Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 25

Dhanteras 2024: Date, Timing, Shubh Muhurat

0
Dhanteras 2024
Dhanteras 2024

Dhanteras 2024

Dhanteras 2024: धनतेरस, जिसे धनत्रयोदशी के नाम से भी जाना जाता है, विश्व स्तर पर मनाया जाने वाला एक महत्वपूर्ण हिंदू त्योहार है, जो दिवाली उत्सव की शुरुआत का प्रतीक है। धनतेरस इस वर्ष 29 अक्टूबर 2024 को मनाया जाएगा।

इस वर्ष धनतेरस पर त्रयोदशी तिथि 29 अक्टूबर को 12:01 बजे से शुरू होकर 30 अक्टूबर को 2:45 बजे समाप्त होगी। धनतेरस पूजा का शुभ समय 29 अक्टूबर को शाम 7:27 बजे से 9:16 बजे के बीच है, जबकि प्रदोष काल शाम 6:37 बजे से 9:16 बजे तक है।

धनतेरस देवी लक्ष्मी और भगवान कुबेर की पूजा के माध्यम से अपने जीवन में समृद्धि और स्वास्थ्य का स्वागत करने का समय है। सही समय पर अनुष्ठान करने से, विशेष रूप से स्थिर लग्न के साथ प्रदोष काल के दौरान, भक्तों का मानना ​​है कि वे यह सुनिश्चित कर सकते हैं कि देवी का आशीर्वाद उनके घरों में बना रहे।

धनतेरस हर साल कार्तिक कृष्ण पक्ष की तेरस तिथि (अक्टूबर से नवंबर) को मनाया जाता है। इस साल यह त्यौहार 29 अक्टूबर को मनाया जाएगा। यह त्यौहार धन और स्वास्थ्य के महत्व को दर्शाता है।

परंपरागत रूप से, इस दिन लोग धन और समृद्धि का प्रतीक होने के लिए सोना, चांदी और नए बर्तन खरीदते हैं। कई लोग इस दिन सोने और चांदी के सिक्के भी खरीदते हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Diwali 2024, Dhanteras 2024 date and time, Dhanteras 2024 what to buy, Diwali 2024 date, Dhanteras 2024 Date and time in Hindi.

 

 

Today Current Affairs 24 October 2024

0
Today Current Affairs 24 October 2024
Today Current Affairs 24 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 24 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

24 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Vikram Dev Dutt has been appointed as the Secretary of which ministry?
Ans. Coal Ministry

Ques 2. Which state government has recently installed pink alarms in government district hospitals and medical colleges for the safety of women?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 3. Who has taken over as the Chairman of Delhi Electricity Regulatory Commission?
Ans. Jayant Nath

Ques 4. India and China have signed an agreement to reduce border tensions in which area?
Ans. Ladakh

Ques 5. New Zealand has won the Women’s T20 Cricket World Cup 2024 by defeating which country?
Ans. South Africa

Ques 6. Which country will host the ATP Tennis Tournament 2025?
Ans. India

Ques 7. Which has been declared as India’s second largest butterfly diversity centre?
Ans. Kaziranga NP

Ques 8. On which special day did Yogi Adityanath launch welfare schemes for police personnel?
Ans. Police Smriti Diwas

Ques 9. Debraj Roy died at the age of 69. Who was he?
Ans. Actor

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 23 October 2024

0
Today Current Affairs 23 October 2024
Today Current Affairs 23 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 23 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

23 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country will send Israel’s advanced THAAD missile defense system?
Ans. America

Ques 2. Who has taken over as the new President of Indonesia?
Ans. Prabowo Subianto

Ques 3. India’s solar imports are expected to grow to how many billion dollars by 2030?
Ans. $30 billion

Ques 4. Who has taken over as Director General Medical Services (Navy) in October 2024?
Ans. Kavita Sahay

Ques 5. Who has been appointed Deputy Chief Minister of Jammu and Kashmir?
Ans. Surendra Kumar Choudhary

Ques 6. Which state has launched the third phase of ‘Mission Basundhara’ to provide land rights to the people of the state?
Ans. Assam

Ques 7. India is transforming its iconic lighthouses into what?
Ans. Tourism hub

Ques 8. Who has been awarded the Bharat Lifetime Achievement Award along with the Patrick J McGovern Award in October 2024?
Ans. Narayana Murthy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 22 October 2024

