Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 26

Today Current Affairs 16 October 2024

0
Today Current Affairs 16 October 2024
Today Current Affairs 16 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 16 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

16 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has won the women’s singles title in the Bendigo International Challenge Badminton Tournament?
Ans. Tanya Hemanth

Ques 2. Who took over the leadership of Tata Group’s philanthropic responsibilities?
Ans. Noel Tata

Ques 3. Which state government has released a special postal cover in honor of Ratan Tata ji
Ans. Bihar

Ques 4. Where has the 149th meeting of the Inter-Parliamentary Union (IPU) started?
Ans. Geneva

Ques 5. How many years did the RSS celebrate?
Ans. 100

Ques 6. Where will Prime Minister Modi inaugurate a world-class stadium in Uttar Pradesh?
Ans. Varanasi

Ques 7. Where has the fourth competition of Hockey India Senior Women’s Inter-Departmental National Championship started?
Ans. New Delhi

Ques 8. According to the NABARD report, how much has the income of rural families increased?
Ans. 57.6%

Ques 9. The gross enrollment under Atal Pension Yojana has reached how many crore rupees?
Ans. 7

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 15 October 2024

0
Today Current Affairs 15 October 2024
Today Current Affairs 15 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 15 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

15 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the Prime Minister’s National Apprenticeship Mela 2024 be organized?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 2. Noel Tata has been appointed chairman of which institution?
Ans. Tata Trust

Ques 3. Who will leave on a seven-day state visit to Algeria, Mauritania and Malawi on October 13?
Ans. President Draupadi Murmu

Ques 4. Who has won the women’s singles title at the Bendigo International Challenge badminton tournament?
Ans. Tanya Hemanth

Ques 5. Which squad has been approved by the Cabinet Committee of India?
Ans. Space Espionage Squad

Ques 6. Who has unveiled a special series of commemorative postage stamps to celebrate the 150th anniversary of the Universal Postal Union on World Post Day?
Ans. Indian Postal Department

Ques 7. Where will the annual India Leadership Summit 2024 be held?
Ans. New Delhi

Ques 8. Where will the 38th National Games be held from 28 January to 14 February in the year 2025?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 13 & 14 October 2024

0
Today Current Affairs 13 & 14 October 2024
Today Current Affairs 13 & 14 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 13 & 14 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

13 & 14 October 2024 Current Affairs

Ques 1. What was the main issue of the Army Commanders’ Conference in Sikkim?
Ans. Border Security

Ques 2. Who attended the 19th East Asia Summit in ‘Vientiane’, the capital of the Lao People’s Democratic Republic, on 11 October?
Ans. Prime Minister ‘Narendra Modi’

Ques 3. Where has the first phase of the second Army Commanders’ Conference been held?
Ans. Gangtok

Ques 4. UPI transactions increased by what percentage in the first half of 2024?
Ans. 52%

Ques 5. Who has become the new Chief Minister of the Union Territory of Jammu and Kashmir?
Ans. Omar Abdullah

Ques 6. With whom has Bharat Electronics Limited entered into a defense partnership?
Ans. Israel Aerospace Industries

Ques 7. Which medal has the Indian women’s team won in the Asian Table Tennis Championship 2024?
Ans. Bronze medal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Happy Dussehra 2024

0
Happy Dussehra 2024
Happy Dussehra 2024

Happy Dussehra 2024

Happy Dussehra 2024: इस साल दशहरा 12 अक्टूबर को सुबह 10:58 बजे शुरू होगा और 13 अक्टूबर को सुबह 9:08 बजे समाप्त होगा। यह देश के अधिकांश हिस्सों में 12 अक्टूबर को मनाया जाएगा।

