Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 5

Current Affairs 04 June 2025

0
Current Affairs 04 June 2025
Current Affairs 04 June 2025

Current Affairs 04 June 2025

Current Affairs 04 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

04 June 2025 Current Affairs

Ques 1. Where has the second round of peace talks between Russia and Ukraine been held?
Ans. Istanbul

Ques 2. What position did India stand at in the Asian Athletics Championship 2025?
Ans. Second

Ques 3. Where have IEPFA ​​and SEBI launched the first “Investor Camp” to empower investors and resolve unclaimed dividends?
Ans. Pune

Ques 4. India stood second with how many medals in the Asian Athletics Championship 2025?
Ans. 24

Ques 5. Who has been chosen as the 72nd new Miss World at the event held in Hyderabad?
Ans. Suchata Chuangsri

Ques 6. How many new sites have been recognized as GIAHS?
Ans. Six

Ques 7. Which medal did India’s Gulzar Singh win at the Asian Athletics Championships in Gumi, South Korea?
Ans. Gold

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 03 June 2025

0
Current Affairs 03 June 2025
Current Affairs 03 June 2025

Current Affairs 03 June 2025

Current Affairs 03 June 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

03 June 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has inaugurated India’s first agriculture hackathon in Pune?
Ans. Ajit Pawar

Ques 2. Who has become the first Indian batsman to hit 300 IPL sixes?
Ans. Rohit Sharma

Ques 3. Which state has become the first state to have 100% electrified rail network?
Ans. Gujarat

Ques 4. Who has inaugurated the new building of Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Kolkata in West Bengal?
Ans. Amit Shah

Ques 5. Sherpa Kami Rita has created a new record by climbing Everest for how many times?
Ans. 31st

Ques 6. Nagshankar of which state has been named as Ashray Mandir for the conservation of turtles?
Ans. Assam

Ques 7. Who has taken over as AOC-in-C of Southern Air Command in Indian Air Force?
Ans. Manish Khanna

Ques 8. Which state’s capital Aizawl has become the fourth northeastern capital to have rail connectivity?
Ans. Mizoram

Ques 9. Who topped the medal tally of the first Khelo India Beach Games?
Ans. Manipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 28 May 2025

0
Current Affairs 28 May 2025
Current Affairs 28 May 2025

Current Affairs 28 May 2025

Current Affairs 28 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

28 May 2025 Current Affairs

Ques 1. The Central Government has announced reservation of what percentage of seats in Govt Housing Quota for Divyangjans?
Ans. Four percent

Ques 2. Which country has taken over the chairmanship of the Asian Productivity Organization for the 2025-26 term?
Ans. India

Ques 3. India has recorded what percentage of growth in seafood exports?
Ans. 17.81%

Ques 4. In which state a new species of butterfly ‘Euthalina Malaccana’ has been discovered?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 5. Which state government has launched Mahavistara App to help farmers?
Ans. Maharashtra

Ques 6. Where has a special skill development training workshop been organized under the Central Government’s National Mechanized Sanitation Eco System – Namaste Yojana?
Ans. Puducherry

Ques 7. Where will the week-long International Yoga and Meditation Festival be held?
Ans. Ladakh

Ques 8. Where has Union Home Minister Amit Shah announced the e-Zero FIR initiative?
Ans. Delhi

Ques 9. Where has the Asian Athletics Championship 2025 been organized?
Ans. South Korea

Ques 10. Which country has received WHO certification for trachoma elimination?
Ans. India

Ques 11. ICRA has projected India’s economy to grow at what percentage in the fourth quarter of FY2025?
Ans. 6.9%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

Current Affairs 27 May 2025

0
Current Affairs 27 May 2025
Current Affairs 27 May 2025

Current Affairs 27 May 2025

Current Affairs 27 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

27 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Who will chair the 38th meeting of the Central Apprenticeship Council with the aim of furthering reforms in skill training?
Ans. Jayant Chaudhary

Ques 2. When was International Plastic Free Day celebrated?
Ans. 25 May

Ques 3. Where has the Indian Coast Guard conducted ‘Operation Olivia’?
Ans. Odisha

Ques 4. In which city has India’s first AI-based non-invasive blood testing device been launched?
Ans. Hyderabad

