Tuesday, October 21, 2025
Home Blog Page 13

Current Affairs 06 March 2025

0
Current Affairs 06 March 2025
Current Affairs 06 March 2025

Current Affairs 06 March 2025

Current Affairs 06 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 March 2025 Current Affairs

Ques 1. MoSPI has launched the ‘Innovate with GoIStats’ hackathon on which platform?
Ans. MyGov

Ques 2. The ‘Iron Dome’ style missile defence system has been developed by which country?
Ans. Israel

Ques 3. Where was the 10th India International Dance and Music Festival concluded?
Ans. New Delhi

Ques 4. Who has chaired the 9th meeting of the Mission Steering Group for National Health Mission?
Ans. Jagat Prakash Nadda

Ques 5. Who has created a Guinness record with a 205.4 kg cheese slab?
Ans. Ananda Dairy

Ques 6. Who has inaugurated the 9th National Health Summit in Puri, Odisha?
Ans. JP Nadda

Ques 7. Who has inaugurated Vantara in Jamnagar, Gujarat?
Ans. Narendra Modi

Ques 8. Where will the Payment Security Summit and Awards be held?
Ans. Mumbai

Ques 9. Which state’s economy has grown to Rs 854000 crore in 2023-24?
Ans. Bihar

Ques 10. Who has launched the official website for Khelo India Winter Games 2025?
Ans. Omar Abdullah

Ques 11. Which company has introduced the world’s first quantum chip Majorana 1?
Ans. Microsoft

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 05 March 2025

0
Current Affairs 05 March 2025
Current Affairs 05 March 2025

Current Affairs 05 March 2025

Current Affairs 05 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

05 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Where was the 29th meeting of the Standing Advisory Committee on Credit Flow to MSMEs held?
Ans. Ahmedabad

Ques 2. How many medals have been awarded to Indian Coast Guard (ICG) personnel by the Defence Minister?
Ans. 32

Ques 3. Who resigned as England’s white-ball captain after the Champions Trophy?
Ans. Jos Buttler

Ques 4. Who has launched a satellite to detect water on the moon?
Ans. NASA

Ques 5. US President Donald Trump has signed an executive order declaring which language as the official language of his country?
Ans. English

Ques 6. Which state government will open digital libraries in gram panchayats to connect the children of villages with modern education?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Students of which country launched the Jatiya Nagrik Party?
Ans. Bangladesh

Ques 8. Where will INS Guldar become India’s first submerged museum?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Where has the 42nd National Rowing Championship been organized?
Ans. Bhopal

Ques 10. According to the S&P Global Sustainability Ranking 2025, which bank is on top?
Ans. Yes Bank

Ques 11. Which organization published the World Air Quality Report?
Ans.  QAir

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025

0
IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025
IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025

IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025

IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025: Industrial Development Bank Of India Recruitment 2025 announce the post of Junior Assistant Manager. Some points are defined below, giving you complete information of this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 21 November 2024
  • Date Of End: 30 November 2024

Total Vacancies:-

  • 650 Vacancies
  • S.No. Category Vacancies
    1. UR 260
    2. EWS 171
    3. SC 100
    4. OBC 65
    5. ST 54
    Total 650

Industrial Development Bank Of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Online Test
  •  Personal Interview
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 25 Years

Age Relaxation:-

  • For SC / ST Candidate: 05 Years
  • For OBC Candidate: 03 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 6,14,000 – 6,50,000/-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / PWD / ST Candidate: Rs. 250/-
  • For Other Candidate: Rs. 1,050/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

IDBI Bank Vacancies 2025: Exam pattern

S.No. Subjects No. Of Questions No. Of Marks
1. English Language 40 Questions 40 Marks
2. Quantitative Aptitude 40 Questions 40 Marks
3. Local Reasoning, Data Analysis & Interpretation 60 Questions 60 Marks
4. Computer/ Economy/ Banking Awareness 60 Questions 60 Marks
Total 200 Questions 200 Marks

 

Official Website: IDBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: IDBI JAM Notification 2025, IDBI Assistant Manager Salary, IDBI Bank Recruitment, IDBI Bank jobs for Freshers, Bank Recruitment 2025, IDBI JAM Result.

