best Countries Ranking 2024’?
Ans. Switzerland

Ques 9. Which has become the first major Indian bank to join PCF?
Ans. Union Bank of India

Ques 10. Vice President Jagdeep Dhankhar has inaugurated the Digital Tower in which university?
Ans. Ramdev Baba University

Ques 11. What is India’s rank in the Global Cyber ​​Security Index 2024?
Ans. Tier 1

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 17 September 2024

0
Today Current Affairs 17 September 2024
Today Current Affairs 17 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 17 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

17 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the two-day first joint commanders conference been organized
Ans. Lucknow

Ques 2. In whose hosting, the Chief Minister of Rajasthan has presented the ‘Clean Air Survey Award, 2024’?
Ans. Rajasthan State Pollution Control Board

Ques 3. Which city has been given the prestigious ‘Clean Air Survey 2024’ title by the Union Environment Ministry?
Ans. Surat

Ques 4. Who was recently appointed the Chairman of the ‘Parliamentary Official Language Committee’?
Ans. Amit Shah

Ques 5. With which country did India sign a new agreement on 10 September 2024 to strengthen economic cooperation?
Ans. Australia

Ques 6. Where has the ‘Virus Yudh Abhyas’ been organized?
Ans. Ajmer

Ques 7. Who has secured the first position in the final match of Diamond League 2024 held in Brussels?
Ans. Durson Peters

Ques 8. Who has become India’s first Asian schoolboy champion
Ans. Deepali Thapa

Ques 9. Index of Industrial Production (IIP) was recently released for which month?
Ans. July 2024

Ques 10. 55th International Film Festival of India 2024 will be held in which state from 20 to 28 November 2024?
Ans. Goa

Ques 11. Who has ranked first in the medal table in Paris Para Olympics 2024
Ans. China

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 13 September 2024

0
Today Current Affairs 13 September 2024
Today Current Affairs 13 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 13 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

13 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the 45th FIDE Chess Olympiad started?
Ans. Budapest

Ques 2. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Semicon India 2024 conference on September 11 from which place?
Ans. Greater Noida

Ques 3. The Central Government announced new policies for the development of which sector on 11 September 2024?
Ans. Education and Health

Ques 4. An important agreement has been signed between Tata Advanced Systems Limited and which foreign company regarding the Airlifter Project.
Ans. Lockheed Martin

Ques 5. Who has recently become a full member of the International Solar Alliance?
Ans. Nepal

Ques 6. How much has the Reserve Bank of India (RBI) increased the repo rate on 11 September 2024?
Ans. 0.25%

Ques 7. Where has the 79th session of the United Nations General Assembly begun?
Ans. New York

Ques 8. Who has been re-elected as the Chairman of the Parliamentary Official Language Committee?
Ans. Amit Shah

Ques 9. Where has India successfully tested the Agni 4 ballistic missile?
Ans. Odisha

Ques 10. In which state did the Indian Army conduct a major military exercise on 11 September 2024?
Ans. Arunachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

UPPSC Assistant Registrar Recruitment 2024

0
UPPSC Assistant Registrar Recruitment 2024
UPPSC Assistant Registrar Recruitment 2024

UPPSC Assistant Registrar Recruitment 2024

UPPSC Assistant Registrar Recruitment 2024: Uttar Pradesh Public Service Commission released the post of Assistant Registrar. Some points are defined below, giving you complete information about this government exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 28 August 2024
  • Last Date Of Apply: 28 September 2024

Total Posts

  • 38 Posts

Uttar Pradesh Public Service Commission Vacancies 2024: Selection Process

  • Interview
  • Document Verification
  • Medical Examination
  • Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 30 Years
  • Maximum Age Limit= 45 Years

Pay Scale:-

  • Salary (Pay Scale) = Rs. 9,300/- to 34,800/- (Level – 8)

Qualification:-

  • Bachelor Degree With 7 Years Experience
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Uttar Pradesh

Application Fees:

  • For General / OBC / EWS Candidate = Rs. 225/-
  • For SC / ST = Rs.105/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo, Signature
  • 10th,  12th,  Degree
  • Identity Document Proof- Pan Card,  Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Uppsc assistant registrar jobs notification 2024 pdf, Uppsc assistant registrar jobs notification 2024 last date, UPPSC Assistant Registrar Notification PDF, UPPSC Assistant Registrar Syllabus, Uppsc assistant registrar jobs notification 2024 apply online, UPPSC Notification 2024, UPPSC Assistant Registrar Salary, UPPSC Assistant registrar syllabus pdf Download.