दशहरा, जिसे विजयादशमी के नाम से भी जाना जाता है, एक प्रमुख हिंदू त्योहार है जो भगवान राम की रावण पर विजय का जश्न मनाता है। यह राक्षस महिषासुर पर देवी दुर्गा की जीत और नवरात्रि के अंत को चिह्नित करने के लिए भी मनाया जाता है। दशहरा या विजयादशमी बुराई पर अच्छाई की जीत का प्रतीक है और हिंदू कैलेंडर के अनुसार, यह अश्विन या कार्तिक महीने के दसवें दिन आता है।

दशहरा उत्सव का महत्व

हिंदू संस्कृति में इस त्यौहार का अपना महत्व है। दशहरा का दिन अच्छाई द्वारा बुराई के अंत का संदेश देता है और यह दिन रामलीला के अंत का भी प्रतीक है और राक्षस राजा रावण पर भगवान राम की जीत का जश्न मनाता है। इस प्रकार, वे इस दिन को एक नई शुरुआत, समाज में नई चीजों की स्थापना और हमारे अंदर मौजूद नकारात्मकता और बुराई से मुक्ति के प्रतीक के रूप में मनाते हैं।

कार्यक्रम तारीख और समय
विजयादशमी शनिवार, 12 अक्टूबर, 2024
दशमी तिथि शुरू 12 अक्टूबर, 2024 को सुबह 10:58 बजे
दशमी तिथि समाप्त 13 अक्टूबर, 2024 को सुबह 09:08 बजे

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Dussehra 2024 in Hindi, Dussehra 2024 start date and end date, Dussehra 2024 school holidays, Dussehra 2024 wishes, Happy dussehra 2024 messages, Diwali 2024, Dussehra 2024 images, Dussehra 2024 Diwali.

 

Today Current Affairs 10 October 2024

0
Today Current Affairs 10 October 2024
Today Current Affairs 10 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 10 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

10 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has Defense Minister Rajnath Singh inaugurated the Sainik School?
Ans. Jaipur

Ques 2. The ‘Red Panda Program’ of which zoological park of India has been selected as a finalist for the Waza Conservation Award 2024?
Ans. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park

Ques 3. Which state government has launched the “Nijut Moina Yojana” for the education of girls?
Ans. Assam

Ques 4. Where has the Very Short Range Air Defense System been successfully tested by DRDO?
Ans. Pokhran Field Firing Range, Jaisalmer

Ques 5. Where has the Ustad Alauddin Khan Music Festival started in Madhya Pradesh?
Ans. Maihar

Ques 6. Under the National Nutrition Month 2024, the Directorate of Integrated Child Development Services (ICDS) of Rajasthan has received which rank for its outstanding performance at the national level?
Ans. Fourth

Ques 7. BHP has signed MoU with which public sector undertaking to accelerate potential ways of decarbonisation in steel making?
Ans. Steel Authority of India Limited

Ques 8. Which state will celebrate the silver jubilee of Hornbill Festival 2024 in a vibrant cultural display attracting global visitors from December 1 to December 10?
Ans. Nagaland

Ques 9. In which city of the state has an international skating ring been built?
Ans. Udaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 09 October 2024

0
Today Current Affairs 09 October 2024
Today Current Affairs 09 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 09 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

09 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has won the title of China Open Tennis Tournament?
Ans. Coco Gauff

Ques 2. RBI Governor is the chairman of which committee?
Ans. Monetary Policy Committee

Ques 3. Where has the ‘Adi Gaurav Samman Samaroh’ been organized in the presence of President Draupadi Murmu?
Ans. Mangarh Dham, Banswara

Ques 4. Who has inaugurated DiffConnect 4.0 to promote indigenous innovation?
Ans. Rajnath Singh

Ques 5. With whom did the Maharashtra government sign an MoU for the development of sports?
Ans. Sports Authority of India

Ques 6. In which park of Rajasthan has the Tiger Safari been inaugurated?
Ans. Nahargarh Biological Park, Jaipur

Ques 7. With which country has India signed an MoU for the supply of critical minerals?
Ans. America