0
Today Current Affairs 22 October 2024
Today Current Affairs 22 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 22 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

22 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the new chairperson of the National Commission for Women?
Ans. Vijaya Rahatkar

Ques 2. In the wake of the Middle East crisis, India is considering increasing self-reliance in which sector?
Ans. Container manufacturing

Ques 3. With which country has India signed an agreement on semiconductor supply chain partnership
Ans. Japan

Ques 4. Who has been appointed as the new Director General of Narcotics Control Bureau (NCB) in September 2024?
Ans. Anurag Garg

Ques 5. Which ministry has launched the live series ‘Ask Our Experts’ to connect government schemes directly to citizens in India?
Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Ques 6. Srinivas has been given the additional charge of CEO of which portal?
Ans. GeM

Ques 7. Who has been appointed MD & CEO of which Bandhan Bank?
Ans. Satyadeep Gupta

Ques 8. Who is the current Chairman of Indian Space Research Organization (ISRO)?
Ans. S Somnath

Ques 9. Where has Prime Minister Narendra Modi launched ‘Karmayogi Saptah’ – National Learning Week?
Ans. New Delhi

Ques 10. Which hospital did Prime Minister Modi inaugurate in Varanasi?
Ans. RJ Shankara Eye Hospital

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 20 & 21 October 2024

0
Today Current Affairs 20 & 21 October 2024
Today Current Affairs 20 & 21 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 20 & 21 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

20 & 21 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the 12th Sultan Johor Cup 2024 been organized?
Ans. Malaysia

Ques 2. Who has got the right to host the ISSF Junior World Cup 2025
Ans. India

Ques 3. Where has Prime Minister Narendra Modi launched ‘Karmayogi Week’ – National Learning Week?
Ans. New Delhi

Ques 4. Who has become the first Indian to climb Mount Shisha Pangma in China
Ans. Satyadeep Gupta

Ques 5. The Ministry of Rural Development has signed an agreement with how many banks to promote personal financing?
Ans. 10

Ques 6. India has recalled its ambassador from which country
Ans. Canada

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 19 October 2024

0
Today Current Affairs 19 October 2024
Today Current Affairs 19 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 19 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

19 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the first International Indian Dance Festival 2024 been organized?
Ans. Delhi

Ques 2. Who took oath as the new Chief Minister of Haryana?
Ans. Nayab Singh Saini

Ques 3. Which state government has announced to rename the State Skills University after Ratan Tata?
Ans. Maharashtra

Ques 4. Who has recommended Chief Justice of India (CJI) D.Y. Chandrachud as his successor?
Ans. Justice Sanjiv Khanna

Ques 5. The textile industry is expected to be worth how many billion dollars by 2030?
Ans. $350 billion

Ques 6. The state of Telangana has become the _ state to launch a ‘caste survey’.
Ans. Third

Ques 7. Which Indian actress has been appointed as the National Ambassador for promoting cyber security by the Indian Cyber ​​Crime Coordination Centre (I4C) under the Ministry of Home Affairs?
Ans. Rashmika Mandanna

Ques 8. How much has the Central Government increased the dearness allowance of employees?
Ans. 3%

Ques 9. ISRO Chairman _ has been awarded the prestigious ‘IAF World Space Award’ for Chandrayaan-3 mission.
Ans. Dr. S. Somnath

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

RPSC Programmer Syllabus 2024

0
RPSC Programmer Syllabus 2024
RPSC Programmer Syllabus 2024

RPSC Programmer Syllabus 2024

RPSC Programmer Syllabus 2024: In this post, we are sharing the Programmer Syllabus 2024. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about The Rajasthan Public Service Commission  (Programmer) Syllabus 2024 recruitment.

RPSC Programmer 2024: Exam Pattern

Paper No. Subject Name No. Of Marks Time Duration
1. DBMS, Computer Networks, Reasoning, General Knowledge, Numerical Analysis 100 Marks 120 Min.
2. SAD, Programming Concepts 100 Marks 120 Min.

 

Important Points

  • Negative Marking: 1/3 Marks
  • Exam Duration: 02 Hrs.