Current Affairs 04 March 2025

0
Current Affairs 04 March 2025
Current Affairs 04 March 2025

Current Affairs 04 March 2025

Current Affairs 04 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

04 March 2025 Current Affairs

Ques 1. Which country has banned seven Chinese universities?
Ans. Taiwan

Ques 2. At what age did the world’s oldest Holocaust survivor Rose Giron die?
Ans. 113 years

Ques 3. Who has awarded 32 medals to the Indian Coast Guard (ICG) personnel?
Ans. Defense Minister

Ques 4. Dr. Meena Prabhu has passed away at the age of 85, who was she?
Ans. Litterateur

Ques 5. For which time has Indore become the cleanest city in India?
Ans. Seventh

Ques 6. Who has set the world record for scoring the fastest 14000 runs in One Day International cricket?
Ans. Virat Kohli

Ques 7. Which foundation day has the Indian Civil Accounts Service celebrated in the capital Delhi?
Ans. 49th

Ques 8. The foundation stone of India’s first biopolymer plant has been laid in Lakhimpur Kheri district of which state?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. According to the Global Fire Power Ranking 2025, who has ranked first in terms of defense budget?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 01 March 2025

0
Current Affairs 01 March 2025
Current Affairs 01 March 2025

Current Affairs 01 March 2025

Current Affairs 01 March 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

01 March 2025 Current Affairs

Ques 1. The 19th installment of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi has been released from which state?
Ans. Bihar

Ques 2. In which year was the RTI Act implemented?
Ans. 2005

Ques 3. In which tournament did Saurav Ghoshal win recently?
Ans. Sydney Classic 2025

Ques 4. In the 2024 Local Governance Performance Index, which state is at the top?
Ans. Karnataka

Ques 5. What is India’s defense export target by 2029?
Ans. ₹50,000 crore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 28 February 2025

0
Current Affairs 28 February 2025
Current Affairs 28 February 2025

Current Affairs 28 February 2025

Current Affairs 28 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 February 2025 Current Affairs

Ques 1. What was India’s share in the global IPO market in 2024?
Ans. 23%

Ques 2. Which Indian batsman has become the fastest to score 14,000 ODI runs?
Ans. Virat Kohli

Ques 3. Who will be the chief guest at the 57th National Day celebrations of Mauritius?
Ans. Narendra Modi

Ques 4. Who has chaired the review meeting regarding traditional/sweet seeds of Indian Seeds Cooperative Society Limited (BBSSL)?
Ans. Amit Shah

Ques 5. What was India’s global rank according to the number of internet shutdowns in 2024?
Ans. Second

Ques 6. Which state government has approved a bill banning ‘magical healing’ in the state?
Ans. Assam

Ques 7. Who has inaugurated the first SOUL conference in Delhi?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 8. How much humanitarian aid did India send to Honduras after Hurricane Sarah?
Ans. 26 tonnes

Ques 9. Who has inaugurated the second edition of Advantage Assam Investment and Infrastructure Summit in Guwahati?
Ans. Narendra Modi

Ques 10. How many crores of rupees were transferred this time under the PM Kisan Yojana?
Ans. 22,000 crores

Ques 11. Which country has launched the Green Transition Alliance India (GTAI)?
Ans. Denmark

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 27 February 2025

0
Current Affairs 27 February 2025
Current Affairs 27 February 2025

Current Affairs 27 February 2025

Current Affairs 27 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Which country has been elected for the post of Vice President of International Maritime Aid to Navigation Organization (ALA)?
Ans. India

Ques 2. Who will inaugurate Saras Aajeevika Mela on February 25 at Noida Haat in Uttar Pradesh?
Ans. Shivraj Singh Chouhan

Ques 3. RBI is conducting dollar/rupee swap auction of what amount?
Ans. $10 billion

Ques 4. Which state’s forest management project has been awarded the SKOCH award?
Ans. Nagaland

Ques 5. In which state of India has President’s rule been imposed?
Ans. Manipur

Ques 6. Where will DRDO organize a three-day exhibition on the occasion of ‘National Science Day’?
Ans. Hyderabad

Ques 7. Who is leading the committee formed by NITI Aayog for the rejuvenation of AIIMS Delhi?
Ans. V.K. Paul

Ques 8. Which country has chaired the Bay of Bengal inter-governmental body?
Ans. India

Ques 9. Which IIT institute has hosted Asia’s first global hyperloop competition?
Ans. IIT Madras

Ques 10. TRIFED has signed MoU with whom to enhance skills of tribal artisans and facilitate their businesses?
Ans. Rooftop

