Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 7

Current Affairs 14 May 2025

0
Current Affairs 14 May 2025
Current Affairs 14 May 2025

Current Affairs 14 May 2025

Current Affairs 14 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

14 May 2025 Current Affairs

Ques 1. The residence period required to obtain permanent residence in the UK has been increased from five to how many years?
Ans. Ten

Ques 2. Which state will host the 72nd Miss World pageant from May 10 to 31?
Ans. Telangana

Ques 3. Despite India’s objections, the IMF has approved how many billion dollars of funds to Pakistan?
Ans. 2.4 billion dollars

Ques 4. C-DOT and who have signed MoU to jointly develop quantum key distribution technology suitable in drone-based systems?
Ans. Synergy Quantum

Ques 5. Where has Defense Minister Rajnath Singh inaugurated the BrahMos Integration and Testing Facility Centre?
Ans. Lucknow

Ques 6. Where have the FTA talks started between India and the European Union?
Ans. Brussels

Ques 7. The government has extended the tenure of the CBI director for how many years?
Ans. One

Ques 8. According to the Economic Survey 2024-25, the female labour participation rate has increased to what percentage in 2023-24?
Ans. 41.7%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Indian Overseas Bank LBO Recruitment 2025

0
Indian Overseas Bank LBO Recruitment 2025
Indian Overseas Bank LBO Recruitment 2025

Indian Overseas Bank LBO Recruitment 2025

Indian Overseas Bank LBO Recruitment 2025: Overseas Bank Recruitment 2025 released the post of Local Bank Officer. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 12 May 2025
  • Last Date Of Apply: 31 May 2025

Total Posts

  • 400 Posts

Indian Overseas Bank(IBO) (Local Bank Officer) Vacancies 2025 : State Wise

S.No. State Name Vacancy
1. Tamil Nadu 260
2. Maharashtra 45
3. West Bengal 34
4. Gujrat 30
5. Punjab 21
6. Odisha 10
Total 400

 

Indian Overseas Bank Vacancies 2025: Selection Process

  1. Online Exam
  2. LPT (Local Proficiency Test)
  3. Personal Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 20 Years
  • Maximum Age Limit= 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Scale (Salary)= Rs. 48,480 to 85,920 /-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Job Location: 

  • Tamil Nadu, Odisha, Gujrat, West Bengal, Maharashtra & Punjab

Application Fees:

  • General/ OBC/ EWS = Rs. 850/-
  • ST/ SC & Other Candidate = Rs. 100/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th, Graduate, Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof- Pan Card, Aadhar Card, Passport

Indian Overseas Bank LBO 2025 : Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question No. Of Marks Time Duration
1. Computer & Reasoning 30 Question 60 Marks 03:00 Hrs.
2. Banking Awareness / Economy 40 Question 40 Marks
3. Data Analysis & Interpretation 30 Question 60 Marks
4. English 40 Question 40 Marks
Total 140 Question 200 Marks

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Indian Overseas Bank.

Indian Army 10+2 TES 54 Recruitment 2025

0
Indian Army 10+2 TES 54 Recruitment 2025
Indian Army 10+2 TES 54 Recruitment 2025

Indian Army 10+2 TES 54 Recruitment 2025

Indian Army 10+2 TES 54 Recruitment 2025 announced the post of 10+2 TES 54.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 13 May 2025
  • Date Of End: 16 June 2025

Total Vacancies:-

  • 90 Vacancies

Indian Army Vacancies 2025: Selection Process

  • SSB Interview
  • Merit List
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 16 Years 06 Month
  • Maximum Age Is: 19 Years 06 Month

Pay Scale:-

  • Pay Salary: As Per Norms

Qualification:-

  • Passed 10+2 With 60% in PCM Stream
  • JEE (Mains) 2025
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • No Application Fee for all Candidate

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Documents
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Indian Army

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Indian army tes 54 recruitment 2025 syllabus, Indian army tes 54 recruitment 2025 pdf download, Indian army tes 54 recruitment 2025 pdf, Indian army tes 54 recruitment 2025 last date, Indian army tes 54 recruitment 2025 date, Indian army tes 54 recruitment 2025 apply online, Indian army tes 54 recruitment 2025 for female, TES Entry 2025.