Rajasthan Public Service Commission  (Programmer)  2024: Syllabus

Numerical Analysis, General Knowledge & Reasoning Test

  • Logical Reasoning
  • Data Interpretation
  • General Knowledge
  • Data Sufficiency.
  • Problem-Solving.
  • Analytical Reasoning.
  • Current Affairs relating to India and Rajasthan

Data Base Management Systems (DBMS)

  • ER Diagram Data Models
  • Data Base Design
  • Normalization Primitive and Composite Data Types.
  • Concept of Physical and Logical DatabasesData Abstraction and Data Independence.
  • Data Aggregation and Relational Algebra.
  • Application Development Using SQL
  • Host Language Interface
  • Embedded SQL programming
  • Internal of RDBMS
  • Inverted and Multilist Structures B Trees B+ Trees Query Optimisation Join Algorithm.
  • Transaction Processing Concurrency Control and Recovery Management.
  • Transaction Model Properties and State Serialisability.
  • Lock Base Protocol.
  • Two Phase Locking.

 Computer Networks

  • Packet And Massage Switching
  • Intrusion Detection and Prevention.
  • IP Networks and the Internet.
  • Network Structure.
  • Physical Layer Data Link Layer Framing.
  • Retransmission Algorithms.Multiple Access and Aloha.
  • CSMA/CD and Ethernet.
  • High-Speed LANs and Topologies.
  • Computer Network Architecture
  • Circuit switching
  • Broadcast Routing and Spanning Trees.
  • TCP/IP Stack.
  • Network Management And Interoperability
  • DNS and Firewalls.
  • Transport layer and TCP/IP.

System Analysis and Design (SAD)

  • Definition and Characteristics
  • Elements and Boundaries
  • Types of System Development Life Cycle
  • Recognition of Needs
  • PrototypingRole of System Analyst.
  • System Planning and Tools Like DFDData Dictionary
  • IPO Charts
  • Input Output form Design
  • Requirement and Classification of Forms
  • Layout Considerations Form Control.
  • Object Oriented Design Concepts and Methods.
  • Software Life Cycle
  • Software Engineering Paradigms.
  • Feasibility Study Requirement Analysis
  • Cost Benefit Analysis
  • Analysis Tools and Techniques.
  • Design Fundamentals
  • Data and Procedural Design
  • Object Oriented Design.
  • Code Documentation
  • Program Design Paradigms
  • Efficiency Consideration.
  • Testing Methods
  • Maintenance Characteristics
  • Maintainability
  • Maintenance Tasks and Side Effects.

RPSC Programmer

Programming Concepts

  • Internet
  • Java as a Tool for Internet Applications
  • Byte Code and Its Advantages.
  • Object Oriented Programming and Design
  • Objects and Other Basics
  • Encapsulation
  • Information Hiding
  • Method
  • Signature
  • Classes and Instances
  • Polymorphism Inheritance
  • Exceptions and Exception Handling with Reference to Object Modeling
  • Coupling and Cohesion in Object Oriented Software
  • Variables and Assignments
  • Input and Output
  • Data Types and ExpressionsFlow of Control
  • Local Variables
  • Formatting Output with stream Functions
  • Inheritance
  • Public and Private Members
  • Constructors for Initializations
  • Arrays of Classes
  • Arrays as Function Arguments
  • Strings
  • Multidimensional Arrays
  • Arrays of Strings
  • Base classes. Introduction to JSP
  • Java Applets and Servlets.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: RPSC Programmer Syllabus in Hindi, Programmer Exam 2024 Syllabus in Hindi, Rajasthan programmer exam 2024 rpsc syllabus, RPSC Programmer Exam Date 2024, RPSC Programmer Syllabus PDF, RPSC Programmer Vacancy 2024, Programmer exam 2024 rpsc syllabus paper 1.