Ques 5. The National Commission for Women has launched what to promote AI and cyber security skills of women?
Ans. Yashoda AI

Ques 6. Who has been made the 37th Test captain of India for the upcoming Test series against England?
Ans. Shubman Gill

Ques 7. In which country will the World Hydrogen Summit 2025 be held?
Ans. Netherlands

Ques 8. Which IIT has launched ‘Manasvi’ mentorship for high school girls?
Ans. IIT Delhi

Ques 9. Which state government has launched India’s first Vistadome Jungle Safari train?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 10. India’s flagship civil aviation event Wings India 2026 will be organized in which city?
Ans. Hyderabad

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

NTPC Deputy Manager Recruitment 2025

0
NTPC Deputy Manager Recruitment 2025
NTPC Deputy Manager Recruitment 2025

NTPC Deputy Manager Recruitment 2025

NTPC Deputy Manager Recruitment 2025: National Thermal Power Corporation 2025 Announced Post of Deputy Manager. In this Blog we define about all details of this examination Like: Salary, Qualification, Post, Selection Process & Etc. If you filled the form of NTPC Deputy Manager then this post is useful for your all.

Important Dates:-

  • Application Start Date: 26 May 2025
  • Last Date Of Application: 9 June 2025

Total Vacancies:-

  • 150 Vacancies

National Thermal Power Corporation 2025: Vacancy Details

S.No. Subject Name UR EWS ST SC OBC Total
1. Deputy Manager (Mechanical) 30 07 05 10 18 70
2. Deputy Manager (Electrical) 19 03 03 05 10 40
3. Deputy Manager (C&I) 19 03 03 05 10 40

 

National Thermal Power Corporation Vacancies 2025: Selection Process

  1. Written Test
  2. Interview
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Maximum Age is = 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary = Rs. 70,000- 2,00,000/-

Qualification:-

  • B.E.
  • B. Tech
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For Gen. / EWS / OBC: Rs. 150/-
  • For SC / ST / PWD & All Women = No Fees

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees / Experience Certificate
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: NTPC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Ntpc deputy manager notification 2025 pdf, Ntpc q4 results 2025, Ntpc dividend 2025, Ntpc deputy manager notification 2025 date, Ntpc deputy manager notification 2025 apply online, NTPC Recruitment 2025.

RRC NR Recruitment 2025 – Apply for Group C & D

0
RRC NR Recruitment 2025
RRC NR Recruitment 2025

RRC NR Recruitment 2025

RRC NR Recruitment 2025: Railway Recruitment Cell Northern Railway 2025 Announced Post of Group C & D. In this Blog we define about all details of this examination Like: Posts, Qualification, Selection Process & Etc. If you filled the form of RRC NR Group C & D then this post is very useful for your all.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 22 May 2025
  • Date Of End: 22 June 2025

Total Vacancies:-

  • 23 Vacancies
  • S.No. Post Name Vacancy
    1. Group C 05
    2. Group D 18
    Total 23

RRC Northern Railway Vacancies 2025: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Check Official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age is = 18 Years
  • Maximum Age is = 33 Years

Qualification:-

  • 10th
  • 12th 
  • ITI
  • Check Official Notification

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
  • 1. Group C Level 2 Pay Metrix 7th CPC
    2. Group D Level 1 Pay Metrix 7th CPC

Application Fee:-

  • For all other Candidate = Rs. 500/-
  • For SC / ST / All Women  = Rs. 200/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: RRC NR

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Rrc nr group c & d jobs notification 2025 online, Rrc nr group c & d jobs notification 2025 date.

 

Current Affairs 23 May 2025

0
Current Affairs 23 May 2025
Current Affairs 23 May 2025

Current Affairs 23 May 2025

Current Affairs 23 May 2025: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC. 