Current Affairs 13 May 2025

0
Current Affairs 13 May 2025
Current Affairs 13 May 2025

Current Affairs 13 May 2025

Current Affairs 13 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

13 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the fourth round of talks between the US and Iran on nuclear program concluded?
Ans. Muscat

Ques 2. The President of which state has created a world record by holding a 15-hour press conference?
Ans. Maldives

Ques 3. Which country has abstained from voting on the IMF bailout package for Pakistan?
Ans. India

Ques 4. Which district of Uttarakhand will soon be equipped with modern long range emergency sirens?
Ans. Dehradun

Ques 5. India and who else have renewed the energy cooperation agreement to promote net-zero emissions?
Ans. Denmark

Ques 6. In which state has the South Asian Football Federation (SAFF) Under-19 Football Championship 2025 been held?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 7. In which city will the Brahmos manufacturing unit be unveiled?
Ans. Lucknow

Ques 8. How many medals has India won in Archery World Cup Stage-2?
Ans. Seven

Ques 9. Where did Finance Minister Nirmala Sitharaman inaugurate the ‘Corporate Bhawan’?
Ans. Kolkata

Ques 10. Which country has hosted the 58th Annual Meeting of the Asian Development Bank (ADB) in Milan?
Ans. Italy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

SBI Bank CBO Recruitment 2025

0
SBI Bank CBO Recruitment 2025
SBI Bank CBO Recruitment 2025

SBI Bank CBO Recruitment 2025

SBI Bank CBO Recruitment 2025: State Bank Of India Recruitment 2025 released the post of Circle Based Officer.  Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 09 May 2025
  • Date Of End: 29 May 2025

Total Vacancies:-

  • 2,964 Vacancies

State Bank Of India Vacancies 2025: Selection Process

  • Online exam 
  • Screening
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 21 Years
  • Maximum Age Is: 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 36,000 /-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For OBC / UR / EWS Candidate: Rs. 750/-
  • For Other Candidate: Nill

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: SBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Sbi cbo recruitment 2025 syllabus, Sbi cbo recruitment 2025 official website, SBI CBO Notification 2025 PDF, SBI CBO Syllabus, SBI CBO eligibility, SBI Recruitment 2025, SBI CBO Salary, Sbi circle based officer cbo recruitment.

SBI CBO Syllabus 2025

0
SBI Bank CBO Recruitment 2025
SBI Bank CBO Recruitment 2025

SBI CBO Syllabus 2025

SBI CBO Syllabus 2025: The date of the 2025 State Bank of India Cricle based officer Exam has been announced as July 2025. To assist you the test, we have included a thorough summary of the syllabus and exam format below.

SBI CBO 2025: Exam Pattern

Two Types Of Exam

  1. Objective Type
  2. Descriptive Type

Objective Type

S.No. Subject Name No. of Question No. of Marks Time duration
1. Banking Knowledge 40 Question 40 Marks 02 Hours
2. English Language 30 Question 30 Marks
3. General Awareness / Economy 30 Question 30 Marks
4. Computer Aptitiude 20 Question 20 Marks
Total 120 Question  120 Marks

 

Descriptive Type

S.No. Subject Name No. of Question No. of Marks Time duration
1 Essay (250 Words) 01 Question 25 Marks 30 Min.
2 Letter Writing  01 Question 25 Marks
Total 02 Question  50 Marks

 

Important Points

  • No Negative Marking

State Bank of India 2025: Syllabus

Reasoning Ability

  • Distance and Direction
  • Verbal Reasoning
  • Inequalities
  • Order and Ranking
  • Input-Output
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangements
  • Puzzles
  • Blood Relations
  • Alphanumeric Series
  • Syllogism

English Language

  • Para/Sentence Completion
  • Reading Comprehension
  • Fill in the Blanks
  • Spotting Errors
  • Cloze Test
  • Sentence Correction
  • Para Jumbles
  • Sentence Improvement

Quantitative Aptitude

  • Time and Distance
  • Probability
  • Relations
  • Simplification/ Approximation
  • Quadratic Equation
  • Permutation and Combination
  • Data Sufficiency
  • Mensuration
  • Number Series
  • Data Interpretation
  • Average
  • Profit and Loss
  • Ratio and Proportion
  • Work, Time, and Energy
  • Simple and Compound Interest

Computer Knowledge & General Awareness

  • Basic Computer Knowledge
  • Current Affairs
  • Important Days
  • Banking Awareness
  • GK Updates
  • Prime Minister Schemes
  • Currencies
  • Books and Authors
  • Awards
  • Headquarters
  • Important Places

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Sbi circle based officer syllabus pdf, Sbi circle based officer syllabus 2022 pdf, Sbi circle based officer syllabus 2022, Sbi circle based officer syllabus 2021, SBI CBO eligibility.