Karwa Chauth 2024

0
Karwa Chauth 2024
Karwa Chauth 2024

Karwa Chauth 2024

Karwa Chauth 2024: करवा चौथ के दिन को करक चतुर्थी के नाम से भी जाना जाता है। इस साल यह रविवार, 20 अक्टूबर, 2024 को मनाया जाएगा। करवा चौथ के दिन, विवाहित महिलाएँ सूर्योदय से लेकर चंद्रोदय तक व्रत रखती हैं। करवा या करक मिट्टी के बर्तन को कहते हैं, जिसके ज़रिए चाँद को जल चढ़ाया जाता है, जिसे अर्घ कहा जाता है।

हिंदू परंपरा के अनुसार, करवा चौथ महिलाओं के लिए सबसे महत्वपूर्ण त्योहार है, खासकर जो विवाहित हैं। करवा चौथ के दिन, महिलाएँ सुबह जल्दी उठती हैं, अपने सुबह के काम निपटाती हैं और फिर करवा चौथ पूजा विधि के अनुसार भगवान शिव, पार्वती और गणेश की पूजा करती हैं और फिर कुछ खाती हैं, लेकिन यह सूर्योदय से पहले किया जाता है।

इस दिन की शुरुआत सुबह की एक छोटी सी प्रार्थना से होती है और उसके बाद “सरगी” होती है – एक खाने की थाली जिसमें करी, पराठे, नारियल पानी और सूखे मेवे होते हैं।

करवा चौथ के पीछे की कहानी

करवा चौथ व्रत कथा अक्सर कई किंवदंतियों से जुड़ी होती है, जिनमें से एक सबसे प्रसिद्ध वीरवती की कहानी है, एक रानी जिसके अगाध प्रेम और भक्ति ने उसके पति की जान बचाई। किंवदंती के अनुसार, वीरवती ने शादी के बाद अपना पहला करवा चौथ मनाया। हालाँकि, भूख सहन न कर पाने के कारण वह बेहोश हो गई।

उसके भाइयों ने उसे राहत देने के प्रयास में उसे विश्वास दिलाया कि चाँद उग गया है, जिससे उसे समय से पहले अपना व्रत तोड़ने के लिए प्रेरित किया। दुखद रूप से, कुछ ही समय बाद उसे अपने पति की मृत्यु की खबर मिली। दुखी होकर उसने देवी पार्वती से प्रार्थना की, जिन्होंने उसे पूरी श्रद्धा के साथ अपना व्रत पूरा करने की सलाह दी। चमत्कारिक रूप से, उसके पति को पुनर्जीवित कर दिया गया, जो अटूट विश्वास और प्रेम की शक्ति का प्रतीक है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Diwali 2024, Karwa chauth 2024 in english time, Karwa chauth 2024 in english calendar pdf, Diwali and Karwa Chauth 2024, Karwa chauth 2024 in english holiday.

Today Current Affairs 18 October 2024

0
Today Current Affairs 18 October 2024
Today Current Affairs 18 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 18 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

18 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Where will the first Kho Kho World Cup 2025 be organized in India?
Ans. Delhi

Ques 2. India has expelled six diplomats including Acting High Commissioner Stewart Ross Wheeler from where?
Ans. Canada

Ques 3. The first Namo Bharat Rapid Rail connects which cities?
Ans. Ahmedabad and Bhuj

Ques 4. What was the $3.5 billion deal between India and the US for?
Ans. MQ-9B UAVs

Ques 5. Which city of India has been included in the UNESCO World Heritage List?
Ans. Orchha

Ques 6. Who visited Pakistan on 15 October to attend the ‘Shanghai Cooperation Organization’ (SCO) summit?
Ans. Minister Dr. S. Jaishankar

Ques 7. How much financial assistance was promised to WHO for 2025-28?
Ans. $1 billion

Ques 8. Where will the seventh session of the upcoming International Solar Alliance Assembly be held?
Ans. New Delhi

Ques 9. Which state has become the third state in India to launch caste survey?
Ans. Telangana

Ques 10. Who organises the elections of the United Nations Human Rights Council?
Ans. UNGA

Ques 11. Where has the annual festival ‘Mera Hou Chongba 2024’ started?
Ans. Imphal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 17 October 2024

0
Today Current Affairs 17 October 2024
Today Current Affairs 17 October 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 17 October 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

17 October 2024 Current Affairs

Ques 1. Who was awarded the Nobel Peace Prize for 2024?
Ans. Nihon Hidankyo

Ques 2. Researchers discovered a way to avoid the immune response of which bacteria?
Ans. TB

Ques 3. Who has been appointed as a member of AAI
Ans. Anil Kumar Gupta

Ques 4. Which new scheme has been announced for full-time teachers?
Ans. Research Scheme

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.