Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 27

Today Current Affairs 03 & 04 October 2024

0
Today Current Affairs 03 & 04 October 2024
Today Current Affairs 03 & 04 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 03 & 04 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

03 & 04 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been named as the 102nd Prime Minister of Japan?
Ans. Shigeru Ishiba

Ques 2. A.K. Saxena has been given the additional charge of CMD of which organization?
Ans. RINL

Ques 3. Who has won the Best Film Award at IIFA Awards 2024
Ans. Animal

Ques 4. Who has been selected for the 54th Dada Saheb Phalke Lifetime Achievement Award?
Ans. Mithun Chakraborty

Ques 5. B Vanlalvanna has become the ambassador to which country
Ans. Cambodia

Ques 6. Who has taken over as the Director General of Police of Jammu and Kashmir?
Ans. Nalin Prabhat

Ques 7. Who inaugurated ‘Jamaica Marg’?
Ans. Prime Minister Modi

Ques 8. Who has become the first woman to hold the post of Director General of Armed Forces Medical Services?
Ans. Aarti Sareen

Ques 9. India’s current account deficit in 2024 is what percent of GDP?
Ans. 1.1%

Ques 10. Who inaugurated the 21st Commonwealth Parliamentary Union Zone III Conference?
Ans. Om Birla

Ques 11. In which country 52 people have died due to Hurricane Helen
Ans. USA

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 02 October 2024

0
Today Current Affairs 02 October 2024
Today Current Affairs 02 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 02 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

02 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has received the Best Film Award at IIFA Awards 2024?
Ans. Animal

Ques 2. In which year did the CEO of WeightWatchers suddenly resign?
Ans. 2024

Ques 3. On September 27, India and Uzbekistan have signed a ‘bilateral investment treaty’?
Ans. Tashkent

Ques 4. Where has Defense Minister Rajnath Singh inaugurated the Sainik School?
Ans. Jaipur

Ques 5. Which actor was awarded the Dadasaheb Phalke Award?
Ans. Mithun Chakraborty

Ques 6. How many villages have been awarded under the Best Tourism Village Competition 2024?
Ans. 36 villages

Ques 7. Where was the new National Cricket Academy inaugurated?
Ans. Bengaluru

Ques 8. Which country has become the third largest producer and consumer in the world?
Ans. India

Ques 9. Who received the Best Actor Award at IIFA 2024?
Ans. Salman Khan

Ques 10. Where a 20942 feet high peak is named after Dalai Lama?
Ans. Arunachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

RPSC RAS Recruitment 2024

0
RPSC RAS Recruitment 2024
RPSC RAS Recruitment 2024

RPSC RAS Recruitment 2024

RPSC RAS Recruitment 2024: Rajasthan Public Services Commission announce the post of Rajasthan State and subordinate services combined competitive exam. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 19 September 2024
  • Date Of End: 18 October 2024

Total Vacancies:-

  • 733 Vacancies
S.No. Post Name Total Post
1. Rajasthan State Services Exam 346
2. Rajasthan Subordinate Exam 387
Total 733

 

Rajasthan Public Services Commission Notification 2024: Selection Process

  • Preliminary Exam
  • Mains Exam
  • Personality Test
  • Viva-Voce
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Age Relaxation:-

  • For SC / ST= 05 Years
  • For OBC= 03 Years

Pay Salary:-

S.No. Grade Pay Pay Level
1. 3600/- Level – 10
2. 4200/- Level – 11
3. 4800/- Level – 12
4. 5400/- Level – 14

 

Qualification:-

  • Bachelor Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For General Candidate: Rs. 600/-
  • For OBC / BC Candidate: Rs. 400/-
  • For SC / ST  Candidate: Rs. 400/-
  • Correction Charges: Rs. 500/-

Job Location: 

  • Rajasthan

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: RPSC Vacancy 2024, RPSC RAS 2024 Notification PDF download, RPSC RAS Notification 2024 Syllabus, RAS Vacancy 2024 Notification, RAS Vacancy 2024 in Hindi, RAS 2024 application form Date.