Current Affairs 10 May 2025

0
Current Affairs 10 May 2025
Current Affairs 10 May 2025

Current Affairs 10 May 2025

Current Affairs 10 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

10 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Against which country has the Indian Army launched Operation Sindoor?
Ans. Pakistan

Ques 2. The Indian Army’s attack on terrorist hideouts in Pakistan on the night of May 6-7, 2025 was named ‘Operation Sindoor’. What other name was also an option for this?
Ans. Operation Mangalsutra

Ques 3. Which state government has declared May 5 as Traders’ Day?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. The President of which country has recently created a world record by holding a 15-hour press conference?
Ans. Maldives

Ques 5. Which senior player announced his retirement from Test cricket on May 8, 2025 in the middle of the IPL?
Ans. Rohit Sharma

Ques 6. India and which country have strengthened defense relations through HADR exercises?
Ans. Maldives

Ques 7. DRDO has conducted the first flight test of the Stratospheric Airship Platform in which state, Sheopur?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 8. Which state government has approved the new excise policy?
Ans. Haryana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

BPNL Recruitment 2025

0
BPNL Recruitment 2025
BPNL Recruitment 2025

BPNL Recruitment 2025

BPNL Recruitment 2025: Bhartiya Pashupalan Nigam Limited Recruitment 2025 announce the post of Chief Project Officer, District Extension officer, Tehsil Development officer & Panchayat Pashu Sevak. Some points are defined below, giving you complete information about this exam.

Important Dates:-

  • Starting Date Of Apply: 25 April 2025
  • End Date Of Apply: 11 May 2025

Total Vacancies:-

  • 12,981 Vacancies
  • S.No. Post Name Posts
    1. Chief Project Officer 44
    2. District Extension officer 440
    3. Tehsil Development officer 2,121
    4. Panchayat Pashu Sevak 10,376
    Total 12,981

Bhartiya Pashupalan Nigam Limited Vacancies 2025: Selection Process

  • Online Exam
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

Post Name Minimum Age Maximum Age
Chief Project Officer 40 Years 65 Years
District Extension officer 25 Years 40 Years
Tehsil Development officer 21 Years 40 Years
Panchayat Pashu Sevak 18 Years 40 Years

 

Qualification:-

Post Name Education Qualification
Chief Project Officer Post Graduate
District Extension officer Graduate
Tehsil Development officer 12th
Panchayat Pashu Sevak 10th

 

Application Fee:-

Post Name Application Charges
Chief Project Officer Rs.1,534/-
District Extension officer Rs.1,180/-
Tehsil Development officer Rs.944/-
Panchayat Pashu Sevak Rs.708/-

 

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees & Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: BPNL

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Bpnl notification pdf, Bpnl notification 2022, BPNL Recruitment 2025 Notification, BPNL Recruitment 2025 Notification PDF, BPNL is Govt or private, BPNL official website, BPNL Syllabus, BPNL salary.

IDBI JAM Recruitment 2025

0
IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025
IDBI Junior Assistant Manager Recruitment 2025

IDBI JAM Recruitment 2025

IDBI JAM Recruitment 2025: Industrial Development Bank Of India Recruitment 2025 announce the post of Junior Assistant Manager (Grade ‘O’). Some points are defined below, giving you complete information of this exam.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 08 May 2025
  • Date Of End: 20 May 2025

Total Vacancies:-

  • 676 Vacancies
  • S.No. Category Vacancies
    1. UR 271
    2. EWS 67
    3. SC 140
    4. OBC 124
    5. ST 74
    Total 676

Industrial Development Bank Of India Notification 2025: Selection Process

  • Online Test
  •  Personal Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 25 Years

Age Relaxation:-

  • For SC / ST Candidate: 05 Years
  • For OBC Candidate: 03 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: Rs. 6,14,000 – 6,50,000/-

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For ST / PWD / SC Candidate: Rs. 250/-
  • For Other Candidate: Rs. 1,050/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • Marksheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

IDBI Bank Vacancies 2025: Exam pattern

S.No. Subjects No. Of Questions No. Of Marks
1. English Language 40 Questions 40 Marks
2. Quantitative Aptitude 40 Questions 40 Marks
3. Local Reasoning, Data Analysis & Interpretation 60 Questions 60 Marks
4. Computer/ Economy/ Banking Awareness 60 Questions 60 Marks
Total 200 Questions 200 Marks

 

Official Website: IDBI

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Idbi bank junior assistant manager recruitment 2025 salary, Idbi bank junior assistant manager recruitment 2025 qualification, Idbi bank junior assistant manager recruitment 2025 last date, IDBI Junior Assistant Manager Salary, Idbi bank junior assistant manager recruitment 2025 exam date, Idbi bank junior assistant manager recruitment 2025 apply online, IDBI Bank Recruitment apply Online, IDBI Junior Assistant Manager Syllabus.