10 January 2024 Current Affairs

0
47
10 January 2024 Current Affairs
10 January 2024 Current Affairs

Current Affairs

10 January 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 10 January 2024 

Ques 1. Which country’s runner ‘Beatrice Chebet’ has broken the women’s world record in 05 km race?
Ans. Kenya

Ques 2. What is the name of the first space-based Indian mission to study the Sun?
Ans. Aditya L1

Ques 3. Black Nunia rice belongs to which state, which has recently received the Geographical Indication (GI) tag.
Ans. West Bengal

Ques 4. In which district of Uttar Pradesh, on December 18, 2023, Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of 800 MW solar park to be built at a cost of Rs 4000 crore?
Ans. Chitrakoot

Ques 5. Who has been appointed as the Executive Director of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
Ans. G. Ram Mohan Rao

Ques 6. India’s Foreign Minister Dr. S. Where will the 19th Non-Aligned Movement (NAM) summit, represented by Jaishankar, be held in January 2024?
Ans. Kampala, Uganda

Ques 7. Where did Aditya L1 reach in space, from where it is orbiting an invisible center (halo orbit)?
Ans. Lagrange point 1 (L1)

Ques 8. In how many volumes is the book Pandit Madan Mohan Malviya Sampurna Vangamay released by Prime Minister Narendra Modi on December 25, 2023?
Ans. 11

Ques 9. Which space agency has successfully tested ‘fuel cell technology’?
Ans. ISRO

Ques 10. What is the name of the country’s first healthy and clean food street inaugurated by Dr. Mansukh Mandaviya?
Ans. Prasadam

Ques 11. Which state has become the first to map all accident black spots on the Maples app?
Ans. Punjab

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2022 , current affairs today , current affairs 2023 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs notesplanet, 26 अक्टूबर 2023 कर्रेंट अफेयर्स ,20 October 2023 Current Affairs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here