05 April 2024 Current Affairs

0
1
05 April 2024 Current Affairs
05 April 2024 Current Affairs

Current Affairs

05 April 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 05 April 2024 

Ques 1. Who has taken charge as the 33rd Director General of the Institute of Electronics and Mechanical Engineers?
Ans. JS Sidana

Ques 2. Which types of transactions drove the growth in UPI payments in the second half of 2023?
Ans. person-to-merchant transactions

Ques 3. What is the name of the Indian Coast Guard (ICG) ship which has reached the port of Vietnam as part of its overseas deployment in ASEAN countries?
Ans. ICGS Samudra Sentinel

Ques 4. How many medals has the Indian team won in the Youth Boxing World Cup 2024?
Ans. 26

Ques 5. Which award has Siddhi Johri been honored with in the program organized in Mumbai on the occasion of Rajasthan Day?
Ans. Rajasthan Gaurav Award

Ques 6. Who has launched BSF Prahari 2.0 mobile application app?
Ans. Ajay Kumar Bhalla

Ques 7. What is the name of India’s first homegrown gene therapy for cancer?
Ans. Nexcar19

Ques 8. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Axis Capital?
Ans. Atul Mehra

Ques 9. Where will the state’s biggest festival related to real estate ‘CREDAI Real Estate Expo-2024’ be organized?
Ans. Rajasthan International Centre, Jaipur

Ques 10. Hindustan Aeronautics Limited has handed over two Dornier-228 aircraft to which country’s army?
Ans. Guyana

Ques 11. What was the total value of UPI transactions in the financial year 2023-24?
Ans. Rs 199.89 trillion

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs 2023 , current affairs today , current affairs 2024 , vision ias current affairs , drishti ias current affairs , current affairs in hindi , gk today current affairs , adda247 current affairs, 05 October 2023 Daily Current Affairs, Current Affairs Notesplanet.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here