 

 

Today Current Affairs 12 September 2024

0
Today Current Affairs 12 September 2024
Today Current Affairs 12 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 12 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

12 September 2024 Current Affairs

Ques 1. How many students will be given scholarships under the ‘Asha Scholarship’ scheme of State Bank of India Foundation?
Ans. 10 thousand

Ques 2. Who has launched the Jal Sanchay Jan Bhagidari initiative?
Ans. Narendra Modi

Ques 3. With whose cooperation has the Uttar Pradesh Forest Department established the first conservation and breeding center for the Asiatic King Vulture?
Ans. Bombay Natural History Society

Ques 4. Which Union Minister has released the documentary ‘200 Not Out’ of Mumbai News?
Ans. Amit Shah

Ques 5. Which country has become a full member of the International Solar Alliance?
Ans. Nepal

Ques 6. Who chaired the first governing board meeting of the Anusandhan National Research Foundation in New Delhi?
Ans. PM Narendra Modi

Ques 7. With which country did India sign a defense agreement on 10 September 2024?
Ans. Japan

Ques 8. Which campaign is being run by Rajasthan for TB eradication from 9 September to 2 October 2024?
Ans. Make a Ni-Kshay friend, beat TB

Ques 9. Where will Prime Minister Narendra Modi inaugurate the Semicon India 2024 conference on 11 September?
Ans. Greater Noida

Ques 10. Which country is going to make a minimum age law to ensure the safety of children on social media?
Ans. Australia

Ques 11. Which Indian player entered the semi-finals of the US Open Tennis Tournament on 10 September 2024?
Ans. Rohan Bopanna

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Union Bank Of India Apprentices Recruitment 2024

0
Union Bank Of India Apprentices Recruitment 2024
Union Bank Of India Apprentices Recruitment 2024

Union Bank Of India Apprentices Recruitment 2024

Union Bank of India Recruitment 2024 announce the post of Apprentices. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 28 August 2024
  • Date Of End: 17 September 2024

Total Vacancies:-

  • 500 Vacancies
  • S.No. Category Post
    1. UR 248
    2. OBC 115
    3. SC 64
    4. ST 32
    5. EWS 41
    Total 500

Union Bank of India Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Exam
  • Local Language Exam
  • Document Verification
  • Medical Examination
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 20 Years
  • Maximum Age Limit: 28 Years

Age Relaxation:-

  • For OBC Candidate: 03 Years
  • For SC / ST Candidate: 05 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 15,000 /- (Stipend)

Qualification:-

  • Graduation
  • Bachelor Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST / Candidate = Rs. 600/-
  • For Gen / EWS / OBC Candidate = Rs. 800/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Union Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Union bank recruitment 2024 pdf, Union Bank Recruitment 2024 Syllabus, Union bank recruitment 2024 last date, Union bank recruitment 2024 apply online, Union Bank Exam Date 2024, Union Bank of India Recruitment.

 

Today Current Affairs 11 September 2024

0
Today Current Affairs 11 September 2024
Today Current Affairs 11 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 11 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

11 September 2024 Current Affairs

Ques 1. President Draupadi Murmu honoured how many teachers from various institutions with the ‘National Teacher’ award during a function held at Vigyan Bhavan on the occasion of Teachers’ Day?
Ans. 101

Ques 2. Which player won the silver medal for India in the Under-20 World Wrestling Championship held in Spain?
Ans. Nitika

Ques 3. Which bank has launched a financial package GIGA for gig workers in India?
Ans. HDFC Bank

Ques 4. How many medals has the Indian contingent won in Paris Paralympics 2024?
Ans. 29

Ques 5. The second ‘International Buddhist Media Conference’ will be held in which city?
Ans. New Delhi

Ques 6. Which state government has signed a Memorandum of Understanding with the World Trade Center Association to set up a World Trade Center in the proposed AI City?
Ans. Telangana

Ques 7. Who has been included in the list of most important people in the field of technology and artificial intelligence by Time Magazine?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 8. Which state has made NRC receipt number mandatory for Aadhaar registration?
Ans. Assam

Ques 9. Where has the two-day Global Artificial Intelligence Summit 2024 been held?
Ans. Hyderabad

Ques 10. In September 2024, which frontline warship of the Indian Navy participated in the 22nd edition of the Indo-France bilateral exercise Varuna in the Mediterranean Sea?
Ans. INS Tabar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.