Today Current Affairs 30 September 2024

0
Today Current Affairs 30 September 2024
Today Current Affairs 30 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 30 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

30 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which bank has launched Ashwa and Mayura Credit Cards?
Ans. IDFC First Bank

Ques 2. KVS Manian has become the new MD and CEO of which bank?
Ans. Federal Bank

Ques 3. Who has written the book “Khaki Mein Sthitapragya”?
Ans. Anil Raturi

Ques 4. Who will run more than 6000 special trains between 1st October to 30th November for Durga Puja, Diwali and Chhath Puja on the occasion of upcoming festivals?
Ans. ‘Indian Railways’

Ques 5. Who has been appointed as the Director of NCRB?
Ans. Alok Ranjan

Ques 6. What is the main objective of World Rabies Day 2024?
Ans. Raising awareness about rabies

Ques 7. Social Justice and Empowerment Minister Virendra Kumar will inaugurate the ‘20th Divya Kala Mela’ in where on September 28?
Ans. Pune

Ques 8. Where has India participated in the G7 Sanskrit Ministers’ Meeting
Ans. Italy

Ques 9. Where has Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari inaugurated the Oxygen Bird Park?
Ans. Nagpur

Ques 10. What is the main theme of World Tourism Day 2024?
Ans. Sustainable and Responsible Tourism

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 28 September 2024

0
Today Current Affairs 28 September 2024
Today Current Affairs 28 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 28 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated the 41st Indian Coast Guard Commanders’ Conference?
Ans. Rajnath Singh

Ques 2. Which bank has launched Ashwa and Mayura Credit Cards?
Ans. IDFC First Bank

Ques 3. KVS Manian has become the new MD and CEO of which bank?
Ans. Federal Bank

Ques 4. Who has topped the 2024 State Food Security Index
Ans. Kerala

Ques 5. On which issue progress was made recently between India and China?
Ans. LAC

Ques 6. Which bank has partnered with Mastercard to launch MyBiz, a business credit card specially designed for sole proprietorships and small business owners?
Ans. Axis Bank

Ques 7. Under which project is India trying to rehabilitate cheetahs?
Ans. Project Cheetah

Ques 8. Jeevan Nedunchezhiyan and Vijay Sundar Prashanth of India, who were in the news for achieving a remarkable feat in September 2024, are associated with which of the following sports?
Ans. Tennis

Ques 9. Dhanush Loganathan of India has won which medal in the IWF Junior World Championship
Ans. Bronze

Ques 10. What is being emphasized for jobs of the future?
Ans. Skill development

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 27 September 2024

0
Today Current Affairs 27 September 2024
Today Current Affairs 27 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 27 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has Prime Minister Modi launched Acharya Chanakya Kaushal Vikas Yojana
Ans. Maharashtra

Ques 2. Who has been given the ‘International Hindi Kavya Ratna Samman’ by the Lumbini-based Shabd Pratibha Multi Regional Samman Foundation in Nepal?
Ans. Dr. Chhaya Sharma

Ques 3. Where has the 10th Annual Conference of the World Free Zone Organization started?
Ans. Dubai

Ques 4. What is the main cause of dengue?
Ans. Virus

Ques 5. International Sign Language Day is an annual event celebrated globally on which day?
Ans. 23 September

Ques 6. Which new campaign has been launched by District Collector Tina Dabi?
Ans. Navo Barmer

Ques 7. Who has launched White Revolution 2.0
Ans. Amit Shah

Ques 8. How much amount did the banks bid in RBI’s VRR auction?
Ans. ₹1 lakh crore

Ques 9. Where will the upcoming International Film Festival-2024 be held?
Ans. Panaji

Ques 10. Prime Minister Modi laid the foundation stone of PM Mitra Park?
Ans. Amaravati

Ques 11. Pratyaksha Rai received the Eklavya Award for which year?
Ans. 2024

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 26 September 2024

0
Today Current Affairs 26 September 2024
Today Current Affairs 26 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 26 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has India participated in the BRICS Literature Forum 2024
Ans. Russia

Ques 2. Who became the first Indian male wrestler to win an MMA fight in the Gama International Fighting Championship?
Ans. Sangram Singh

Ques 3. Which senior leader of Aam Aadmi Party has presented a claim for the post of Chief Minister to Delhi Lieutenant Governor V.K. Saxena?
Ans. Atishi Marlena

Ques 4. What has been the name of India’s first ODI metro changed to?
Ans. Namo Bharat Rapid Rail

Ques 5. Which is the only hotel from India selected among the 50 best hotels in the world?
Ans. Sujan Jawai Hotel, Pali

Ques 6. Who has chaired the meeting of the high-level task force on air pollution in Delhi-NCR?
Ans. Dr. P.K. Mishra

Ques 7. How many technology agreements has ISRO signed?
Ans. 75

Ques 8. In September 2024, who among the following has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Federal Bank, taking over from Shyam Srinivasan?
Ans. KVS Manian

Ques 9. Where has India’s third indigenous pressurized heavy water reactor been activated?
Ans. Rajasthan

Ques 10. Under the Sahakari Gopal Credit Card Scheme, loan up to what amount will be given by the state government?
Ans. Rs 1 lakh