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 26 February 2025

0
Current Affairs 26 February 2025
Current Affairs 26 February 2025

Current Affairs 26 February 2025

Current Affairs 26 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

26 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Which two countries participate in the Cyclone military exercise?
Ans. India and Egypt

Ques 2. The Punjab State Government has announced to give how many thousand rupees per month to the victims of acid attack?
Ans. 10 thousand rupees

Ques 3. Which forest management project has been awarded the SKOCH Award?
Ans. Nagaland

Ques 4. Which state government has launched the nPROUD scheme to safely dispose of expired and unused medicines?
Ans. Kerala

Ques 5. Where has the first-of-its-kind conference on “Role of Women Peacekeepers in the Context of Global South” started for women peacekeepers?
Ans. New Delhi

Ques 6. External Affairs Minister S. Jaishankar interacted with ambassadors of how many countries at Kashi Tamil Sangam?
Ans. 45

Ques 7. Who has been appointed as the Chairman of the Supreme Court Legal Services Committee (SCLSC)?
Ans. Justice Suryakant

Ques 8. In which city of Madhya Pradesh will the ‘Global Investors Summit (GIS) 2025’ be organized?
Ans. Bhopal

Ques 9. Where will India host the 12th Regional 3R and Circular Economy Forum in Asia and the Pacific?
Ans. Jaipur

Ques 10. What percentage of votes did AfD get in Germany Elections 2025?
Ans. 20.8%

Ques 11. Who has been appointed as the brand ambassador and advisor for Thailand Tourism?
Ans. Sonu Sood

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 25 February 2025

0
Current Affairs 25 February 2025
Current Affairs 25 February 2025

Current Affairs 25 February 2025

Current Affairs 25 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

25 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Who will be the chief guest at the 57th National Day celebrations of Mauritius?
Ans. Narendra Modi

Ques 2. Which century did Virat Kohli score in ODI against Pakistan?
Ans. 51st

Ques 3. Purnima Devi Burman was honored with which title by TIME?
Ans. ‘Woman of the Year’

Ques 4. Which country has become the second country to issue digital pilot license after China?
Ans. India

Ques 5. Who has laid the foundation stone of cancer hospital at Bageshwar Dham located in Chhatarpur district of Madhya Pradesh?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. In which country is Mount Dukono located?
Ans. Indonesia

Ques 7. Through which platform did IRDAI launch Bima-ASBA?
Ans. UPI

Ques 8. In February 2025, Qatar has announced an investment of how many billion dollars in India?
Ans. 10 billion dollars

Ques 9. Who has become the first team in the history of Indian Super League-ISL football to defend the League Shield title?
Ans. Mohun Bagan Super Giants

Ques 10. How many images did Vishwa Rajkumar memorize in the Memory League World Championship 2025?
Ans. 30

Ques 11. Which country has recently announced to join OPEC+?
Ans. Brazil

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.

Current Affairs 20 February 2025

0
Current Affairs 20 February 2025
Current Affairs 20 February 2025

Current Affairs 20 February 2025

Current Affairs 20 February 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

20 February 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has launched the ‘Naksha’ pilot program for urban land survey?
Ans. Shivraj Singh Chouhan

Ques 2. When did Madhya Pradesh launch India’s first dedicated GCC policy?
Ans. 2025

Ques 3. Which country has developed the world’s largest 10-tonne propellant mixer?
Ans. India

Ques 4. The President of which country has called for the formation of an armed force for the European country?
Ans. Ukraine

Ques 5. Which country has temporarily suspended the local service of Chinese AI application DeepSeek?
Ans. South Korea

Ques 6. How many sanitation workers have created a Guinness World Record in Maha Kumbh 2025?
Ans. 300

Ques 7. Where has the third edition of ‘Kashi Tamil Sangamam’ been inaugurated?
Ans. Varanasi

Ques 8. Which country will host the BRICS summit in July?
Ans. Brazil

Ques 9. Matsya-6000 has been developed under which project?
Ans. Samudrayaan

Ques 10. How many members Select Committee has been formed to examine the new Income Tax Bill 2025?
Ans. 31

Ques 11. Who has addressed the Global Business Summit?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs january 2025, Current affairs january 2025 pdf, Current affairs january quiz, Current affairs january 2022, Current affairs january pdf, Current affairs january 2021.