Ques 8. In which country has the Indian Navy deployed its First Training Squadron (1TS)?
Ans. Oman

Ques 9. For whom has BharatGen been launched?
Ans. Generative AI

Ques 10. Where has the Swayamsiddha Handicraft Exhibition 2024 been organized by Laghu Udyog Bharati Mahila Sangathan Jaipur?
Ans. Jawahar Kala Kendra, Jaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

UPSC ESE Notification 2025

0
UPSC ESE Notification 2025
UPSC ESE Notification 2025

UPSC ESE Notification 2025

UPSC ESE Notification 2025: Union Public Service Commission Recruitment 2025 announce the post of UPSC Engineering Services Examination. Some Mainly points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 18 September 2024
  • Date Of End: 08 October 2024
  • Prelims Date: 09 February 2025

Total Vacancies:-

  • 232 Vacancies

Union Public Service Commission Recruitment Vacancies 2025: Selection Process

  • Prelims Examination
  • Mains Examination
  • Personality Test
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 21 Years
  • Maximum Age Limit: 30 Years

Age Relaxation:-

  • Age Relaxation As Per Rule

Qualification:-

  • Degree / Diploma In Engineering
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST / PWD / Female = Nill
  • For Other Candidate= Rs. 200/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: UPSC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: ESE 2025 official website, ESE 2025 registration date, ESE 2025 Syllabus, UPSC ESE last date to apply 2025, UPSC ESE 2024,  ESE 2024 syllabus for Civil Engineering PDF.

Today Current Affairs 08 October 2024

0
Today Current Affairs 08 October 2024
Today Current Affairs 08 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 08 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

08 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the maritime ‘Malabar Exercise’ begin between the Quad countries?
Ans. Visakhapatnam

Ques 2. Who will celebrate its 92nd Foundation Day in Chennai from 6 to 8 October?
Ans. Indian Air Force

Ques 3. Which country organized the G7 summit to discuss the Middle East crisis
Ans. Italy

Ques 4. How many times is India’s energy demand expected to increase by 2050?
Ans. 3 times

Ques 5. Where has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the ‘Banjara Virasat Museum’?
Ans. Maharashtra

Ques 6. Where will the ‘Indian International Science Festival 2024’ be held this year from 30 November to 3 December?
Ans. Guwahati, Assam

Ques 7. Who has won the first China Open title
Ans. Carlos Alcaraz

Ques 8. Foreign Minister Jaishankar is going to Pakistan to attend which meeting?
Ans. SCO

Ques 9. Who has inaugurated 51 solar power plants of Bharat Coking Coal Limited (BCCL)?
Ans. Satish Chandra Dubey

Ques 10. Who has been appointed as the chairman of Utkarsh Small Finance Bank?
Ans. P K Gupta

Ques 11. Till when has the deadline for mandatory jute bag packaging been extended?
Ans. 31 December

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 06 & 07 October 2024

0
Today Current Affairs 06 & 07 October 2024
Today Current Affairs 06 & 07 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 06 & 07 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 & 07 October 2024 Current Affairs

Ques 1. According to the Bloomberg Billionaires Index, who has become the second richest person in the world?
Ans. Mark Zuckerberg

Ques 2. The Harpoon missile, which was in the news, has been developed by which country?
Ans. USA

Ques 3. Who gave the status of classical language to Marathi, Bengali, Assamese, Pali and Prakrit?
Ans. Government of India

Ques 4. Which state’s traditional rice beer and eight traditional products have got the status of GI tag?
Ans. Assam

Ques 5. Where will the Kho Kho World Cup 2025 be held?
Ans. India

Ques 6. Due to which reason millions of people have been displaced in Bihar?
Ans. Flood

Ques 7. Where will the upcoming Indian International Science Festival 2024 be held?
Ans. Guwahati

Ques 8. Which animal’s population has increased in Odisha?
Ans. Leopard

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.