Ques 11. Who has launched the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ application?
Ans. Jyotiraditya M. Scindia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 25 September 2024

0
Today Current Affairs 25 September 2024
Today Current Affairs 25 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 25 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has won the presidential election of Sri Lanka?
Ans. Anura Kumara Dissanayake

Ques 2. India’s third indigenous 700 MWe nuclear reactor has been installed at which place?
Ans. Rawatbhata

Ques 3. India has become champion for a record fifth time by defeating whom 1-0 in the final match of the Asian Champions Trophy Hockey 2024?
Ans. China

Ques 4. Which official language has been awarded the Kirti Award
Ans. BHEL

Ques 5. In how many districts of Rajasthan will development work be done under the Pradhan Mantri Janjati Unnat Gram Abhiyan Yojana?
Ans. 30

Ques 6. Who has been awarded the Outstanding Actor Award in the Indian Film Industry by Guinness World Records?
Ans. Chiranjeevi Konidela

Ques 7. What is the maximum financial assistance under the ‘Punyashlok Ahilyadevi Holkar Mahila Startup Yojana’ launched by the Prime Minister?
Ans. ₹25 lakh

Ques 8. Which government has issued a special coin in honor of famous football player ‘Cristiano Ronaldo’?
Ans. Portugal Government

Ques 9. Which state has overtaken Punjab in GDP
Ans. Haryana

Ques 10. Where is the first transformer testing lab of the Government of India being built in the country?
Ans. Manda, Bikaner

Ques 11. Who has chaired the Joint State Representative and National Cadet Corps Deputy Director General Conference?
Ans. Sanjay Seth

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 23 & 24 September 2024

0
Today Current Affairs 23 & 24 September 2024
Today Current Affairs 23 & 24 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 23 & 24 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

23 & 24 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Who topped the State Food Security Index 2023?
Ans. Kerala

Ques 2. Who has become the new president of the National Rifle Association of India?
Ans. Kalikesh Narayan Singh Deo

Ques 3. Under the Cheetah Project, which national park will bring new groups of cheetahs in the next ten years?
Ans. Kuno National Park

Ques 4. Who will launch the U-WIN portal?
Ans. PM Modi

Ques 5. In which state will the medical education curriculum now be available in Hindi?
Ans. Rajasthan

Ques 6. Who has won the gold medal in the individual under-30 category in the first Khelo India Women’s Taekwondo League Phase-1 held in Vadodara, Gujarat?
Ans. Nazira Bano

Ques 7. The United Nations has allocated US $2 million to which country for assistance after the damage caused by ‘Typhoon Yagi’?
Ans. Vietnam

Ques 8. What is the objective of India AI Innovation Challenge?
Ans. AI Innovation

Ques 9. Amazon has appointed which country manager in India?
Ans. Sameer Kumar

Ques 10. MoU has been signed between ARIES and whom for space situational awareness?
Ans. Hindustan Aeronautics Limited

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.

Today Current Affairs 21 September 2024

0
Today Current Affairs 21 September 2024
Today Current Affairs 21 September 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 21 September 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

21 September 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country has announced to reduce the number of international students to reduce the number of temporary resident arrivals?
Ans. Canada

Ques 2. What kind of rules is the government making for gig workers?
Ans. Social security norms

Ques 3. India has become champion for a record fifth time by defeating whom 1-0 in the final match of the Asian Champions Trophy Hockey 2024?
Ans. China

Ques 4. Where is the EW Conference Spectrum 2024 organized?
Ans. Najafgarh

Ques 5. Which public sector undertaking of India has been awarded the Rajbhasha Kirti Award 2023-24?
Ans. NMDC Limited

Ques 6. Squadron Leader Mohana Singh became the first female fighter pilot of which fleet?
Ans. LCA Tejas

Ques 7. India has sent 53 tonnes of flood relief material worth one million dollars to whom as emergency assistance under ‘Operation Sadbhav’?
Ans. Myanmar

Ques 8. Union Home Minister Amit Shah has given which Rajbhasha Kirti Award
Ans. V Srinivasan

Ques 9. Where has Union Minister Nitin Gadkari inaugurated the world’s tallest bamboo tower through video conferencing?
Ans. Bemetara

Ques 10. REC signed MoUs worth ₹1.12 lakh crore in which sector?
Ans. Renewable energy

Ques 11. Which senior leader of Aam Aadmi Party has staked claim to Delhi Lieutenant Governor V.K. Saxena for the post of Chief Minister?
Ans. Atishi Marlena

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 31 August 2024.