23 May 2025 Current Affairs

Ques 1. Who has developed a high-pressure polymer dilly for seawater desalination?
Ans. DRDO

Ques 2. Coast Guard’s ‘Operation Olivia’ has saved how many lakh Olive Ridley turtles?
Ans. 8 lakh

Ques 3. In which state has robotics education been introduced for all Class 10 students?
Ans. Karnataka

Ques 4. Where has the India Inclusive Development Summit 2025 been held?
Ans. New Delhi

Ques 5. Padma Vibhushan-awarded astrophysicist Jayant Narlikar died at what age?
Ans. 87

Ques 6. India aims to achieve 100 gigawatt nuclear capacity by which year?
Ans. Year 2047

Ques 7. Where has the Indian Army launched Operation ‘Nagar’ against terrorists?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 8. Chief Minister of which state Rekha Gupta has officially inaugurated the Delhi Games 2025 at Talkatora Stadium?
Ans. Delhi

Ques 9. Which state’s Sangri bean has recently received the GI tag?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: May 4 current affairs 2025, 3 may 2025 current affairs, Current affairs may 2025 pdf, Current affairs may 2025 questions, Current affairs may 2025 in english, Current affairs may 2025 quiz.

IDBI Junior Assistant Manager Syllabus 2025

0
IDBI Junior Assistant Manager Syllabus 2025
IDBI Junior Assistant Manager Syllabus 2025

IDBI Junior Assistant Manager Syllabus 2025

IDBI Junior Assistant Manager Syllabus 2025: In this post, we are sharing the Industrial Development Bank of India Junior Assistant Manager Syllabus 2025. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points.

IDBI Junior Assistant Manager 2025: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. of Question No. of Marks
1. General / Banking Awareness / Computer / Economy 60 Question 60 Marks
2. Reasoning / Data Analysis / Interpretation 60 Question 60 Marks
3. English Language 40 Question 40 Marks
4. Quantitative Aptitude 40 Question 40 Marks
Total 200 Question 200 marks

 

Important Points

  • Negative Marking: 0.25
  • Time Duration: 02:00 Hours

Industrial Development Bank of India 2025:  Syllabus

General / Banking Awareness / Computer / Economy

  • Important Awards & Honors
  • Union Budget 2023-24
  • Current Static
  • Apps & Portals
  • Banking Awareness
  • GK Updates
  • Currencies
  • Current Affairs
  • Important Days
  • Books and Authors
  • Awards
  • Headquarters
  • International Loans
  • Abbreviation
  • Important Places
  • Prime Minister Schemes
  • Static Banking
  • Committees/Councils
  • RBI In News

English Language

  • Fill in the blanks
  • Cloze test
  • Para/Sentence Completion
  • Sentence Improvement
  • Ace Reading Comprehension
  • Error Spotting
  • Sentence Correction

Quantitative Aptitude

  • Time and Distance
  • Relations
  • Permutation & Combination
  • Probability
  • Simplification and approximation
  • Quadratic Equation
  • Data Sufficiency
  • Number series
  • Time & Work and Energy
  • Simple interest & Compound Interest
  • Data Interpretation
  • Mensuration
  • Average
  • Profit Loss & Discount
  • Ratio and Proportion

Reasoning / Data Analysis / Interpretation

Verbal Reasoning

  • Operations of Mathematics
  • Venn Diagram
  • Word Sequence
  • Missing Characters
  • Classification
  • Data Sufficiency
  • Series Completion
  • Sequential Output Training
  • Coding-Decoding
  • Situation Reaction Test
  • Direction Sense Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Puzzle Test
  • Blood Relations
  • Analogy
  • Verification of truth of Statement
  • Assertion & Reasoning
  • Directions
  • Test on Alphabets
  • Eligibility Test
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle

Non-Verbal Reasoning

  • Paper Folding
  • Figure matrix
  • Series
  • Completion of Sentences
  • Spotting embedded figures
  • Classification
  • Rule Detection
  • Analytical Reasoning
  • Water Images
  • Forming figures and analysis
  • Paper Cutting
  • Cubes & Dices
  • Mirror Images
  • Dot Situation
  • Identical Figure Groupings

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Idbi junior assistant manager previous year question paper with answers, Idbi junior assistant manager previous year question paper pdf download, Idbi junior assistant manager previous year question paper 2022, IDBI Junior Assistant Manager Previous Year Question Paper in Hindi, IDBI Junior Assistant Manager previous year Cut off, IDBI Bank Previous year Question Paper in Hindi PDF, IDBI Junior Assistant Manager Syllabus, IDBI PGDBF Previous Year Paper.