• Thu. Feb 29th, 2024

NotesPlanet

Visit Our NotesPlanet Website and Build your Future

06 February 2024 Current Affairs06 February 2024 Current Affairs

Current Affairs

06 February 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 06 February 2024 

Ques 1. Which state has launched a ‘Digital Detox’ initiative in collaboration with AIGDF?
Ans. Karnataka

Ques 2. Commission for Protection of Child Rights is a statutory body under the National Child Rights Act 2005, in which year was it established?
Ans. 2007

Ques 3. Which is the first European country to accept India’s UPI payments?
Ans. France

Ques 4. The Uttar Pradesh government has directed to start an annual mass drug administration campaign for the eradication of which of the following diseases?
Ans. Filaria

Ques 5. By which company has the first brain chip been implanted in a human patient?
Ans. Neuralink

Ques 6. Prime Minister Narendra Modi announced that Lal Krishna Advani will be honored with Bharat Ratna, when was he honored with Padma Vibhushan?
Ans. 2015

Ques 7. Vinay Kumar Choubey has been appointed Principal Secretary to the Chief Minister of which state?
Ans. Kerala

Ques 8. With whom has Rolls-Royce signed an agreement to manufacture ‘MTU S4000’ marine engines in India?
Ans. GRSE

Ques 9. Kanpur based J. Of. In which year was the Cancer Institute established?
Ans. 1955

Ques 10. Which state has hosted the 2024 Khelo India Youth Games?
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2023 , current affairs today , current affairs 2024 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs Notesplanet.

 

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *