Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 8

ISRO Scientist Engineer Recruitment 2025

0
ISRO Scientist Engineer Recruitment 2025
ISRO Scientist Engineer Recruitment 2025

ISRO Scientist Engineer Recruitment 2025

ISRO Scientist Engineer Recruitment 2025: Indian Space Research Organization released the post of Scientist Engineer. Some points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 29 April 2025
  • Last Date Of Apply: 19 May 2025

Total Posts

  • 63 Posts
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Scientist Engineer (Mechanical) 33 Post
    2. Scientist Engineer (Electronics) 22 Post
    3. Scientist Engineer (Computer Science) 8 Post
    Total 63 Posts

Indian Space Research Organization Vacancies 2025: Selection Process

  1. GATE Score
  2. Interview
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is : 18 Years
  • Maximum Age Is : 28 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 56,100 /-

Qualification:-

  • B.E. / B.Tech
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Bengaluru

Application Fees:

  • SC / ST / PWBD / = Nill
  • All Other Candidate = Rs. 250 /-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Mark Sheet
  • Identity Document Proof- Aadhar Card, Pan Card

Official Website: ISRO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Isro scientist engineer notification 2025 syllabus, Isro scientist engineer notification 2025 sarkari result, Isro scientist engineer notification 2025 pdf, Isro scientist engineer notification 2025 date.

Current Affairs 09 May 2025

0
Current Affairs 09 May 2025
Current Affairs 09 May 2025

Current Affairs 09 May 2025

Current Affairs 09 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

09 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has launched the website and stakeholder portal to strengthen the non-ferrous recycling ecosystem?
Ans. G. Kishan Reddy

Ques 2. According to IMF, India is set to overtake Japan to become the fourth largest economy in which year?
Ans. 2025

Ques 3. Where has the sixth edition of Marshal of the Air Force Arjan Singh Memorial Hockey Tournament-2025 concluded?
Ans. Chandigarh

Ques 4. Who has been appointed as the Prime Minister of Yemen?
Ans. Salim Saleh Bin Braik

Ques 5. Who has been made the brand ambassador of SoBo Mumbai Falcons, a new franchise in the T20 Mumbai League 2025?
Ans. Kapil Dev

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Rajasthan Police Constable Recruitment 2025

0
Rajasthan Police Constable Recruitment 2025
Rajasthan Police Constable Recruitment 2025

Rajasthan Police Constable Recruitment 2025

Rajasthan Police Constable Recruitment 2025: Rajasthan Police Constable released the post of Police Constable. Some Important points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Starting Date Of Apply : 28 April 2025
  • Last Date Of Apply : 17 May 2025
  • Correction Date : 18-May-2025 to 20-May-2025

Total Vacancies:-

  • 9,617 Vacancies 

Police Constable 2025: Vacancy Details:-

S.No. Post Name Qualification
1. Police Constable 8,148 Posts
2. Police Constable (Driver, Telecom Operator) 1,469 Posts
Total 9,617 Posts

Rajasthan Police Vacancies 2025: Selection Process

  1. Written Test
  2. PET / PST
  3. Document Verification
  4. Interview
  5. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 18 Years
  • Maximum Age Limit= 23 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary= Rs. 14,600 /-

Qualification:-

  • 12th Passed
  • Check Official Notification

Physical Standard Test (PST):-

S.No. Gender Height Chest  Weight
1. Male 168 CM 81-86 CM N/A
2. Female 152 CM N/A 47.5 KG

 

Physical Efficiency Test (PET):-

  • Men: 05 Km in 25 Min.
  • Women: 05 Km in 35 Min.

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • UR / OBC / EWS Candidates: Rs.600/-
  • SC/ST/PWD Candidates: Rs.400/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Wesite: Rajasthan Police

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rajasthan police recruitment apply online, Police Rajasthan gov in, Rajasthan Police helpline Number, www.police.rajasthan.gov.in result, Rajasthan police recruitment 2021, police.rajasthan.gov.in fir, Rajasthan police recruitment 2022, www.police.rajasthan.gov.in character verification.

Current Affairs 08 May 2025

0
Current Affairs 08 May 2025
Current Affairs 08 May 2025

Current Affairs 08 May 2025

Current Affairs 08 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

08 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the 10th round of Foreign Office Consultations between India and Slovenia concluded?
Ans. New Delhi

Ques 2. India has stopped the water going to Pakistan from the Baglihar Dam built on which river?
Ans. Chenab

Ques 3. Where has the 11th Seatrade Maritime Logistics Middle East Conference 2025 started?
Ans. Dubai

Ques 4. India has purchased Igla S missile system manufactured in which country?
Ans. Russia

Ques 5. Where has the Global Space Exploration Summit Glax 2025 been organized?
Ans. New Delhi

Ques 6. Who has been selected as the Best Male Player of the Year at the AIFF Awards 2025?
Ans. Subhashish Bose

Ques 7. Who will represent India in the Moscow Victory Day Parade to be held on 9 May 2025
Ans. Sanjay Seth

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Union Bank of India Recruitment 2025

0
Union Bank of India Recruitment 2025
Union Bank of India Recruitment 2025

Union Bank of India Recruitment 2025

Union Bank of India Recruitment 2025 announce the post of Assistant Manager (IT & Credit Officer). Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 30 April 2025
  • Date Of End: 20 May 2025

Total Vacancies:-

  • 500 Vacancies
  • Assistant Manager (IT)  : 250 Posts
  • Assistant Manager (Credit Officer) : 250 Posts

Union Bank of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Online Written Exam
  • Group Discussion
  • Personal Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit: 22 Years
  • Maximum Age Limit: 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 48,480 to 85,920 /-

Qualification:-

  • S.No. Post Name Qualification
    1. Assistant Manager (IT) Bachelor Degree, BCA, CMA, MBA, PGDM, CS
    2. Assistant Manager (Credit Officer) B.E., B.Tech, MCA, Msc, M.Tech
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC / ST Candidate = Rs. 177/-
  • For  OBC / EWS / Gen Candidate = Rs. 1180/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Union Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Union bank notification 2025,Union bank, Bank Of Union.

Current Affairs 07 May 2025

0
Current Affairs 07 May 2025
Current Affairs 07 May 2025

Current Affairs 07 May 2025

Current Affairs 07 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

07 May 2025 Current Affairs

Ques 1. How many new sites have been added by UNESCO to the Global Geo Parks Network (GGN)?
Ans. 16

Ques 2. Who has announced a nationwide competition for the design of a new digital clock?
Ans. Indian Railways

Ques 3. Where have the All India Football Federation Awards for 2024-25 been presented?
Ans. Bhubaneswar

Ques 4. Where has the shooting competition of Khelo India Youth Games 2025 started?
Ans. New Delhi

Ques 5. Padma Shri awardee Baba Shivanand has passed away at the age of how many years?
Ans. 128

Ques 6. Who has been appointed by Speaker Om Birla as the Chairman of the Estimates Committee for 2025-26?
Ans. Sanjay Jaiswal

Ques 7. To which country will India give a loan of $ 200 for the modernization of the armed forces?
Ans. Angola

Ques 8. Where has India’s first gold-melting ATM GoldSikka been launched by?
Ans. Hyderabad

Ques 9. Who released the ‘Enhancing MSMEs Competitiveness in India’ report?
Ans. NITI Aayog

Ques 10. According to the CareAge State Ranking Report 2025, which state is ranked top?
Ans. Maharashtra

Ques 11. Where has Yoga Mahotsav 2025 been organized?
Ans. Maharashtra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

History GK Question In Hindi

0
History GK Question In Hindi
History GK Question In Hindi

History GK Question In Hindi

History GK Question In Hindi: This blog provides question and answer on Indian history which are most valuable for competitive exams. Like: UPSC, NDA, SSC, UPPSC and State Examinations.

यह ब्लॉग भारतीय इतिहास पर प्रश्न और उत्तर प्रदान करता है, जो प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे: यूपीएससी, एनडीए, सीडीएस, एसएससी, यूपीपीएससी और राज्य पीएससी परीक्षाओं के लिए सबसे मूल्यवान हैं।

Indian History GK Questions

प्रश्न 1. प्राचीन बंदरगाह पुहार किसके मुहाने पर स्थित था?
अ. वैगई                 ब. कावेरी
स. दक्षिण पन्नार      द. तुंगभद्रा

प्रश्न 2. पानीपत की पहली लड़ाई कहाँ हुई थी?
अ. 1526 ई.      ब. 1556 ई.
स. 1761 ई.        द. 1762 ई.

प्रश्न 3. कुश वंश का प्रसिद्ध राजा कौन था?
अ. कुविष्क        ब. कनिष्क
स. पुष्य              द. कामरूप

प्रश्न 4. महावीर का जन्म कहाँ हुआ था?
अ. वैशाली          ब. ओटलिपुत्र
स. बिहार            द. गया

प्रश्न 5. जातक कथाएँ किस प्राचीन भाषा में लिखी गई थीं?
अ. पाली         ब.  प्राकृत
स. संस्कृत        द. तमिल

प्रश्न 6. साइमन कमीशन की नियुक्ति हुई थी
अ. नवंबर, 1927    ब.  नवंबर, 1928
स. नवंबर, 1929      द. नवंबर, 1930

प्रश्न 7. हिलस्टेशनों की रानी किसे कहा जाता है?
अ. शिमला        ब.  कोडाईकनाल
स. कश्मीर        द.  ऊटाकामुंड

प्रश्न 8. किस वर्ष दिल्ली दरबार ने बंगाल का विभाजन रद्द कर दिया था?
अ. 1909        ब.  1910
स. 1911        द. 1914

प्रश्न 9. किस वर्ष कांग्रेस ने स्वशासन को अपना अंतिम लक्ष्य घोषित किया था?
अ. 1905      ब.  1928
स. 1942      द. 1906

प्रश्न 10. भारतीय स्वतंत्रता का पहला युद्ध किस वर्ष हुआ था?
अ. 1857        ब.  1947
स. 1820         द. 1900

प्रश्न 11. निम्नलिखित में से किस नेता ने ‘करो या मरो’ का नारा दिया?
अ. लाला लाजपत राय     ब.  सुभाष चंद बोस
स. तिलक                       द.  गांधीजी

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: History question and answer pdf, Indian History questions and answers, Indian History Questions and Answers PDF.

 

BOB Office Assistant Peon Recruitment 2025

0
BOB Office Assistant Peon Recruitment 2025
BOB Office Assistant Peon Recruitment 2025

BOB Office Assistant Peon Recruitment 2025

BOB Office Assistant Peon Recruitment 2025: Bank of Baroda 2025 announce the post of Office Assistant Peon. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 03 May 2025
  • Date Of End: 23 May 2025

Total Vacancies:-

  • 500 Vacancies (Office Assistant Peon)

Vacancy Details:-

S.No. State No. Of Posts
1. Chandigarh (UT) 1
2. Dadra and Nagar Haveli (UT) 1
3. Daman and Diu (UT) 1
4. Jammu and Kashmir 1
5. Manipur 1
6. Nagaland 1
7. Goa 3
8. Himachal Pradesh 3
9. Assam 4
10. Delhi (UT) 10
11. Jharkhand 10
12. Uttarakhand 10
13. Haryana 11
14. Chhattisgarh 12
15. Telangana 13
16. Punjab 14
17. West Bengal 14
18. Madhya Pradesh 16
19. Odisha 17
20. Kerala 19
21. Andhra Pradesh 22
22. Bihar 23
23. Tamil Nadu 24
24. Maharashtra 29
25. Karnataka 31
26. Rajasthan 46
27. Gujarat 80
28. Uttar Pradesh 83
Total 500

 

Bank of Baroda Vacancies 2025: Selection Process

  • Online Test
  • Local Language Test
  • Read Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age is = 18 Years
  • Maximum Age is = 26 Years

Qualification:-

  • 10th (SSC)
  • Check Official Notification

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 19,500 – 37,8115 /-

Job Location: 

  • Across India

Application Fee:-

  • For SC / PWD / Womens / ST Candidates: Rs. 100/-
  • For EWS / UR / OBC  Candidates: Rs. 600/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: BOB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Bank of baroda peon recruitment 2025, Bank of baroda bob office assistant (peon) recruitment 2025, Bank of Baroda Recruitment 2025 Syllabus, Bank of Baroda Recruitment 2025 apply Online.

Current Affairs 06 May 2025

0
Current Affairs 06 May 2025
Current Affairs 06 May 2025

Current Affairs 06 May 2025

Current Affairs 06 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

06 May 2025 Current Affairs

Ques 1. India’s total exports have increased by how much percent to an all-time high of $824.9 billion?
Ans. 6

Ques 2. Who has been appointed the head of which National Security Advisory Board?
Ans. Alok Joshi

Ques 3. Who will represent India in Russia’s “Victory Day Parade” on May 9?
Ans. Defense Minister Rajnath Singh

Ques 4. Where will the upcoming 58th Annual Meeting of the Board of Governors of the Asian Development Bank be held?
Ans. Milan

Ques 5. Who has taken charge as the Deputy Chief of the Indian Air Force?
Ans. Narmdeshwar Tiwari

Ques 6. India Post has partnered with whom to make KYC verification easier
Ans. SBI Mutual Fund

Ques 7. Who has won the title of Kalinga Super Cup 2025 football tournament?
Ans. Goa

Ques 8. Who has taken charge as a member of UPSC?
Ans. Anuradha Prasad

Ques 9. Who has put India on priority watch list for violation of intellectual property rights?
Ans. America

Ques 10. USA and whose forces have carried out joint air strikes near Yemen’s capital Sanaa?
Ans. Britain

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 01 May 2025

0
Current Affairs 01 May 2025
Current Affairs 01 May 2025

Current Affairs 01 May 2025

Current Affairs 01 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

01 May 2025 Current Affairs

Ques 1. With which country has India signed an agreement to buy 26 Rafale Marine Fighter Jets?
Ans. France

Ques 2. Where was the sixth Joint Customs Group (JGC) meeting between India and Bhutan held in April, 2025?
Ans. Thimpu

Ques 3. In Asia Ranking 2025, who is ranked top in India?
Ans. IISc Institute

Ques 4. The Central Government has approved additional central assistance of over Rs 153 crore to which northeastern state affected by hailstorm in 2024?
Ans. Manipur

Ques 5. How many thousand runs has Indian batsman Rohit Sharma completed in T20?
Ans. 12 thousand

Ques 6. Where will the first World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) be organized by the Government of India from May 1 to 4, 2025?
Ans. Mumbai

Ques 7. Who will host the ‘Coastal States Meeting 2025’ in Mumbai?
Ans. Department of Fisheries

Ques 8. Where will the upcoming Asian Games-2026 be held?
Ans. Japan

Ques 9. India has banned how many Pakistani YouTube channels for spreading misinformation?
Ans. 16

Ques 10. What percentage growth was recorded in India’s Index of Industrial Production (IIP) in March 2025?
Ans. 03%

Ques 11. What percentage stake can India allow to foreign companies in nuclear power?
Ans. 49%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Current affairs may 2025 pdf, Current Affairs 2025, Current Affairs 2025 questions and answers, 30 april 2025 current affairs, Current affairs 29 april 2025, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 quiz, Current Affairs 2025 PDF.